TEAC UD-301 USB DAC teszt

Mindenből egy kicsi

2016. szeptember 23., péntek, 16:30

TEAC audio DAC DSD DA konverter USB DAC DSD DAC hifi DAC TEAC DAC TEAC hifi DAC teszt USB DAC teszt DSD DAC teszt hifi DAC teszt TEAC hifi teszt TEAC DAC teszt

Egyértelműen audiofil hangzást kaptunk a TEAC skála közepére pozícionált UD-301-től. Ha valaki a praktikumot szép, tiszta előadással együtt szeretné megkapni, annak érdemes tovább olvasnia.

TEAC UD-301 DACTEAC UD-301 DACTEAC UD-301 DACTEAC UD-301 DSD DACTEAC UD-301 DACTEAC UD-301 DACTEAC UD-301 DSD DACTEAC UD-301 fejhallgató erősítőTEAC UD-301 fejhallgató erősítőTEAC UD-301 DAC csatlakozókTEAC UD-301 bemenetekTEAC UD-301 kimenetekTEAC UD-301 hátlapTEAC UD-301 hátlapTEAC UD-301 USB DACTEAC UD-301 belsőTEAC UD-301 belsőTEAC UD-301 belsőTEAC UD-301 belsőTEAC UD-301 belsőTEAC UD-301 belsőTEAC UD-301 toroid trafóTEAC UD-301 fejhallgató erősítő és Sennheiser HD 600 fejhallgatóTEAC UD-301 fejhallgató erősítő és Sennheiser HD 600 fejhallgatóTEAC UD-301 DAC és fejhallgató erősítőTEAC UD-301 DAC és AI-301DATEAC UD-301 DAC és AI-301DATEAC HR Audio Player

Mihez és kinek?

Néhány éve még az is újdonságnak számított, ha egy hifi elektronikákkal foglalkozó cég belevágott fejhallgató erősítővel egybeépített DAC gyártásába. Mivel ma már a nagy nevek szinte mind nyújtanak ilyen eszközt, egyesek olcsóbb, vagy éppen drágább, cserébe jobb paraméterekkel rendelkező variánsok felmutatásával szeretnének feltűnni. A TEAC azon kevesek közé tartozik, akik nem csak simán belépő vagy felső, hanem szinte minden kategóriát felkaroló, komplett termékskála megtestesítését tűzték ki.

TEAC UD-301 DAC és AI-301DA

Láttunk már tőlük integrált sztereó erősítőt és jó pár USB DAC-ot is, a belépőszinttől a high end készülékcsodákig, ár/érték arány tekintetében eddig mindegyik reálisnak bizonyult. Az UD-301 még nem nevezhető csúcskategóriásnak, viszont nem tanácsos alábecsülni sem. Azok számára jelenthet egyértelmű előrelépést és vélhetőleg évekig tartó elégedett használatot, akik korábban még nem rendelkeztek semmilyen, hifi/audiofil minőségű fejhallgatójukat hajtani képes elektronikával. Nem csak a hangerőre, hanem a jel minőségére is gondolunk. A számítógépek és egyéb olcsó médialejátszók egy D/A konverterrel új életre kelnek, tesztalanyunk legfeljebb 3 db forráseszközből képes jó hangot kihozni. Így aztán elsősorban azoknak lehet praktikus, akik a PC-n vagy MAC-en kívül további 1-2 db készüléket is rendszeresen hallgatnának.

TEAC UD-301 fejhallgató erősítő és Sennheiser HD 600 fejhallgató

Másfelől nyilván az ár is meghatározza, hogy kinek javasolható az UD-301. Főleg azoknak, akik a fentebb leírt használati igény mellett sem akarnak 200 000 forintnál többet költeni elektronikára. Mindazonáltal ahogy egyre több és több USB DAC-ot tesztelünk, kezdjük mi is látni, hogy a különféle osztályú elektronikák szépen felzárkóznak a hozzájuk árban is harmonizáló fejhallgatókhoz. Míg nálunk vendégeskedett az UD-301, Sennheiser HD 600 fejhallgatóval használtuk, és ők ketten remek partnereknek bizonyultak. Hasonló kategóriájú fejhallgatókból (pl. HiFiMAN HE-4, AKG Q 701, Grado SR225e) érdemes válogatni, melyek meleg és dinamikus karaktere kompenzálja az elektronika képességeit.

Kivitel

Tesztalanyunkat egyértelműen íróasztali használatra, számítógépes felhasználók igényeihez szabták, épp úgy, mint a legtöbb TEAC hifi eszközt. Nem csak tudásával és árával, hanem kinézetével is középutat képez a kisebb, illetve nagyobb szériák között. A mechanikus potméter például a korábban általunk is tesztelt AI-101DA mini erősítő tárcsáját juttatta eszünkbe. Előnye, hogy kis mozdulatokra is azonnal reagál, persze az 500-as modelleken lévő impulzus potméter lényegesen precízebb, és vélhetőleg a jel útját is kevésbé gátolja.

TEAC UD-301 fejhallgató erősítő

Öröklődött viszont a nagyobb szériánál alkalmazott alumínium oldallemez, és az IEC-27 szabványú tápkábel aljzat. Funkcióit tekintve is felmutat néhány értékességet, gondolunk itt többek közt az analóg XLR kimenetre és a natív DSD támogatásra. A ki-bekapcsoló gomb körül kék fény világít aktív üzemállapotban, a mellette lévő forrásválasztó fölött pedig az éppen aktuálisat ugyancsak kék színű, parányi LED jelzi. Ha nem érkezik jel, arra lassú villogással figyelmeztet az UD-301. 44,1 kHz-től 5,6 MHz DSD-ig, szépen beskálázva további fényfüzér ad visszajelzést, fejhallgatónkat 6,3 mm-es Jack kimenetbe dughatjuk.

TEAC UD-301 bemenetek

A hátoldalon lévő csatlakozókínálat látszólag nem bőséges, mégis jó pár lehetőséget kapunk: a számítógépes kapcsolatra szolgáló USB-n kívül koaxiális és optikai bemeneteket is. Az analóg kimeneteken (RCA és XLR) kis kapcsolóval állíthatunk annak függvényében, hogy fix vagy variálható jelszintet szeretnénk.

TEAC UD-301 kimenetek

Utóbbi hasznos lehet akkor, ha végfokot, vagy hifi rendszert vagy aktív hangfalakat kötnénk az UD-301-re, mely így előerősítőnek is bevethető. Mellesleg ugyanebből a készülékből végfokkal egybeépített verziót is kínál a TEAC AI-301DA néven, ha passzív hangsugárzókban gondolkozunk.

TEAC UD-301 toroid trafó

Tesztalanyunk tápellátását jól bevált, fánk formájú toroid transzformátor biztosítja (nagyrészt ez okozza a 2 kg össztömeget), melynek előnye, hogy más megoldásokhoz képest kontrolláltabb és kisebb elektromágneses mezőt produkál. A jelfeldolgozást 2 db Burr-Brown PCM1795 DAC végzi. A 192 kHz/32 bites mintavételezés és a 2,8/5,6 MHz DSD támogatás lehetővé teszi stúdió minőségű albumok megszólaltatását, feltéve, ha kellően nagy felbontású, audiofil fül- vagy fejhallgatót birtoklunk.

TEAC UD-301 belső

Hangminőség

A specifikációban közölt kimeneti teljesítmény valósnak bizonyult, vagyis a ma elérhető fejhallgatók 99 %-át bőséges jelszinttel hajthatjuk. Referenciaként használt, 300 ohmos HD 600 fejhallgatónkat használva, már 10 órára állított potméterrel megvalósult az ún. bátor, közepes hangerő.

Felbontás, dinamika és térábrázolás szempontjából egyaránt ügyesen szerepelt az UD-301. Az erőteljes lökéseket, ütemeket izgalommal tudta prezentálni anélkül, hogy túlzottan basszus-orientált karaktert keltett volna. Testes és szépen ábrázolt hangmezőt hozott létre, kihozva a HD 600-nál kedvelt élénk egységességet. Oldalirányú térmélysége viszonylag szűkre lett fogva, de a szellős színpadért eleve kétszer (vagy többször) drágább fejhallgatót ildomos választani, ami viszont az arányok felrúgását jelentené. Hallottuk már rengeteg USB DAC kimenetére csatlakoztatva szólni a HD 600-at, és a TEAC készüléke egyértelműen a jobbak közé tartozott.

TEAC HR Audio Player

A TEAC honlapjáról ingyenesen letölthető, veszteségmentes formátumokat támogató zenelejátszó szoftvert használva nagyfelbontású referencia felvételekbe is belefüleltünk. Hamar feltűnt Rebecca Pidgeon - Spanish Harlem számában a hangszerek élénksége és a zseniálisan rögzített, szinte steril ének. Az elektronika pici ragyogást kölcsönzött a művésznő hangjának, de ettől még életteli és mozgalmas maradt az összkép. Szépen megmutatta a rendszer ennek a dalnak a lényegét. Nem rántott be minket a részletek erdejébe és nem olyan mikroszkopikusan ábrázolta a tónusokat, ahogy a korábban általunk tesztelt NT-503 & HD 800 S kombóval tapasztaltuk, de ettől még megkaptuk a zene hangulatát, üzenetét és íz világát. Ezután némileg komplexebb hangszeres muzsika (Scarlatti - Sonata in C major) következett, 2,8 MHz DSD formátumban. Az UD-301 és HD 600 páros is képes volt megmutatni a PCM illetve DSD közti alapvető különbséget. Talán nem ez a legjobb szó rá, de az extrém felbontás által valahogy áramlóbb, folyékonyabb lett a zene. A zongora billentyűi villámgyors és árnyalt módon szólaltak meg, így hamar azt éreztük, hogy saját fejünk maga a hangszer. Bizarrnak tűnik, pedig nagyon különleges és kellemes élmény.

TEAC UD-301 USB DAC

A TEAC UD-301 felmutat zeneiséget, ábrázolja az érzelmi töltetet, és ha tudunk elektronikus fegyelmezettségén lazítani egy meleg karakterű fejhallgatóval, akkor órákig is lehet hallgatni. Zeneisége annak köszönhető, hogy az általa ábrázolt részletek folyton mozognak, sodródnak a térben, teljesen mindegy, hogy Mahlert vagy Rolling Stonest hallgatunk. Hozzátartozik, hogy az igazán összetett szimfonikus daraboknál érződnek a kategória határai. Ha nagyzenekari felvételt indítunk el, akkor pici horgonyok tapasztják a zenét valamihez, ami tudatosságot gerjeszt a hallgatóban. A vonósok nem egymástól külön, pókhálószál vékonyságú sávokból, hanem egymáshoz közeledve, csokrokba szedve szólalnak meg. Így nem repülünk át a másik dimenzióba, hanem annak tudatában maradunk, hogy mi most remek zenét hallgatunk. Az imént említett sávokat csak high end elektronikák (pl. az NT-503) képesek intim és légies módon megmutatni. Ezzel nem arra akarunk kilyukadni, hogy rossz az UD-301 hangja. Remekül szól, mindig élvezet hallgatni, csak az említett motívumokkal mutatja meg a közötte és drágább testvérei közti különbséget.

TEAC UD-301 DAC

Végszó

Ismét jó munkát végeztek a TEAC mérnökei, és végre olyan készüléket próbálhattunk ki, ami nem feltétlenül a teljesítményadatok maximalizálásáról, hanem a zene élvezetéről szól. Ezáltal sokkal szélesebb réteg számára hozzáférhető. Aki számítógépét és további 1-2 forráseszközét (pl. CD-játszó, médiabox, stb.) szeretné összebarátkoztatni audiofil fejhallgatójával és a jó ár/érték arányra törekszik, annak érdemes elsők között kipróbálni az UD-301-et.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.