AudioQuest Aspen és Castle Rock hangfalkábelek tesztje

2014. április 3., csütörtök, 08:45

AudioQuest audio hifi hangfal hangfalkábel audio kábel hifi kábel AudioQuest hangfalkábel Castle Rock Aspen hangfalkábel teszt

Mint azt korábban hírül adtuk, megkaptunk tesztelésre az AudioQuest két vadonatúj, csúcsminőségű hangfalkábelét, az Aspen és Castle Rock típusúakat. A folytatásra kattintva elolvashatják, hogy miként teljesítettek, mennyire váltak be az új, ígéretesnek tűnő fejlesztések.

Egy kis alapozással kezdenénk, hogy jobban megértsük a kábeleink felépítését és működési elvét. A Castle Rock és az Aspen is aktív, DBS rendszerrel dolgozik, amit beépített akkumulátor működtet, mintegy 4 évig.

DBS (Dielectric Bias System):

Minden hifist érintő probléma, a kábelek bejáratása. Néhány kábelnek elég, ha csak elvisszük egyik barátunkhoz, máris több nap, mire visszatér eredeti állapotába. Az AudioQuest rendszere erre próbál megoldást nyújtani, ami egy szabadalmaztatott módszer formájában bontakozik ki. Biztosan van olyan ember a hifis szférában, aki még nem is hallotta a rendszerét a tudása maximumán, mert egyszerűen nem volt annyi ideig bekapcsolva minden komponens, hogy elérje a megfelelő üzemi hőmérsékletet. Ezekre a problémákra próbált meg reflektálni az AudioQuest, a DBS-sel. Nem mennénk bele a fizikájába, a lényeg, hogy a kábelt mindig "bekapcsolva", azaz járatás alatt tartja. Ezen az ábrán jól látható a különbség:

AudioQuest DBS technológia

AudioQuest Castle Rock

A Gibraltar utódjaként lépett a piacra, ezért annak az alapjaira építkezik, így minden megtalálható benne, ami az előző szériában is. A teljesség igénye nélkül: hosszas tesztelés és mérés után megválasztott geometriai elrendezés, négy ér oldalanként, optimalizált átmérő stb. A legjobb minőségű rezet használták a gyártáshoz, fejlesztésként említik a banán és villa csatlakozókat is, amik tényleg nagyon jól sikerültek. Bevezetésnek ennyi elég is lesz, úgyis a hangminőség a döntő, ezeket az információkat bárki megtalálhatja az AudioQuest honlapján.

AudioQuest Castle Rock hangfalkábel

A kábel selyem táskában és dobozban érkezett hozzánk, egy mikroszálas törlőkendő és egy leírás kíséretében, látszik, hogy a prémium kategóriába pozícionálják. Ahogy a gyártó is ígérte, tényleg nem kellett a kábelnek hosszú bejáratási procedúrán átesnie, nagyjából az első órától kezdve végig egyenletes teljesítményt nyújtott. Egy picit talán minden téren finomodott a 100 óra alatt, de ez akár placebo is lehet. Azt szeretjük az AudioQuest kábeleiben, hogy a ranglétrán lépdelve felfelé skálázódnak a jobb hang irányába, viszont az alacsonyabb szériák is hasonló hangképet adnak, mint a nagyobbak, csak kicsiben mutatják meg ugyanazt. A Castle Rockot is igyekeztünk több rendszerben hallgatni, hogy komplexebb képet kaphassunk a teljesítményéről. A hangja nyílt alul és felül is, szép lecsengése van minden hangszernek, nem folynak egymásra a zongora billentyűi sem. Focal 920.1-es hangfallal hallgattuk a legtöbbet, de volt a rendszerben az ELAC BS 403 is, amihez nem passzolt megfelelően ez a kábel, viszont a JMLab szerette, pedig erősítőből is járt nálunk pár darab. Az ELAC szürke kisegérré vált, nem volt sehol bántó, vagy kevés, de elvesztette a karakterét. A Castle Rock nagy előnye, hogy egész nap lehet hallgatni, nagyon pihentető, kellemes kábel, bántó hibák nélkül. Mint ahogy azt már megszokhattuk, semmi sem tökéletes, így volt ezzel a kábellel is. Alapvetően tetszett, szívesen is hallgattuk, de éreztük, hogy van még a rendszerünkben kiaknázni való, így nagy várakozások közepette bontottuk ki az Aspent. A Castle Rock bruttó fogyasztói ára 3 méteres kivitelben 383 000 Ft, ami jóval kevesebb, mint a környékbeli országokban, ezért plusz pont jár a KáCsa Audiónak!

AudioQuest Castle Rock hangfalkábel

AudioQuest Aspen

Az Aspen a Tree széria tagja és spirál geometriájú a felépítése, illetve aktív DBS és egy NDS (Noise-Dissipation System) nevű szűrővel is rendelkezik. Ő is, a Castle Rockhoz hasonlóan, a legmagasabb minőségű és tisztaságú rézből készült. Különálló, 8 eres vezeték fut oldalaként és ez a kábel is megkapta az új fejlesztésű Hanging Silver 1000 típusú villa és banán csatlakozókat. Ez még elegánsabb csomagolásban érkezett, mint a Castle Rock: oldalanként külön cipzáras, selyemmel bélelt táskában, amik egy kartondobozban foglaltak helyet. Hozzá is járt leírás és mikroszálas törlőkendő.

AudioQuest Aspen hangfalkábel

Itt sem volt különösebben fontos a bejáratás, bár ezt az előző DBS-es AudioQuest után már sejtettük. Mint azt az előbb írtuk, remekül megfigyelhető az AudioQuest kínálatában az árkülönbséggel járó hangbeli plusz. Bruttó fogyasztói ára 537 500 Ft (3 méteres kivitelben), ami szintén elmarad ez európai áraktól. Az árkülönbözet nagyjából arányos volt a hangminőségbeli javulással. Még jobban kinyílt a hangdoboz, még jobb lett a tér, minden pontosabb volt vele, a hangszerek hangja valódibbnak érződött és megtartotta a rendkívül nyugodt, hosszan hallgatható előadásmódját. Egy pici fedettséget éreztünk az alsó tartományban, de egyáltalán nem volt bántó, talán más elektronikával ez is eltűnt volna belőle. A Focal szintén szerette, az ELAC-ba sajnos nem tudtuk beleerőszakolni a banán csatlakozókat, valamiért túl szűk volt az aljzat, vagy túl nagy átmérőjű a csatlakozó, ez már csak nézőpont kérdése.

AudioQuest Aspen hangfalkábel

A kábeleket érdemes volt kipróbálnunk, egy természetes nyugodtságot vittek a rendszerbe anélkül, hogy ellaposították volna a hangot. Mindenképp ajánljuk, hogy saját rendszerben is tegyenek egy próbát a választás, vásárlás előtt állók!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.