JBL Flip 4 Bluetooth hangrendszer teszt

2017. április 19., szerda, 06:35

JBL audio hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth Bluetooth hangszóró Bluetooth hangrendszer vízálló hangfal vízálló hangszóró JBL hangszóró JBL hangfal hangfal teszt hangszóró teszt hangrendszer teszt Bluetooth hangrendszer teszt

Tovább csiszolódott a Clip és Charge modellek közé ékelődő Flip, mely immár negyedik generációs kiadásban fut tovább. Néhány napra vendégül láttuk ezt a mindenféle extrákkal megfűszerezett mobil diszkót, és magunkkal vittük egy kiadós strandolásra is. Ugyanis immár vízálló.

Küllem

A Flip 4 egyértelműen a Charge 3 stíluselemeit örökölte, előző generációjához képest helyenként kerekebb és kicsit robusztusabb is lett. Nagyságát tekintve egy energiaitalos fémdobozhoz viszonyítható. Ha úgy vesszük, jelenleg családjának jelenlegi legjobb méret/teljesítmény aránnyal rendelkező tagja.

Két oldalán, a passzív radiátorokra fényes műanyag lemez került, amitől kicsit díszesebb, színesebb lett. Gombjainak elhelyezése, érzékenysége is pont jó, ahogy a JBL hangrendszerektől megszokhattuk. Említendő másik praktikus tulajdonsága, hogy könnyedén az oldalára állítható, illetve hálós szövetborítása által fogása is jó, nem érezni azt, hogy kicsúszna a kézből.

JBL Flip 4 Bluetooth hangrendszer

Továbbra is meghagyták a vékony kötélből készült akasztót, mely nem is annyira a tárolást, inkább a hordozást teheti biztonságossá (ha óvatosságból a csukló köré hurkolják). Fő újítása elődjéhez képest, hogy rendelkezik IPX7 tanúsítvánnyal. Tehát már nem csak vízlepergető vagy cseppálló, hanem teljességgel vízálló. Rövid ideig a hullámok alá meríthető, de nem célszerű csak úgy a Balatonba hajítani, mert nem lebeg a felszínen, rögtön elsüllyed, ha nem figyelünk.

JBL Flip4 vízálló hangszóró

Használat, extrák

A Flip 4 kezelése semmiben sem különbözik a többi JBL hangrendszerétől. A jól megszokott motívumok, hangeffektusok egészítik ki alapvető funkcióit. Másodpercek alatt párosítható vele mobileszközünk, ugyanakkor a Bluetooth hatóköre is példaértékű. A papíron közölt 10 méter helyett nekünk 15 méterről is gondtalanul muzsikált, ami - bárhogy is nézzük - 50 %-kal több.

JBL Flip 4 Bluetooth hangszóró

Lényegesen stabilabb és gyorsabb lett a Connect funkció is, melynek használatával több Flip 4 összekapcsolható, vezeték nélkül. Korábban hivatalosan 2 db eszköz egyidejű szinkronizálására volt lehetőség, ez a szám mostanra 100-ra (!) hízott. Más szóval, ha sok ismerősünk birtokol ugyanilyen eszközt, akkor együtt komplett házibulira elegendő hangosítást hozhatunk össze. Ehhez nem kell sem számítógép, sem telefonos applikáció. Mindössze megnyomjuk a Connect gombot (ahogy videónkban is látható), és létrejön a kapcsolat. Másfelől telefonos kihangosítóként is használható, beépített, 3 000 mAh kapacitású akkumulátora pedig kb. fél napot képes kihúzni egy feltöltéssel.

JBL Flip 4 hangrendszer

Hangminőség

Mikor a Flip4-hez hasonló, ultrakompakt eszközökről írunk, sokszor a terhelhetőséget és a basszusokat ecseteljük leghosszabban. Holott más tényezőket is érdemes említeni, például, hogy miként viselkedik a készülék halk hangerőn. A JBL lelkét képező DSP ilyen szempontból rendkívül hatékony. Ha háttérzenei aláfestésre használtuk irodánkban, úgy, hogy dolgozni és beszélgetni lehessen mellette, meglepően egységes, kiegyensúlyozott arcát mutatta. A dobverő, basszusgitár, és számos egyéb váratlan, pendülő, zörrenő részlet dinamikusnak érződött annak ellenére, hogy alig üdítős doboz méretű rendszerről beszélünk, és műszaki adatai alapján 70 Hz az alsó határérték.

JBL Flip 4 mobil hangszóró

A Bluetooth okozott enyhe simulékonyságot és tömörséget a középmagas frekvenciákban, de ennek ellenére inkább az élénkség és tisztaság volt, amire felfigyeltünk. Utóbbi komoly előny és igazolja, hogy mennyit fejlődtek a Bluetooth komponensek az utóbbi 1-2 évben. Mobiltelefonunk csúszkáját kb. 40 %-ra emelve értük el a fentebb említett egyensúly határát. Onnan feljebb tovább nőtt a hangerő, de a basszusok a fizika törvénye és a hangszórók épsége érdekében erősen lecsökkentek. Ettől függetlenül nem érdemes alábecsülni a Flip 4 korlátait. Talán elcsépeltnek tűnhet ez a megközelítés, de korábbi tesztjeinkben egyértelművé vált, hogy a JBL Bluetooth hangrendszereivel nehéz mellé nyúlni. Így aztán a Flip4 is hozza azt a szintet, ami elvárható tőle. Karaktere kicsit tisztább, csilingelőbb lett az elődhöz képest. Fejlesztői valahogy lejjebb tudták szorítani azt a puha, tompított érzetet, amely korábban dominált. A basszus feszessége ugyanúgy megmaradt, de közben kivehetőbbek, élesebbek lettek a magas frekvenciás részletek.

JBL Flip 4 hangfal

Végszó

Kapunk üzeneteket, melyben olvasóink tudni szeretnék, hogy melyik JBL hangrendszerrel járnak a legjobban. Ez kizárólag a személyes igényeken múlik. Ha egyszerűen csak egy kompakt és praktikus kiegészítőre vágynak, ami szükség esetén nagyot is szól, akkor a Flip 4 egész hatékony. Az izmos basszusok csak a Charge 3 és Xtreme modelleknél mutatkoznak meg. Akinek nem olyan fontos az ütős mély, inkább csak egy kellemes hangú háttérzenei eszközt keres, ami elfér egy övtáskában, annak nem lesz panasza a Flip4-re. Ráadásul, ha élünk a telefonos kihangosítás és a Connect adta lehetőségekkel, akkor nem pusztán bulieszközt, hanem mindennapi segédet is birtokolhatunk. Ajánlott vétel, zokszó nélkül.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.