Denon Envaya Mini (DSB-150BT) és Envaya (DSB-250BT) Bluetooth hangszóró teszt

Kétpetéjűek

2018. március 8., csütörtök, 18:40

Denon Envaya audio hifi hangfal hangrendszer hangszóró Bluetooth mobil hangfal mobil hangrendszer Bluetooth hangrendszer Bluetooth hangszóró Denon Envaya hangfal teszt hangrendszer teszt Bluetooth hangszóró teszt

A Bluetooth hangszórók több szempontból is jó megoldások lehetnek a mindennapokban, így például otthoni zenehallgatáshoz, kerti összejövetelekhez, és mobilitásuk által más szabadtéri programokhoz is. A Denon is meglátta az ebben lévő lehetőséget, ezért elővették korábbi modelljeiket, az Envayát és az Envaya Minit, új dizájnt adtak nekik, és felszerelték őket még néhány extrával.

Az új küllem

A friss modellek tagjai ugyanolyan külsőt kaptak, és a régi Denon Envaya Mini formáját tovább fejlesztve készültek. Ennek megfelelően állítva vagy fektetve is használhatók. A régebbi modellekkel ellentétben viszont sokkal kevésbé tűnnek ridegnek, köszönhetően az őket takaró szövetborításnak. Így egyrészt otthonos benyomást keltenek, másrészt tapintásuk is sokkal kellemesebb.

A fekete színű, durva szövésű anyagborítás és a felnőttes küllem miatt bárki nappalijában jól mutathatnak. Külalakjukat tekintve tehát az Envaya és Envaya Mini között csak méretbeli különbségek vannak. Az Envaya nagyobb, akkora, mint egy átlagos Bluetooth hangszóró, de még így is könnyen tartható a kézben és egy táskában is kényelmesen elfér, az Envaya Miniről már nem is beszélve. Az Envaya 209 mm hosszú és 750 gramm, míg az Envaya Mini 187 mm és 541 gramm.

Denon Envaya és Envaya Mini Buetooth hangszórók

Új olvasóink számára talán nem egyértelmű az ilyen ultrakompakt hangrendszerek igazi előnye: hogy semmilyen élethelyzetben sem kell nélkülöznünk kedvenc számainkat, hallgathatunk zenét a konyhában főzés közben stb. Csatlakoztathatjuk a laptopunkhoz (akár vezeték nélkül), hogyha azon szeretnénk videót vagy filmet nézni, utazás közben az autóban is jó társaink lehetnek, és kerti partikon, házibulikon is jó szolgálatot tehetnek, de akár egy medencés összejövetelen sem kell féltenünk őket. Utóbbit azért is emeljük ki, mert az új Envayák IP67 tanúsítvánnyal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy teljesen védettek a por ellen, és akkor sem hibásodnak meg, hogy ha víz éri őket, akár egy méteres mélységben is kibírják 30 percig. A micro USB és a 3,5 mm-es Jack bemenetet egy gumibetét takarja el, ezek a hátoldalon találhatók, és érdemes figyelni rájuk, hogy mindig alaposan le legyenek zárva, ha az eszközök víz közelében vannak, mert csak így lesznek hasznos társaink strandolás (netalán zuhanykabin karaoke) közben.

Denon Envaya Buetooth hangszórók csatlakozók

További újítása a Denonnak, hogy két ugyanolyan típusú Envayát párosítani lehet vezeték nélkül, így sztereó hangzást is elérhetünk.

Használat közben

A kezelőszervek oldalt helyezkednek el a gumírozott műanyagborításon, itt találhatók a hangerőszabályozó-, a ki- bekacsoló, a Bluetooth- és a hanghívó gombok. Megjegyezzük, hogy ezeket elég erőteljesen kell nyomni, ahhoz, hogy reagáljanak. Ettől valamennyire el tudunk tekinteni, hiszen a hangerőt elsősorban a mobiltelefonunkon állítjuk, nem pedig a hangszórókon.

Denon Envaya Mini DSB-150BT Bluetooth hangszóró

Első bekapcsolás esetén nem szükséges a Bluetooth gombot nyomnunk, hiszen a hangszórók automatikusan párosodási üzemmódba lépnek. Azt tapasztaltuk, hogy amikor a Huawei mobiltelefonunkat először szerettük volna párosítani valamelyik Envayával, akkor mindkét modell esetében körülbelül két percre volt szükség hozzá, ezért a hasonló jelenséggel küzdőknek javasoljuk, hogy legyenek türelmesek.

Erre igazából egy véletlen folyamán jöttünk rá, ugyanis több telefonnal is kipróbáltuk őket. Egyik alkalommal, amikor az egyiken Huawei telefonról hallgattunk zenét, akkor egyszercsak a zene megszakadt, és a hangszóró hívást jelzett. Ez azonban nem a mi telefonunkra érkezett be, hanem egy másikra, amelyen bekapcsolva volt a Bluetooth. Miután a beszélgetést befejeztük, a zene a Huawei-en keresztül ismét elindult. Így ennek a szerencsés véletlennek köszönhetően rögtön két dologra jöttünk rá, az egyik - ahogy már említettük - hogy több telefonnal is csatlakozni lehet a hangszórókra, a másik pedig, hogy az Envayák bekapcsolás után automatikusan párosodnak azzal a mobillal, amellyel korábban is használtuk, ha a Bluetooth is be van kapcsolva rajta.

Denon Envaya DSB-250BT Bluetooth hangszóró

A Bluetooth hatótávolsága a gyártó szerint 30 (!) méter, szerkesztőségünkben nem volt probléma azzal, ha a hangszórókat ott hagytuk valahol, a telefont pedig magunkkal vittük, a lejátszás így is gördülékeny volt, a zene (vagy telefonhívás) nem akadozott.

Dicséretre méltó az előlapon lévő akkumulátor állapotjelző LED-je, ez akkor is felvillan, amikor a készüléket bekapcsoljuk, így láthatjuk, hogy az milyen töltöttségi szinten áll. Energiatakarékosság szempontjából az is megemlítendő, hogy ha nem hallgatunk zenét a hangszórókon, akkor azok egy idő múlva a szokásos pityegés kíséretében kikapcsolnak. Nem célszerű viszont megvárni, míg teljesen lemerülnek, mert a töltőre dugva még 4-5 percet kell várni ahhoz, hogy ismét magukhoz térjenek, ezt úgy adják tudomásul, hogy bizonyos ideig be sem kapcsolhatók.

Denon Envaya Mini DSB-150BT Bluetooth hangszóró hátlap

Az új Denon Envayákban beépített mikrofon található, így azokat konferenciahívásokhoz is használhatjuk. Amikor ezen keresztül telefonáltunk, akkor azt tapasztaltuk, hogy mindkét fél jól értette egymást, nem észleltünk torzítást vagy recsegést sem, csak némi háttérzaj szűrődött be. Apple tulajdonosoknak jó hír lehet, hogy az új Envayákat a Siri alkalmazással is lehet használni. Végül, de nem utolsósorban említést érdemel az Envaya Link funkció is: ha két ugyanolyan Denon Envaya eszközzel rendelkezünk, akkor összepárosíthatjuk őket, ezzel megkettőzve a hangerőt.

A nagytesó (DSB-250BT) akkumulátora egy feltöltéssel 13 órányi folyamatos zenelejátszást, míg az Envaya Miniben (DSB-150BT) lévő 11 órányit tesz lehetővé.

Denon Envaya és Envaya Mini Buetooth hangszórók

Hangminőség

Érezhetően picit csiszolódott az Envaya hangrendszerek karaktere az előző generációhoz képest, különösen a középső és magas frekvenciák váltak kifentebbé. Mindkettő kellemes és a Bluetooth-os kategórián belül részletgazdagnak számító megszólalást nyújtott kis és közepes hangerőn is. Igaz, a kistestvér szűkebb űrtartalma nagyobb hangerőn megbélyegezte, jobban mondva elkerülte a mélyebb hangokat, 50 % fölé tolva okostelefonunk csuszkáját szinte teljesen megszűntek basszusai. Intenzív járatáson bármilyen zenét hallgatva hiányoltuk az alsó frekvenciákat, persze egy kb. kólásüveg nagyságú eszköztől nem is várhattunk combos ütemeket.

Denon Envaya és Envaya Mini Buetooth hangszórók

A nagyobbik Envaya (vagyis a DSB-250BT) behozta kisöccse lemaradását és jóval testesebb, dinamikusabb karaktert nyújtott (nem furcsa, hogy ilyenkor milyen fontossá válik 209 grammnyi különbség?), ugyanakkor magashangjai nem voltak olyan tolakodók, mint az Envaya Minié. Nem véletlen, hogy egy hétvégi partira magunkkal is vittük, hogy az esemény helyeként szolgáló kertesház teraszán ötödmagunkkal élvezzük a kilencvenes évek diszkó slágereit. A társaságból senkinek nem volt kifogása az Envaya teljesítményét illetően és a körülményekhez mérten a hangerő is bőségesnek bizonyult. Az Envaya Mini inkább akkor volt hasznunkra, amikor a munka vagy reggeli készülődés közben híreket, lágyabb jazz aláfestéseket akartunk hallgatni.

Denon Envaya Mini DSB-150BT Bluetooth hangszóró

Igazán ütős élményt tehát a nagyobb testvértől kaptunk, de ezen nem lepődtünk meg, figyelembe véve, hogy az Envaya Minihez hasonló árú és méretű Bluetooth hangrendszerek sem fesztiválhangulat megteremtésére szolgálnak. Mindazonáltal nem csak basszusban, hanem szórásban is ügyesebb volt a DSB-250BT, kicsivel mélyebb és testesebb teret tudott létrehozni maga körül, míg az Envaya Mini esetében egyértelműen érzékeltük, hogy a hangok közvetlenül a vízálló szövet síkja mögül érkeztek. A fenti sorokat visszaolvasva kicsit kritikusnak tűnhetünk, de (mivel heteken keresztül tartózkodott nálunk a két Envaya) hosszú távon mindkettő hangját kellemesnek találtuk, az akusztikai kötöttségektől pedig hangerő függvényében el tudtunk tekinteni.

Denon Envaya Buetooth hangszórók

Záró gondolatok

Az Envaya és az Envaya Mini kicsit méretében, annál inkább hangminőségében és nem mellesleg árában tér el egymástól. Mindkét termék jó kivitelezésű, némi hiányosságtól eltekintve (például, hogy a vezérlő gombok nem elég érzékenyek). A vetélytársakhoz képest némileg kevesebb szolgáltatást mutat fel, bár a manapság legjobban csengő extra (a vízállóság) rendelkezésre áll.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.