Denon Envaya és Envaya Mini hordozható hangrendszerek tesztje

2014. december 22., hétfő, 19:35

Denon Envaya audio hifi hangfal hangrendszer hangszóró Bluetooth mobil hangfal mobil hangrendszer Bluetooth hangrendszer Bluetooth hangszóró Denon hangrendszer Envaya Mini hangfal teszt hangrendszer teszt mobil hangrendszer teszt

A Denon teljes gőzzel halad újabbnál újabb termékei bejelentésével, figyelve a manapság uralkodó igényeket. Nemrégiben tudomásunkra jutott, hogy Envaya néven már hordozható hangrendszert is gyártanak, ráadásul megjelent egy még kisebb mobil hangfaluk is, Envaya Mini néven. Nem haboztunk, magunkhoz vettük hát mindkettőt egy alapos teszt erejéig!

Mobil, és nagyon mobil

A Bluetooth hangrendszerektől megszokhattuk, hogy a neves gyártók többnyire szép körítéssel, csinos készülékházban adnak valamit viszonylag drágán (80-100 ezer forint körül). Ha olcsóbb mulatságra vágyunk, még mindig választhattunk a tömeggyártó óriások kínálatából, akik már párezer forinttól kínálnak ultra-kompakt hangrendszereket. A Denon Envaya termékeket az átláthatatlan kavalkád közepére pozícionálták, mind árban, mind hangzásban az arany középutat célozzák meg.

A normál Envaya mérete 25 x 14 x 5 cm, tehát nem a kabátzsebben elférő hangrendszerek táborát erősíti, inkább hátizsákban vagy kofferben tárolhatjuk kényelmesen. Amikor a Bluetooth hangrendszerek még nem voltak ennyire népszerűek, a gyártók ugyanilyen méretben kínáltak 30-tűs dokkolóval és/vagy FM rádióval felszerelt, 230 voltos hálózatról működő hangfalacskákat. Az Envaya lekerekített éleivel, csillogó műanyag házával és barátságos színeivel a "modern rádiók" hangulatát idézi, de továbbgondolva, hiszen oldalról feltűnően vékony, és klasszikus kijelzőt, dokkolót nem találunk rajta. Nem is szükséges, mivel ma már minden okostelefonnál alapkövetelmény a Bluetooth, amin nem csak az eszközünkön tárolt zene, hanem a YouTube videók, és az Internetrádió hangja is továbbítható. De ami igazán hasznossá teszi ezeket a termékeket, hogy ténylegesen vezeték nélkül, beépített akkumulátorról üzemelnek.

Denon Envaya mobil Bluetooth hangrendszer

A Mini verzió nevéhez méltóan sokkal kisebb, mint testvére. A két készülék egymás mellé állítva adta tudomásunkra, hogy más és más célt szolgálnak. A sima Envaya egy konyhát, vagy kisebb lakást is betölt kellemes háttérzenével, míg a Mini inkább szűk baráti összejövetelek során tehet jó szolgálatot, az asztal közepére vagy valamelyik könyvespolcra téve. Szkeptikusak voltunk a hosszú vékony, hengeres formájú Mini méretei láttán, mert igaz, hogy az átlagnál sokkal hosszabb, viszont egy ilyen keskeny készülékházba nehéz tisztességes hangszórókészletet belepasszírozni. A specifikációkon átfutva mégis némi meglepetés ért minket, ugyanis az Envaya Mini belsejében 2 db 40 mm-es szélessávú membrán, valamint egy 40 x 83 mm-es passzív radiátor található. Meglepetésünket igazán azok érezhetik át, akik hozzánk hasonlóan kézbe veszik a női retikülben, télikabát zsebében vagy laptop táskában is elférő csöppséget. Valahogy fizikai képtelenségnek tűnik, hogy egy ekkora tárgyból normális hang jöjjön elő, de erre még visszatérünk.

Denon Envaya Mini mobil Bluetooth hangrendszer

Közelebbről...

Az Envaya külsejét tükörsima műanyag borítja, a hangszórórács anyaga fém. A kezelőszervek szimmetrikus kiosztásban találhatóak a tetőlapon. Látszólag elhanyagolható tény, mégis emeli a minőségérzetet, hogy a gombok gumírozott bevonatúak.

Denon Envaya mobil Bluetooth hangfal

A talp szintén gumis felületű. Magunk választhatjuk ki, hogy a Bluetooth vagy az AUX bemenetre érkező hanginformáció szóljon, az aktuális forrást, gombjának fehér háttérvilágítása jelzi. A Denon márkafelirat körüli kis keret is fehéren dereng, amikor a hangerőn állítunk, némításkor pedig lágy pulzálásba kezd. Praktikus módon a hátlapot billenő fedéllel kombinálták, utóbbi felnyitva támasztékként szolgál, ha sík felületre állítva használnánk a készüléket. Napjaink igényeihez mérten a készülék NFC-kompatibilis, és aptX Bluetooth kodeket is tartalmaz.

Denon Envaya mobil Bluetooth hangrendszer

Tetszett, hogy mellékeltek négyféle, különböző színű előlapi textilt, melyek közül ízlésünk szerint választhatunk. A viszonylag könnyen eltávolítható háló mögött három hangszóró lapul: két 5,7 cm-es széles sávú membrán, és egy 10 cm-es passzív radiátor, ami a nagy átlagtól eltérően nem lapos, hanem kónuszos kialakítású. Egyébként az Envaya akkubankként is használható, a rajta lévő hagyományos USB portra ráköthetjük tölteni kívánt okostelefon vagy tablet készülékünket.

Denon Envaya mobil Bluetooth hangszóró

Az Envaya Mini több szempontból is hasonlít nagyobbik testvérére, igaz, az ő hangszóróvédő hálója nem cserélhető, nem használható akkubankként és nem világítanak a gombjai, cserébe csaknem feleannyiba kerül, és ami fontosabb, ellenáll a víznek. A gyártó nem közölt paramétereket a vízállóság kapcsolatban, de sejthető, hogy pl. egy nyári zápor még nem okoz gondot a terméknek. Az aprócska hangfal micro USB kábelről tölthető, üzemideje egy feltöltéssel kb. 10 óra (ugyanennyire képes a normál Envaya is), a teljes feltöltés pedig kb. 2,5 órát vesz igénybe. A szolgáltatásokat tovább tarkítja a telefonos kihangosítás lehetősége, melynek kipróbálásakor a Mini váratlanul tiszta minőségben továbbította saját mondanivalónkat és beszélgetőpartnerünk hangját.

Denon Envaya Mini mobil Bluetooth hangrendszer

Mindkét készülékhez jár alaptartozék védőzsák, a nagyobbik Envaya mellé opcionálisan rendelhető egy méretre szabott, cipzáras táska is. Továbbá mindkét modell elérhető fekete vagy fehér színben, az Envaya Mini fekete verziója kék hangfalselyemmel, a fehér pedig narancssárgával készül.

Hangminőség

Tesztalanyaink ezúttal egy hétvégét vendégeskedtek nálunk, mialatt szinte folyamatosan ismerkedtünk velük. Különféle zenéket, minden lehetséges hangerő szinten és változatos környezetekben hallgattunk rajtuk.

Denon Envaya mobil Bluetooth hangszóró

A Denon Envaya terhelhetősége nagyon tisztességes, szórása ugyancsak meglepő. A Bluetooth hangrendszerek között kifejezetten jónak számít, de megkockáztatnánk, hogy kategóriájában, túlzás nélkül a legjobbak között említhető. Nagyon kellemes hangzást kölcsönöz mindenféle zenei műfajhoz, kellő testességgel ahhoz, hogy ne vérezzenek el a basszusok. Az alig öt centis dobozból sokszor meglepően combos, energikus és feszes mélyek törtek elő, nyilván a dinamika nagy hangerőn laposodik, de közepes hangerőnél feljebb is elmerészkedhettünk anélkül, hogy fintorgás lett volna belőle. Kaptunk részleteket a közép- és magastartományból is. Egyértelmű, hogy beépített DSP vezérli az Envaya 57 milliméteres hangszóróit, ami által kis hangerőn sokszor szinte felesleges mennyiségű basszust érzékeltünk. Azonban ez a modern zenék rajongóit aligha fogja zavarni, és így legalább nagyobb eséllyel hallunk széles sávú hangot a szoba túlsó végéből is. Ugyanakkor Denon "uzsonnás dobozkája" lelkesen szórta a hangokat, jobbra és balra is váratlanul nyitott előadást nyújtott, a hanginformációt sokszor érezhető tölcsér alakzatban terített szét. A termék fő erőssége, hogy egy tágas nappali, vagy egy kisebb lakás légterét is képes feltölteni jó minőségű hangokkal.

Denon Envaya Mini mobil Bluetooth hangrendszer

Az Envaya Mini rendesen összezavart bennünket. Egyikünk sem számított rá, hogy az aprócska készülék ennyire dinamikus és terebélyes akusztikai képességekkel rendelkezik. Mikor irodánkban először kelt életre a Denon kapszulája, az első percek homlokráncolással teltek, a készülék által kiváltott csodálkozó tekintetek mindent elárultak. Az Envaya Mini a kategóriájához és méretéhez mérten szokatlanul jól szólt, értelemszerűen a basszusok legalja már lágyan és foghíjasan reprodukálódott, de a közepek mellé hallható magas frekvenciás részletek is társultak, még ha olykor lágyan is. Lehetne még hosszasan ecsetelni, hogy mi hiányzott a Mini előadásából és mi nem. Aki nem tudja, hogy ilyen méretből milyen hangra számítson, annak érdemes meghallgatnia a Denon "pálcikáját", a meglepetés garantált. Az apró méret mindig kompromisszummal jár, de ezzel a termékkel sikerült egy olyan szintig eljutni, hogy a zene élvezhető maradjon, ami önmagában siker.

Végszó

A Denon Envaya egy szép, szolgáltatásaihoz mérten ésszerűen árazott termék, amire sok esetben számíthatunk, ha kellemes háttérzenére lesz szükség. Az Envaya Mini ennél kevesebb, és valahol mégis több. Ahogy szól, az önmagában szinte hihetetlen! Akit érdekel, annak bátran javasoljuk kipróbálását, már csak az élmény miatt is. Ha igényesen összeszerelt, remek ár/érték arányú Bluetooth hangrendszer a cél, akkor érdemes mai cikkünk szereplőit elsők között megismerni. Őszintén örültünk, hogy a lezáró, értékelésben közölt negatívumokat végre csak komoly fejtörés árán sikerült magunkból előcsikarni - egyszerűen azért, mert jó termékekkel volt dolgunk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.