JBL Bluetooth hangrendszer MEGATESZT

2016. szeptember 13., kedd, 08:35

JBL audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth hangszóró Bluetooth hangrendszer Bluetooth hangfal JBL hangfal JBL hangszóró JBL hangrendszer hangfal teszt JBL teszt hangrendszer teszt JBL hangfal teszt JBL hangrendszer teszt

Egy kiadós nyári délutánon kimerészkedtünk szerkesztőségünk légkondicionált, komfortos atmoszférájából, hogy a vadont (fővárost) járva minden egyes wattot kipréseljünk a JBL összes jelenleg forgalomban lévő Bluetooth hangrendszeréből. Az AV-Online történetének első szubjektív csoporttesztje következik, videóval!

Ettől szubjektív a JBL MEGATESZT

Aki elsősorban a JBL termékek videójára, azaz a konkrét tesztre kíváncsi, nyugodtan hagyja figyelmen kívül ezt a bekezdést és görgessen lejjebb. Ha viszont tudni szeretnék, hogy miért nem szabad 100 %-ig komolyan venni a lenti bemutató anyagot, akkor itt elárulunk néhány fontos részletet. Mivel a YouTube a Google videós megfelelőjének nőtte ki magát (illetve bizonyos szempontból túl is szárnyalja a keresőmotor funkcióját és hatalmát), a felhasználók zöme megszokta, hogy a videós portálon mindent megtudhat, beleértve azt, hogyan szól egy hangfal. Most, hogy több mint ezer feliratkozóval bővült saját YouTube csatornánk, elkezdtünk komolyabban foglalkozni a hozzászólások szekciójával, melyben nézőink, olvasóink gyakran megemlítették, néha már egyenesen panaszkodó hangnemben, hogy az általunk tesztelt termékek hangját is bemutathatnánk videóinkban. Nagyon szívesen megtennénk ezt, ám több tényező meggátolja, hogy olvasóink tökéletesen ugyanazt hallják a YouTube-ot nézve, mint amit mi átélünk a valóságban tesztelt termék előtt ülve. Többek között az alábbiak:

1. Egy hangfal által keltett hullámok felvételéhez értelemszerűen jó mikrofon szükséges. Ám a hangrögzítő komponenseknek a hangsugárzókhoz hasonlóan, egyéni karaktere van. Egy megfelelően érzékeny, ultra-lineáris karakterű mikrofon könnyen hatszámjegyű összegbe kerülhet, és mivel gyakran sztereóban tesztelünk, kettőt is kéne szerezni ahhoz, hogy a térhatású élmény se maradjon el. Mi a JBL MEGATESZT elkészítéséhez egy Zoom H4n típusú, kétcsatornás hangrögzítőt alkalmaztunk, mely hobbi filmesek, zenészek és hangmérnökök szerint is jónak számít a maga kategóriájában. Ettől függetlenül ez a mikrofon is hozzáadja egyéni karakterét a végeredményhez, tehát amit a videóban hallanak, az részben a Zoom saját íze, hangja is.

2. Hiába használunk drága hangrögzítő felszerelést, ha végül az olvasó/néző a mobiltelefonján, vagy a laptop hangszóróján szeretné visszahallgatni az eredményt. Márpedig a felhasználók zöme ezt teszi. Ahhoz, hogy a valóságost a lehető legjobban megközelítő hangot hallja a néző, jó minőségű erősítőre, monitor sugárzókra és/vagy fejhallgatóra lesz szüksége. Mi a kész videót Sennheiser HD 600 és ADL GT40 USB DAC segítségével hallgattuk vissza. Kiválóan érzékeltük a JBL Bluetooth hangrendszerek közti eltéréseket, de mi is hallottuk, hogy a videóban lévő hang más lett, mint amit mi a valóságban kaptunk. Ezért arra kérjük olvasóinkat, ne tekintsék 100 %-ban hiteles referenciának ezt, illetve az ehhez hasonló felvételeket. Mindenkinek javasoljuk, hogy elsősorban a saját fülére, és valódi tapasztalataira alapozzon.

3. A YouTube minden feltöltött videó kép és hangminőségét tömöríti, annak érdekében, hogy a folyamatosan gyarapodó, emberi ésszel felfoghatatlan, gigászi adatmennyiséget tárolni tudják a Google szerverei.

4. A tesztkörülmények ugyancsak befolyásolják a végeredményt. Szándékosan kültéri, aránylag nyugodt, de mégis hangos környezetet kerestünk a JBL Bluetooth hangrendszerek bemutatásához, a következő bekezdésben el is áruljuk, hogy miért. Hozzá kell tennünk viszont, hogy a szóban forgó készülékek mindegyike teljesen más hangélményt produkál zárt helyiségekben, a falakról visszaverődő hanghullámok által jellemzően több basszusra számíthatunk mindegyiküktől.

Tesztkörülmények

A felvétel helyszíneként szolgáló Orczy-kert egyfelől azért tűnt ideálisnak, mert viszonylag kevés jut be a gépjármű forgalom zajából. Vájtfülű olvasóinknak feltűnhetnek a zenelejátszás közben dörrenő, dobbanó háttérhangok. Ugyanis a park mellett épp egy többemeletes irodaépületet húztak fel, és az építkezés hangjai még fél kilométerről is könnyen áthallatszottak. Ez viszont még jól is jött, mert így megvizsgálhattuk, hogy mennyire képesek úgymond felülkerekedni a JBL hangrendszerei a környezeti effektusokon. Az emberek többsége úgysem süketszobában fogja őket használni.

Forráseszközünkön (iPhone) a jelszintet maximálisra állítottuk, a hangrendszerek is a leghangosabb üzemben szóltak. Telefonunkat nem Bluetooth kapcsolat, hanem 3,5 mm-es Jack kábel segítségével csatlakoztattuk azért, hogy a körülményekhez mérten a leghangosabb és legtisztább jelet tudjuk megszólaltatni. Hangrögzítő eszközünket az állványként szolgáló tuskótól két méterre helyeztük el, utólagos hangszínszabályzást, kiemelést nem alkalmaztunk. Egyébiránt az alábbi zeneszámokat indítottuk el:

- AC/DC - Back In Black

- Diana Krall - The Look Of Love

- Gramatik - Satoshi Nakamoto

A tesztalanyok

A videóban szereplő hangrendszerek mindegyikéről írtunk már részletes bemutatókat itt, az AV-Online hasábjain. Az alábbi listában, a termékek nevére kattintva azonnal elérhetőek korábbi tesztjeink. Most pedig lássuk a szereplőket név szerint:

JBL GO - Nem nagyobb, mint egy cigarettásdoboz, és nem is túl drága, viszont sok színben kapható, és telefonos kihangosítóként is működik.

JBL GO Bluetooth hangszóró

 

JBL Clip 2 - Rögzített karabinere által kalandorok játékszere lehet, ráadásul valamennyire vízálló is.

JBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóró

 

JBL Flip 3 - egyértelmű átmenetet képez a JBL kicsi és nagy Bluetooth hangrendszerei közt. Vízlepergető bevonattal rendelkezik, méretéhez képest egész nagyot szól, és ő már támogatja a Connect funkciót.

JBL Flip 3 vízálló Bluetooth hangszóró

 

JBL Pulse 2 - A cég (és a konzumer világ) egyik legmókásabb terméke. Találkoztunk már néhány világító hangfallal, de a Pulse2 eddig a legokosabb közülük. Hogy miért, azt megválaszoltuk a róla készült tesztben is.

JBL Pulse 2 világítós Bluetooth hangszóró

 

JBL Charge 3 - Kétségkívül a széria legnépszerűbb tagja, köszönhetően hasznos szolgáltatásainak, és persze az IPX7 minősített kialakításnak. Ez bizony vízálló hangrendszer.

JBL Charge 3 vízálló Bluetooth hangszóró

 

JBL Xtreme - Talán nem fér el bárhol úgy, mint kisebb testvérei, bár ahhoz képest, hogy mekkorát szól, még mindig nem nevezhető ormótlannak. A kettős USB csatlakozóval ellátott, akkubankként is funkcionáló mini erőmű akár komplett házibulik hangosítására is alkalmas lehet.

JBL Xtreme vízálló Bluetooth hangszóró

 

Most pedig következzen a várva várt MEGATESZT!

 

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.