Technics SL-1500C erőpróba

Diszkó helyett házibuli

2023. október 31., kedd, 10:00

Technics audio hifi lejátszó lemezjátszó vinyl lemezjátszó Technics lemezjátszó lemezjátszó teszt Technics lemezjátszó teszt vinyl lemezjátszó teszt

Az AV-LAND jóvoltából alaposan megismertük a legendás DJ lemezjátszó otthonokra optimalizált, felső-középkategóriás képviselőjét. Az SL-1500C ugyanazokon az alapokon osztozik, mind a lemezlovasok köreiben közismert SL-1200C, de funkciókban és kinézetre is letisztultabb. Minek köszönheti népszerűségét?

Technics háttértörténet

Az SL-1500C közvetett módon több, mint 50 éves múltra tekint vissza. A Technics készített először közvetlen meghajtású (direct drive) lemezjátszót, mely a stabil forgásának és alacsony zajszintjének köszönhetően alternatívát teremtett a szíjhajtásos lemezjátszókkal szemben. Hamar megkedvelték az emberek, főleg annak köszönhetően, hogy gyorsan lehetett módosítani a lejátszás sebességét és nem kellett a szíjjal foglalkozni. A Technics mérnökei tovább dolgoztak, hogy készítsenek belőle egy hangkarral és alvázzal kiegészített, azonnali használatra kész változatot. Szempont volt a hordozhatóság is, mert az 1970-es években induló hip-hop zenei hullámban sok lemezlovas a saját lejátszójával járt bulizni. A Technics második lejátszójaként debütáló SL-1100 e feltételeknek tett eleget.

Technics SL-1500C vinyl lemezjátszó frontTechnics SL-1500C vinyl lemezjátszóTechnics SL-1500C vinyl lemezjátszó hangszedőTechnics SL-1500C vinyl lemezjátszó hangkarTechnics SL-1500C vinyl lemezjátszóTechnics SL-1500C vinyl lemezjátszó hátlap

Az SP-10 megjelenése után 2 évvel pedig megérkezett az a bizonyos SL-1200, ami sztenderddé vált a diszkók és klubok kelléktárában. A lejátszó nehéz tányérja fél fordulaton belül képes volt átállni a szükséges forgási sebességre, alumínium váza pedig segített elnyelni a környezetből érkező vibrációkat. A hangmagasság állító tárcsát eredetileg a forgási szabálytalanság kiegyenlítésére tették bele, de a kreatív lemezlovasok megtalálták a módját, hogy BPM vezérlésre használják. A Technics szakértői személyesen látogattak el amerikai klubokba és árgus szemekkel figyelték, hogy a lemezlovasok miként bánnak az eszközzel. A DJ-k véleményét begyűjtve és kamatoztatva, 1979-ben dobták piacra az SL-1200 MK2 vinyl lemezjátszót, ami már kifejezetten lemezlovas funkciókkal volt felvértezve. Számos modellfrissítést kapott az elkövetkező évtizedekben, de ikonikus megjelenése jelentősen azóta sem változott. Az SL-1200 verziófrissítéseiről, mérföldköveiről bővebben lehet olvasni a Technics hivatalos honlapján.

Technics SL-1500C vinyl lemezjátszó

Profi alapok, otthonra szabva

Egy otthoni, hétköznapi lemezgyűjtő számára nem alapfeltétel, hogy hangmagasság szabályzós, stroboszkópos lemezjátszót birtokoljon. Manapság a minimalista, letisztult készülékek hódítanak, melyek mindenféle sallangtól mentesek. Feltételezhetően SL-1500C azért készült, hogy ne riassza el az átlagembereket a világító részekkel és számukra jelentéktelen kezelőszervekkel. A gyártó prémium modelljeihez hasonlóan ez is közvetlen meghajtású, vasmag nélküli motort tartalmaz, de ahogy a mellékelt videóban is látható, mellőzi a lemezlovasoknak szánt részleteket.

Technics SL-1500C vinyl lemezjátszó hangkar

Fájdalommentes indulás

A doboz felbontásától kezdve egy-másfél óra alatt elérhető az üzemkész állapot, amiben a kézikönyv illusztrációi sokat segítenek, de beüzemelő videók közül is lehet csemegézni az interneten. A Technics úgy állította össze termékét, hogy a beállítást követően teljes mértékben használatra kész legyen, még kábelek is találhatók a dobozában. A hangkar feje moduláris, néhány mozdulattal levehető.

Technics SL-1500C vinyl lemezjátszó hangszedő

A gyártó alapértelmezetten Ortofon 2M Red hangszedőt szerelt rá, de egyéni ízléstől függően ki lehet cserélni, szintúgy mindenki eldöntheti, hogy a beépített, vagy személyes preferenciák alapján választott külső phono előerősítővel használja a lejátszót.

Technics SL-1500C vinyl lemezjátszó hátlap

Hol lehet kipróbálni?

Magyarországon több hifi szaküzletben is megtalálható a Technics SL-1500C. A videóban szereplő példányt a kecskeméti AV-LAND csapattól kaptuk kölcsön, náluk biztos, hogy van lehetőség személyes meghallgatásra. Komolyan érdeklődőknek érdemes élni az aktuális promóciós ajánlattal, miszerint a lejátszó vásárlása esetén 100 000 Ft értékű kupont adnak ajándékba, melynek összege hanglemez vásárlásra fordítható a Bakelit Futár-nál (az akciós ajánlatot keresd az AV-LAND vagy az Audio Centrum webshopokban). Utólag is köszönjük a lehetőséget az AV-LAND munkatársainak, hogy biztosították a kipróbálás lehetőségét!

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.