Házimozi és HifiShow 2011

2011. november 21., hétfő, 11:05

kiállítás beszámoló Házimozi és HifiShow

Idén is megrendezésre került a Házimozi és Hifi show, ezúttal tizenkettedik alkalommal. A rendezvény helyszínéül szolgáló Hilton Budapest WestEnd luxusszálló ideális környezetet biztosított a kiállítóknak, akik audió és videó témában egyaránt érdekességekkel szolgáltak. Összesen 27 cég vett részt a rendezvényen, zömében ismert, neves vállalkozások termékeivel volt alkalma megismerkedni minden érdeklődőnek.

Erőre kap a sztereó?

Több olyan szobában is voltunk, ahol nem lemezjátszóról, hanem valamilyen mobil eszközről (iPhone/iPad/laptop) közvetítettek felvételeket, és több olyan termékkel találkoztunk, melyek ezt az irányzatot támogatják és nem csak a belépőszintre kell asszociálni. Ezekkel vezeték nélküli jelforrásokat is használhatunk, elméletileg a jel romlása nélkül. Tény és való, e megoldás praktikus, megbízható és gyors, ráadásul ténylegesen van annyira részletes a felbontása, mint egy CD-nek. Valószínűleg az "analógosok" táborából sokan, a show-n hallottak ellenére is szkeptikusan gondolnak a digitális technológia lehetőségeire. Külön elmélkedésbe is foghatnánk a modern technológiák sajátosságairól, ettől függetlenül kijelenthetjük, hogy a rendezvény látogatóinak zöme örömmel fülelte végig a szobákat, jó néhány helyiség konkrétan zsúfoltságig telt emberekkel.

Minden, mi szem-fülnek ingere...

Nem lehetett panasz a képmegjelenítésre sem, szinte csak 3D projektorral vagy televízióval töltötték meg a filmnézést szolgáló termeket, ahol a hang volt fontosabb, ott többnyire koncertfelvételek mentek. A hagyományos technológiák mellett volt alkalmunk kipróbálni néhány egészen innovatív eszközt, ilyesfajta meglepetést tartogatott pl. a Go-Sound szobája is, ahol mindössze néhány gipszkarton tábla fogadott bennünket - a narancsszínű lapok láttán senki sem számított arra, hogy itt zene fog szólni, pedig megtörtént. Egy udvarias hölgy ismertette "Figaro" elnevezésű, leginkább hoki korongra, semmint hangkeltő berendezésre hasonlító eszközüket, mely a gipszkarton lap hátuljára rögzítve képes volt azt megszólaltatni. Mi több, a trükk ugyanúgy működött fán, üvegen és műanyagon is - szóval, aki láthatatlan hangot akar, nem kell, hogy falat fúrjon rejtett hangszórók elhelyezéséhez - hiszen maga a fal fog zenélni, még ha nem is audiofil szinten, de élvezhető minőségben. A Figarón kívül természetesen több tucat márkával találkoztunk, melyek meghatározó szereplői az iparnak - azt hiszem, a most következő képek magukért beszélnek.

Idén is a Westend Hilton bálterme adott otthont a Házimozi Stúdiónak, de a korábbi évekhez képest egyszerre, egy időben kevesebb látogató élvezhette a bemutatót, mert a 3D vetítés az ideális nézési távolságból üt igazán nagyot. Mivel az érdeklődés a megszokott mértékű volt, a bálterem ajtajai előtt rengetegen várakoztak bejutásra. Közben a felállított transzparenseken JBL Synthesis rendszerek képeit nézegethették és a SIM2 csúcs projektora, a C3X Lumis 3D-S néhány technikai adatáról szerezhettek információt.

A Házimozi Stúdió megmutatta nekünk, hol tart ma a háromdimenzióstechnológia, elhozták a 3D megjelenítés jelenlegi csúcsát képviselő SIM2 C3X LUMIS 3D-S projektort. 3 méter széles vászonra vetítve bizonyították be, hogy ennél tökéletesebb térhatású mozgóképet, 2011 őszén, semmiféle más eszközzel nem lehet létrehozni, mert az már maga a valóság lenne és színháznak neveznék. A lélegzetelállító kép mellé, hasonló színvonalú és minőségű hangzás illik, ezt CineMaster HD médialejátszó, Lexicon elő és végerősítő, Synthesis processzorok, Revel Ultima 2 hangdobozszett és Velodyne aktív szubládák biztosították.

A Házimozi Stúdió ebben a kisebb teremben is ámulatbaejtő térhatású képet varázsolt a vászonra egy SIM2 NERO 3D-2 segítségével. Ez a LUMIS-hoz képest kedvezőbb áron kapható vetítő, kategóriájában messze a legplasztikusabb háromdimenziós élményt nyújtja, a megszokott SIM2 kivitelben, élethű színekkel, hatalmas kontrasztátfogással és szinte zajtalan működéssel. A hangzásról gondoskodó készülékek itt is a high-end színvonalat képviselték. A Meridian 5.0 szettet Velodyne szubbasszus sugárzók egészítették ki, a jelforrás, lejátszó mi más lehetett volna, mint egy CineMaster HD.

Komoly elismerést váltott ki a Streamaudio termében a DALI legújabb csúcskategóriás, Euphonia névre keresztelt hangdobozsorozata. A több mint 50 négyzetméteres helyiséget minden különösebb erőlködés nélkül betöltötték hangjukkal a robusztus, dán jószágok. A rendszert McIntosh házimozi processzor-végfok duóval hajtották meg ? az elsötétített szobában koncertfelvételeket vetítettek, így a kifogástalan hang mellé meggyőző kép is társult a JVC DLA-X70 projektor jóvoltából.

Dali Fazon 5. Bár a fotóról nehezen megállapítható, egy meglehetősen filigrán méretű hangsugárzóról beszélünk, mely méretei ellenére csodaszép mélyekkel töltötte be a rendelkezésére álló teret. Úgy tűnik, a dizájn a DALI-nál nem jelent többé kompromisszumot a hangminőséggel szemben. A Fazonokat Denon elektronikával hajtották meg.

Ők mind az Euphonia okozta eufória áldozatai. Ezt a helyiséget szintén nehéz volt elhagyni, de más kiállítók is tartogattak meglepetéseket.

3D mozizás ? a Videopart helyiségében mindenki kipróbálhatta, hol tart jelenleg a képmegjelenítési technológia ? bár ez a próba egyelőre, ahogy azt megszoktuk, szemüveget igényelt. Mikor a szobába (jobban mondva terembe) érkeztünk, éppen az Avatar c. filmet vetítették, a képet Panasonic vetítő biztosította.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.