Inakustik Referenz LS-104/LS-204 Micro AIR kábel teszt

2020. szeptember 30., szerda, 11:50

Inakustik audio hifi kábel hangfalkábel Inakustik kábel Inakustik hangfalkábel audio kábel hifi kábel kábel teszt hangfalkábel teszt Inakustik kábel teszt Inakustik hangfalkábel teszt

Autókról, ha minőségről van szó, akkor sokaknak elsőként a német gyártmányok ugranak be, mint referencia szint, rengeteg típus neve forrt egybe a megbízhatóságra és minőségre vonatkozó jelzőkkel. Tesztünkben egy, szintén német illetékességű, visszatérő jelleggel felbukkanó kábelgyártó cég, az Inakustik új termékeit vettük szem és fülügyre, jelesen az LS Micro AIR széria két tagját.

Inakustik Reference Micro AIR kábelekInakustik Reference Micro AIR kábelekInakustik LS-104 LS-204 Micro AIR hangfalkábelekInakustik LS-104 Micro AIR hangfalkábelInakustik LS-104 Micro AIR hangfalkábelInakustik LS-104 Micro AIR hangfalkábelInakustik LS-204 Micro AIR hangfalkábelInakustik LS-204 Micro AIR hangfalkábelInakustik LS-204 Micro AIR hangfalkábelInakustik LS-204 XL Micro AIR hangfalkábelInakustik LS-204 XL Micro AIR hangfalkábelInakustik LS-204 XL Micro AIR hangfalkábelInakustik LS-204 XL Micro AIR hangfalkábelInakustik Micro AIR hangfalkábel dugókInakustik NF-104 NF-204 Micro AIR RCA kábelekInakustik Reference Micro AIR RCA kábelInakustik Referenz NF-104 Micro AIR RCA kábelInakustik NF-204 Micro AIR RCA kábelInakustik NF-204 Micro AIR RCA kábelInakustik NF-204 Micro AIR RCA kábelInakustik Referenz NF-204 Micro AIR RCA kábelInakustik NF-204 Micro AIR RCA kábelInakustik NF-204 Micro AIR RCA kábelInakustik NF-204 Micro AIR RCA kábelInakustik Micro AIR RCA kábel tesztInakustik Referenz NF-204 Micro AIR RCA kábelInakustik Referenz NF-204 Micro AIR RCA kábel

Terítéken az Inakustik Reference 104 és 204 kétféle méretben és kialakításban, az egyik RCA összekötő, a másik hangszórókábel.

Nemrég jelent meg a piacon a német Inakustik új Micro AIR szériája, amiből kétfajta megoldásból csemegézünk, az egyik RCA összekötő, a másik pedig hangfalkábel.

Elnézve, pontosabban meghallgatva az előző szériákat, meglehetős optimizmussal vágtunk bele a tesztbe mondván, ha a régebbi vezetékek is jól teljesítettek, milyen lehet az új, finomhangolt változat?

Inakustik Micro AIR RCA kábel teszt

Inakustik

Az In-Akustik a családi tulajdonban lévő 1977 óta működő Braun Group része, amelybe a Braunkabel kábelszakértője mellett a BRAWA vasúti gyártó és az Eagle Cable is tartozik. A hangszóró kábeleket Németországban gyártják. A referencia osztályba tartozó otthoni hifi és videó kábelek nagy részét szintén a vállalat székhelyén, Ballrechten-Dottingenben lévő, házon belüli gyártóüzemek készítik. Meglehetősen széles terméklistával rendelkeznek kezdve a kábeleken, az installációs kiegészítőkön át az ambient technológián keresztül a rezgéscsillapítókig sőt, még zenéket is lehet vásárolni a weboldalukról. Vesszőparipánk egyike az átlátható, könnyen kezelhető gyártói oldal, ami szorosan kapcsolódik a vevő elégedettségi faktorához, itt ez tökéletesen teljesül, ellenben jó néhány, akár high end cég weboldalával, ahol a kinézet gyakran a borzasztó és az anyám borogass, ez hogy néz ki?! között tendál.

Inakustik LS-204 Micro AIR hangfalkábel

Micro AIR technológia

Mint a már legendás AIR Helix kábeleknél is, a levegő a szigetelés koncepciójának központi eleme az új Reference Micro AIR technológiában. Az alacsony hangszóró-impedanciák miatt azonban az alacsony vonal-ellenállás és induktivitás szintén nagyon fontos a hangszórókábeleknél. Ezért a Reference LS-204 XL MICRO AIR rendszerben összesen 6 koncentrikus rézvezetőt használnak a levegő dielektrikum mellett. Ennek a többmagos architektúrának köszönhetően a pozitív és negatív vezetők mágneses terei átfedésben vannak és semlegesítik egymást. Ez jelentősen csökkenti a kábel induktivitását, garantálva ezzel az audio jel hamisítatlan továbbítását széles frekvencia-tartományban. Az LS-204 XL ezt a megközelítést követi, és kiegyensúlyozott hangjellemzőkkel rendelkezik, pontos időzítéssel, jól irányított alapokkal.

Inakustik LS-204 XL Micro AIR hangfalkábel

A természet törvényeit nem lehet kikapcsolni. Azokat ügyesen kell használni. Nekik köszönhetően minden kábel úgynevezett parazita tulajdonságokkal rendelkezik. Ide tartozik többek között a kapacitás - azaz a tény, hogy egy kábel, mint egy elem, ideiglenesen tárolja az energiát, és késleltetéssel újból felszabadítja. Ez a hatás erősen befolyásolja az audio jelek továbbítását, és nemkívánatos.

Inakustik LS-204 XL Micro AIR hangfalkábel

A kábel kapacitása fizikai jelenség és mértéke különféle tényezőktől függ. Az egyik alapvető tényező a szigetelőanyag az úgynevezett dielektrikum, amely többször is megnöveli a kapacitást. A levegő viszont nem teszi ezt meg, ezért ideális szigetelő anyag. A Micro AIR technológia szigetelésének része a komplex, gyémánt alakú szerkezet. Az így kialakított kamrák megnövelik a vezetők közötti távolságot és növelik a szigetelés légtartalmát. Ily módon csökkennek az irritáló kapacitások, és optimalizálva vannak az érzékeny audiojelek átviteli tulajdonságaira.

A hagyományos vezetőszerkezetekkel ellentétben, amelyekben az egyes vezetékek a kábelben kaotikusan vannak elrendezve, a koncentrikus rézhuzalok vezetékei pontosan meghatározott séma szerint vannak elhelyezve. Ez a kialakítás csökkenti a szabálytalan érintkezési pontokat, ami harmonizálja a jeláramlást és minimalizálja az áthaladási időbeli különbségeket. Az impulzusok pontosan lejátszhatók, miközben megőrzik a zene térbeli információit is. Egy vékony réteg polietilén megvédi a rendkívül tiszta rezet az oxigéntől és ezáltal az oxidációtól.

Inakustik LS-204 XL Micro AIR hangfalkábel

Csakúgy, mint az AIR HELIX kábeleket, a Reference Micro AIR kábel technológiát a saját gyárukban, Németországban készítik. A kábelek összetett kézi összeszerelése mellett szigorú figyelmet fordítanak a megfelelő minőség-ellenőrzésre. A funkcionális és a mechanikai teszteket is elvégzik, és természetesen a termékfejlesztés részeként az élő meghallgatás is történik a lehető legnagyobb pontosság és az alacsony veszteségű jelátvitel érdekében. A csatlakozókat 1,5 tonnás nyomással préselik a kábelhez, forrasztás nélkül.

Mindegyik típus könnyen hajlik, viszont az LS 204 hangszórókábel elég nehéz, stabil csatlakozók szükségesek hozzá, a banándugók illesztése erősen passzentos, ami nem baj ugyanis az átlag hifista bedugja egyszer és elfelejti, mindazonáltal a tesztelő életét nem teszi könnyebbé.

Inakustik Micro AIR hangfalkábel dugók

Meghallgatás

Porondon az Inakustik LS Reference 104/204 hangfal és RCA kábel. A meghallgatás egy Cambridge Audio Azur 851A erősítővel történt a két, külön kialakított fő RCA aljzaton, a hangszórókábelek az erősítő A és B kimeneteire voltak kötve így egy mozdulattal lehetett váltani kettejük között. A forrás Cambridge Audio 851N és Questyle CMA Twelve DAC volt. Lejátszó programként a Roon, Jriver páros közreműködött. Zenékből úgy nagyjából minden műfaj tiszteletét tette kezdve az operától, a trash metálig. A két csatlakozó (hangfal/RCA) típust nem választjuk külön, ugyanis annyira hasonlóan szólnak, hogy nincs túl sok értelme, az összefoglaló az LS 204-re vonatkozik.

Inakustik Referenz NF-204 Micro AIR RCA kábel

Szinte minden gyártónak megvan a maga "sajáthangja" egy olyan hang, stílus, ami rajta hagyja a nyomát a hangképen az Inakustiknál sincs ez másképpen. Van egy sajátos barátságos, meleg tónusa (figyelem itt igen csekély, de meghallható effektusról beszélünk) egy szélességben és mélységben tág hangszínpaddal egybekötve, egészen picit zárt térrel, ami nehezen engedi a hangdobozok szélein kívülre a zenészeket. Bent tartja őket egy tágas, jó hangulatú klubhelyiségben ahol precízen elhelyezve és vidáman játszanak egy minimális, a legfelső végeket finoman lekerekítő magastartománnyal, túllövés és túlzott ragyogás nélkül.

Inakustik NF-204 Micro AIR RCA kábel

Legjobban akusztikus és elektronikus zenéken érezte otthon magát, ott jött a legjobban elő a kivételes dinamika tartománya és sávszélessége, nem hozta zavarba se az üstdob, se Yello mester gyomorba és gatyaszárba vágó basszusfutamai. Könnyedén, lazán és legfőképpen pontosan kezelte a mélyhangokat, soha nem lehetett érezni, hogy elért volna bármiféle korlátot a 100 Hz alatti tartomány.

A középtartomány (ami a legfontosabb része a zenének, ugyanis a történés túlnyomó része ott zajlik) az ahol a legnagyobb a különbség az átlag kábelekhez képest, rendkívül sokáig hallgatható, soha nem fárasztó, dús és érzelmes hang, amit átadott a zenéből, meg volt az az érzés, hogy na, csak még egy számot hallgassunk meg de aztán tuti abbahagyjuk (hát nem).

Inakustik LS-204 Micro AIR hangfalkábel

Az emberi hang szintén nagy kedvence az Inakustik kábeleinek, sok másik elszínezi valamilyen irányba az énekes hangját, nos, itt szó sem volt semmi ilyesmiről, hagyta kibontakozni az előadó saját hangját, nem szólt bele semmibe, nem hangsúlyozott semmit, semmilyen irányba.

A sztereó képalkotás is bőven kiemelte az átlagból, szép széles és mély teret ábrázolt a fentebb leírt minimális korláttal, azaz berakott egy levegős, de picit zárt térbe, ám ez egyáltalán nem érződött hátránynak, sőt inkább előnyére vált néhány nagyon elszabott felvételnek.

A magashangok finoman lekerekítettek voltak, de nem a mértékük csökkent, hanem az "élük" nem tűnt annyira hangsúlyosnak, mint más kábeleknél. Ez a lekerekített magastartomány ráadásul csak előnyére válik a ma divatos DAC-ok hangképének, eltünteti a túlzottan éles és néha sziszegő éleket.

Itt is megfigyelhető volt, hogy az Inakustik jobban illett a Questyle DAC-hoz, mint a jóval lágyabb felső tartománnyal rendelkező Cambridge streamerhez. Az LS 104-ről pont ugyanezt lehetne leírni csak egy kicsivel mindenből kevesebbet nyújtott, a különbség az árral arányos és ez a típus is bőven jó mindenkinek, aki nem szeretne többet költeni egy kábelre, ezzel is remek rendszert lehet építeni.

Inakustik Reference Micro AIR kábelek

Összegzés

Az Inakustik új Micro AIR kábelei kiemelkednek az átlag tömegből, először is a hangjukkal természetesen, de sokkal inkább azzal a nagyon jó tulajdonságukkal, hogy szinte bármilyen rendszerbe könnyedén integrálható az "elfogadó", semmilyen irányba sem húzó a hangképük.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.