JBL Pulse 3 Bluetooth hangrendszer teszt

2017. augusztus 23., szerda, 19:05

JBL audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer JBL hangszóró JBL hangfal JBL hangrendszer vízálló hangfal Bluetooth hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt JBL teszt Bluetooth hangszóró teszt Bluetooth hangrendszer teszt JBL hangfal teszt

Látványos fejlesztéseket, megnövelt teljesítményadatokat és összességében jobb buli faktort produkál a JBL legújabb s egyúttal legfényesebb hang-termosza. Aki szó szerint felvilágosítást szeretne kapni eme futurisztikus lumenrakéta tudásáról, mai cikkünkből megtudhatja, mire számítson.

S lőn világosság

A JBL mobil hangrendszer kínálata méret és ár tekintetében is széles skálát fed le. A hivatalosan 2017. szeptember közepétől rendelhető JBL Pulse 3 ezek jelenlegi legfrissebb tagja (de vélhetőleg idén további újoncokat is várhatunk), 70 000 Ft-os árát tekintve eggyel a legnagyobbnak számító Xtreme alatt helyezkedik el. Ez szó szerint a família legszínesebb tagja, köszönhetően a benne lévő RGB LED világításnak.

A színes fényhatásokkal megtámogatott zenei élmény sok évtizedre visszanyúló, gyakorta visszaköszöntő motívum, ezért konkrét célközönségét nehéz behatárolni, bizonyára főleg a fiatalos felhasználókat sorolnánk ide. Mindazonáltal az, hogy egy társaságban valaki előkap egy termosz nagyságú eszközt, ami instant diszkó hangulatot kelt, szerintünk korosztálytól függetlenül mosolyt és persze elismerést csalhat a zene, ill. technika iránt nyitott ember arcára. De mit is tud ez a szüntelenül pulzáló, színeit önmagától variáló eszköz?

JBL Pulse 3 Bluetooth hangrendszer

Küllem

A Pulse 3 tisztább formában mutatja meg azt a koncepciót, amit hozzá képest a Pulse 2 csak részlegesen volt képes megvalósítani. Többet látunk a fényből, és hab a tortán, hogy közben többet hallunk a hangból is (utóbbira a Hangminőség c. bekezdésben visszatérünk). A felszíne alá rejtett fényeket immár nem takarja védőrács, egyetlen összefüggő kemény réteg látható rajta, amely alatt teljes egészében világító, RGB LED egységekből összeálló színpompákat kapunk. Az elődökkel ellentétben ezúttal ténylegesen 360 fokban képes szétszórni a hertzeket és a színeket is, mivel hangszóróit takaró rácsa szinte teljesen körbefut. Az esztétikus henger forma magával vonja azt a csekély kompromisszumot, hogy csak állítva használható. Mindehhez hozzátartozik az a megosztóbb tényező, hogy elődeihez képest nagyobb és nehezebb (kis híján 1 kilót nyom) lett. Immár nem olyan könnyű fél kézzel megfogni ill. tartani és stabilitása sem olyan nagy, hogy háziállatokkal vagy kisgyerekekkel zsúfolt környezetben garantáltan borulásmentes maradjon.

JBL Pulse 3 Bluetooth hangrendszer

A készülékház kétharmadát egybefüggő, kemény és fényes műanyag borítja, amelyet szilárdsága miatt már-már üvegnek mondanánk. Az alsó harmadba került három db, egyenként 40 mm átmérőjű hangszóró, melyeket egy alulra és felülre beépített passzív basszus radiátor támogat meg. A stílusos embléma mögött a gyártótól mostanság megszokott, nanoszálas szövet található, amely a gumi szigetelésekkel együtt hatékonyan elzárja a vizet. IPX7 tanúsítvánnyal rendelkezik az eszköz, így akkor sincs dráma, ha a fürdőkádba, medencébe vagy tóvízbe ejtjük. Értelemszerűen nem bírja az örökkévalóságig, de egy rövid pancsolás meg se kottyan neki.

JBL Pulse 3 vízálló Bluetooth hangrendszer

A kezelőszervek és csatlakozók kiosztása ízléses, egyúttal logikus. Az összesen 6 db gomb között húzódó gumifedelet körmünk hegyével felpattintva rálelhetünk egy töltésre szolgáló micro USB és egy analóg sztereó Jack bemenetre (amennyiben pl. laptop vagy TV hangosítására használnánk).

JBL Pulse 3 Bluetooth hangrendszer

A talp élét helyenként ívesen kivájták, hogy a benne lévő membrán, álló helyzetben is tudja mozgatni a levegőt. A kizárólag basszus kiterjesztés céljából alkalmazott hangszórók bármennyire is strapabírónak tűnnek, nem érdemes hegyes/éles tárgyak közelében lenniük, nehogy gumiperemük megsérüljön. Ettől függetlenül a Pulse 3 házán lévő illesztések pontosak és igényesek, ahogy a JBL-től megszoktuk. Méretei alapján leginkább egy 3/4 literes kulacshoz lehetne viszonyítani, mobilitás szempontjából nem ez a gyártó legjobb terméke, cserébe akárhol letesszük, instant buli hangulatot teremt.

JBL Pulse 3 Bluetooth hangrendszer

Mit tud (és mit nem)?

A JBL univerzum folyton bővülő funkciói közül kiemelnénk kettőt, amelyek változásként és hosszú távon előnyként is elkönyvelhetők, bár nem mindenkinek. A több hangrendszer vezeték nélküli összefűzésére szolgáló Connect funkciót leváltja a Connect+, amely összesen 100 (!) db egység egybehangolására nyújt lehetőséget. Mindezért cserébe nincs visszafelé kompatibilitás, tehát régebbi, pluszjel nélküli Connect szolgáltatással rendelkező JBL hangrendszert nem fog felismerni a Pulse 3.

JBL Pulse 3 Bluetooth hangrendszer

További hangsúlyos és lehetőségeket kreatívan elénk táró szolgáltatás a mobil applikáció. A Pulse 2-nél alkalmazott színolvasót eltávolították, amely helyett telefonunk kameráját használhatjuk a LED beállítására. Ez a módszer közel nem olyan pontos, mint vártuk (rendszerint kevésbé szaturált szín jelent meg ahhoz képest, amit mi fotóztunk), de kétségkívül mókás lehetőség.

JBL Pulse 3 Bluetooth hangrendszer

Jóval nagyobb hasznát láttuk annak, hogy az applikáción belül magunk állíthattuk be a LED fényerejét és egy RGB színtárcsán konkrét árnyalatok közül válogathattunk. Emellett azt is eldönthettük, hogy milyen irányú és mintájú pulzálásokat, fénymintákat generáljon a Pulse 3, továbbá választhattunk különféle hangulatot keltő profilok (tűz, óceánhullám, diszkópanel stb.) közül is. Ugyancsak a mobil szoftver által vált lehetővé az új firmware verziók letöltése és Bluetooth-on keresztül történő átvitele, telepítése is. Szűk egyhetes tesztünk alatt sort is kerítettünk egy ilyen procedúrára, mely (az applikáció telepítésétől a sikeres frissítésig) kb. 10 percig tartott.

JBL Pulse 3 Bluetooth hangrendszer App

Ha már szóba kerültek a számok, azt sem árt tudni, hogy egy teljes (kb. 4,5 óráig tartó) feltöltést követően (hangerő, terheltség függvényében) akár 12 óráig is képes szórakoztatni közönségét a Pulse 3. Beépített, 6 000 mAh kapacitású akkumulátora 20 W teljesítményű erősítésért felel, a hangszórók által megszólaltatott alsó frekvenciás határérték pedig 65 Hz (lényegesen jobb, mint amennyi az előd adatai közt szerepelt), más szóval több basszusra is számíthatunk, mint korábban.

JBL Pulse 3 Bluetooth hangrendszer

Meghallgatás

Az első Magyarországra látogató JBL Pulse 3-at kb. egy hétig láttunk vendégül szerkesztőségünkben, a kicsomagolást és vízállóság tesztet (utóbbi során kiderült: tényleg vízálló) követően máris befogtuk háttérzenei eszköznek, alkalmanként pedig intenzívebb futamoknak is alávetettük.

Akik elégedettek a korábbi verzió hangjával, azoknak még jobban fog tetszeni, amit a(z egyébként némileg drágább) Pulse 3 nyújt. Karaktere dinamikusabb és terhelhetősége is jobb lett, hangosabban szólt, ha azt akartuk. 100 %-os hangerőn zenei stílustól és a basszusok mennyiségétől előfordultak kisebb torzulások, de még így is meggyőző, amit ebben a méretben, kis hangszóróival produkált.

JBL Pulse 3 Bluetooth hangrendszer

Két lépés távolságból tényleges 360 fokos hangszórást kaptunk, amely - talán nem mindenkinek lesz egyértelmű, ezért hozzátesszük - nem egyenértékű a gömb karakterisztikájú szórással. Ezért hogy a legtöbb részlet hallható legyen, célszerű fülmagasságba helyezni. Máskülönben felső frekvenciái kicsit mosottak voltak, bár megjegyeznénk, Bluetooth viszonylatban egyáltalán nem kellett szégyenkeznie.

A Pulse 3 karaktere összességében ugyanazt a testes, lendületes, kissé izmos dinamikájú hangélményt nyújtotta, amit a legtöbb JBL vezeték nélküli hangrendszertől már megkaptunk. Kellemes énekhangokat és meleg, határozott basszusokat produkált, kis hangerőn kicsit gazdagította az alsó frekvenciákat, hogy halk járatás mellett is érezzük kedvenc elektronikus műfajaink ütemeit. Könnyű zenei műfajok hallgatására kifejezetten bevált, értelemszerűen nem hifis tisztasággal, de élvezetesen tudott szólni.

JBL Pulse 3 Bluetooth hangrendszer

Végszó

Nem vitás, hogy meggyőzőre sikerült a JBL Pulse 3, persze ahhoz buli orientált személyiségnek kell lenni, hogy világító házát (eddig nem említettük, de a LED szükség esetén kikapcsolható) bevessük a jó hangulat érdekében. A felhőtlen perceket, jobban mondva órákat biztosító, vízhatlan kivitel által olyasmit tesztelhettünk, aminek létezését néhány éve még kétségbe vontuk volna. Ha idén bevezetnénk technológiai díjat, a maga kategóriájában zokszó nélkül ráaggatunk egy ilyet a Pulse 3-ra.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.