JBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszer teszt

Lord of the Music

2015. december 9., szerda, 21:00

JBL audio hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth Bluetooth hangszóró Bluetooth hangrendszer JBL hangszóró JBL hangfal hangfal teszt hangszóró teszt hangrendszer teszt JBL hangfal teszt Bluetooth hangfal teszt Bluetooth hangrendszer teszt

Interaktív, otthoni zenehallgatáshoz talán kívánni sem lehet jobbat, mit a JBL L8. Kicsi, de nem túl kicsi, kompakt és nagyon jó a hangzása. Persze emellett minden korszerű forrás hangját tolmácsolni tudja, nem is visszafogottan. Összesen 120 watt teljesítménnyel dübörög, ha akarjuk: csak bírja a fülünk.

JBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszerJBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszerJBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszerJBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszerJBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszerJBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszerJBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszerJBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszerJBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszerJBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszerJBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszerJBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszerJBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszerJBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszerJBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszerJBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszer

JBL by Harman

Pár éve kerültek a piacra, azok a több mindennel kommunikálni képes, hagyományos hifi készülékeket kiváltani szándékozó, mondhatni instant hangfalak, amik megjelenésükkel és hangzásukkal egyszerűsíteni kívánják a mindennapok zenehallgatását. A korábbi nagynevű modellek egy-egy lépést jelentettek a jelenlegi tendenciák felé, így az L8 kompakt, interaktív hangrendszerhez. JBL márkanevet visel, ami kenegeti az ember máját, amikor csak ránéz, de jó, ha tudja, hogy a patinás név mögött egy hasonlóan komoly cég a Harman International áll. Ez nem meglepetés, mivel már a népszerű JBL fejhallgatók szemügyre vételezésénél is találkozhattunk az erre való utalással, de aki a multimédiás eszközök között otthonosan mozog, annak sem újdonság a közös eredet. Egyszóval nem tesz rossz lóra az, aki az Authentics L8 hangsugárzóval szimpatizál, mert ha megveszi, minőségi darabot tudhat magáénak. Na de ne rohanjunk ennyire előre!

JBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszer

Az Authentics L8 hangrendszer, megjelenését tekintve keveri a vintage dizájnt, a legmodernebb trendeknek megfelelő formákkal. Kompaktnak nevezhető, de azért koránt sem olyan kicsi, mint ahogy gondolnánk. Majdnem 70 cm széles, tehát megköveteli magának a helyet. A legjobban egy tekintélyes nappaliban mutatna, egy patinás párkányon, mondjuk egy nagy fakeretes tükör alatt. Nagyon elegáns, lakk fekete színű, aminek ára van, kell is rá vigyázni rendesen, minden ujjlenyomat meglátszik rajta. Na persze nem sok kerülhet rá, mivel a vezetékeket hírből sem ismeri. Na jó, ez egy kis túlzás, mivel a  tápkábel itt sem nélkülözhető, de alapvetően más nem kell. A ma divatos szakkifejezéssel élve wireless hangrendszerről van szó, tehát a fő hangforrások vezeték nélküli kapcsolattal juttatják el az információt a hangfalig. Nem lenne teljes körű a szolgáltatások szintje, ha nem készítették volna fel vezetékes kapcsolatra is: 3,5 mm-es Jack és USB, sőt optikai bemenet is rendelkezésre áll, de mindez olyan "snassz". Itt a vezeték nélküliség a "menő", és igazából meg is értjük a koncepciót. A vezetékes csatlakozási lehetőségeknek egy oka van, amire hamar rájön az ember: ha képhez szeretnénk hangot párosítani, vagy éppen CD-, DVD-, Blu-ray játszó hangját szeretnénk kiterjeszteni. Mindez jó, ha van, de nem gondoljuk, hogy ezt a hangsugárzót, eme hangforrásokhoz fogjuk használni. Amihez viszont adott esetben mi is szívesen használnánk, az a TV-k hangjának megszólaltatása, kvázi soundbarként. Ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni.

JBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszer

Visszatérve még egy percre a külső jegyekhez, bár ezt mindenki látja, de meg kell említeni: a hangszóróselymet szivacs helyettesíti. Nem rossz megoldás, de azért bennünk vegyes érzelmeket keltett, szebbnek találnánk egy minőségi, fényesebb, áteresztő hangszóró selyemmel. Tudjuk, hogy az szokásos megoldás, és most a JBL is az újdonságra alapoz, de valahogy jobban illene hozzá. Persze ez nem elsődleges szempont, hiszen a hangzás a lényeg, és az előlapi szivacsot le is lehet venni, ha valakinek úgy tetszik.

JBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszer

Helyezzük el jól!

Bizony, ez elsődleges szempont. Érdemes olyan helyet találni az Authentics L8-nak, ahol a falhoz legalább 30 cm-re elhelyezhető. Nem előírás, csak éppen a hangzásnak jót tett a tesztek alatt. Mindenesetre kell neki a hely, mivel az alján két darab reflexcső is található, a meglehetősen ütős mélyek érdekében. Egy tapasztalati, de örök jó tanács: igyekezzünk a fülünk magasságában, a hallgatási pozíciónak megfelelően telepíteni a hangfalakat! Az L8 néhány centis lábakon áll, ügyeljünk arra, hogy alá ne kerüljön semmi.

JBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszer

A kezelőszervek a felső részén találhatók, de azokra csak alig-alig lesz szükség. A hangfal felső részén egy fedett nyílás mögött az optikain kívül a korábban említett néhány vezetékes csatlakozó bemenet helyezkedik el. Kicsomagoláskor érdemes rá figyelni, mert a fedél leeshet, ugyanis nem fogja semmi. Egyszóval, ha megtaláltuk a helyét a csak a 230 voltos hálózati kábelt kel elrejtenünk, és már üzemképes is a rendszer.

JBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszer

Használjuk!

Kétféle eszközzel, telefonnal és iPad-dal is kipróbáltuk, mondván, hogy iOS és Android operációs rendszerekkel is kompatibilis, a hagyományos PC-s környezet mellett. A többféle adatkapcsolat közül a Bluetooth volt a legegyszerűbben használható. A hangfal stabilan és pontosan felismerte a forrásokat, bár nekünk úgy tűnt, hogy iPad-del gyorsabban megértik egymást. Innentől kezdve csak egy dolgunk volt: a megfelelő zenét kiválasztani, akár internetről is és máris hallgathattuk - eléggé meggyőző minőségben. A hangerő szabályozás oda-vissza működik, mivel az iPad hangerő szabályozója is vezérli a JBL-t, de fordítva is igaz. Teljesen jó megoldás és stabilan, pontosan reagál. Ami azonban még jobban tetszett nekünk: a Bluetooth adatátvitel megehetősen stabil. A szobában semmi nem zavarta, pedig szándékosan bútorok mögé is eldugtuk az iPad-et, mint hangforrást. Csak akkor sikerült aljas módon egy-egy tized másodperce megszakítani a streamet, amikor egy fal mögött vittük el a tabletet. Érdemes azonban azt is hozzátenni, hogy ekkor kb.: 8 m-re voltunk a JBL-től, ez nagyon rendben van. Nem lenne teljes az élet, ha a WiFi hálózatokkal nem boldogulna az Authentics L8. Ha valakinek van otthon valamilyen kiépített médiahálózata, zeneszervere, akkor DLNA szabvány szerint tudja megosztani a tartalmakat a hangrendszerrel. A szabványnak főleg videó lejátszás területén vannak kompatibilitási korlátai, de az ebben az esetben minket nem érint. Valószínűleg ezt a funkciót ritkábban fogják kihasználni relatív összetett hardverigénye miatt.

JBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszer

Hallotta már?

Nem? Pedig érdemes! A hangzását tekintve a nagyokat idézi. Első bekapcsolás után a YouTube-on kerestünk nagyfelbontású hanganyagokat, merthogy akad bőven az is, később pedig saját zenéink közül válogattunk. Az adatkapcsolat a már említett Bluetooth volt. Mivel is jellemezhetnénk: az első a dinamika, ami megfogott minket. A két reflexcső jól dolgozik, mélye van bőven, a középtartománya kicsit túlsúlyos a magasakhoz képest. Többféle hanganyaggal hallgatva, aki a jazzt vagy főleg a sok vokált kedveli, az imádni fogja. Kellőképpen részletező, de az biztos, hogy a "loudness kapcsoló" folyamatosan működik benne, még ha csak áramköri szinten is. Mert ilyen nincs rajta, de a hangzásán érezni. Minden zenei stílust igyekszik hallgathatóvá tenni és ez sikerül is neki. A hangképről nehéz nyilatkozni, mivel egy "pontszerű" hangforrásról van szó, tehát aki széles sztereó színpadot is szeretne, az rossz helyen keresgél. De tudomásul kell venni, hogy ezt nem arra találták ki, funkciója a jó minőségű háttérzene biztosítása, aminek maximálisan meg is felel. Teljesítménye is bőségesen van hozzá: összesen 4x30 wattos az erősítője, amit ténylegesen használ is, egy 40-50 négyzetméteres szobát is könnyedén megtölt zenével.

JBL Authentics L8 Bluetooth hangrendszer

Kell ez nekünk?

A JBL Authentics L8 egy jól átgondolt koncepció, szépen megformált termék, mindent megtesz a szórakoztatás minőségéért és ráadásul még jól is néz ki. A hangzás minősége és a forrásokhoz való rugalmas csatlakoztatási lehetőségek, jól illeszthetővé teszik egy otthoni környezetbe. Nyilván mindenki talál majd olyan momentumot rajta, amit nem úgy, hanem máshogy tartana legjobbnak, de ilyen azért nem sok lesz. Ára nem kevés, de prémium termék, prémium kivitellel, ezt mindig vegyük figyelembe!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.