Harman Kardon BTA 10 Bluetooth vevő teszt

Költséghatékony kötetlenség

2016. november 2., szerda, 16:15

Harman Kardon HK audio hifi Bluetooth Bluetooth vevő Bluetooth receiver Bluetooth erősítő hifi teszt Bluetooth teszt Bluetooth vevő teszt Bluetooth erősítő teszt Bluetooth receiver teszt Harman Kardon hifi Harman Kardon teszt

Nem vitás, hogy a mobil készülékek aranykorában a kényelemre és korszerűségre törekvő felhasználók mindent a lehető legegyszerűbben szeretnének megoldani. A BTA 10 sokak életét kényelmesebbé teheti, amennyiben vezeték nélküli zenehallgatás a cél.

Harman Kardon BTA 10 Bluetooth vevőHarman Kardon BTA 10 Bluetooth vevőHarman Kardon BTA 10 Bluetooth vevőHarman Kardon BTA 10 Bluetooth vevő hátlapHarman Kardon BTA 10 Bluetooth vevő csatlakozásHarman Kardon BTA 10 Bluetooth vevő

Miért pont Bluetooth?

Korábban is ismerkedtünk neves hifi gyártóktól származó Bluetooth vevőkkel, melyek többnyire 30 000 forintos, vagy még húzósabb árcédulával kerültek forgalomba. A Harman Kardon BTA 10 által keltett vonzalom alapja, hogy jelenleg kb. 20 000 forintért hozzájuthatunk. Másképp fogalmazva ez a legolcsóbb Bluetooth vevő, ami eddig megfordult szerkesztőségünkben.

Mit is lehet tenni egy ilyen szerkentyűvel? Lényegében a zenehallgatás folyamatának kényelmesebbé tételét szolgálja. Manapság sokan telefon vagy tablet segítségével hallgatnak zenét, ám ahhoz, hogy a megszólaltatott hang a hifi rendszerhez jusson, többnyire kábelre van szükség. Egyelőre a vezeték jelenti az egyetlen alternatívát, ha célunk a lehető legjobb hangminőség, és ez még jó darabig nem is fog változni. Viszont a trendek a kényelem irányába húznak, gondoljunk csak az új iPhone-ra. Aki viszont a kényelem érdekében hajlandó megalkudni a hangzás terén, az bátran alkalmazhat Bluetooth vevőt, úgy nem kell minden adandó alkalommal a kábellel bajlódnia. Az olyan cégek, mint amilyen a Harman Kardon is, attól emelkedhetnek ki az átlagból, hogy a többség által nyújtott, gyatra hangú adaptereknél jobbat mutatnak. Ettől még nem érjük utol a Jack/RCA szintjét, csak kevésbé lesz rossz a jel minősége.

Harman Kardon BTA 10 Bluetooth vevő

Most pedig térjünk rá a BTA 10-re! Kis dobozkában jött hozzánk, melynek tartalmát kihámozva, némi nejlon hasogatást követően egy percen belül üzemképessé tettük a készüléket. Mivel a Harman Kardon amerikai cég, a kényelemre törekvők listáján élvonalbeli hellyel büszkélkedhet. Így aztán a BTA 10 olyannyira felhasználóbarát, hogy nyomkodni sem kell, ha mobileszközünkkel párosítani akarjuk. Ugyanis saját memóriával rendelkezik, legfeljebb 8 társított forrást képes megjegyezni. Így szolgáltatásaiban felülmúlja az általunk eddig kipróbált vevőket, mivel azok szimultán csak egy kapcsolatot voltak képesek fenntartani. Meg kell említeni viszont, hogy a piac legjobbjainak ítélt vetélytársakkal szemben a BTA 10 nem tartalmaz aptX kodeket. Magába foglalja a Harman egyéni fejlesztésű Truestream technológiáját, de a cég nem fejtette ki bővebben e jelfinomító rendszer működését, hangminőségre gyakorolt hatását.

Harman Kardon BTA 10 Bluetooth vevő hátlap

Beüzemelés, meghallgatás

A fentebb leírtak értelmében tehát nem kell műszaki zseninek lenni a BTA 10 beüzemeléséhez, nagy valószínűséggel egy gyerek is képes elvégezni. Mindössze annyit kell tennünk, hogy a mellékelt 5 voltos (bármilyen szabványos USB töltővel helyettesíthető) USB tápegységet rádugjuk, illetve az ugyancsak a gyártó által csomagolt Jack kábelt (vagy utólag vásárolt Jack-RCA elosztót) bekötjük a vevő és a hangrendszerünk közé. Ezt követően mobileszközünkön rá kell keresnünk a BTA 10-re, a párosítás néhány másodperc alatt megtörténik, innen kezdve szól a zene.

Harman Kardon BTA 10 Bluetooth vevő csatlakozás

A Harman Kardon által közölt, 10 méteres hatókör valósnak bizonyult. Nagy, akadályok nélküli, egybe nyitott térben ennél nagyobb távolság (akár 15 méter) is megvalósítható, de amint valamilyen árnyékoló tényező kerül a jelfolyam útjába (emberek vagy bútorok stb.), szakadozottá válhat a jel. Tesztalanyunkat parányi, mindössze 5 x 5 x 1,5 cm méretének köszönhetően könnyűszerrel elrejthettük a hifi állványban. Készülékházának aljára csúszásgátló gumiréteg is került, hogy a rádugott kábelek ne húzzák el pillekönnyű, mindössze 35 grammos testét.

A hangminőséget illetően, erősen szubjektív véleményünk kifejtése következik, ugyanis az eredmény függhet a lejátszott műsor és a rendelkezésre álló komponensek minőségétől is. Saját, kb. 200 000 forint összértékű hifi rendszerünkre kötöttük rá a BTA 10-et. Ennél sokkal egyszerűbb és olcsóbb konfigurációt is lehet hozzá társítani, mi csak arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyit vesz el az eszköz a kábeles opcióhoz képest. A Harman Kardon szakértelme lényegében ebben nyilvánult meg, tehát nem tette élvezhetetlenné a hangot, csak egyes információcsomagokat a háttérbe helyezett, elhomályosított. Ez még mindig sokkal jobb, mintha kásássá, vagy túlzottan tompává tette volna a zenét. (A régebbi BT rendszereket gyakran jellemezte már-már erőszakos fojtó, tompító jellegük). A térbeliség érzetét viszont alaposan visszafogta, ugyanakkor a sztereó hangszínpadot is ködösebbé, pontatlanná tette. Ha lehet így fogalmazni, a CD-minőségű hangokból 128 kbps jellegű információt hozott létre. Mindeközben viszont a zenék alapvető dinamikája nem bomlott fel, a frekvencia-tartomány létfontosságú része megmaradt, csak egy fátyolos köntösbe zárva.

Harman Kardon BTA 10 Bluetooth vevő

Kinek ajánljuk?

Újfent elismételjük, tesztünk során a készülék tudásához mérten túlságosan jó hangrendszert tettünk mögé, mivel kíméletlen módon a száraz tényeket hajszoltuk. Valójában 100 000 Ft körüli vagy olcsóbb sztereó rendszereket, multimédiás szetteket tudunk elképzelni a BTA 10 mellé, melyek képesek alapvetően élvezetes, lendületes hangzást létrehozni. Háttérzenei célokra, mérsékelt házibulik, pókerezés stb. alkalmával praktikus lehet a Harman Kardon kis dobozkája, mivel akár féltucat forráseszközt képes eltárolni, és hatóköre is egész jónak mondható. Aki nem csak YouTube műsorokat, internetrádiót, illetve Spotify alapú közvetítést és tömörített felvételeket hallgat, annak értelemszerűen érdemes megállapodnia a vezeték mellett, mindenki másnak íme egy felhasználói kényelmet nyújtó kiegészítő.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.