JBL Autentics L16 Bluetooth hangrendszer teszt

Legalább a duplája

2016. február 17., szerda, 15:25

JBL audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer JBL hangszóró JBL hangfal JBL hangrendszer Bluetooth hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt JBL teszt Bluetooth hangszóró teszt Bluetooth hangrendszer teszt JBL hangfal teszt

Úgy tűnik, hogy a JBL nem kispályás, ugyanis piacra dobta a népszerű Autentics L8 nagyobb testvérét, az L16-ot. A kompakt otthoni hangsugárzó, klasszikus stílusú, nagy teljesítményű mobilnak is nevezhető készülék, ami gyakorlatilag bármilyen vezeték nélküli adatátviteli móddal képes a hang forrásával kommunikálni. A háromutas kompakt, aktív hangsugárzó olyan csemegét is tartogat a vásárlók számára, mint a phono fokozat.

Halld az igazságot!

Ezt a szlogent találjuk a készülék dobozán, legalább is akkor, amikor sikerül a bombabiztosnak nevezhető csomagolásból kiszabadítani az Autentics L16-ot. A korábban már a szerkesztőségünkben járt Autentics L8-hoz nagyon hasonlít a nagyobb testvér is, de mindenben kicsit több és jobb. A fő paramétereit tekintve nem más, mint egy "mobil", otthoni hangrendszer, aminek méretei egy megtermett állványos hangfalhoz és egy kisebb állódobozhoz hasonlíthatóak. A hangrendszer maga háromutas, és mindez kétszer, hiszen egy kis jóindulattal sztereó rendszernek is mondhatnánk. A talpakon álló hangfal minden egyes centiméterét tekintve gondosan megtervezett, mivel ergonomikus, jól átgondolt és szép. Ismételten hallhattunk egy női kritikát teszt közben, ami valami olyasmi volt, hogy "mennyivel szebb ez, mint ezek a nagy dobozok, sokkal inkább vennék egy lakásba egy ilyen készüléket, mint mást, hiszen oda ez bőven elég". El kell ismernünk, a Harman cégcsoport tud valamit, mert ez már a második olyan készülék a praxisunkban, ami kritikus női szemek pozitív ítéletét kapta. Nyilván ehhez hozzájárul az is, hogy maga a készülék visszafogottan elegáns, és tényleg a maga faberakást imitáló, fóliázott külsejével igencsak dekoratívnak számít. A kezelőszervek a felső részen helyezkednek el, de itt mindössze két multifunkciós tárcsáról beszélünk. Azt is hozzá kell tennünk, hogy nem sokat fogjuk őket állítgatni, mivel az Autentics L16 koncepcióját tekintve, azok tényleg csak az alapbeállításokhoz szükségesek. Az egyik nem más, mint a bemenet választó, közepén az enter gombbal, míg a másik pedig a maximális hangerő szabályzója, a készenléti kapcsolóval együtt.

JBL Authentics L16 Bluetooth hangrendszer

Továbblépés történt a takarófedél tekintetében is, mivel ez a kisebb modellel összehasonlítva már nem jár le olyan könnyedén, sőt kifejezetten jól illeszkedik, megelőzve hogy a kicsomagolás során leessen.

JBL Authentics L16 Bluetooth hangszóró

A hangfal hangszóró "selyme" pontosan olyan, mint a kistestvérnél: szivacsból készült, meglehetősen vastag és felületét apró kúpok alkotják. Ha levesszük az egyébként nagyon pontosan illeszkedő előlapot, akkor alatta szépen elrendezett hangszórók sorakoznak, szimmetrikus felépítésben. Az ütős mélyekről a 13 cm méretű mélysugárzók és a hozzá kapcsolódó reflexcső gondoskodik, míg a középtartománynak kettő darab 5 cm-es középsugárzó, és a magasaknak meg két darab 2,5 cm-es jutott.

JBL Authentics L16 Bluetooth hangrendszer

Vissza a jövőbe

Az Autentics L16-ot minden lehetséges módon és formában felkészítették hangforrások fogadására. A JBL koncepciójának a lényege az egyszerűség, tehát ne kelljen perceket bíbelődni a kábelek csatlakoztatásával, és nem is mutatna jól a tekerődző kábelkígyó, mondjuk a nappaliban a komód tetején. Ennek következményeként az egyik legegyszerűbb a Bluetooth adatkapcsolati mód kiválasztása, de szükség esetén a DLNA otthoni hálózatunkba is illeszthető WiFi segítségével. Mindezek persze nem igényelnek extra képesítési követelményeket, mivel a felhasználónak csupán egy-egy gombnyomásába kerül a csatlakozások létesítése.

JBL Authentics L16 Bluetooth hangrendszer

Abban az esetben, amennyiben ragaszkodnánk, vagy inkább rákényszerülnénk a vezetékes kapcsolat használatára, vagy esetleg a legjobb hangminőséget szeretnénk elérni, úgy arra több lehetőség is kínálkozik. Egyrészt az Autentics L16-on megtalálhatunk az "aux" bemenetet 3,5 mm-es Jack aljzat formájában, de optikai digitális bemenetet is használhatunk, feltéve, ha rendelkezünk például CD-játszóval. A minőség tekintetében nem lehet panaszra okunk, mivel a rendszer alkalmas a 24 bit/96 kHz-es digitális hanganyagok fogadására, ami jelenleg elég elfogadott a minőségi zene világában. Emellett persze USB csatolókkal is felvértezték, de mindez rejtve marad a felső oldalon egy fedél mögött. Az is az igazsághoz tartozik, hogy az USB csatlakozók alkalmasak a más készülékek, például telefon, vagy tablet töltésére is.

JBL Authentics L16 Bluetooth hangrendszer

A számunkra az igazán meglepő viszont az volt, hogy az Autentics L16 nem csak a legnépszerűbb digitális jelforrásokat és elfogadott streaming módozatokat támogatja, hanem tartalmaz analóg lemezjátszó előerősítő fokozatot (phono) is. Mondják meg őszintén, mi ez, ha nem vissza a jövőbe? Ennek a szolgáltatásnak azért örültünk külön, mert a sok szóbeszéddel és híradással szemben itt az ékes bizonyítéka annak, hogy a hagyományos "bakelit" lemez visszatér és a legnagyobb gyártók is felismerték a jelentőségét. Igazi meglepetés volt a számunkra ez a szolgáltatás, ráadásul aranyozott csatlakozókat kapunk, hogy lehető legjobb minőséget érjük el.

Gyakorlatban

A JBL Autentics L16 elég nagydarab, így megdolgoztatja az újdonsült gazdáját, ha éppen helyet keres neki a lakásban. Hely pedig bőven kell neki, tehát jobb, hogyha lepakolunk egy egész komódot, mivel a pontos elhelyezés sokat számít a hangminőség tekintetében. Az Autentics L16 mindenevő, így nem szempont annyira a precíz pontos elhelyezés, mint egy klasszikus sztereó rendszernél, de azért nem árt, hogyha a fülmagasságban vannak a magassugárzók.

JBL Authentics L16 Bluetooth hangszóró

Műsorforrást most is - többek között - Androidos telefon, illetve iPad, és hálózati audio lejátszóról nagyfelbontású hanganyagok szolgáltatták. Ezek közé beválogattuk a jobbakat, így az audiofil tartalmú anyagokat, amik a teljesség igénye nélkül: Sorry Seems To Be The Hardest Word - Lydia Gray, Killing Me Softly with His Song - Cheryl Bentyne, Spanish Harlem - Rebecca Pidgeon, de nem maradhattak el a modernebb válogatások, rádiók top 50 összeállításai például.

Ezen kívül, ami az Autentics L16 különlegességét adja, a hagyományos vinyl lemez, természetesen az is nagy érdeklődésre tartott számot. Ehhez az InAkustik Reference Sound Check lemezét használtuk, amin többféle műfaj koncentrálódik, és több zeneszám kifejezetten jó minőségben került rögzítésre. A teszt előtt a tetszetős hangfal "selymet" levettük, mivel úgy nyíltabb és kifinomultabb a hangzása.

Az Autentics L16 hangja nagyszabású, elképesztően dinamikus, szinte minden hallgatott műfaj esetében nagyon kellemesnek mondható. A mélyhangok erőteljesek, a basszusokban szinte remeg a padló, pedig jól le van rakva, elhihetik. Az ütős mélyek erőteljesek, de nem zavaróak, arányos a hangzása, annak ellenére, hogy minden bizonnyal nem kiemelés nélkül dübörög ennyire. A magas és a középtartomány telt, végre senki nem mondta, hogy valami hiányzik a hangképből. A hangfal sztereó, de ez annyira nem tud érvényesülni a hangszórók közelsége miatt. Igazság szerint, nem is hiányzott annyira, mert az összkép nagyon jó, hallgatni kellemes. Számos hifi hangrendszert meg tud szégyeníteni a hangminőségével, és meglepően jó eredményt produkált a vinyl lemezzel is. Ha nem egy pontból hallottuk volna a zenét, gyakorlatilag nehezen lehetne megkülönböztetni számos nívós komponensből álló rendszertől. A phono fokozat is egész jó, dinamikus, részletes hangzást ad, még talán néhány vájtfülű zenehallgató ítészt is meg tud győzni. Az eredeti koncepciónak mindenképpen megfelel, de amivel probléma lehet az az elhelyezés, ugyanis ne felejtsük, hogy a nem éppen apró lemezjátszónak is kell a hely.

JBL Authentics L16 Bluetooth hangrendszer

Ajánlás

A 300 watt névleges teljesítményű kompakt JBL Autentics L16 kifejezetten jó választás lehet annak, aki egy erőtől duzzadó, könnyen kezelhető hangrendszerre vágyik. Nagyon sokoldalú, nem ismer lehetetlent a csatlakozások terén és a Bluetooth adatkapcsolata is nagyon stabil. Nem is csodálhatjuk, hogy megkapott mindenféle nívós kitüntetést és díjat is, mint amilyen a Red Dot Award 2014, a CES Innovation Award 2015 és az EISA Best Product 2014-2015.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.