Harman Kardon Onyx Studio 4 Bluetooth hangszóró teszt

Egy sláger negyedik feldolgozása, ugyanazon előadó által...

2018. február 7., szerda, 18:10

Harman Kardon HK Onyx audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth Bluetooth hangszóró Bluetooth hangfal mobil hangfal hangfal teszt hangszóró teszt hangrendszer teszt Bluetooth hangszóró teszt Harman Kardon hangfal

A Harman Kardon Onyx Studio immár negyedig generációjába lépett, ami elsőre talán erőltetett termékfrissítésnek is tűnhetne, de az igazság az, hogy a Harman megint átdolgozta egy kicsit a belsőt és még új, "okos" szolgáltatással is bővítették a népszerű Bluetooth hangszórót.

A formaterv

Az alap koncepció az első Onyx Studio óta változatlan, de a harmadik, vagyis az előző generáció egy alapos frissítésen átesett. Lekerekített élek, újratervezett lábak, rögzített előlapi rostély és még pár apróság megváltozott, de az UFO-ra emlékeztető alak megmaradt. Ehhez képest, a most megjelent négyes változat külleme csak csiszolgatva lett. Finomabb szövet került az előlapra, a hátlapról pedig lekerült a bőrminta. A hátsó passzív radiátor és a lábak az idén már a gép színében pompáznak, a korábbi ezüst helyett. A gép tetején pedig feltűnt egy új gomb, a Connect+.

A tartalom

A műszaki tartalom is csak kisebb finomításokon esett át. Hiába, bevált recepten nem érdemes sokat változtatni. Megmaradt a Bluetooth, a hátlapon a 3,5 mm-es analóg bemenet és és a külső tápegység. Az akkumulátor a korábbi 2600 mAh után 3000-re duzzadt, amivel vezeték nélkül, a korábbi 5 óra helyett, elvileg 8 órán át zenél nekünk a kis gép. Vagyis az igért üzemidő nagyobbat nőtt, mint maga az akkumulátor. Hogy ennek mi a magyarázata, azt a Harman Kardon nem részletezi. Talán hatékonyabb lett az erősítő, talán az Onyx Studio 3 ötórás üzemideje volt túlzottan óvatos becslés eredménye. Elvégre abból mi is némileg többet tudtunk kicsikarni. A hangszórók és az erősítő műszaki adatai között sem látni sok változást. Továbbra is 4 db hangszóró, vagyis 2 db mélyközép és 2 db magassugárzó ontja a hangot, illetve 1-1 passzív radiátor is dolgozik az elő- és hátlapon.

Harman Kardon Onyx Studio 4 Bluetooth hangszóró

Ezek gumi felfüggesztésű membránok, amik a hagyományos reflexcsöveket helyettesítik. Ha konnektorról használjuk a gépet, akkor 4 x 15 wattot kapunk, ha a beépített akkumulátorból gazdálkodunk, akkor 4 x 7,5 watt jut. Vagyis van különbség a hálózati és akkumulátoros teljesítmény között. No de nem akkora, mint amit a számok alapján ösztönösen sejtene az ember. Érzésre, olyan 15-20 % különbséget tapasztaltunk.

Harman Kardon Onyx Studio 4 Bluetooth hangszóró

HK Connect+

Ez volna az idei év nagy dobása, a Connect+, amivel már beszélhetünk is a hangfalunkhoz! Persze az Onyx a HK Connect+ alkalmazás nélkül is használható, de csak mint klasszikus, telefonhívásra is alkalmas Bluetooth hangszóró. Épp úgy, mint a korábbi modellek. A Connect+ alkalmazással válik elérhetővé egyebek között a party és sztereó mód, illetve a hangos segéd opció. Ez utóbbira azonban később még visszatérünk. A party üzemmód lehetőséget ad, hogy egyszerre több hangszórót is használjunk, egyetlen lejátszóról. Tehát ha Connect+ kompatibilis hangszóró vagy hifi rendszer van a nappaliban, a hálóban, a konyhában, a gyerekszobákban és még a sufniban is, nyugodtan kipakolhatjuk mindet a kertbe, amikor este jönnek a barátok és gond nélkül használhatjuk egyszerre az összeset! Ennek a szolgáltatásnak egy variánsa a sztereó mód, amikor két hangfalat használunk egyszerre, sztereó párként. Vagyis egyik csak a bal- másik csak a jobboldal hangjait szólaltatja meg. Persze ilyenkor érdemes ugyanazt a típust használni mindkét oldalon.

Harman Kardon Onyx Studio 4 App

Bár a Harman csoport része a JBL is, és a JBL Connect+ funkcióiban, működésében és logójában is kísértetiesen hasonlít a Harman Connect+ -ra, a két alkalmazás sajnos nem kompatibilis.

A Connect+ igazi nagy dobása alighanem az újrakonfigurálható hívás gomb, amit akár arra is használhatunk, hogy a Google Now-t, vagy a Siri-t is elérjük. Tehát kérdezhetünk a rendszertől, az pedig esetleg válaszolhat, vagy reagálhat. Ennek ugyan semmi köze a Harman-hoz, de le kell írjuk, hogy őszintén reméljük, hamarosan a Samsung Bixby is elérhető lesz, illetve, hogy a Google végre felhagy a bénázással, mert az kabaréba illő, hogy a Google Now évek óta nem fejlődik, a Google Assistant pedig csak egy maréknyi telefonon használható!

Harman Kardon Onyx Studio 4 Bluetooth hangszóró

A hang

A teszt java az AV-Online szerkesztőségében zajlott, egy közepes méretű belvárosi szobának megfelelő térben. A teszt egyik első előadója a Die Antwoord volt. Az Ugly Boy alatt a szöveg tiszta, jól érthető volt, már amennyire ez az adott zenekarnál lehetséges. A Baby’s On Fire alatt egy kicsit kihallottuk a magasak sistergését, de ez jelentéktelen mértékű volt, különösen egy Bluetooth rendszerhez képest. A Fatty Boom Boom alatt mást már nem is kívántunk, csak egy második példányt. Két darab, sztereóban igazi party masina volna. Jókora műfaji váltással eljutottunk Lykke Li dalaihoz és a Harman UFO-szerű hangfala lenyűgözött. A Gunshot alatt az énekesnő hangja úgy lőtt ki a hangszórókból, mint a puskagolyó. Élvezet volt, ahogy a füleinket, mint selymet tépte, szaggatta, nem hanggal, nem torzítással, hanem hangulattal. A No Rest For The Wicked alatt pedig fel kellett állnunk, hogy újból leülhessünk. Állak a padlón és ámult tekintet. Így kell ezt! Ezek után még kicsit válogattunk, hallgattunk frissebb és régebbi dalokat egyaránt. Az élmények nem sokat változtak. Amy Winehouse - Back to Black című dalághoz érve éreztük úgy első alkalommal, hogy itt egy kihagyott lehetőség lapul. Lehetne kicsit ízesebb, részletezőbb a középtartomány.

Harman Kardon Onyx Studio 4 Bluetooth hangszóró

Hosszas hallgatás után arra jutottunk, hogy az Onyx Studio 4 nagyszerűen teljesít, de nem tagadhatja le a trükköket, amiket ezért bevetni kénytelen. Ez nem audiofil vagy high end gépezet és nem is célja tökéletesen lineáris hangvisszaadással elkápráztatni. Kapunk egy jó adag és tulajdonképpen jó hatású magastartományt egy pár selyem dóm magassugárzóból és elegendő középtartományt is, de ezt már nem olyan egyenletesen, mint egy nagy hifi rendszerben. No de mit is várunk?

Visszakanyarodva a tesztre, a Nervo és Nicky Romero közös műve, a Like Home is zseniálisan közvetíti a hangulatot. Erővel ügyesen dobbantja a mélyeket, még ha néha picit be is búg, és szélvészként járja át a szobát az ének hangja is. Gesaffelstein egy kicsit nagyobb falat, nagyobb próbatételnek ígérkezett, és valóban, a mélyekben érezhető volt egy kis veszteség. Cserébe a magas- és középtartomány energikussága kárpótolt. A Jamiroquai legújabb lemezének, talán egyetlen sikerre esélyes dala, az Automaton is megszólalt, de ezt a monoton basszusai miatt hamar átléptettük. Hallgattuk a sok tinglitangli zenét és végül a Tame Impala - Currents című lemezénél kötöttünk ki. Itt is kihallottuk egy kicsit a mélyek egyhangúságát, de egy ilyen kicsi rendszertől ennyit kaphatunk. Sokkal lényegesebb, hogy bár az ordíttatás, az érzelmi töltet tolmácsolása most is működött, megint feltűnt, hogy kicsit olyan, mintha gyárilag rácsavarták volna a magasat és a mélyet. Legyen benne ez is, az is. Igen, aránytalanul szőrszálhasogatók voltunk a rendszerrel szemben.

Harman Kardon Onyx Studio 4 Bluetooth hangszóró

A mélyek a megszokott, ravasz módon működnek, vagyis a rendszer lelkesen veti bele magát az alacsony frekvenciákba. Jókora kilengéssel dolgoznak a hangszórók és a passzív radiátorok is bőszen lengedeznek. Ha pedig a szoba akusztikája még ki is emel valamit a mélyekből, akkor bizony hamar kiül a mosoly és elégedettség a hallgatók arcára. A tesztben 50-53 Hz környékén még egészen hatékony volt a rendszer, de ez alatt drasztikusan csökkent a teljesítmény. Úgy tűnik, hogy a kis Harman Kardon nem megy bele megnyerhetetlen csatába. Inkább ott mutatja meg magát (50 Hz felett) ahol még képes érdemben szerepelni.

A hang az Onyxtól megszokott, ügyes, basszusos, és a teret meglepően jól kitöltő. A kicsit kifelé forduló magassugárzók megkönnyítik a szobában elhelyezést. Szorosan fal mellé téve persze menthetetlenül feltorlódnak a basszusok, hiszen hátul is van passzív hangszórója, ami ilyenkor a falra közvetíti az alacsony frekvenciás hangot.

Ítélet

Semmi új nincs abban, ha a Harman Kardon Onyx Studio 4-et jónak, sőt ajánlottnak nevezzük. Bármely fiatalnak jó szívvel ajánljuk és mivel mutatós, a dizájnra érzékeny felnőtteket sem tudjuk eltanácsolni a megvásárlásától. A hangja korrekt, sokszor kifejezetten jó és élvezetes. Az új szolgáltatások, vagyis a több készüléket egy rendszerbe, vagy sztereó párba kombinálás lehetősége szuper dolgok, a hangos keresés viszont ma még messze van a hasznostól, legalábbis magyar nyelven. Neki is jár az Ajánlott Vétel címke.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.