Cambridge Audio Minx Air200 vezeték nélküli hangrendszer teszt

2013. augusztus 29., csütörtök, 09:20

Cambridge Audio Minx Minx Air Minx Air 200 AirPlay Bluetooth hangrendszer hangfal hifi audio hangrendszer teszt

A Cambridge Audio tervezőgárdája is kihúzta fejét a homokból, és vetettek egy pillantást a jelenleg népszerű megoldások felé. Ennek eredményeként üdvözölhetjük a Minx 200-at, az egyetlen dobozba épített, vezeték nélküli hangrendszert. Hangereje sok mindenre elég, szolgáltatásai korszerűek, megjelenése pedig letisztult. Ennyi szükséges a sikerhez?

A Cambridge Audio-ról eddig is elmondhattuk, hogy sokat foglalkoznak fejlesztéssel, ettől függetlenül nagy bátorság kellett ahhoz, hogy ők is belépjenek a vezeték nélküli hangfalak piacára. Itt nem a többszobás hangrendszerekre vagy WiFi alapú házimozira gondolunk, hanem a rohamtempóban fejlődő, egyetlen készülékházba épített, kis helyigényű készülékekre. Ezek a kompakt berendezések önmagukban biztosítanak háttérzenét (vagy akár hifi hangzást), szükségtelenné téve külön hangfalak és erősítő használatát.

Kávét is főz?

Cambridge Audio Minx Air 200 távvezérlőSajnos azt még nem, de sok egyébre képes. A Minx Air 200, kategóriájára jellemzően, bőséges funkcionalitással próbál beférkőzni a felhasználók kegyeibe. Kapunk például internetrádiót. Ehhez kell egy Android vagy Apple iOS operációs rendszerű mobileszköz, hogy letölthessük a MinxAir ingyenes applikációját. Ez hangerőn és hangszínszabályzáson kívül segít nekünk beállítani, hogy milyen internetrádiós csatornákat szeretnénk hallgatni az Air200-on. Összesen tíz csatornát menthetünk el a kedvencek közé, az első öt a készülék tetőlapi gombjaival is elérhető. A távvezérlőn megtaláljuk mind a tíz csatornaválasztót, közvetlenül a Bluetooth gombocska alatt. A megfelelő állomás kiválasztása után legyünk türelemmel, mert időnként előfordulhat, hogy a rádió betöltése elhúzódik néhány másodpercig.

Vezeték nélküli képességek

A Bluetooth önmagában nem garantál lebilincselő hangzást, de mivel sokan használják, ez sem maradhatott ki a Minx Air 200-ból. Bizonyos szinten mégis csak vigasztaló az aptX megléte, persze ehhez kompatibilis forráseszköz is kell, és pl. az iPhone nem az. Ha van nálunk egy Bluetooth-képes mobileszköz, másodpercek leforgása alatt ráküldhetjük zenéinket a hangrendszerre, mindenféle fejtörő beállítás nélkül. A WiFi konfigurálása - mivel az Air200-ba WiFi is került - már bonyolultabb feladat, de ha lépésről lépésre követjük a felhasználói utasítást, ennek is hamar végére juthatunk. Miután végigszenvedtük magunkat a számítógépünk böngészőjének útvesztőin, jutalmul aktiválódik tesztalanyunk másik fontos extrája; az AirPlay lejátszás. Korábbi cikkeinkben már sokat emlegettük az Apple által kifejlesztett vezeték nélküli technológiát, ezért most nem térünk ki rá. Egy dolgot viszont tudni kell; az AirPlay a Bluetooth-hoz képest jobb hangzást kínál, mert nem okoz adatveszteséget. Tehát minőségromlás nélkül hallgathatjuk iPod/iPhone/iPad készülékünkön, vagy számítógépünk iTunes könyvtárában tárolt muzsikáinkat.

Cambridge Audio Minx Air 200

Külső

A Cambridge Audio korábbi Minx modelljeit is jellemezte egyfajta egyszerűség, ez az Air200 esetében is érzékelhető. Készülékházát nem bonyolították túl, enyhén hajlított alakja hangszórási szempontból előnyös. A hangszórókat védő rács textilbevonatú, elegánsnak hat, de világosszürke felszíne könnyen koszolódik. A doboz egyéb részeit fényes fehérre festették. Feketében sajnos egyelőre nem fogják gyártani, bár a fényes felületen megülő por és a látható karcok miatt jobb is így.

Cambridge Audio Minx Air 200

A hátlapon szellősen elrendezve találunk sztereó RCA bemenetet, és egy 3,5 mm-es Jack aljzatot. Ezekre további forráseszközöket, például számítógépet vagy televíziót is csatlakoztathatunk. A sor tovább folytatódik egy micro USB bemenettel, ennek nem felhasználói, hanem szervizes célja van. Az Ethernet port a számítógépről történő kalibrációt szolgálja. A tápcsatlakozó előtt ránk mosolyog egy parányi potméter "Bass" felirattal. A Cambridge Audio leírásában ezt a tekerőt olyan esetekre javasolják, ahol a szoba akusztikájából kifolyólag mélyhang kompenzációra lenne szükség. A mélyhangok keltésében, erősítésében fontos szerepe van a hátlap tetején sötétlő nyílásnak, ami akusztikai funkciója mellett abban is segít, hogy fél kézzel szállítsuk a Minx Air200-at. Hosszútávon fárasztó lesz a cipelés, tekintettel tesztalanyunk ötkilós súlyára.

Cambridge Audio Minx Air 200

Belső

A csatlakozókat egybefoglaló, fekete fémlemez nem csak díszként lett oda téve. Hűtőbordaként is teljesítenie kell, odabent 200 wattos, D osztályú erősítő rejlik. Ehhez a combos teljesítmény a gyakorlatban igencsak megizzasztja a hűtőlemezt, nagy hangerőn néhány óra alatt képes alaposan felhevülni. Szóval ne ijedjünk meg, ha házibuli közben ijesztően átforrósodik a hátoldal - de azért egy-két bordát rakhattak volna rá. A DSP vezérlésű elektronika 3 db hangszórót kezel, melyekből középre került egy 165 mm-es, kétoldalra pedig egy-egy 57 mm átmérőjű. A kisebbik hangszórók a Cambridge Audio ún. BMR (Balanced Mode Radiator) technológiáját kapták, működési elvük ötvözi a hagyományos és a sík paneles (NXT) hangszórókét. Magyarul, a membrán felületén kialakuló rezgések száma lényegesen nagyobb a tölcséres kónuszokéhoz képest, így elméletileg kisebb alapterületű helyről tudnak nagyobb felbontású hangot, jobb szórástartományt előállítani.

Cambridge Audio Minx Air 200

Hangminőség

Tény és való, hogy a Cambridge Audio Minx Air200 nagyot szól. Sőt, elképesztően nagyot szól, eléggé erőset ahhoz, hogy beékelődjön versenytársai közé. Egészen meglepő, hogy egy 30 négyzetméter alatti helyiségben már egymást túlkiabálva sem hallottuk rendesen, amit mondunk, pedig a szoba végében csak egy Air200 üzemelt. A hangminőséggel már más a helyzet: a Minx Air 200 nagyon szép, testes, dinamikus hangzással büszkélkedhet, azonban érezni lehet a magassugárzók hiányát. Bizonyos zenei részletek mosottak, lágyak, hasonló hangzást kapunk, mint a pop/rockzenére optimalizált utcai fejhallgatóknál. A kapott hatás így nem tökéletes, de mégsem tudjuk negatívumként elkönyvelni, mivel MP3 zenéink zavarba ejtően szépen szólaltak meg. És a legtöbb átlagfelhasználó (sajnos) nem lossless zenéket hurcol a telefonján, nemde? Ettől függetlenül a rendszer pozitívan reagál, ha minőségi zenével kínáljuk. Chris Botti bostoni koncertfelvétele például (a részlethiány ellenére) nagyon kellemesen, selymes tónusokkal kelt életre, a trombita nem karcolt úgy mint a valóságban, de ez nem is egy hagyományos hifi rendszer. A közepek és basszusok bőségesen kárpótoltak, eszméletlen, milyen terhelést képes elviselni az Air200. A hátoldali reflexnyíláson valósággal kilövell a levegő, a kabinet bizonyos pontjain érzünk erős rezonanciákat, de a készülék mégis "megáll a talpán". Nagy terhelésen profitál a rendszer a masszív és merev házból, a finom és kellemes karakter halkan és nagy hangerőn is megmarad. Az abszolút meglepetés akkor következett be, mikor egy hétvégén kíváncsiságból beüzemeltük a Minx Air 200-at egy hétvégi nyaraló kertjében, és a kert (vagy inkább birtok) túlsó sarkában, több mint harminc méterről is tisztán hallani lehetett a zenét. Ez azért nem semmi.

Cambridge Audio Minx Air 200 méretek

A titkolt testvér

Cikkünkben idáig nem tettünk róla említést, de a Minx Air200-nak létezik egy kisebbik változata is, Minx Air100 néven. Árában és teljesítményben is lejjebb helyezkedik el, de szolgáltatásaiban megegyezik az Air200-zal. Őt meghallgatva egyértelművé vált, hogy inkább kisebb helyiségekben, konyhában, hálószobában, garázsban lehet hasznos eszköz, ahol a nagyobbik testvér hangerejét nem lehet kihasználni.

Cambridge Audio Minx Air 200 és Air 100

Végítélet

A Cambridge Audio is megálmodta a maga "hordozható Góliátját", és elérték a céljukat, a BMR technológia, az AirPlay, és a sok-sok apró fejlesztés mind közrejátszanak a meggyőző teljesítményben. A hangminőség is nagyon jó, de ezt a termék első sorban nem vájtfülűeknek lett kitalálva, hanem azoknak, akik szeretnének egy, a házon belül bárhova vihető, egydobozos, óriási nagyot szóló hangrendszert.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.