House of Marley Riddim BT EM-JA012 Bluetooth hangszóró teszt

Mediterrán zenebona

2017. január 18., szerda, 23:50

Marley audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth Marley hangfal Marley hangrendszer Bluetooth hangfal Bluetooth hangrendszer hangfal teszt hangrendszer teszt House of Marley Bluetooth hangfal teszt Bluetooth hangrendszer teszt

Az általunk eddig kipróbált House of Marley ultrakompakt mobil hangrendszerek, ha nem is voltak minden téren tökéletesek, a gyártó filozófiája bizonyos értelemben egyedivé és barátságossá tette őket. A mai cikkben bemutatott Riddim BT-vel kapcsolatban sem voltak magas elvárásaink, ahhoz képest részben furcsa, részben kreatív adottságai által sikerült egészen megkedvelnünk.

Az ideális méret

A szemfüles cégek mára rájöttek, hogy a vásárlók mekkora méretű, ill. milyen formájú Bluetooth hangszórókat keresnek leggyakrabban. A House Of Marley is figyelemmel követte mások lépéseit, ennél fogva mostanra náluk is néhány centis és wattos különbségekkel, gazdag kínálatból válogathatunk. Termékeik közül nem egyet már honlapunkon is bemutattunk, a Riddim BT (vagy másik nevén EM-JA012) a kisebbek közé tartozik.

House of Marley Riddim BT EM-JA012 Bluetooth hangrendszer

Mondhatnánk azt is, hogy a Riddim BT az ideális méretű Bluetooth hangrendszer. Nem mindenki számára persze, hiszen nem vagyunk egyforma ízlésűek. Viszont a hasonló méretű eszközökből, amiket eddig kipróbáltunk, kis méret mellett kaptunk nagy hangot. Így aztán eleve azzal a feltevéssel csomagoltuk ki a Riddim BT-t, hogy nagyot kell szólnia.

House of Marley Riddim BT EM-JA012 Bluetooth hangrendszer

Ez az úgynevezett ideális méret ruhazsebben még nem (és övtáskában sem) fog elférni, a kesztyűtartóban, hátizsákban vagy oldaltáskában viszont igen. Tömege alig egy kiló, hosszúkás alakjának köszönhetően szállítva és fektetve egyaránt szállítható. Persze, sokan jobban örülnének egy gyufásdoboz nagyságú hangrendszernek, ami JBL Xtreme szintű hangnyomást nyújt, de olyan nem létezik. A Riddim BT-hez hasonló méretű eszközökből viszont hallottunk már akkora basszust, ami meglepett minket. Ezért fogalmazhatunk úgy is, hogy aki testes hangra vágyik, annak ez a kategória jelenthet kiindulási alapot.

Küllem, használat

A készülékház közepén lévő, durva szálakból szőtt anyag, erős fényben láthatóvá teszi az alatta fénylő, műanyag védőrácsot. Mindezt szebbé teszik az oldalsó, valódi bambuszból készült oldallemezek és az újrahasznosított parafa talp. Utóbbi nekünk különösen tetszett, fa, üveg és fém felületeken is kellő csúszásgátlást tudott biztosítani. Kár, hogy nem raktak kicsit vastagabb lemezt a Riddim BT aljára, úgy íróasztali kitűző táblának is lehetne használni. Reméljük, hogy az előző a mondatot senki sem veszi komolyan!

House of Marley Riddim BT EM-JA012 Bluetooth hangrendszer

Tesztalanyunk a rajta lévő gombok alapján még nem tudatja egyértelműen, de valójában beépített mikrofont (tehát telefonos kihangosítónak is használható) tartalmaz. Szintúgy lehetséges a zeneszámok közti léptetés, a jelszint vezérlő gombok segítségével. Utóbbiakat rövid ideig szabad csupán lenyomni ahhoz, hogy a hangerőt állítsuk. Máskülönben a következő/előző felvételre ugrik a lejátszás. Egyébiránt a beépített, 2 200 mAh kapacitású akkumulátor 3 órányi feltöltést követően, papíron kb. 10 óráig elegendő üzemidőt nyújt, ami hangerő függvényében 1-2 órával több, vagy kevesebb is lehet.

House of Marley Riddim BT EM-JA012 Bluetooth hangrendszer

Ritkán fordul elő, hogy a használati utasítás lapozgatásán kapjuk magunkat. Ezúttal a bőrpánt "eltávolításának" céljából fordultunk a mellékelt dokumentációhoz, mely a honlaphoz hasonlóan, nem sok információval kecsegtetett. A készülék alján ugyanis két fekete csavarfej tartja helyén a kis bőrcsíkot - de csak látszólag! A csatlakozók felőli oldalon lévő csavar a pánttal együtt, egy határozott mozdulattal kihúzható. A fekete fej alatt valójában erős mágnes tartja helyén a bőrt, melyet kiemelve végre hozzáférhetünk a csatlakozókhoz. Ez fontos lépés, lehet, hogy jobban kellene kommunikálnia/illusztrálnia a gyártónak. A laikus felhasználó a csatlakozófejre feszülő bőr oldalra tolásával hiába próbálja betuszkolni a kábelt, úgy hosszú távon megrongálódhat az aljzat. Másfelől pozitívumként könyveltük el, hogy a védőrácsnak köszönhetően a hangszóróperem biztos helyen, éles tárgyaktól távol maradhat, nem úgy, mint mondjuk a Get Together Mini esetében.

House of Marley Riddim BT EM-JA012 Bluetooth hangrendszer

Hangminőség

Tesztünk során számos stílusba (Café Del Mar, Dave Brubeck, Thievery Corporation, Dub FX stb.) belehallgattunk, melyek az általunk eddig kipróbált, kisméretű hangrendszereknél pillanatokon belül segítettek rámutatni azok előnyeire, vagy éppen hiányosságaira.

A Riddim BT első és második nekifutásra is meglepett minket. Jobban mondva csak elindítottuk a lejátszási listát, és hosszú másodpercek múltán is csak azon kaptuk magunkat, hogy voltaképpen nem a hiányosságokat keressük, hanem zenét hallgatunk. Nem produkált döngő dobozhangot, nem hörögtek a basszusai, és Bluetooth hangrendszerhez mérten még a magas frekvenciákat is egész ügyesen előhozta. Mindez kb. 20-30 %-os jelszinten történt.

House of Marley Riddim BT EM-JA012 Bluetooth hangrendszer

30-50 % között is ügyesen kezelte a dinamikai határokat, ugyanakkor méretét meghazudtoló mennyiségű és árnyaltságú basszusokat volt képes generálni. A jóleső magas frekvenciák még itt sem váltak bántóvá. Utóbbi alighanem a DSP érdeme volt. Hallottunk ugyanekkora hangszórókészlettel felvértezett rendszereket sokkal töményebb, faragatlanabb karakterrel megszólalni, tehát nem csak a membránok felületén, hanem az elektronikus vezérlésen is sok múlott.

Nagy(obb) terhelésen már lépésről lépésre egyre jobban megmutatkozott a digitális jeltömörítés és a fizikai korlátokból adódó alsó frekvenciás torzítás, de az ár ismeretében (kb. 35 000 forint) tisztességesen szerepelt a Riddim BT, a hozzá hasonlóan árazott vetélytársakkal valóban képes felvenni a versenyt.

House of Marley Riddim BT EM-JA012 Bluetooth hangrendszer

Végszó

A Riddim BT (EM-JA012) a tipikusan Marley dizájnelemeket prezentálja, így kicsit kilóg a szürke tömegből. Látványa organikus és természetes hatást kelt, így kedves ajándék lehet művészlélek, ugyanakkor zenekedvelő (akár hölgy) ismerősöknek. Háttérzenei célra kifejezetten kellemes, alacsony terhelésen jóleső, testes basszusokat nyújt, kerek egészként tálalt hangra törekszik. Funkcionalitását tekintve meglehet, nem mutat fel forradalmi újításokat, de amire kitalálták, arra abszolút megállja a helyét.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.