JBL Tuner Bluetooth hangszóró teszt

Az időutazó rádiója

2018. október 25., csütörtök, 06:05

JBL audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer tuner JBL hangfal JBL hangszóró JBL Tuner Bluetooth hangszóró Bluetooth hangfal hangfal teszt hangszóró teszt Tuner teszt JBL hangfal teszt Bluetooth hangszóró teszt

Manapság ritkán találkozhatunk hagyományos rádióval, ami érthető, hiszen az internetről is lehet zenét hallgatni, ráadásul a YouTube vagy a Spotify meghódította az emberek jelentős hányadát. Vannak azonban még olyan ún. offline személyek, akik szívesen vásárolnak eszközt a rádiócsatornák befogására. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Tuner, a JBL egyik újdonsága.

Küllem

A JBL Tuner egy kompakt, üdítős doboz méretű (165x66x66 mm) hangszóró. Nagy előnye, hogy a méretének köszönhetően mobilis, jól hordozható, ezért egy nagyobb női táskába vagy hátizsákba is kényelmesen elfér. Oldalait szilikon fedi, ennek köszönhetően meglehetősen strapabíró. Hangszóróit fém rács takarja, és a szokásos JBL embléma. Utóbbi az egyedüli díszítőeleme az eszköznek, ezt leszámítva minimalista és egy kicsit retro a kinézete.

JBL Tuner Bluetooth hangszóró

A nosztalgikus érzéseket ébresztő teleszkópos antenna a tetőlapra került. Az állomások közti böngészést kicsi kijelző segíti, az előlapon. A hátoldalon pedig egy micro USB bemenet van, amely a Tuner töltésére szolgál, és egy Jack bemenet, ha valaki olyan eszközről szeretne zenét hallgatni, amelyen nincs Bluetooth (mert Bluetooth hangszóróként is használható a Tuner). Az akkumulátor kb. 8 órányi zene lejátszást tesz lehetővé, amely természetesen nagyban függ a hangerőtől is, és körülbelül 3,5 óra alatt lehet feltölteni teljesen. A JBL Tuner fekete és fehér színben vásárolható meg.

JBL Tuner Bluetooth hangszóró

Használat közben

A JBL Tuner használata nagyon egyszerű. A bekapcsoló gomb elsőre talán nehezen felfedezhető, mivel nem a tetején lévő vezérlőszerven van, hanem baloldalt. A bekapcsolást követőn a már megszokott JBL hang fogad minket, és felébred a kijelző, először az akkumulátor állapotát jelezve. Ez nagyon hasznos, hiszen így nem kell saccolgatnunk, hogy körülbelül mennyi időt használtuk a hangszórót, és mikor kellene feltöltenünk. A kijelző más esetekben is hasznos, például amikor a csatornák között keresgélünk, vagy a hangerő szabályozásánál. További érdekesség, hogy amikor a telefonunkkal állítjuk a hangerőt, akkor ez a Tuner kis kijelzőjén is látható.

JBL Tuner Bluetooth hangszóró

A Tuner DAB/DAB+ és FM rádiók lejátszását teszi lehetővé. A DAB+ csatornák jobb hangminőséggel rendelkeznek, ezeknek a száma viszont még mindig csekély, ezért valószínűleg gyakrabban fognak zenét hallgatni az FM-en is. A kezelőszerven ugyanazzal a gombbal választhatjuk ki, hogy a DAB vagy az FM adók közül hallgatnánk valamelyiket. A csatornák és a frekvenciák között pedig a Tune- és Tune+ gombokkal váltogathatunk. Az FM-en való keresgéléshez pedig segítséget nyújt a SCAN gomb. A kezelőszerven ezen kívül 1-től 5-ig számok is fellelhetők, ezekhez hozzárendelhetjük a kedvenc rádióállomásainkat. Kezelőszervei kicsik, ami az idősebb generáció tagjainak nem biztos, hogy praktikus.

JBL Tuner Bluetooth hangszóró

A JBL nem alkotott volna kifogástalan hangszórót, ha csak a rádiók lejátszása lenne rajta elérhető, ezért Bluetooth-szal is ellátták. Ennek használatánál azt tapasztaltuk, hogy amikor először párosítottuk a mobiltelefonunkkal vagy a laptopunkkal, akkor akár egy percet is igénybe vehetett, amíg az általunk használt eszköz megtalálta a Tunert, de utána a párosítás gyorsan és könnyen ment. Második párosításnál már automatikusan csatlakozott a telefonunkhoz, mivel megjegyezte azt. A Bluetooth kapcsolattartása megfelelő, hatóköre körülbelül 6-7 méter.

JBL Tuner Bluetooth hangszóró

Hangminőség

Rádiózás közben a hangminőség természetesen nagyban függ a frekvenciák lefedettségétől. Más olcsóbb eszközökhöz képest viszont mindenképpen élvezhetőbb a Tunerrel való rádiózás, ugyanis recsegés egyáltalán nem tapasztalható, és tiszta, kellemes hanggal van dolgunk.

JBL Tuner Bluetooth hangszóró

A rádió után azért Bluetooth-ra is átváltottunk, hogy minden csatornáját leteszteljük a JBL hangszórójának. A zenehallgatás a Coldplay és Beyonce közös dalával, a Hymn For The Weekend-del kezdtük. Ami azonnal szembetűnő, hogy a Tuner nem rendelkezik olyan mély és ütős basszusokkal, mint, amilyet elvárnánk. Ettől függetlenül maga a hangzás egész dinamikus, de a rock vagy a hip hop műfajainak kevésbé fog kedvezni ez a hangszóró.

JBL Tuner Bluetooth hangszóró

Ezután Caro Emerald-tól indítottuk el az A Night Like This-t. A Tuner hangja meglehetősen tisztának és kellemesnek mutatkozott, amely hosszú hallgatás után sem vált fárasztóvá. A hangzás kiegyensúlyozott volt, sem a mély sem a magas frekvenciákhoz nem húzott jelentősen. Hangszerábrázolása nem bizonyult tökéletesnek, rossznak sem nevezhetjük, ahogy a középső frekvenciákból sem volt képes mindent átadni, és ne várjuk tőle igazi részletességet. Zárásként fontos megjegyezni, hogy méretéből adódóan a Tuner jól hordozható, viszont azzal is számítanunk kell, hogy bár képes egész nagy hangerőn szólni, de ilyenkor kevésbé nyújt élvezhető hangot, ugyanis túlságosan harsányan szól.

Bár a Tuner nem produkál testes basszusokat és sok részletet, nem is ezt várjuk tőle. Hiszen olyan eszközt kapunk a személyében, amely a mindennapi használathoz tökéletes, mivel kicsi és könnyű, ezért bárhová magunkkal vihetjük, és semleges, kellemes hangja miatt sokáig hallgatható.

JBL Tuner Bluetooth hangszóró doboz

Záró gondolatok

A JBL Tuner körülbelül 30 000 forintba kerül, ami a hasonlóan árazott/méretezett Bluetooth hangszórókhoz viszonyított teljesítményét és szolgáltatásait mérlegelve reális. Elsősorban persze azok fogják keresni, akiknek a szíve csücske a rádióhallgatás, de nagyon jó szolgálatot tehet azoknak is, akik sokat utaznak. A letisztult dizájn és könnyű használhatóság is jó pont a számláján, bár a testes basszusokhoz erősebb rendszerre lesz szükség.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.