iFi Audio AC iPurifier tápszűrő teszt

2022. április 24., vasárnap, 15:10

iFi audio hifi tápszűrő iFi Audio iFi tápszűrő iFi teszt tápszűrő teszt iFi tápszűrő teszt iFi Audio tápszűrő

Ha zajszűrésről van szó, a legtöbb embernek azok a monumentális monstrumok ugranak be, amiket például az IsoTek, a Keces Audio, az AudioQuest gyárt és igen borsos árat kérnek érte. Nincs túl sok a megfizethető és főleg kis helyigényű szűrőkből. Az iFi Audio jó érzékkel felfedezte ezt a piaci rést és a piacra dobta az AC iPurifier elnevezésű, kis henger alakú és megfizethető áron hozzáférhető célhardverét azok részére, akik nem tudják vagy nem akarják megfizetni a jóval drágább verziók közül valamelyiket.

iFi AC iPurifier tápszűrőiFi AC iPurifier tápszűrőiFi AC iPurifier tápszűrőiFi AC iPurifier tápszűrőiFi AC iPurifier tápszűrőiFi AC iPurifier tápszűrőiFi AC iPurifier tápszűrőiFi AC iPurifier tápszűrőiFi AC iPurifier tápszűrőiFi AC iPurifier tápszűrő

Aki ismerős az iFi Audio világában annak ismerősen csenghet az aktív zajszűrés technológia, amit az iFi a tápegységeiben és más készülékeiben is használ, meglehetősen jó eredménnyel. Az AC iPurifier is ezt a technológiát használja, kibővítve egy túlfeszültségvédővel (figyelem, az ilyen eszközökben használt védelem maximum a pillanatnyi, nem túl nagy áram és feszültség csúcsoktól véd, villámcsapás ellen semmit sem ér) fázis és földelés jelzővel a tetején.

Az iFi az eredetileg repülőgépekben használt katonai technológián alapuló Active Noise Cancellation (ANC) a zajjellel azonos jelet generál, de éppen ellenkező fázisban, hogy aktívan törölje az összes bejövő zajt. Ez a technológia nem újkeletű és nem is annyira bonyolult, mégis kevés helyen használják, pedig igen jó eredményre képes. Az iFi szerint akár 40 dB értékű is lehet a zajcsökkentés mértéke, ami igen derekas eredmény.

A használata nem igényel különösebb kihívásokat a felhasználó részéről, be kell dugni az elosztó egyik, szabadon hagyott aljzatába és már működik is.

A tetején lévő két darab LED jelzi a helyes polaritást és a védőföldelés jelenlétét, ha mindkettő zölden világít, akkor tökéletes. Ha valamelyik pirosan, akkor a fázis, vagy a földelés nem stimmel (nincs föld), ha egyik sem világít, akkor beállt az iPurifier a védelmi üzemmódba, vagy csak úgy simán nincs áram. A tetején lévő Earth csatlakozóba lehet kötni (ha van) mondjuk egy lemezjátszó Earth (Föld) kimenetét.

iFi AC iPurifier tápszűrő

Az iPurifier bekötött védőföld nélkül is működik, de akkor a közös módusú zajelnyomó nem tud üzemelni csak differenciális, ami így nem aknázza ki az összes lehetőséget, meg amúgy is erősen ajánlott, hogy be legyen kötve a védőföldelés a lakásba. A túlfeszültség-védelem (OSP) egy automatikus érzékelési és lekapcsoló áramkör, rövidzárlat észlelése esetén is működik. Ha a probléma továbbra is fennáll, nem indul újra, és megvédi a berendezést a károktól.

iFi AC iPurifier tápszűrő

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A, Norma Revo IPA-140, Topping PA5 erősítők, Wattson MADISON streamer, S.M.S.L M400 DAC, Cocktail Audio X50D digitális futómű és streamer, Singxer SU-2 Bridge, Topping A90 elő és fejhallgató erősítő, SVS SB-3000 szubláda, AudioQuest NightOwl Carbon és Sendy Audio Apollo fejhallgató, VIABLUE és Ricable kábelezés (IC, hangfal, USB, tápkábel). Forrásként TIDAL, valamint merevlemezen tárolt zenék.

iFi AC iPurifier tápszűrő

Hangminőség

Ahogy fentebb is jeleztük ezt a kis készüléket nem lehet és nem is kell összehasonlítani a nagyobb testvéreivel két, teljesen más világról beszélünk, nem egy súlycsoportban játszanak. Az ifi azt ígéri, hogy a brummot is erősen csökkenti, avagy teljesen megszünteti, amit sajnos sehogy sem sikerült ellenőrizni, ugyanis még készakarva sem tudtunk brummot előidézni.

iFi AC iPurifier tápszűrő

Az iFi azt ígéri, bármelyik szabadon álló konnektorba helyezhetjük, tehetjük akár az elosztó elejébe, közepébe vagy akár a szoba másik sarkába, ott is kifejti a hatását sőt, ha többet használunk belőle, akkor a hatásaik összeadódnak.

A Topping A90 fejhallgató erősítő gyakorlatilag teljesen zajtalan még maximális hangerő állásban is csak valami igen halvány sziszegés hallatszott ilyenkor, ami az AC iPurifier használatával teljesen eltűnt.

iFi AC iPurifier tápszűrő

Többféle elhelyezést próbáltunk ki, jó pár helyre rakosgattuk (ahol találtunk 230 V-ot oda bedugtuk) és hallgattuk bőszen, mi is változott a hangban. Nem igazán találtunk neki egy olyan kitüntetett helyet, ahol azt lehetett volna mondani róla, na, itt működik a legjobban. Nagyjából mindenhol konzekvensen ugyanúgy viselkedett "hozta a formáját".

Zenékre áttérve és folytatva a tesztelést (állítólag a hifisták többsége zenét is hallgat) már valamivel pontosabb eredményt tudtunk felmutatni. Nem olyan drámai módon változott a hang, mint a nagyobb testvéreinél, de érezhetően pontosabb és kifinomultabb lett a hangkép. Valamivel jobb és gyorsabb tranziensekkel operált, ami főleg a doboknak és a gitároknak tett jót Mike Oldfield és Mark Knopfler zenéinél. Picit megtisztította a "kosztól" a felső tartományt, kivehetőbb és hallgathatóbb lett a cin csengése, könnyebben lehetett rá összpontosítani, jobban érződött a tányér anyaga, nem csak úgy általában cicergett valami a háttérben.

iFi AC iPurifier tápszűrő

Hans Zimmer zenéiben a nagyzenekar széles ívű futamairól is eltüntetett bizonyos mértékű oda nem való dolgot/torzítást és itt is feltűnt mennyivel egyszerűbb odafigyelni a zenére, mennyivel "könnyebb a fülnek a hallgatódzás".

Áttértünk némi minimál jazzre, történesen Malia művésznő felvételeire, ahol az Ő hangja és a kevés hangszer remek alapot szolgáltatott a különbségek megfigyelésére és itt nem is csalódtunk. Nagyobb és levegősebb teret kaptunk az AC iPurifier használatával, amikor kihúztuk a konnektorból az egész színpadkép kicsit összébb ugrott, fojtottabb és unalmasabb lett.

A legnagyobb különbséget (talán nem is annyira meglepő módon) akkor kaptuk, amikor valamelyik okoskütyünk töltésen volt és akkor használtuk az iFi-t. Töltéskor általában kap a zene valami kellemetlen fémes mellékízt, nem sokat ugyan, de ahhoz pont eleget, hogy idegesítse az embert. Ha viszont rádugtuk a zajcsökkentőt, ez a mellékíz szinte teljesen eltűnt vagy elviselhető szintre redukálódott és nem zavart a zenehallgatásban.

iFi AC iPurifier tápszűrő

Konklúzió, ajánlás

Egészen jól sikerült az iFi Audio ezen próbálkozása a zajcsökkentők piacán, elfogadható áron nyújt olyan hangminőséget javító megoldást, ami ugyan nem veszi fel a versenyt a nagyokkal, de tisztességes minőséget nyújt. Nem beszélve az áráról, ami a töredéke a bátyjainak. A legfőbb erénye a hallgathatóság megnövekedése, sokkal könnyebb odafigyelni a zenére, amikor használjuk az AC iPurifiert és ennél többet nem is nagyon kell tennie, hiszen pont ez a lényege a zenét "csináló" masináknak. Nem mellesleg jelzi a helyes polaritást, a védőföld meglétét és még bizonyos határok között védi is az otthoni berendezéseinket. Nekünk nagyon tetszett az iFi AC iPurifier, bátran ajánlható azoknak, akiknek lőtávolon kívül vannak a méregdrágán mért nagytesók.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.