Törökbálinti moziszoba

2016. január 4., hétfő, 06:20

DREAMCINEMA házimozi projektor hangfalszett házimoziszoba moziszoba házimozi projektor 3D projektor Paradigm hangfal házimozi hangfalszett high end házimozi

A DREAMCINEMA által kialakított és berendezett moziszobákat bemutató körutunk legutóbbi állomása Pest megyében, Budapest agglomerációjában található. Dedikált, teljes egészében házimozit szolgáló helyiségről lesz szó az alábbiakban, megpróbáljuk azt az élményt, ami minket ott ért, szavakba öntve átnyújtani a Kedves Olvasóknak.

DREAMCINEMA moziszobaDREAMCINEMA moziszobaDREAMCINEMA moziszobaDREAMCINEMA moziszobaDREAMCINEMA moziszobaDREAMCINEMA moziszobaDREAMCINEMA moziszoba - eszközök

A befektetett időt, pénzt és energiát tekintve, a dedikált moziszobákra kell ezekből a legtöbbet áldozni, de megéri. Ám mindez eszébe sem jut az embernek, amikor már minden a helyére került, csak leül a kényelmes fotelek egyikébe és átadja magát a filmek élvezetének.

Sokszor hiába a szakértelem és a legjobb szándék, a megrendelő szava szent, ha nem hagyja magát a helyes útra terelni, a kívánságait akkor is teljesíteni kell. Ez szül néha érdekes megoldásokat, a bemutató cikket olvasók szemszögéből nehezen érthető és elfogadható kompromisszumokat. Ebben a 4x5x2,7 m méretű moziszobában is vannak olyan apró részletek, amiket mi, magunknak másképpen oldanánk meg, ezekre a megfelelő helyen, pár szóban kitérünk, ám összességében lenyűgözött minket a látvány és a hang. Látvány alatt nem csak azt értjük, ami a később a vásznon megjelent, hanem amit az ajtón belépve rögtön megpillantottunk.

DREAMCINEMA moziszoba

Nagyon kellemes hangulatú, egyenesen szép lett maga a moziszoba, az uralkodó bézs szín nyugalmat áraszt, remekül passzol hozzá a fekete, amiből nincs sok, pont annyi, amennyi nem kelt sötét lyuk hangulatot. Zenét hallgatni, elmélkedni, beszélgetni is szívesen beül az ember, szinte társalgó fílingje van. Persze azonnal és egyértelműen kiderül, hogy dedikált moziszobába érkeztünk. A két sorban elhelyezett, egy irányba, a vászon felé néző fotelek - DREAMCINEMA specialitás - még a laikus számára is világossá teszik, hogy itt a filmeké a főszerep.

DREAMCINEMA moziszoba

A portugál Vicoustic cég tervezői igencsak értik a dolgukat, a két oldalsó fal Cinema Round Premium és a hátsó fal Flexi Wave akusztikai elemeit el tudjuk képzelni átlagos lakószobában, akár a sajátunkban is. A megrendelő kifejezett kívánsága teljesült a mennyezeti elemeket illetően, szerencsére nem csak érdekes kinézetű a Vicoustic Multifuser DC2, hanem kiváló a hangzás szempontjából is, valamint fekete színe nem veri vissza a projektor fényét. Ezek mögött a két rövidebb falon és a mennyezeten további, előtétfalas, dupla akusztikai gipszkarton között kőzetgyapot hangszigetelést alkalmaztak a kivitelezők. Ugyancsak az elérhető legjobb hangzást szolgálja a mennyezet enyhe törése a vászon felé és még dizájnelemként is hatásos.

DREAMCINEMA moziszoba

A motoros mozgatású, extra magas támlájú, kontrasztvarrású, relax mozifotelek (8 db) nagyon kényelmesek, széles, 20 centis, pohártartóval ellátott karfáikról nem lökjük le a szomszédunk könyökét, optimális a kárpitozás keménysége is. A megemelt padlón elhelyezett hátsó sorban, két elválasztó elhagyásával, középen háromszemélyes kanapé-szerűség alakult ki, amin heverészni is lehet.

Ezek után vegyük sorra a házimozi rendszer alkotóelemeit!

A képet Sony VPL-HW55ESB projektor szolgáltatja, amelyet a plafonra, egészen a hátsó falra tapasztva szereltek fel. A 280x157 centiméter látható felületű GrandView Multiformat fix vetítővászon szőtt, tehát hangáteresztő, ráadásul alul és felül - igaz, csak manuálisan - maszkolható. Mögötte rejtőzik három darab Paradigm Reference Collection SA LCR 3 típusú, háromutas, 4 hangszórós, falba építhető hangsugárzó. Mindegyikben 2 db 178 mm-es mélysugárzó, egy 115 mm-es középsugárzó és egy 25 mm-es dóm magassugárzó dolgozik, az érzékenységük meglehetősen magas: 93 dB. Amiről eddig nem esett szó, arra most derül fény: a rendszer Dolby Atmos kialakítású, ehhez 4 db Paradigm CI PRO P80 IW hangsugárzót építettek a mennyezetbe és két ugyanilyet a hátsó falba. Az átlagos Atmos sugárzókhoz képest erőteljesebbek, ezt 20 centis mélysugárzójuknak köszönhetik.

DREAMCINEMA moziszoba

Az egyetlen szem előtt lévő házimozi komponens a Martin Logan Dynamo 1500x típusú aktív szubbasszus sugárzó, hétköznapi nevén mélyláda. Bizonyára észrevették Kedves Olvasóink a fényképeket szemlélve, hogy ez a láda úgy árválkodik az ajtó mellett, mintha ott felejtették volna. Sajnos az elrejtésére nem volt mód, a hangzás pedig azt kívánta, hogy annyira szem előtt legyen.

DREAMCINEMA moziszoba - elektronikák a gépházbanAz elektronikák: lejátszók, erősítő, NAS abban a helyiségben kaptak helyet, amelyiken átsétáltunk a moziszobába jövet, pontosabban az ajtó közelében, hogy ne kelljen messzire menni például egy lemezcsere miatt. Ebben a kvázi gépházban végzi áldásos tevékenységét a Dune Base 3D médialejátszó, a Marantz UD5007 Blu-ray lejátszó és a Marantz SR7009 házimozi erősítő. A filmeket kényelmi és praktikussági okokból kifolyólag, Synology DS1815 NAS-ba helyezett 8 db 4 TB-os WD RED merevlemezről szipkázza a Dune.

Az egész, amit eddig említettünk, hozzá véve a világítást, klimatizálást, központi szellőztetést, levegő keringtetést is, KNX vezérlő rendszerrel működtethető az érintőképernyős fali egységekről vagy iPadról.

Miután megismerkedtünk a szobával, annak minden részletével és tartozékával, kényelembe helyeztük magunkat és megnéztünk néhány általunk már ismert filmrészletet.

A Mad Max: Fury Road kissé távol áll az ízlésvilágunktól, ám a hangja lehengerlő, pompás demóanyag. A Dolby Atmos tényleg meggyőzően szólt, de nem csak a magassági plusz tűnt fel, hanem összességében a térhatás. A szubláda nagyon jól beilleszkedett a többi 9 hangsugárzó által kreált képbe, felülmúlta minden várakozásunkat. Azonnal feltűnt a háttérsugárzók szokatlan, hátsó fali elhelyezése. Mi a THX által is ajánlott: oldalt, a hallgatóval egyvonalban, vagy legfeljebb fél méterrel hátrébb felállást tartjuk optimálisnak, ám ezen pár perc alatt túltettük magunkat. Mivel az oldalfalakba süllyesztés fizikailag nem megoldható, csak a jelenlegi kialakítás maradt, mint lehetőség. Itt az egyik pont, ahol mi változtatnánk a koncepción, ha a miénk lenne a szoba, másik a szubbasszus forrása, azt is a vászon mögé, esetleg alá rejtenénk. Bár akkor le kellene mondani a 38 centis hangszóró vitathatatlan előnyeiről.

A manuális vászon maszkolás végeredményben hibátlan, ár/érték arányban pedig verhetetlen. Legrosszabb esetben, filmenként egyszer kell odasétálni és képarányt igazítani, jó esetben folyamatosan 21:9-es mozikat nézünk. Szóval, akinek ez probléma, az meg sem érdemli, hogy házimozija legyen.

DREAMCINEMA moziszoba

Képileg a Sony projektor határozottan elnyerte tetszésünket, pontosak voltak a színek, helyén volt fókusz is. A 3D viszont inkább fárasztó volt, mint kellemes, de ez ízlés dolga, tehát szubjektív.

Az American Sniper (Amerikai mesterlövész) végső csatajelenete brutális volt, simán beleéltük magunkat. Tényleg alig hittük el, hogy "csak" egy SR7009 áll a hangsugárzók mögött és nem egy szintén Marantz elő/végfok páros, amit szívünk szerint betolnánk ebbe a rendszerbe. A Transformers: Age of Extinction és a Jurassic World képe és hangja elismerésre méltóan jelent meg előttünk és körülöttünk, különösen a dinamika tartomány és a minden szempontból hibátlan szubbasszust tartjuk dicsérendőnek.

Zárásként egy kis muzsikával fűszereztük a mozis napot, ekkor ellentétes vélemények és érzések váltották bennünk egymást. Néha csak hümmögtünk és nem a dallamot követve, aztán Andrea Bocelli, majd a Dire Straits megvédték a haza becsületét és olyan színpadot és hangulatot varázsoltak elénk, amire azt mondtuk, ezért érdemes volt ide ellátogatni.

Még sosem csalódtunk a DREAMCINEMA moziszobáiban, de ez annyira tetszett nekünk, hogy akár újévi ajándéknak is tekinthetjük. Ezért kitaláltunk egy díjat, egy elismerést, ami olyasmi, amit időnként az arra érdemes különféle tesztelt készülékeknek adományozunk: beköltöznénk!

Iránytű

Rendszereszközök:

Projektor: Sony VPL-HW55ESB

Vászon: GrandView Multiformat fix, manuálisan alul-felül maszkolható

Front és centersugárzó: Paradigm Reference Collection SA LCR 3

Háttér és Atmos sugárzók: Paradigm CI PRO P80 IW

Szubbasszus: Martin Logan Dynamo 1500x

Házimozi erősítő: Marantz SR7009

Blu-ray lejátszó: Marantz UD5007

Médialejátszó: Dune Base 3D

Kábelezés: Klotz és AudioQuest

Kivitelezés:

DREAMCINEMA

+36-1-798-4963

+36-30-590-6564

1222 Budapest, Huszár utca 26.

www.dreamcinema.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.