JBL Charge 3 Bluetooth hangrendszer teszt

Ha törik, ha szakad, legyen hang!

2016. május 17., kedd, 07:15

JBL audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer JBL hangszóró JBL hangfal JBL hangrendszer Bluetooth hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt JBL teszt Bluetooth hangszóró teszt Bluetooth hangrendszer teszt JBL hangfal teszt

A hordozható hangrendszerek koronázatlan királyaként ismeretes Charge 2 utódja, a Charge 3 nem csak papíron vízálló. Szerencsés módon megkaparinthattuk az első Magyarországra érkező példányt, most pedig jöjjön a teszt!

JBL Charge 3 Bluetooth hangszóróJBL Charge 3 Bluetooth hangszóróJBL Charge 3 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Charge 3 Bluetooth hangszóró akkubank funkcióJBL Charge 3 Bluetooth hangszóróJBL Charge 3 Bluetooth hangszóróJBL Charge 3 hangszóróJBL Charge 3 Bluetooth hangszóróJBL Charge 3 Bluetooth hangszóróJBL Charge 3 Bluetooth hangszóróJBL Charge 3 Bluetooth hangszórókJBL Charge 3 hangrendszerJBL Charge 3 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Charge 3 vízálló Bluetooth hangszóró

Piknik hifi

Rendszeres olvasóink nyomon követhették, hogy az utóbbi 1-2 évben milyen fejlődésen mentek keresztül a JBL mobil hangrendszerei. Túlzás nélkül állíthatjuk, az amerikai cég az átlagfelhasználók számára elérhető szegmensben, minden létező kategóriát kimerített. A 10 000 Ft-tól 100 000 Ft-ig érő ármezőnyben csaknem féltucat Bluetooth hangszórót kínálnak, és a maga nemében mindegyik típus jónak számít. Ha valamelyiknél bármiféle tökéletlenséggel (pl. a hangminőséget illetően) találkoztunk, azt többnyire az azonos kategóriájú vetélytársak sem tudták jobb színvonalon teljesíteni.

JBL Charge 3 hangrendszer

A Charge 3 koncepciója, profilja nem változott az első generáció óta, ám a fejlesztőknek mostanra sikerült elérnie, hogy úgymond lelkifurdalás nélkül, a szabadba is magunkkal vihessük a kis hangfalat. Utóbbi alatt értendő a vízhatlan, jobban mondva vízálló felépítés. Jó, rendben, hivatalosan ütésálló kivitelt még nem kapunk, de a Bluetooth hangszórókat elsősorban nem hegymászók vagy katonák, hanem zenekedvelő, fiatalos egyének használják. A JBL korábban is alkalmazott fröccsenő vízzel szemben ellenálló borítást a Charge 2 Plus hangrendszeren, ezúttal viszont olyan konstrukciót terveztek, amely megfelel az IPX7 minőségi sztenderdnek. Utóbbi azt jelenti, hogy 1 méteres mélységben tartva, 30 percig még üzemképes marad a Charge 3.

JBL Charge 3 vízálló Bluetooth hangszóró

Külső változások

A vízhatlan borítás miatt teljesen átalakult a JBL Charge 3 külseje. Formatervét az Xtreme-től örökölte, csak lényegesen kompaktabb méretben. Elődjéhez képest pár milliméterrel pufibb lett, de ettől még ugyanúgy befér a legtöbb oldaltáskába vagy hátizsákba. A csatlakozókat egy szilikonból készült, körömmel nyitható fedél mögé rejtették. A kis ajtó helyett jobban örültünk volna az Xtreme-en is alkalmazott cipzárnak, akkor viszont elveszítenénk az IPX7 minősítést. Értelemszerűen, ha vízzel érintkezik a Charge3, akkor kis fedélnek zárva kell lennie.

JBL Charge 3 Bluetooth hangszóró

Visszatérve a csatlakozókra, kapunk egy 3,5 mm-es Jack bemenetet, egy mobileszközünk töltésére szolgáló USB portot és egy micro USB aljzatot, melyen keresztül a Charge 3 saját akkumulátorát tölthetjük. Tehát tesztalanyunk, szolgáltatásait tekintve alig változott, leginkább az új "kabát" jelenti a fő újdonságot.

JBL Charge 3 Bluetooth hangszóró akkubank funkció

Elődjeinek mintájára, használhatjuk vízszintesen és függőlegesen is. A hangszórók körüli gumiperem szélét több ponton is megnyújtották, így az 5 cm átmérőjű passzív basszus membrán, álló pozícióban is képes valamennyire mozgatni a levegőt.

JBL Charge 3 hangszóró

Hangminőség

Akik ismerik a Charge 2 hangját, azok nyugodtan átugorhatják ezt a bekezdést. Ugyanis a Charge 3 alig változott elődjéhez képest, legalábbis emlékezetünkre alapozva, nem éreztünk drasztikus különbséget. Ez persze a legkevésbé sem baj, mivel az előző verzió hangja is határozottan meggyőzött minket. Egy megközelítőleg félliteres kólásüveg méretű hangrendszerhez mérten elképesztő szórást, dinamikát és élénkséget kaptunk.

JBL Charge 3 Bluetooth hangszóró

A Bluetooth hangrendszerek kényes tulajdonságai közé tartozik általában a basszuskezelés és a magas frekvenciás felbontás. Utóbbit sikerült úgy hangolnia a JBL mérnökeinek, hogy a veszteségesen tömörített felvételek hibáit ne vagy csak alig érzékeljük anélkül, hogy a rendszer túlzottan tompa, unott karakterben szólalna meg. A Charge 3 megpróbálja visszaadni a zene lendületét, hangulatvilágát, eközben az olcsó hangfalakra jellemző fojtottság nem jellemző rá. Főleg ezért tetszett nekünk a hangja.

JBL Charge 3 Bluetooth hangszórók

A basszusok kezelése ugyancsak jónak mondható, főleg, ha a könnyűzenét kedvelő fiatalokat tekintjük célközönségnek. A Charge 3 részben azért, hogy kompenzálja kis méretét, részben pedig, hogy a körülötte lévő területben kiegyenlített, úgymond testes hanghatást tudjon létrehozni, sokkal több basszust generál, mint amennyire elsőre számítanánk. Ez némi túlzást okozhat, ha zárt helyeken vagy a szoba sarkába téve hallgatjuk, viszont ha külső helyszínen, például egy padra fektettük vízszintesen a kis hangfalat, alapvetően egységes és moderált hangkép jutott el hozzánk. Ugyanakkor a JBL Charge 3 rengeteget bír. Nem csak akkumulátor kapacitás, hanem hangerőszint tekintetében is.

JBL Charge 3 vízálló Bluetooth hangszóró

A Charge 3 talán nem rázza meg úgy a gyomrunkat, mint egy koffer nagyságú hangfal, de egy kisebb társaságnak untig elegendő zenei aláfestést nyújt. Teljesen mindegy, hogy evezni visszük magunkkal, vagy sátorozni, vagy csak lerakjuk a focipálya szélén, mindenki hallani fogja a zenét. Tesztalanyunk és a hozzá hasonló, ultrakompakt mobil hangrendszerek főleg annak köszönhetik elképesztő népszerűségüket, hogy nem egy szűk közönségnek, nem direkt zenehallgatásra készültek, hanem átlagfelhasználásra. Valahol a hagyományos hifi rendszerek célja is ez kéne, hogy legyen: akkor is biztosítani a zenét, amikor épp nem arra figyelünk. Csak hogy legyen a háttérben valami, ami a tudatunkon kívül jobb kedvet, jobb hangulatot kelt. Utóbbit talán nem audiofil minőségben, mégis hiánytalanul képes megtenni a Charge3.

Konklúzió

A JBL Charge 3 közel 10 %-kal drágább lett elődjéhez képest (Charge 2 Plus), ám nem szabad elfelejteni, hogy a kb. 5 000 Ft-os felárért cserébe tényleg vízálló kivitelt kapunk, még ha nem is vált alkalmassá mélytengeri búvárkodáshoz, de ettől sokkal bátrabban használhatjuk a kis hangrendszert. Ráadásul a beépített akkumulátor az előző generáció 12 órás üzemidejéhez képest 20 órát nyújt (ez persze függ a hangerőtől is), ami majdnem kétszeres kapacitás-növelést jelent. Tehát a méret és a hangminőség szinte érintetlenek maradtak, de nem is kellett rajtuk változtatni ahhoz, hogy továbbra is népszerű maradhasson a JBL kis hangrendszere. Sikerét nagyban igazolja, hogy még a mi kritikus füleinket is meg tudta győzni, mivel jó felbontást produkált, még jobb terhelhetőség mellett. Határozottan megérdemel egy Ajánlott Vétel cédulát, már látjuk előre, hogy sokaknak lesz mivel hallgatni az idei (és következő) nyári slágereket.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.