Steven Wilson The Future Bites album

2021. február 15., hétfő, 20:40

vinyl lemez vinyllemez lemezajánló zeneajánló CD-lemez

Steven Wilson a The Future Bites albumával ismét összegyúrja a múltat, a jelent és a jövőt, mindez pedig CD, vinyl és a letölthető változat mellett magnókazettán is elérhető.

Steven Wilson The Future Bites albumSteven Wilson The Future Bites

Steven Wilson 1967 novemberében született Angliában, azonban még mindig úgy néz ki, mint egy egyetemista, aki saját kis világába burkolódzik a kollégium egyik szobájában. A saját világ adott ugyan, aminek létrejöttében nagy segítségére voltak a hetvenes évekbeli zenekarok, ezáltal a progresszív vagy pszichedelikus rock, de az elektronikus zene is nagy hatással volt rá. Olyan előadókkal dolgozott együtt mint Elton John, Tears for Fears, Roxy Music, XTC, Ultravox, Opeth, King Crimson, Pendulum, Jethro Tull, Yes, Fish, Marillion vagy Anathema, de a karrier útján a Porcupine Tree tagjaként indult el. Igazi vezéregyéniség, bár előadóként saját magát tartja a leggyengébb láncszemnek a formációban, majd azt követően is, amikor a szólópályáját indította el, és szerinte zenekarának többi tagja mind jobbak, mint ő. Elfogadjuk az álláspontját, hiszen ő elsősorban dalszerző, a gitár mellett hárfán, cimbalmon és fuvolán is játszik, továbbá előszeretettel nyúl általa fontosnak tartott emblematikus albumok remixéhez is, amelyeket nagyon finoman, gondosan, és minden túlzástól mentesen dolgoz át, csupán megszabadítva azokat a kor keverésbeli sallangjaitól. Az általa képviselt és előadott progresszív rock kalandozás a zenei műfajok között, amibe belefér a kőkemény zúzás ugyanúgy, mint a szintetikus, melodikus megközelítés. Fantáziában tehát nincs hiány, ezt bizonyítja például a Porcupine Three Black Dalia című dala is, ami egy hollywoodi gyilkosságra utal, és ami a vele azonos című James Ellory könyvet és Brian de Palma filmet is inspirálta.

Steven Wilson hatodik, The Future Bites című albuma január 29-én jelent meg. Az eredetileg 2020. június 12-re tervezett kiadást is a világjárvány befolyásolta, azonban a művésznek sikerült a fennmaradó idő alatt a megfelelő beharangozást is megterveznie. Az album marketingkampánya a The Future Bites, egy kitalált csúcskategóriás tervezőmárka köré épül, amelyet elsősorban az Off-White, a Supreme és Virgil Abloh ihlettek. A Future Bites saját weboldallal és közösségi médiaprofilokkal is rendelkezik, köztük egy online áruház, amely mind az album különféle kiadásainak, mind pedig a márka állítólagosan létrehozott hamis termékeinek kirakataként működik. Maga az album Steven Wilson zenei teljesítményének, identitásának és technológiájának két visszatérő témájával foglalkozik, miszerint szétválasztja a 21. századi utópiánkat, eközben lehetővé teszi a személyes növekedés és az optimizmus pillanatait is.

Több promóciós videót is kínál az albumhoz, az egyikük az Eminent Sleaze, ami egy poszt-apokaliptikus negatív jövőt ábrázol 2032-ben, ahol a The Future Bites a világ legnagyobb globális vállalata, és a túlzott fogyasztás révén a Föld népességének gyors csökkenését okozza. A Personal Shopper pedig egy mai bevásárlóközpontban készült, a lényege az, hogy a vásárlónak fel kell áldoznia egy testrészét, amely megfelel az általuk vásárolt terméknek. Lucrecia Taormina rendező a videó koncepciójáról ezt mondta: "Egy kitalált világot akart létrehozni, amelyben az emberek árukat vásárolnak, és a tranzakció nemcsak pénz, hanem testük része is lesz, utalva arra, hogy aki minél többet keres, az annál inkább eltűnik belülről."

Steven Wilson The Future Bites

Az album kizárólag jó kritikákat kapott, amolyan igazi felnőtt műként definiálták, amiben sokkal több a hullámvasút, mint bármelyik korábbi munkájában. A szimpla változat mellett deluxe és ultra deluxe formában is megvásárolható, a letölthető változat mellett pedig CD, vinyl és magnókazetta változatban is a piacra kerül.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.