Cambridge Audio Minx Go mobil Bluetooth hangrendszer teszt

Zenedoboz világjáróknak

2014. július 22., kedd, 09:40

Cambridge Audio audio hifi Minx Minx Go Bluetooth hangrendszer hangfal hangrendszer teszt Cambridge hangfal hangfal teszt

Korábban már teszteltünk több készüléket is a Cambridge Audio trendi igényeket kimerítő Minx sorozatából. A mai hangrendszer is ebbe a fiatalos sorozatba ékelődik, egyetlen tulajdonsága azonban kiemeli a többiek közül: a Minx Go beépített akkumulátorral rendelkezik, vagyis a zenét tényleg bárhova magunkkal vihetjük. A kérdés csupán, hogy milyen feltétellel?

Ha hátizsák van, Cambridge is van?

Mindössze 3 milliméterrel magasabb, mint egy CD, csak kettővel mélyebb, mint egy iPhone, így a legtöbb sík felületen gond nélkül elfér a Cambridge Audio legkisebb Minx hangrendszere. Korábban teszteltük az Air 100 és Air 200 modelleket, melyek működéséhez elengedhetetlenül szükség volt a tápkábel használata, de jelen esetben a zsinór csak töltéshez fog kelleni. A beépített lítium-ion akkumulátor kb. 2 óra alatt teljesen feltöltődik, utána pedig a gyártó leírása szerint akár 18 órát is képes folyamatosan végigzenélni. Ez a 18 óra közepes vagy halkabb hangerőnél valósnak bizonyult, de combos járatáson is tényleg kibírt akár 8-10 órát a kis Minx Go. Hordozhatóságát tovább egyértelműsíti a gyárilag mellékelt, méretre szabott szövetzsák, mely zuhanás következményeitől nem, karcoktól remekül véd.

 Cambridge Audio Minx Go mobil Bluetooth hangrendszer

Szóra bírjuk

Többféleképpen csalhatunk ki hangot a Minx Go gyomrából, legegyszerűbb, ha fogjuk az iOS vagy Android rendszerű mobiltelefonunkat, tabletünket, és Bluetooth kapcsolatot létesítünk a hangrendszerrel. A folyamat még laikusoknak sem tart tovább 2 percnél, és ha a PC-be vagy laptopba került BT adapter, akkor a számítógépről történő zenelejátszás se jelent gondot. Az egyetlen dolog, amire ügyelni kell, hogy a Bluetooth gyengeségei változatlanul érezhetőek: 1-2 méteres hatókörön kívül könnyen szaggathat a jel, ezért a forráseszközt minél közelebb tegyük a Minx Go-hoz. Akik nem rendelkeznek BT-képes kütyüvel, vagy éppen a TV hangját szeretnék felturbózni, azok örülni fognak a szintén alaptartozék, analóg sztereó Jack-Jack zsinórnak. Utóbbi lehetne hosszabb, persze a nyáresti piknik közben nem a kábelhosszért fogunk keseregni. A Jack bemenet hátul, félreeső helyen, egy USB-port és a tápaljzat közelében helyezkedik el. Az USB jelenleg nem zenelejátszásra, hanem telefon vagy tablet töltésére szolgál, így a Minx Go abszolút támogatást jelent a mobileszközeinknek.

Cambridge Audio Minx Go mobil Bluetooth hangrendszer hátlap

Külsőségek

A Cambridge Audio hű maradt a Minx família stílusbeli sajátosságaihoz; a Minx Go megszólalásig hasonlít az Air 100-ra, csak éppen az elején nem textil szövet, hanem szürke fémháló védi a hangszórókat. A készülékház jelentős része műanyag, de egyáltalán nem recseg, nem ropog, a kis méret ellenére kellően masszív. A polírozott felület a fehér színvariánsnál nem jelent gondot, a fekete modellnél jobban látszódó por és ujjlenyomatok miatt, értelemszerűen elő kell majd néha venni a mikroszálas törlőkendőt.

Cambridge Audio Minx Go mobil Bluetooth hangrendszer

A hangszórórácsot körbeölelő szürke keret szemcsés matt felületű, ez ad a készüléknek egy diszkréten elegáns megjelenést. A készülék karcsúságából kifolyólag könnyen felborul, és ez a fejlesztőknek is szemet szúrt. A problémát frappánsan sikerült kiküszöbölni: a talpát középen kihajthatjuk, ezután sokkal stabilabbá válik a doboz. Ugyancsak pozitívumként tapasztaltuk, hogy a padlólemezre végig gumibevonatot illesztettek, ami sima felületen, hatékony csúszásgátlást eredményez. Más kérdés, hogy a kosz és por erre a gumirétegre szinte azonnal lerakódik. A lényeg, hogy a Minx Go szinte bárhol használható, de nem mindegy, hogy hova tesszük le! Mindössze 3 db gombot találunk a készüléken, mind stílusosan felül, középre kerültek, homorú kialakításukkal nem törik meg a doboz formáit. A ki/bekapcsoló gomb lenyomásakor ne tessék megijedni, egy hangos hangeffekt szólal meg, ami leginkább R2D2 pityegéséhez hasonlít ? kikapcsoláskor ugyanezt hallhatjuk, csak visszafelé játszva. Egyébként a gombokon is lehet kicsit érezni az igényességre való törekvést: nyomkodás közben nem kelletlen kattogást, hanem erőlködés nélküli, finoman pattanó hangot kapunk. Ha 30 percig semmilyen jelet nem kap, a Minx Go automatikusan kikapcsolja magát.

Hangminőség

Azzal valószínűleg nem okozunk meglepetést, ha eláruljuk, hogy a Minx Go belsejében D osztályú erősítő rejtőzik. Az már örömtelibb, hogy (az otthoni környezetbe szánt Air 100-zal ellentétben) nem csupán 2, hanem 4 db hangszórót rejt az előlapi védőrács.

Cambridge Audio Minx Go mobil Bluetooth hangrendszer

2 db 19 mm-es titán magassugárzó és 2 db 5 cm-es mélyközép hangszóró gondoskodik a hangkeltés nagy részéről. Ezeket megtámogatja egy extra membrán, melyet a gyártó ?aktív basszusradiátornak? nevez. Az említett hangszóró tulajdonképpen az egész keret, amit a hátlapon láthatunk. Ebbe csak egyetlen ponton köthetünk bele: A gumiperem szabadon hozzáférhető, ezáltal mindenféle veszélyeknek lett kitéve. Éles/hegyes tárgyaktól mentes környezetben használjuk a csöppséget!

Cambridge Audio Minx Go mobil Bluetooth hangrendszer

Amikor a Minx Go megszólal, az aktív basszusradiátor heves mozgásba kezd, valósággal kiugrik a készülékház hátuljából. Szerencsére ez nem párosul zavaró hörgéssel, berregéssel. A termék méretéhez képest rendkívül energikus, de kellemes, egyenlített mélyeket kaptunk. A radiátor intenzív rezgéseit alaposan átvette a készlék alatt lévő bútor. Ezt csak azért írjuk, nehogy hozzánk hasonlóan, Kedves Olvasónk is azt higgye, hogy zenehallgatás közben a telefonja rezgeti az íróasztalt. A középtartomány és a magas frekvenciák szinte pontosan olyan jellegűek, mint amit már az Air 200-as nagytestvérnél hallhattunk. Finom, erőlködés nélküli, picit tompított hangot kapunk, ami órákon keresztül élvezhető, mindenféle zenével. A sztereó tér finoman szólva is szegényes, persze egy ilyen kütyünél nem hangszínpad fontos, hanem hogy betöltsük a rendelkezésre álló teret. És ? amennyiben nem focipályára, hanem kis kertre vagy szobára asszociálunk ? erre tényleg bevált a Minx Go.

Végítélet

A Cambridge Audio Minx Go fő előnye, hogy a legtöbb konkurens gyártó hasonló tudású hangrendszeréhez képest, hangzásban csak kicsit gyengébb, mégis lényegesen vonzóbb áron kínálkozik. Az abszolút belépő kategóriás, ultrakompakt hangrendszerek ?dobozos? hangjánál többet ad, terhelhetősége pedig sokaknak meglepetést fog okozni. Ezt beleszámítva az összképbe, nyugodt szívvel említhetjük ajánlott vételként. Kis méretének köszönhetően a sokat utazó zenerajongók karácsonyfája alatt gond nélkül elfér.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.