JBL Soundgear Bluetooth hangszóró teszt

A szerencsehozó hangszóró

2018. január 17., szerda, 23:20

JBL Soundgear audio hifi hangfal hangszóró Bluetooth hangszóró JBL hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt JBL hangszóró teszt Bluetooth hangszóró teszt JBL Bluetooth hangszóró

Amikor először kibontottuk dobozát, kissé csodálkozva néztünk a benne lapuló tárgyra és kissé szkeptikusan is. Először a forma lepett meg, mely patkóra, (hátha szerencsét hoz), vagy egy boára emlékeztet, ami kényelmesen körbe tekeredik a nyakunk körül (vagyis majdnem). Látatlanul nehéz volt elképzelni, hogy mit is tud, és miért jó ezt használni. Ez tehát a JBL legújabb innovációja, a Soundgear!

Szokatlanul innovatív

Az eszköz valahol a fejhallgatók (vagy még pontosabb, ha azt mondjuk, hogy a nyakpántos fülhallgatók), és a Bluetooth hangszórók közötti rést tölti be. A JBL fejlesztői úgy szerettek volna egyéni, az élvezhető zenehallgatáshoz megfelelő eszközt készíteni, hogy közben a fül maga érintetlen és a környezeti zajok is hallhatók maradnak. Ehhez a gyártó a fentebb taglalt érdekes, és szokatlan formát választotta, ami a vállunkon pihenve marad stabil.

A Soundgear egyáltalán nem nehéz, mindössze 350 gramm, így hosszabb viselet után sincs nyomó érzés, de túlságosan könnyű sem, hogy véletlenül leeshessen, miközben jövünk-megyünk, pakolászunk, vagy előre hajolunk. A testünkkel érintkező felület lágy, gumírozott tapintású, amit esetleg szerencsés lett volna még egy puhább anyaggal bevonni, hogy azok, akiknek csontosabb nyaka és válla van, ne érezzék kellemetlennek a készülékházat.

JBL Soundgear Bluetooth hangszóró

Egyébként a szerkezet meglehetősen merev, túlságosan nem lehet széthúzni, ezért a vastagabb nyakkal rendelkezők, kissé szűkösnek érezhetik, miközben felveszik. Másfelől valóban megadja a kívánt szabadságérzést, hiszen nincsenek zavaró kábelek, miközben például házimunkát végzünk, zenét hallgatunk vagy telefonálunk, nem frusztráló a viselése, ilyen szituációkra termett, ellenben sportoláshoz nem alkalmazható.

JBL Soundgear Bluetooth hangszóró

Privát vagy nem privát zenehallgatás?

A Soundgear belsejében 4 db 31 mm-es hangszóró található, amelyek felfelé, a fejünk irányába sugározzák a hangot. Előnye, hogy saját hangzónát kapunk anélkül, hogy elszigetelnénk magunkat a környezettől, ennek köszönhetően egy teljesen új zenehallgatási élmény részesei lehetünk. Bizonyos helyzetekben ez a fajta aláfestés pont elegendő. Kifejezetten hasznos lehet például gyermekes anyukáknak/vagy apukáknak, akik főzés/házimunka végzése közben szívesen hallgatnak zenét, viszont közben azt is hallani szeretnék, hogy gyermekeik mit csinálnak. Hasonlóan praktikus lehet kutyasétáltatás közben is, hiszen így érzékelhetjük az autókat, a körülöttünk lévőket vagy a kerékpárosokat (más kérdés, hogy bevállaljuk-e a laikusok felől érkező, értetlen pillantásokat). A házkörüli tevékenységek közben is jól jöhet, és megfelelően tölti be a szerepét akkor is, hogy ha a telefonunkon/laptopunkon nézünk videót/filmet, vagy valamilyen VR alapú játékot játszunk. Számos más helyzetben viszont pont azért nem vehetjük hasznát, mert a privát(nak szánt) tartalmainkat más is hallhatja. Ha viszont pont utóbbiból akarunk előnyt kovácsolni, akkor a Soundgear társasági összejövetelekre is kiváló, hiszen attól függetlenül, hogy egy vállon viselhető eszköz, mégiscsak egy hordozható hangszóró.

JBL Soundgear VR hangszóró

Használat közben

Jó pont jár a JBL fejlesztőinek a felhasználóbarát kialakításért. Jobboldalon található a bekapcsoló gomb (mellette pedig egy állapotjelző LED), amelyet el kell húznunk, a következő pillanatban a szokásos JBL-es üdvözlő effekttel jelez vissza a rendszer. A szinkronizálás gyorsan lezajlik, és a Soundgear az egyszer már párosított eszközre minden bekapcsoláskor megkísérel visszakapcsolódni. Több forrással is rákapcsolódhatunk, pl. egy laptoppal és mobiltelefonnal. Egyesek némi ijedtséggel konstatálhatják majd, amikor a bekapcsolva felejtett eszköz automatikusan kikapcsol és vidám, hangos effektjével elbúcsúzik. Ahogy fentebb említettük, konferenciahíváshoz is kiválóan használható, köszönhetően kettős mikrofonkészletének. Tényleg zajtól és visszhangtól mentes, kényelmes beszélgetéseket bonyolíthatunk le vele, és mindkét fél jól érti a másikat. A hatókör kevésbé kiemelkedő; kb. 7 méter után szakadozni kezd a lejátszás. Egyébiránt kétórás feltöltéssel hatórányi zenehallgatást tesz lehetővé számunkra, a dobozban mellékelve egy USB töltő is megtalálható.

JBL Soundgear Bluetooth hangszóró

Egy másfajta hangzás

Mivel Bluetooth eszközről van szó, ezért le kell szögeznünk, hogy ebben az esetben sem várhatunk el stúdió minőségű hangot, hiszen a vezeték nélküliség egyik ára az, hogy a részletekből és dinamikából lefarag. Az újító tervezésnek köszönhetően újfajta hangzást is kapunk, hiszen ahogy már említettük, egyedileg elhelyezett, kisméretű membránok felelnek azért, hogy megadják a térbeliséget, és ezáltal úgy érezhetjük, hogy egy nekünk szánt, privát hangzóna épül fel. Utóbbi leginkább akkor érvényesült, hogyha előrefelé néztünk, ha oldalra fordítottuk a fejünket, akkor az élmény úgymond megtört.

JBL Soundgear Bluetooth hangszóró

A Soundgear basszusa nem túl izmos, az elektromos gitárok dinamikáját nem tudta a gyártó Bluetooth hangszóróihoz hasonló erővel átadni, (pl. a Muse dalai esetében). A magashangokkal is hajlamos volt küzdeni nagy hangerőn, olyankor enyhe recsegésre lettünk figyelmesek. A lágyabb hangzású zenéket jobban tudta ábrázolni, azoknál térbeliség is szépen megjelent, egész jó sztereó hatást kaptunk vissza. Az Of Monsters and Men és a Mumford & Sons esetében egészen élvezhető hangzást biztosított számunkra, azt leszámítva, hogy a vezeték nélküli átvitel miatt nem minden részletet volt képes kiemelni.

JBL Soundgear Bluetooth hangszóró

Záró gondolatok

A JBL Soundgear egy érdekes, innovatív hangrendszer, amely némileg ötvözi a Bluetooth hangszórók és a fejhallgatók sajátosságait. Az általa nyújtott hallgatói élmény egész élvezhető (persze ne hifi hangot várjunk), a laptopunk hangszórójánál sokkal élvezhetőbb vele filmet vagy videót nézni, azáltal pedig, hogy bizonyos szintű térbeliséget is nyújt, szintén feldobhatja hangulatunkat házimunka végzése közben is. Praktikumát illetően megoszlanak a vélemények, de összességében képes ugyanazokat a funkciókat is ellátni, mint egy hagyományos hordozható hangszóró, kiegészülve a privát zenehallgatás élményével. Mindenki maga kell, hogy meghozza a döntést, ha ezt a különc eszközt haza szeretné vinni, mert nem ajánlható mindenkinek, de a fentebb említett területeken mosolygeneráló hatású, hasznos társ válhat belőle.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.