House of Marley Bag of Riddim 2 EM-JA014 Bluetooth hangrendszer teszt

Egy zsák ritmus

2017. március 2., csütörtök, 12:05

Marley audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth Marley hangfal Marley hangrendszer Bluetooth hangfal Bluetooth hangrendszer hangfal teszt hangrendszer teszt House of Marley Bluetooth hangfal teszt Bluetooth hangrendszer teszt

Újabb beszédes nevű Bluetooth hangrendszert készített a Marley. A Bag of Riddim 2 ad ritmust, jellegzetes Marley stílust és még egy zsákot is...

A készülék formavilága egyszerű, de a felhasznált fa és a vászon borítás miatt kifejezetten mutatós. Az előlapot a mély/közép papír membrános hangszórói és a selyem dóm magassugárzók uralják.

House of Marley Bag of Riddim 2 Bluetooth hangrendszer front csatlakozók

Akad itt még egy USB töltő csatlakozás a telefonunkhoz és egy analóg bemenet is, apró gumi fedél alatt. A gép tetején minimális gombkészlet és töltés, illetve csatlakozás jelző LED-ek vannak még. Sajnos a dalok közötti léptetéshez nem kaptunk külön gombokat, azt legfeljebb a hangerő gombok nyomva tartásával érhetjük el. A hátlapon, csinos fa borítást és a tápegység csatlakozóját találjuk. A Bag of Riddim 2 (EM-JA014) műanyag "váza" strapabíró szövetbe van burkolva, ami a fa elő és hátlappal együtt erős karakter kölcsönöz neki, így a megjelenését összességében öt csillaggal értékeljük.

House of Marley Bag of Riddim 2 Bluetooth hangrendszer

Ha a jó megjelenés nem lenne elég, a Zsák Ritmushoz még egy zsákot, vagyis vászon táskát is kapunk. Ebbe kis gyömöszölés után éppen bele is fér a Riddim 2. Ahogy a táska oldalzsebébe is épp csak passzentosan fér bele egy mai okostelefon. Pontosabban bármi, ami nem nagyobb egy Galaxy S7-nél.

House of Marley Bag of Riddim 2 Bluetooth hangrendszer

A műszaki adatokat kár is böngészni. A készülékkel kapcsolatban sikerült leírni, hogy annak alsó frekvenciahatára 20 Hz, aminek nyilván kevés köze van a valóságoz, legalábbis -6 dB-es tűrés mellett. A névleges teljesítménye 30 watt, de ezzel is kár foglalkozni, mert írhattak volna 80-at is, nem ez számít. Mindjárt elébe is szaladunk a dolgoknak és eláruljuk, hogy wattoktól függetlenül, a Bag of Riddim 2 ereje bőséges, mind árához, mind méretéhez képest.

House of Marley Bag of Riddim 2 Bluetooth hangszóró

Hasonlóan jót írhatunk a beépített akkumulátorról, amire a gyártó 10 óra üzemidőt ígért, de nekünk összejött a 12 is. Igaz, a merülés tünete nem valamiféle hangüzenet, pittyegés vagy villogó lámpa volt, hanem az, hogy másodperces kihagyások voltak a Bluetooth kapcsolatban. Ha pedig már szóba került a hangüzenet, nos a gép ezzel is rendelkezik. Az aktuális divatnak megfelelő módon, angol nyelven közli velünk, ha bekapcsoltuk, ha kapcsolódott, ha lecsatlakozott vagy éppen kikapcsol. Teszi mindezt a mi ízlésünknek kissé hangosan, de mint arra rá kellett jönnünk, a Riddim 2 nem csendes használatra készült. Szóval ezzel nincs is baj.

House of Marley Bag of Riddim 2 Bluetooth hangrendszer

A teszt kezdetén többekben is felmerült a kérdés, hogy nem lesz-e gond, hogy a Marley nem tett rácsot a hangszórók elé? Nos, annyival tudjuk nyugtatni az esetleges vásárlókat, hogy a tervezők is figyeltek a legérzékenyebb részekre. A mélysugárzó porsapkája lágy, a magassugárzó előtt pedig apró védő keretek vannak. Így sokkal kisebb annak az esélye, hogy véletlenül maradandó kárt okozzunk.

House of Marley Bag of Riddim 2 Bluetooth hangrendszer

Kínálja magát a nagy, üres felület

A Bag of Riddim 2 fa elő- és hátlapja olyasmit ad, amitől más gyártók félnek. Üres felületet. Ez a felhasznált fa miatt persze nem hat a szó szoros értelmében üresnek, de nem kell sok fantázia, hogy meglássuk benne a lehetőséget. Bőven van itt hely matricáknak, finoman bemetszett mintának, festésnek és mindennek, amitől a hangrendszerünk egy kicsit személyesebb, egyedibb lesz. Persze, aki nekiáll festegetni vagy akár csak fél milliméter mélyen faragni az előlapot, az tudomásul kell vegye, hogy a garanciának lőttek.

House of Marley Bag of Riddim 2 Bluetooth hangrendszer

Hogyan szól?

A Bag of Riddim 2 nem szakad el nagyon a kategóriára jellemző hangtól. Közepes hangerőn a mélyek hangsúlyosak és kemények. A hangerőt emelve azonban már egy kicsit háttérbe szorulnak. Nem tűnnek el, de nem hangosodnak olyan mértékben, mint a közép- vagy magastartomány. Ezzel az apró trükkel igyekszik a gyártó elkerülni a kellemetlen torzításokat. A selyem dóm magassugárzóknak köszönhetően a hang többnyire kellőképpen tiszta. A közepek a teljes hangerőtartományban korrektek. Nem okoz gondot a dalszövegek megértése, miközben marad elegendő szufla a masinában ahhoz, hogy kiadós basszusokkal kergesse az ütemet. Vagyis, a hanggal elégedettek lehetünk. Sőt! A Riddim 2 még az olyan, nem éppen friss albumokkal is élvezetes volt, mint az Everything But the Girl válogatás lemeze. Persze tény, hogy jobban elemében volt a rendszer amikor a Galantis, Justice, M.I.A., Miike Snow, vagy a Flume szólalhatott meg rajta keresztül. Bár az is igaz, hogy Danijel Zambo Caffeine című felvételében a mélyek kelletlenül kopogtak. Úgy tűnik, itt épp kijött a reflex nyílás által kiemelt frekvencia behatároltsága. Cserébe, azt a fejzsongató élményt, amit a Moderat - Bad Kingdom jelentett, a kitartóan daráló mélyeivel, nehéz szavakkal leírni. Na és akkor ott volt még a Jamiroquai új dala, az Automaton amit egyszerűen muszáj volt felhangosítani. Az ügyesen beosztott erő és a reflex csövek csapatmunkája miatt a Marley hangrendszere kiválóan alkalmas szomszédok vagy szülők őrületbe kergetésére is. Nem a puszta hangerő, hanem a szobát rázó mély miatt.

House of Marley Bag of Riddim 2 Bluetooth hangrendszer

Hordozható hangfallal van dolgunk, ezért az általános hangkarakter mellett azt is leírjuk, hol volt a legkellemesebb és hol tetszett a legkevésbé a rendszer hangja. Az első helyen a 10-12 négyzetméteres szoba áll, ahol a puszta erővel futott be a Marley. Olyan apró térben, mint például egy személyautó, nekünk már sok a Riddim 2 hangja. Nagyobb térben, mint amilyen egy átlag nappali, erősen függ a csillapítottságtól, hogy mennyire tetszetős az eredmény. Minimalista berendezésű szobában kellemetlen volt, de az AV-Online irodájában remekelt. Szintén jól teljesített egy nagyobb fotóstúdióban és szabad ég alatt. Érdekes módon, többen is megjegyezték, hogy a Bag of Riddim 2 hangja sokkal kellemesebb akkor, amikor az a hátára van fektetve és a hangszórói a mennyezet felé néznek.

House of Marley Bag of Riddim 2 Bluetooth hangrendszer

Ha pedig már szóba hoztuk a szobákat, meg kell említsük a Bag of Riddim 2 egy gyengéjét is: Halkan nem jó hallgatni. Maga a hangerőszabályozás sem támogatja az igazán csendes használatot, mert a legalacsonyabb kiválasztható hangerőszint még bőven sok a szolid háttérzenéhez. Ha pedig megpróbáljuk a forrás (például telefon) hangerejét csökkentve elcsendesíteni a Marley-t, zavaróan sok alapzajjal találjuk szembe magunkat.

A mélyekről

Bármennyire is hangsúlyos és erős a Riddim 2 mélye, attól semmiképp nem várhatjuk azt, amit egy nagyobb hangfaltól. Írreális azt gondolni, 60, 80 vagy épp 120 Hz-en is ugyanakkora erőt lesz képes bedobni egy hordozható gép. Ez teljesen normális, ahogyan az is, hogy a Daft Punk - Doing it Right című felvételét hallgatva a három jellegzetes mély leütésből kettő erős, de kissé zajos, egy pedig tompa volt.

House of Marley Bag of Riddim 2 Bluetooth hangrendszer

Ajánlás

A House of Marley Bag of Riddim 2 annyira sajátos karakter, hogy talán nem is igényel igazi ajánlást. Ha ránézel és tetszik, csak annyit tudunk hozzá füzni, hogy a hangja is jó. Szeretni fogod.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.