Arcam miniBlink Bluetooth vevő teszt

2014. november 10., hétfő, 07:45

Arcam miniBlink audio hifi Bluetooth AptX Bluetooth receiver Bluetooth vevő Arcam hifi Arcam Bluetooth Arcam miniBlink Bluetooth teszt hifi teszt Bluetooth vevő teszt Bluetooth receiver teszt Arcam hifi teszt

Ha hangot szeretnénk vezeték nélkül továbbítani, arra ma a legköltséghatékonyabb alternatíva a Bluetooth. Köztudott, hogy ekkor a hangminőség hajlamos drasztikus mértékben romlani, éppen emiatt minket sem annyira foglalkoztatott ez a termékkategória... mostanáig. Az Arcam is elkészítette saját Bluetooth vevőjét, melynek fő előnye, hogy a hangot igyekszik nem elrontani, ugyanakkor kicsi, jól néz ki, és az ára sem vészes.

Mitől lehet kevésbé rossz a Bluetooth hang?

Az aptX kodektől és a jó minőségű DAC-tól, ami eleve javíthat egy Bluetooth eszköz hangzásán. Ezekből mindkettő megtalálható tesztalanyunk gyomrában, ráadásul utóbbi a Burr-Brown PCM5102-es típusa, mely még hagyományos hifi elektronikákban is kiválónak számít. Mindehhez hozzátartozik, hogy az Arcam fejlesztői a cég saját hifis múltjából merítve, a miniBlink áramkörét is saját ízlésük szerint tervezték meg, elmondásuk szerint, audiofil komponensekből.

Arcam miniBlink Bluetooth vevő belső

Kicsomagolás, bekötés

Tesztalanyunk kulturáltan, keményfedelű dobozban érkezett, középen apró plexi ablakocskán keresztül máris ránk kacsintott a termék. A miniBlink szivacsos tárolóját kiemelve találtuk meg a gyárilag mellékelt, elektromos tápellátásra szolgáló, 1 m hosszú mikro USB kábelt, valamint egy sztenderd minőségű Jack-RCA és egy Jack-Jack vezetéket. Az eszközt kavicsformájú, tükörsima fekete műanyag készülékházba építették, csatlakozói mentén vékony krómcsík húzódik körbe.

Arcam miniBlink Bluetooth vevő

Az egyetlen gomb felül található, egyúttal e mögé került egy állapotjelző LED is, mely a Bluetooth-logót világítja meg hátulról. A termék felépítése, kiosztása annyira minimalista, hogy a feladat szinte magától értetődő: kössük be a tápot USB kábellel (még egy 230 V-os adapter is jár a csomaghoz), és a hangot az RCA, vagy Jack csatlakozós zsinórok valamelyikével. Ezt követően mobileszközünkön aktiválnunk kell a Bluetooth kapcsolatot, kiválasztani az "Arcam Bluetooth" feliratú opciót, és pár másodpercen belül megtörténik a szinkronizáció. A termék hatóköre 5-10 m közé becsülhető, a nagyobb távolság elérése többnyire a szoba kiosztásától, bútorzatától függ. Nekünk sikerült 7-8 méterről is szaggatásmentes jelátvitelt biztosítani, jóllehet, ilyenkor, ha valaki a miniBlink és a forráseszköz közé állt, esetenként kicsit megugrott, vagy szaggatni kezdett a zene, ezért zsúfolt környezetben (pl. egy esti összejövetel vagy házibuli során) inkább a 4-5 méteres távban lehetünk biztosak.

Arcam miniBlink Bluetooth vevő

Meghallgatás

A miniBlinket kipróbáltuk egy belépő és egy középkategóriás hifi rendszeren is, mindkét esetben ugyanazt a forráseszközt (Apple iPad) és kábelezést használva. Teszthangnak többek közt a Stockfish Records egyik remek minőségű válogatását (The Stockfisch DMM-CD/SACD Vol.1) alkalmaztuk. Sok más, ma népszerű felvételbe is belefüleltünk, de kifejezetten a Stockfish lemeznél végeztünk oda-vissza (A/B) tesztet (a kábeles kapcsolatot összemérve a Bluetooth jelátvitellel). A meghallgatáson hárman vettünk részt.

Arcam miniBlink Bluetooth vevő

A miniBlink által kiváltott meglepetés önmagában nehezen leírható. Többször is rákukkantottunk az iPad menürendszerére, ellenőrizve a Bluetooth kapcsolatot (nem maradtunk véletlenül AirPlay módban?), de el kellett fogadnunk, hogy az Arcam fényesre csiszolt kavicsa tényleg ennyire jó. Rengeteg információt megtart az eredeti fájlból, eleinte még gyakorlott fülűeket is képes átejteni. Apró simítások, egyenlítések és lágyítások érzékelhetőek a karakterében, de egy egyszerűbb rendszeren, aktív hangfalpáron vagy  belépő házimozin kifejezetten nehéz hibákat, hiányosságokat találni, még gyakorlott tesztelőknek is. Becsületesen visszaadta a nagybőgő melegségét, alsó frekvenciás dinamizmusát, ugyanakkor az énekhang és az akusztikus gitárhúrok rezgő, sziszegő effektusaiból is sok részlet megjelent. MP3 kiterjesztésű fájloknál még sokadjára is komoly kihívást jelentett, a vakteszt alapú összehasonlítás. Tesztalanyunk elsősorban nem azért érdemel dicséretet, mert a felvételek alját és tetejét ?csonkítás? nélkül igyekszik reprodukálni, hanem mert óvatosan továbbhordozza a hangok, zenék magját. A tónusok, a hangszerek közti tagoltság és a hangszínpad, csupa olyan elemek, melyekkel a legtöbb Bluetooth vevő nem tud mit kezdeni. A miniBlink adott nekünk mindezekből egy jókora adagot, ezért a kategóriájára jellemző korlátokat feszegetve, egyértelműen felülmúlta várakozásunkat.

Záró gondolatok

Az Arcam bebizonyította, hogy egy alapvetően foghíjas technológiából is lehet többet, jobbat kihozni. A miniBlink praktikus kiegészítő mindazok számára, akik sok zenét tárolnak mobiltelefonon vagy tableten, és szeretnék a hangjel továbbítását kábel nélkül letudni. Emellett azoknak is csábító megoldás lehet, akik nem a kanapé mértani középpontjáról óhajtanak zenét hallgatni egy akusztikailag csillapított szobában, hanem csupán betöltenék a nappalit egy kellemes, élvezhetően jó hanggal.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.