InAkustik szubkábel teszt

Star, Premium, Exzellenz

2024. május 27., hétfő, 23:40

InAkustik audio hifi házimozi kábel szubkábel InAkustik kábel InAkustik szubkábel kábel teszt szubkábel teszt InAkustik teszt InAkustik kábel teszt

Magától értetődőnek tartjuk a jó kábelek használatát a hangfalaknál és az elektronikák összekötésénél, de mi a helyzet a szubláda táplálásával? Ott is ennyire fontos a megfelelő kábel kiválasztása? Kipróbáltuk mennyire hatásos az InAkustik Star, Premium és Exzellenz szubkábelek rendszerbe helyezése, változik-e a hang egyáltalán?

InAkustik szubkábelekInAkustik szubkábel tesztInAkustik szubkábelekInAkustik Star szubkábelInAkustik Star szubkábelInAkustik Premium szubkábelInAkustik Premium szubkábelInAkustik Exzellenz szubkábelInAkustik Exzellenz szubkábelInAkustik Exzellenz szubkábel

Ha német gyártókról/gyártmányokról beszélünk, akkor egyből a jól összerakott, precízen, pontosan megtervezett jelzők jutnak az eszünkbe, legyen az autó a Porsche-tól vagy éppen szubkábel az InAkustik cégtől. A számtalan egyéb mellett a mélyláda tulajdonosokról sem feledkezik meg, oda is kínál jó pár megoldást. A Star, Premium, Exzellenz típusok jó pár hónapig tették a dolgukat, összekötve egy SVS SB-3000 mélynyomóval a végükön, alaposan kiismertük ezen idő alatt a hangjukat.

InAkustik szubkábelek

Kell nekünk otthoni, szimulált földrengés?

Mire kell egyáltalán egy szubláda, miért van rá szükség (ha szükség van rá egyáltalán)? Ugyanis macerás elhelyezni, rengeteg idő kell a pontos behangolásához, nem árt, ha beépített DSP is van benne parametrikus EQ-val (ezzel lehet állítani mekkora mértékben, milyen szélesen/szűken emeljen, vagy csökkentsen az adott frekvencián). Számtalan helyzet fordulhat elő, mikor szükség van rá főleg, ha kisméretű, állványos hangfalakat használunk, ott úgyszólván elengedhetetlen, de még egy nagyobb álló hangfalnál is elkél az alsó frekvenciákon egy kis rásegítés. És még nem ejtettünk szót a házimozi rendszerekről, amelyek elképzelhetetlenek egy, de inkább több szubláda nélkül. Főként ekkor fontos beszélni arról a tényről, mekkora terhet vesz le az erősítő/AVR válláról egy aktív szubláda végfoka, ami külön, kizárólag az erősen kritikus 100 Hz alatti tartománnyal foglalkozik. Itt kéri a passzív hangszóró a legnagyobb teljesítményt és áramot a végfoktól (a felette lévő rész kis túlzással élve, elhanyagolhatónak tekinthető ehhez képest) ami nem egyszerű feladat és sok erősítő bele is bukik ebbe a kihívásba. Sőt, bizonyos mértékig korrigálni lehet vele a szoba frekvencia átviteli hibáit (ha van benne DSP) a legtöbb helyiség fő problémái a 20 Hz-80 Hz közötti tartományban keletkeznek, akár basszushiány, akár többlet, amit szinte lehetetlen helyrehozni bődületesen nagy, kényelmetlen és ronda basszuscsapdák nélkül. De, ha időt és (pénzt) nem sajnálva röpke pár hónap alatt belőjjük a végleges helyét, akkor csodára számíthatunk, megjönnek a kottázhatóan szép kerek mélyhangok, nem csak pufognak/dübörögnek céltalanul. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a következő lépés, a gyári (ha egyáltalán adnak hozzá) vagy a tescós tyúkbél helyett egy minőségi kábel beszerzése, már persze, csak akkor, ha ki szeretnénk hozni a maximot a ládánkból, ha már ott álldogál a sarokban (vagy máshol) szingliben, esetleg párosával - a REL például nem kispályázik, a tökéletes hangzás érdekében három darabot ajánl. Oldalanként.

InAkustik szubkábel teszt

Külcsín és belbecs

Ahány gyártó, annyiféle megoldás létezik mind, anyagában, mind kialakításban van, ahol a tömlő vastagságú a kialakítás, vannak, akik a vékony, hajlékony kivitelt preferálják. Mint, ahogy a hifi más egyéb területén, itt sincs egységesen elfogadott optimális szerkezet, mindenki másra esküszik. Az InAkustik alant taglalt háromféle megoldása nagyjából ugyanazt az irányt követi, lényegi különbség nincs köztük, az Exzellenz lóg ki a sorból a maga ezüst bevonatával.

InAkustik Exzellenz szubkábel

A Star és a Premium nagyon hasonló megoldást alkalmaz, mindkettőben 6 mm2-es nagytisztaságú rézkábel felel a precíz jeltovábbításért, a legdrágább verzióban pedig ezüstözött a külső rétege. A külső szigetelés az Exzellenz-ben már kettős megoldású, azaz megduplázták a kívülről jövő zavarok elleni védelmet, így valamivel vastagabb lett, mint a másik kettő. Természetesen az összes változat aranyozott RCA dugókkal büszkélkedhet és bónuszképpen Y kialakítással is kérhető, gondolván a régi, sztereó bemenetes szubládát használók táborára.

InAkustik Star szubkábel

Hadd szóljon!

A gyakorlatban való használatot, ahol különösebb probléma nem volt egyikkel sem. Szívet derítően hajlékony volt mindegyik, nem kellett csőhajlító az elhelyezéshez, remekül lehetett installálni mindegyiket. Egyedül az Exzellenz RCA dugói voltak szorosabbak az átlagosnál, de mivel az állandó ki-be húzkodás nem tekinthető jellemző használatnak (kivéve a tesztelőt…) így megfelelőnek minősítettük ezt is. A külső védőréteg hosszabb távon is strapabírónak tűnt, még a tesztek ideje alatt sem vettünk észre rajtuk kopást, vagy egyéb használati jelet.

Tesztrendszer

Cambridge Audio 851A, Naim SUPERNAIT 3, Pro-Ject Amp Box S3 erősítők, Cocktail Audio X50D streamer és futómű, Silent Angel N8 Pro switch, Topping D70S, Fezz Audio Equinox DAC, SVS SB-3000 szubláda, Satori és JVC hangfalak, QED, VIABLUE, InAkustik, Titan kábelezés.

InAkustik Exzellenz szubkábel

Hangminőség

Első blikkre sokan azt gondolják, ha beillesztünk egy szubládát egy rendszerbe, akkor kizárólag a mélytartomány változik meg más, egyéb szóba sem jöhet. Nos van egy rossz (vagy jó?) hírünk, az egész hangképre/frekvencia-tartományra üdvös hatással van, javul a sztereó kép, tisztábbak lesznek a magashangok! Az egész megszólalás felnőttebb, érettebb, nagyvonalúbb benyomást kelt. Aki először találkozik a jelenséggel, az minden bizonnyal felkapja a fejét, rácsodálkozva a hallottakra és nehezen hisz a fülének, de mint tudjuk a hifiben megszoktuk, hogy nem minden teljesen egyértelmű. Ezt a hatást turbózhatjuk fel az InAkustik kábeleivel, kategóriától függően kisebb-nagyobb mértékben. De miről is beszélünk, mi az a hatás, ami miatt érdemes váltani ezekre? A fentebb írtak mellett természetesen a szubtartomány hangja is változik főleg artikuláció tekintetében, hihetőbb nagybőgők szólalnak meg a térben. Boris Blank hangszórót próbáló felvételeiről eltűnt a nagyjából úgy 60 Hz környéki kiemelés, ami maszatossá tette azt a részt, jóval "érthetőbb" lett mit is akar "mondani" a dobokkal a művész. Dinamika tekintetében is tetten érhető a változás, jóval nagyobbnak tűnt a szubjektív hangosság különbség és érdekes módon halkabban is lehetett hallgatni anélkül, hogy eltűntek volna a mélyhangok a szobából, mintha minimálisan felcsavartuk volna a loudnesst (amit igazhitű aranyfül természetesen nem használ). A picit melegebb hangnemben megszólaló szerkentyűk esetében azt gondolnánk, a szubláda és a kábel rátesz még egy lapáttal felborítva ezzel a hangzási egyensúlyt, de pont az ellenkezője történik. Lazán a helyére pakolta és finoman kiegyenlítette a megszólalást, nem több lett a basszustartomány, hanem kifejezőbb. A különbségek köztük nem eget rengetőek, de hallhatóak, és ahogy lépegetünk felfelé a ranglétrán, úgy lesz egyre jobb a végeredmény. Az Exzellenz már egy kicsit más világ, mint az első kettő, ott már nagyobb az ugrás, ami az árában is jelentkezik. A két olcsóbb bármelyik józanul árazott rendszerben megállja a helyét, ha valaki nem szeretne sokat költeni erre a célra, akkor ezek elfogadható megoldások lehetnek a számára.

InAkustik Premium szubkábel

Kell ez nekünk?

Erre is csak azt lehet mondani, mint a különböző kiegészítők esetén (USB szűrő, LAN szűrő, tápegység generátor, stb.) nem feltétlenül szükséges, de meghálálja a belé fektetett összeget. Igen jó hatással van a mélynyomó az egész frekvencia-átvitelre, a megfelelő kábel használatával pedig ki lehet hozni belőle a maximumot. Ha van lehetőség rá, akkor érdemes hazavinni és kipróbálni egyet vagy többet, mennyire válnak be az otthoni rendszerben. A gyártó eddig is jó ár/érték arányú termékeket dobott a piacra, érdemes vele számolni, ha netán kábelhiányban szenvedünk, nem nagyon lehet vele mellé lőni, egy meghallgatást mindenképpen megérnek.

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor):

InAkustik Star Mono Subwoofer kábel: 6990 Ft/2 m

InAkustik Premium Mono Subwoofer kábel: 11 990 Ft/2 m

InAkustik Exzellenz Mono Subwoofer kábel: 35 990 Ft/2 m

Forgalmazó:

Horn Distribution (HU) Kft.

+36-1-347-0020

hu.horn.eu

Bemutatóterem:

Audio Forum Budapest

+36-70-565-4414

1138 Budapest, Bodor u. 2-4. fsz. 4.

Denon Márkabolt

+36-1-209-0298

Allee bevásárlóközpont

1117 Budapest, Október 23. u 8-10.

denonmarkabolt.hu

Mérleg

Egy rakás oda nem illő, felesleges a basszusra rárakódó hangot pucol ki, artikuláltabbá téve ezzel a mélytartományt

Ha a szubláda beiktatása a rendszerbe az egész frekvencia-tartományra hatással van, a jó kábel még rátesz erre egy lapáttal

Strapabírónak tűnő kivitel, megfelelő hajlékonyság

Szubjektív vélemény

Hangminőség:  
Kivitel:  
Ár/érték arány:  

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.