Harman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóró teszt

Ugyanaz, de teljesen más

2019. február 18., hétfő, 17:40

Harman Kardon HK Onyx audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth Bluetooth hangszóró Bluetooth hangfal mobil hangfal hangfal teszt hangszóró teszt hangrendszer teszt Bluetooth hangszóró teszt Harman Kardon hangfal

Három évvel ezelőtt, a második generációs modellel kezdődött a sorozat, ami a Harman Kardon Onyx Studio modellek tesztelésének egyfajta éves hagyományába torkollt. Csak az a kérdés, hogy érdemes-e ennyi év után ismét ugyanazt a tesztet elvégezni?

Harman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóró hátlapHarman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóró frontHarman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóró színekHarman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóró doboz

Mi változott? Minden!

Az első és legfontosabb változás, a megjelenés, amit az immár a Samsung alá tartozó Harman Kardon csapata ezúttal teljesen átszabott. A korábbi, élére állított UFO helyett most egy nehéz női táskát kapunk. Ez a változás pedig kifejezetten javára vált a hangfalnak. Bár a korábbi formaterv is csinos volt, a hátul besüllyesztett fül és a kiálló lábak mindig kompromisszumot jelentettek a hordozható eszköz számára. A hátul, nyitott módon elhelyezett, passzív radiátorról, avagy passzív mélysugárzóról nem is szólva, ami mindig is egy pici elbizonytalanított bennünket. Hogyan lehet egy hangfalat magabiztosan szállítani, amiből kiáll a lába, aminek hozzáférhető az egyik hangszórója és főleg, aminek a füle csak egy mélyedés. Most mindez eltűnt, egy nagyon jó fogású, táskaszerű hangsugárzó lett belőle, ami csak szemből hasonlít némileg a korábbi Onyx Studio modellekre.

Harman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóró

A forma mellett azonban megváltozott az alkatrészkészlet is. Míg a második generációs modellről könnyedén lekaphattuk az előlapot, hogy megcsodáljuk a hangszórókat, addig ez a későbbi modellen már stabilan rejtve marad. A hangszórókészlet azonban éveken át alig változott. Ám az új modellben kettő helyett már csak egy magassugárzót kapunk, és mélyközép hangszóró is csak egy dolgozik. Igaz, az 7,5 cm-ről mindjárt 12 centisre hízott. Ezzel együtt a beépített erősítő is némileg egyszerűbbnek tűnik a leírás alapján. A korábbi 4x15, vagyis összesen 60 watt helyett most összesen 50 wattból gazdálkodik a rendszer. Ráadásul, a korábbi generáció "sztereó pár" szolgáltatása is eltűnt. Igaz, a Bluetooth kapcsolaton keresztül akár 2 db Onyx Studio 5 is szólhat egyszerre, de csak monóban. Persze ezeket a szolgáltatásokat nem gyászoljuk túlzottan, mert hát ki is akarna épp Bluetooth hangszórókból sztereó szettet összeállítani?

Harman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóró színek

Eközben a beépített akkumulátor közel 10 %-kal nagyobb, a késszülék súlya pedig nagyjából másfélszeresére gyarapodott. Tehát nyertünk és veszítettünk is egy keveset. Nem sztereó, de ez nem is igazán fontos. Nem kell annyira félteni, óvni a sérülésektől, mint az elődjét, de vannak helyzetek, ahol az egykilós többlet már számíthat. (például ha repülőn szeretnénk magunkkal vinni)

Harman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóró

Bluetooth

A 2018-as év legfontosabb újdonságai között említjük, hogy az Onyx Studio 5-re egyszerre két telefonnal is rácsatlakozhatunk. Illetve képes még egy Onyx Studio 5-re csatlakozni, hogy egyszerre két hangfal szólaljon meg.

Harman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóró

Ergonómia

Nehéz, de jófogású. A gombokat alig lehet látni a szürke változaton, szürkületben pedig tényleg tapogatni kell, mint megannyi mást...

Harman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóró

Formaterv

Hiszen fentebb már utaltunk rá, hogy tetszik! Bár nem akar annyira ikonikusnak mutatkozni, mint az elődök, még így is aránylag egyszerű a formaterve, ami ráadásul tökéletes összhangban van a funkcióval. Mit kívánhatunk még?

Harman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóró

Hang

Az elődök is jól teljesítettek, ezért már egy kicsit unottan vártuk, mit is nyújthat az Onyx Studio 5. Mielőtt azonban eme legfrissebb típus karakterét jellemeznénk, egy picit visszatekintünk a korábbi Onyx Studio-k erényeire. Egyebek között ugyanis épp ezek a hangfalak hozták divatba a kategóriát, például azzal, hogy korrekt áron kínáltak korrekt hangot. Igaz, a mélyek terén hajlamosak voltak túlzásokba esni, de tulajdonképpen épp ez adta el a hangjukat. Hiszen mindenki meglepődött, amikor először meghallotta őket. Erős, de ügyesen kezelt, és szembetűnő torzításokat elkerülő hang volt ez, többnyire rámenős loudnesses hangolással.

Persze az Onyx Studio 5 is elemében van a mélyek terén. Élvezettel adta át magát Nicki Minaj dalainak. A Chun-Li alatt dorombolt és lüktetett a basszus. Még azt is meg mernénk kockáztatni, hogy néha színesnek tűnt a mélytartománya, bár ez egy ennyire kisméretű hangrendszernél nyilván irreális elvárás. A teszt közepéhez érve, a Daft Punk Doing it Right-ja alatt kiderült, hogy a passzív membránokkal hangolt rendszer ügyesen, aránylag széles frekvencia-tartományban képes a mélyhangokból hallható élményt formálni, még akkor is, ha ezek a basszusok nem feltétlenül azonosak az eredetileg rögzített hanggal. Vagyis az Onyx csal egy kicsit a mélyhangokkal, de ez a kis méretből kipréselt nagy erőnek az ára.

A teszt alatt elégedetten pörgettük azokat a felvételeket, amelyek már a korábbi modelleknek is jól álltak. No és persze élvezettel nyomkodtuk a hangerőt emelő gombot, amikor a Prodigy legújabb albuma szólalt meg. Ám az igazi meglepetést nem ez hozta, hanem egy Paul Simon dal, ami a korábbi Onyxektől nem hallott nyitottságot tárt elénk. Hiába került darabra kevesebb hangszóró az új modellbe, a magassugárzó jó arányban van a mélyközép hangszóróval. Ráadásul ez utóbbi nagyobb, méretében és karakterében is jobban hasonlít egy hagyományos hangfal hangszórójához. Nyugodtabb, természetesebb, nyíltabb a hang, amit kaptunk. Majd nem sokkal később, egy Kacey Musgraves dal, a Slow Burn levett a lábunkról. Füleink édes hangokkal fűszerezett, kékeslilás olvadékban fürdőztek.

Hallgattuk a hangfalat napokon át, és az mindvégig próbált egy picit jobb és zeneibb hangot kicsikarni magából, mint amit egy effajta eszköztől elvárnánk.

Harman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóró doboz

Akkumulátor

A gyártó szerint az új Onyx Studio 5 akkumulátora akár 8 órányi működésre is elegendő energiát biztosít, ha nem hallgatjuk túl hangosan. Nos, a tesztünk alatt, két átfotózott munkanapot végigdolgozott a kis hangfal. Ez lényegesen több volt, mint 8 óra. Igaz, ekkor kifejezetten halkan szólt. Ugyanakkor, ha közel teljes hangerőn használjuk, akkor egy-két óra alatt is eldorbézolhatjuk az akkumulátorban tárolt összes energiát.

Harman Kardon Onyx Studio 5 Bluetooth hangszóró

Ajánlás

A Harman Kardon Onyx Studio sorozat eddig is az igényes, elegáns hangfalak közé tartozott. Bár az idén teljesítményében, a szolgáltatások és számszerű adatok terén egy kis visszalépés is történt, mégis ki merjük jelenteni, hogy az ötödik generáció jobb, igényesebb, mint az elődjei voltak. Még mindig meg van benne az a "hűha" hatás, ami miatt bátran ajánlhatjuk karácsonyi ajándéknak, de eközben kiteljesedett a természetessége, könnyedsége is, amivel már sokkal bátrabban merjük ajánlani stílusérzékeny női vásárlóknak. Érthető lesz rajta a dalszöveg, és még hangoskönyveket hallgatni sem csacsi ötlet egy ilyen hangfalon.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.