Dynavoice Silverstar hangfalkábel teszt

2013. október 22., kedd, 10:20

Dynavoice Silverstar audio hifi audio kábel hifi kábel hangfalkábel kábel teszt hangfalkábel teszt

Volt szerencsénk kipróbálni a Dynavoice topkategóriás hangfalkábelét, a Silverstar modellt, mely kizárólag 2,5 méteres hosszban kapható, moduláris csatlakozókkal. Sokan kíváncsiak arra, hogy egy ilyen gondosan megépített, tekintélyes megjelenésű kábel, amit hangfalgyártó cég készített, mire képes. Most eláruljuk, hogy mi mit hallottunk!

Dynavoice Silverstar hangfalkábelDynavoice Silverstar hangfalkábelDynavoice Silverstar hangfalkábelDynavoice Silverstar hangfalkábelDynavoice Silverstar hangfalkábelDynavoice Silverstar hangfalkábelDynavoice Silverstar hangfalkábel keresztmetszete

Miért fontos a hangfalkábel?

A hifi rajongók többsége tisztában van vele, de laikusok jogosan tehetik fel a kérdést, hogy ugyan mi jelentősége van egy hangfalkábelnek: "hiszen csak sima elektromos jel halad át rajta, nem mindegy, hogy miből van és milyen vastag?" - A valóság sajnos nem ilyen egyszerű. Az audiofil és high-end hangfalak rendkívül érzékenyen reagálnak az előttük álló komponensekre, pontosabban azok áramvezető tulajdonságaira. Korábban is írtunk teszteket pl. HDMI vagy analóg sztereó RCA kábelekről (sőt, USB vezetékről is!), érdemes ezeket elolvasni, mert sok olyan dologra fény derül, amiket még mi magunk se gondoltunk volna. Egy komoly minőségű hangrendszer minden komponense fontos, de ha szigorúan a kábeleket nézzük, bizony a hangsugárzó kábellel érhetjük el a legnagyobb változásokat. Ami a legfontosabb: a hangfalkábel gyökeresen nem teszi jobbá a rendszert! Legjobb esetben is csak az a célja, hogy kihozza készülékeinkből az optimális teljesítményt. Nem gyökeresen változtatja a végeredményt, hanem finomhangolásra szolgál. Semmit nem tesz hozzá a hangzáshoz, csak elvenni tud belőle.

Dynavoice Silverstar hangfalkábel

Párosítás ésszel

Ha azt vesszük figyelembe, hogy egy hifi rendszer teljes összegének kb. 15%-át érdemes kábelekre költeni, akkor egyszerűen kiszámolható, hogy milyen összeállításhoz érdemes Silverstar kábelt alkalmazni. Például márkán beül maradva, ha veszünk egy Dynavoice Definition DF-6 álló hangfalat (párja kb. 230 000 Ft) és hozzá egy középkategóriás sztereó erősítőt lejátszóval, ott a Silverstar kábel abszolút megér egy próbát. De ha jóval magasabbra tesszük a lécet és veszünk mondjuk egy B&W CM 9 álló hangfalat (párja kb. 770 000 Ft) hasonló árfekvésű erősítővel, oda minimum ilyen kategóriájú kábel dukál!

Első benyomások

A Dynavoice Silverstar készítői láthatóan mindent elkövettek, hogy termékük külseje az ujjnyi vastagságú, high-end kábelekével összemérhető legyen. Koncepciójuk bevált, de néhány dolog szemet szúrt: Például nagyon jó és praktikus tulajdonság, hogy a Silverstar csatlakozóit magunk cserélhetjük bármikor, kedvünk szerint. Kapunk alapkiszerelésben 8 db sarut és 8 db banándugót, melyek menetes kialakításuknak köszönhetően rácsavarhatóak a kábel végeire. Sarut elsősorban álló hangfalakhoz érdemes használni (amelyeknél alacsonyabbra került az aljzat), állványos típusoknál a kábel súlya miatt előfordulhat, hogy meglazul a csavarmenet. A banándugókkal ilyesmire nem kellett figyelni, felszerelésük nagyon könnyedén, néhány röpke perc alatt lezajlott. Vastagságából kifolyólag a kábelt nagyon nehéz szűk helyeken elvezetni, de viszonylag jól hajlítható. A kábelek hossza (2 x 2,5 méter) letisztult, egyszerűen elrendezett sztereó összeállításhoz elég, de ha a vezetéket át kell fűzni az állványon, vagy körbevinni a bútor mögött, ott lehet, hogy a Silverstar hossza pont kevés. Egyféleképpen deríthető ki, hogy otthonunkba befogadható-e ez a kábel: vásárlás előtt mérjük le a neki kiszemelt helyet! Még egy apróság: a Silvertar irányítottsággal rendelkezik, kis nyilak mutatják a köpenyen a jel haladási irányát. Ha fordított irányba kötjük be a kábelt, azzal nem követünk el végzetes hibát, de a legjobb eredményt rendeltetésszerű bekötéssel érhetjük el.

Dynavoice Silverstar hangfalkábel keresztmetszete

Hangminőség

Bejáratás után több rendszeren is kipróbáltuk a Dynavoice Silverstart, kísérletezve, hogy különféle hangfalakból milyen változást kapunk. Összességében nagyon tetszett a hangja, nem meglepő módon erős középkategóriás vagy audiofil rendszereken mutatja meg hiánytalanul képességeit. Az ezüstözött hangfalkábelek sokszor kicsit a magasba "húznak", rossz esetben hajlamosak a részleteket túl lelkesen tálalni. Furcsa módon, ahhoz képest, hogy a Silverstar valamennyi vezetőszála ezüstözött bevonatú, egyáltalán nem éreztük erőltetettnek a magas frekvenciákat, sőt. Néhol pont az tűnt fel, hogy az rendkívül élénk, csattanó, rezdülő effektusok is finomabban, gyöngédebben szólalnak meg, mint korábban, más kábelekkel. Ebből eredően vigyázzon az, aki jelenlegi hangrendszerében amúgy is kevesli a magashangokat, mert a Silverstar ilyen téren nem fog neki többet nyújtani! Ellenben ha valaki fárasztónak találja hangsugárzója túlzott, hosszútávon fárasztó felbontását, akkor egy ilyen kábel nagy valószínűséggel moderálhat az érces részleteken.

Tehát miért tetszett nekünk a Silverstar? A részleteket és a hangok irányát mérnöki pontossággal adja elő. Eleinte kicsit furcsa is volt, hogy a korábbi kábelhez képest a Dynavoice fekete anakondája jobban igyekszik megragadni még a legapróbb rezdüléseket is. Hangerőtől függetlenül szinte nagyítóként tárja elénk a hangyányi részleteket, de közben a dinamikát és a hangszínpad mélységét megőrzi. És mivel szigorúan kezeli a teret, a hangok még véletlenül sem olvadnak össze egymással. A zenében minden és mindenki feljebb emeli térbeli akusztikai határvonalait a Silverstar tolmácsolásában. Nehéz megfogalmazni, hogy milyen jellegű sterilitást adott a Dynavoice vezetéke: kicsit az az érzésünk támadt, hogy a kábel minden hangszert külön-külön akar nekünk bemutatni. Ez legjobban egy Chesky Records felvételén derült ki, mikor a Dynavoice-ra váltottunk, szinte falak ékelődtek minden egyes hangszer közé. A zongora szigorúan a bal sarokból szólt, a trombita szigorúan hátulról, a dobok szinte kizárólag jobbról. A nagy és tágas tér visszhangjai is csak szerényen, fegyelmezetten érkeztek hozzánk. Visszaváltva a másik kábelre, ugyanez a felvétel szétszórtabbnak, lazábbnak, csilingelőbbnek tűnt. És nem tudtuk eldönteni, melyik kábel számít jobbnak, valószínűleg hallgatója válogatja.

Dynavoice Silverstar hangfalkábel

Végítélet

Attól eltekintve, hogycsak egyféle hosszban létezik, a Dynavoice Silverstar hangfalkábel egyeseknek igazi mentsvárként szolgálhat. Aki már most is maximálisan elégedett otthoni hifi rendszerével, annak nem szükséges kipróbálnia, aki viszont korábban elhanyagolta a hangfalkábel kérdését és érzi, hogy hangsugárzói bizonytalanul viselkednek, meglepő eredményeket érhet el vele. Ha pontosabb térábrázolásra, finomított magas frekvenciákra és nyugtató karakterre van szükség, egy ilyen vezeték segítségével megkapjuk őket anélkül, hogy a rendszerünk egyéb pozitív tulajdonságai csorbulnának. Akinek elsőre megtetszik a Silverstar hangja, az szinte biztos, hogy többé nem akar majd ehelyett újabb hangfalkábelt vásárolni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.