Hama PR-2180 2.1 csatornás multimédiás hangszóró teszt

Asztali harcosok hangkeltője

2018. november 30., péntek, 19:15

Hama audio hangfal hangszóró hangfalszett hangszórószett PC hangszóró multimédiás hangszóró Hama hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt Hama teszt Hama hangfal teszt Hama hangszóró teszt

A Hama azokra is gondol, akik nem szánnának százezreket hangeszközökre, helyette kisebb kerettel gazdálkodnak. A belépő kategóriás PR-2180 2.1 hangszórószett dizájnra nem hoz semmi meglepőt, de Bluetooth vevőt, FM rádiót és kártyaolvasót igen, miközben mindössze 20 000 forintba kerül. Tesztünkből pedig az is kiderül, hogy mit kapunk ezért az árért.

Küllem

A Hama PR-2180 három egységből álló szett. Központi eleme a nagyméretű (245 x 160 x 273 mm) mélysugárzó, és ehhez párosul két kicsi (105 x 110 x 172 cm) szatellit hangsugárzó. Mindegyik elem azonos dizájnnal bír, amely letisztultan egyszerű. A kemény műanyag borítás feketeségét piros betétek törik meg. A hagyományos téglatest formát az előlapon igyekeztek finomítani. A hangszórók előtt pedig egy-egy téglalap alakú rács is elhelyezkedik, amely határozottan hozzájárul a jobb megjelenéshez, nem utolsósorban a porsapkák védelméhez.

Hama PR-2180 multimédiás hangszóró

A mélysugárzó előlapján található a hangerőszabályozó egy kerek forgatható gomb formájában, ekörül helyezkednek el a módválasztó, és zenei navigációra szolgáló gombok.

Hama PR-2180 multimédiás hangszóró

A tetejére ezen kívül SD kártyaolvasó és USB bemenet került, így közvetlenül ezek segítségével is hallgathatunk zenét.

Hama PR-2180 multimédiás hangszóró USB és SD kártya bemenet

A mélysugárzót megfordítva lelhető fel a bekapcsológomb, a basszus erősségének beállításáért felelős potméter, és az összekötéshez az RCA bemenetek. Egy Jack-RCA átalakító kábel is része a csomagolásnak.

Hama PR-2180 multimédiás hangszóró mélyláda hátlap

Használat közben

A PR-2180-nak nagyon nagy előnye, hogy nem csak számítógépes (vagy televíziós) hangfalként, hanem FM rádióműsorok hallgatására is alkalmas, ilyen esetben a zeneszám léptető gombokkal tudjuk a kívánt frekvenciát beállítani. Ellátták még 4.0 verziójú Bluetooth vevővel is. Amikor ezt kiválasztjuk, egy női hang tájékoztat minket arról, hogy az eszköz készen áll a párosításra. Telefonunk nagyon gyorsan megtalálta a PR-2180-at, a párosítás pillanatok alatt megtörtént. Másodszori használatnál, amikor a telefonunkon be volt kapcsolva a Bluetooth, a hangszóró automatikusan csatlakozott rá.

Hama PR-2180 multimédiás hangszóró

A gombok jól funkcionáltak az eszközön, benyomásnál erősen kattogó hangra kell számítanunk, ami ad neki egy kis retro lelkületet, bár a komplett formaterv a '90-es évek hangulatát sugallja. A gombok közé ágyazott hangerő szabályozót nagyon kényelmesen lehet használni, nem akad, de nem is túl laza. Ha kényelmesebbek lennénk, akkor sem kell aggódnunk, mert a gyártó a készülékhez egy távirányítót is mellékel. A beüzemeléssel kapcsolatban felhívjuk a figyelmet arra, hogy a mélysugárzó és a szatellit egységek is dobozukhoz rögzített, vagy inkább rövidségű kb. 1 méter hosszúságú táp- ill. jelkábellel rendelkeznek.

Hama PR-2180 multimédiás hangszóró hátlap

Hangminőség

A vásárlásnál mindig érdemes figyelembe venni az árat, és azt realizálni, hogy egy bizonyos összegért milyen szolgáltatásokat kaphatunk. A Hama PR-2180-nal kapcsolatban azt kell szem előtt tartanunk, hogy ennyi pénzért, ennyi szolgáltatás mellett, semmiképp sem számíthatunk hifi minőségű hangra.

Hama PR-2180 multimédiás hangszóró távvezérlő

Elsőként a Blaze of Glory-t hallgattuk meg Jon Bon Jovitól. A hangszereknél érezhető volt némi fémes hangzás, de az énekes hangja egész jól érvényesült. A mélyládának köszönhetően a basszus egész jónak bizonyult, és azok, akik ütősebb mélyhangokra vágynak, a mélyláda hátulján lévő tekerhető gombbal még többet rápakolhatnak. Ilyenkor egyértelműen veszít a hang a kiegyensúlyozottságából, mivel ekkor a búgó mélyek felé billen a mérleg. Közepes hangerőn a magashangok nem túl harsányak, ám feltekerve már igen, ezért nem érdemes ezt a hangrendszert magas hangerőn használni, hiszen méretéből adódóan is torzítva szól olyankor. A kis szatellit hangszórók elsősorban háttérzene használatához ajánlottak, nagy teljesítményt ne várjunk tőlük. A mélyláda viszont határozott basszust tud adni, bár ne reméljük azt, hogy bele fognak remegni a szoba falai.

Meglepetéskén hatott viszont, hogy FM rádiót használva sokkal jobban szól a PR-2180, mint az RCA bemeneten vagy Bluetooth-on keresztül. Rádióműsorokon keresztül jelentősen csökkennek az előbbi bemeneteken tapasztalt éles hangok, és kevésbé tűntek kopogósnak a basszusok, ez feltehetően a beépített DAC számlájára írható.

Záró gondolatok

A Hama PR-2180 multimédiás hangszórója elsősorban azoknak ajánlott, akik nem szeretnének túl sokat költeni ilyesmire, vagy akik határozottan belépő kategóriás eszközt keresnek. A szolgáltatásoknak köszönhetően sokféleképpen kihasználható, hiszen amellett, hogy tévével és számítógéppel is összeköthetjük, FM rádió és Bluetooth is megtalálható benne. Ennek köszönhetően akár a Spotify-on összeállított lejátszási listánkat is hallgathatjuk vele. A hangminősége hagy kivetnivalót, de általános felhasználásra, háttérzenei célra így is megfelelően funkcionál. Viszont ne ezzel a hangszórószettel akarjunk házibulit rendezni otthon!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.