JBL Pulse 2 ultrakompakt mobil hangrendszer teszt

Hordozható felvilágosodás

2015. október 13., kedd, 21:35

JBL audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer JBL hangszóró JBL hangfal JBL hangrendszer Bluetooth hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt JBL teszt Bluetooth hangszóró teszt Bluetooth hangrendszer teszt JBL hangfal teszt

A Pulse 2, mely a Charge 2 transzformálódott rokonának is tekinthető, érdekes színfoltot képvisel a JBL kínálatában - szó szerint. Mai tesztalanyunk egy olyan, kb. termosz nagyságú eszköz, ami nagyot szól, és egyben többfunkciós partikellék is. Mókás? Az nem kifejezés.

Kicsomagolás, első kézbevétel

A Pulse 2 doboza épp olyan igényes és vidám, mint bármelyik idén kipróbált JBL hordozható kompakt hangrendszeré. A csomagolásnak ugyanúgy részét képezi egy élénk narancssárga, akkumulátor töltésre szolgáló micro USB vezeték is, viszont védőtokot ehhez a készülékhez sem mellékeltek.

JBL Pulse 2 Bluetooth hangszóró

Az összeszerelés minősége viszont nagyon jó. A JBL felnőtt a feladathoz, hogy tízezrével gyártson olyan készülékeket, melyeken még a műanyag részek érintése is jó, az illesztések pontosak, ugyanakkor az ergonómia, vagy angolosan mondva "form factor" is kedvező. A Pulse 2 pont akkora, hogy még éppen meg tudjuk tartani, hozzáférhetünk kezelőszerveihez akkor is, ha csak fél kézzel fogjuk.

JBL Pulse 2 Bluetooth hangszóró

A fém hangszórórács szinte ugyanazt a tapintás érzetet kelti, mintha a Charge 2-t tartanánk kézben, mindössze hangyányit nehezebb és vaskosabb kivitelben. A gyártó leírása alapján, noha a Pulse 2 külsejét nem borítja a (többek közt) Flip 3 és Xtreme modelleknél alkalmazott, vízlepergető réteggel bevont textilanyag, ezt a terméket is valamilyen szinten vízlepergetőnek hirdetik. A "splashproof" magyarosítva a cseppenő, fröccsenő folyadéknak ellenálló kivitelt jelent, ettől függetlenül nehogy vízbe dobjuk a hangszórót, különben vehetünk egy másikat.

JBL Pulse 2 Bluetooth hangszóró

A 12 órás üzemidővel rendelkező Charge 2-nél alkalmazott akkubank funkciót eltávolították, a beépített RGB LED panel javára. Utóbbi vélhetőleg a dokkolt okostelefonok töltésével együtt már túlságosan leszívta volna az eszköz beépített, 6000 mAh kapacitású akkumulátorát, így tesztalanyunk egy feltöltéssel 10 órát képes végigzenélni, szemben a Charge 2-nél megvalósított 12-órával. A Pulse 2 egyébként sem a praktikusságra törekvő felhasználók, sokkal inkább a színes egyéniségek, partizni és szórakozni vágyó fiatalos személyek bulis kiegészítőjeként jellemezhető. Közte, és a fényjátékot nélkülöző Charge között jelenleg kb. 17000 Ft a különbség, de ezzel abba is hagyjuk a hasonlítgatást. A Pulse 2 valahogy nem nevezhető indokolatlanul drágábbnak, mivel tudomásunk szerint jelenleg nincsen olyan eszköz a piacon, ami ugyanezekkel az adottságokkal rendelkezik. És az elsők viszik a legtöbbet, ugyebár.

Fényteszt

Tehát térjünk a lényegre: hogyan világít a Pulse? A cikk végén beágyazott videóban is jól látszik, hogy a védőrács alatti területet gyakorlatilag teljes egészében beborították egy egybefüggő, halványan szegmentált rácsozatú RGB LED panellel. Emellett több színmód is rendelkezésünkre áll, így egészen látványos, dekoratív effektusokat képes létrehozni a Pulse 2. Fényereje nem arra szolgál, hogy éjszaka, a rét közepén elejtett kulcscsomónkat keresgéljük (végül is arra ott van az okostelefon vakuja). Szemünket nem bántó, inkább sejtelmes lumen-mennyiséggel üzemel.

JBL Pulse 2 Bluetooth hangszóró

A variálható "díszvilágítás" lehetősége valósággal megbabonázta szerkesztőségünk tagjait. Az egyik beállítás kifejezetten a lángoló tűz látványát hivatott imitálni, a LED-ek körüli homályfoltok mindezt felfokozták némi derengéssel. Ha ilyen üzemmódban helyeztük el a szoba sarkában, a Pulse 2 tényleg kicsit az elektromos kandallók fényjátékát juttatta eszünkbe. Mivel hangrendszerről beszélünk, még a lobogó tűz hangjának reprodukálása sem jelent neki problémát, a folytatás pedig magától értetődő, különösen, ha hálószobánkban, az élettársunkkal tartózkodva, hangulatkeltési céllal "izzítjuk" be a kis hangfalat. No de ezt most hagyjuk!

JBL Pulse 2 Bluetooth hangszóró

A fényprofilokra visszatérve, számos variáció közül válogathatunk (parázsló derengés, mátrixosan legördülő fények, statikus világítás, stb.), melyek mindegyikét "felülírhatjuk" a Pulse 2 tetején lévő érzékelő használatával. A szenzor félhomályos környezetben nem mindig akart működni, ezért többnyire 2-3 centi távolságra kellett tartanunk a lekoppintani szándékozott felülethez, úgy már sokkal jobban működött. Tetszett, hogy a LED panel árnyalatai nem feltétlenül szűkültek le a környezeti viszonyokban érzékelt tónusokhoz. Például ha sötétkék felület elé tartottuk a szenzort, akkor a Pulse 2 kis türkizkék és tengerzöld színeket is hozzáadott a rács alatt örvénylő fényekhez. További érdekesség az ingyenesen letölthető, mobileszközökön futtatható alkalmazás, mellyel egész ügyesen konfigurálhatóak a LED panel effektusai. A lángoló tűztől a zivatarszerűen hulló kék fényeken keresztül a derengő csillagos égboltig válogathatunk, de konkrét színeket is beállíthatunk szinte pontosan úgy, mint egyes gyártók intelligens LED villanykörtéin.

JBL Connect App JBL Pulse 2 világítás

Hangteszt

A Pulse 2 (nem meglepő módon) szinte tökéletesen ugyanúgy szólt, mint a Charge 2. Ez alapvetően jó hír, hiszen utóbbi hangja megelégedést váltott ki mindannyiunkból és a korábbi tesztbe bevont, valamennyi ismerősből is.

A Pulse 2 karaktere nagyon lendületes, magas frekvenciái egy hagyományos hangfalhoz képest kicsit elmosódottak, de sok részletet, halk effektust így is tisztán hallhattunk. Dinamikailag megdöbbentően jó, egész ügyesen reagál, ha komolyan terheljük, mindössze 75% terhelés fölött laposodnak el basszusai. Aki egész éjszakás házibulit, vagy nagyobb létszámú összejövetelt akar masszívan hangzással, de hasonlóképpen hordozható eszközzel betölteni, az kétségkívül jobban jár az Xtreme nevezetű, nagyobbik testvérrel. Persze utóbbit csak kevésbé határozottan tudjuk kijelenteni, ha rendelkezésre áll egy második Pulse 2 is, és a két hangrendszert összepárosítjuk, a JBL Connect használatával. Ilyenkor már közel Xtreme-jellegű teljesítményben lehet részünk, hangerőben mindenképp, basszusokban majdnem.

Mindettől még le kell szögeznünk, hogy a Pulse 2 hangja teljesen élvezhetőnek bizonyult, beszélgetős összejövetelek során, vagy háttérzenei célra egy könnyed kültéri buli alkalmával, hiánytalanul kielégítheti a populáris zenekedvelők vágyait.

Végszó

Vicces kis parti-masinát álmodott meg a JBL, ami szinte biztos, hogy itthon is népszerű lesz, noha 59990 Ft-os árcédulájával nem a legolcsóbbak közé tartozik. Az általa keltett hangulat viszont sokkal többet ér, és akár laikusoknak mutattuk meg, akár hifistáknak, első nekifutásra mindenki elismerte, hogy fizikai méretéhez képest jó akusztikai teljesítményt produkál a Pulse 2. Ha szigorúan csak az ár/hang viszony alapján kéne értékelni, akkor nem múlná felül a vele hasonló kategóriájú Bluetooth hangrendszereket, de nem is rosszabb náluk - lendületes, élénk hangja sokaknak tetszeni fog, a fényjáték viszont telitalálat a tervezők részéről.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.