Soundcare SuperSpikes hangfal alátét teszt

A hangfaltologató

2014. október 20., hétfő, 08:05

Soundcare Spike SuperSpikes audio hifi tüske alátét hangfal alátét hangfaltüske hangfal tüske alátét teszt hangfaltüske teszt

Az oslói cég az alátétek világának meghatározó alakja, ez nem véletlen, hiszen remek kis szerkezeteket gyártanak, már a megfizethető kategóriában is. A KáCsa Audiótól belépő és középkategóriás alátéteket kaptunk, többféle kivitelben, így aktív és passzív eszközök alatt is tesztelhettük a cég termékeit.

Soundcare SuperSikes 00101 és 00201 hifi készülék és hangfal alátétSoundcare SuperSikes 00101 M6 hifi készülék és hangfal alátétSoundcare SuperSikes 00101 M6 hifi készülék és hangfal alátétSoundcare SuperSikes 00101 M6 hifi készülék és hangfal alátétSoundcare SuperSikes 00101 M6 hifi készülék és hangfal alátétSoundcare SuperSikes 00201 hifi készülék és hangfal alátétSoundcare SuperSikes 00201 hifi készülék és hangfal alátétSoundcare SuperSikes 00201 hifi készülék és hangfal alátétSoundcare SuperSikes 00105 hifi készülék és hangfal alátétSoundcare SuperSikes 00105 hifi készülék és hangfal alátétSoundcare SuperSikes 00205 hifi készülék és hangfal alátétSoundcare SuperSikes 00105 és 00205 hifi készülék és hangfal alátét

Soundcare SuperSpikes 00101

Természetesen relatív, hogy kinek mi a megfizethető. Sajnos a magyar átlagkeresethez viszonyítva, már a 00101 is megterhelő lehet, a maga közel 14000 Ft-os árával, amiből ugye rögtön két garnitúra is kell, ha a frontsugárzók alá szánjuk. Ez a változat jó ideje teljesít már szolgálatot nálunk, tulajdonképpen részévé is vált referencia láncunknak. Ezt elsőre nem is gondoltuk volna, hiszen a Micro Utopia a gyári tüskéin állt, a franciák ebben a kategóriában már biztosan tudták, hogy mi való alá, ezért vonakodva bontottunk "sátrat". A legolcsóbb modell, kartonba ágyazott műanyag csomagolásban érkezett hozzánk, öntapadós filc és egy szerszám társaságában, mellyel könnyedén meghúzhatjuk a kontraanyát, mivel ívelt. Miután felszereltük az állvány aljára (tehát a dobozok és az állvány között maradt a gyári tüske) és játszi könnyedséggel a helyére toltuk a hangfalainkat, következhetett a meghallgatás.

Soundcare SuperSikes 00101 M6 hifi készülék és hangfal alátét

Az arcokon döbbenet és kétkedés lett úrrá, vajon mitől lehet ilyen jó ez a nyeklő alátét? A zenéket hallgatva nem kerestük a különbségeket, azok maguktól találtak meg minket, kérdés sem fért hozzá, hogy ezek biztosan nem kerülnek ki ebből a szobából, maximum egy nagyobb modell érkezése esetén. Próbáltak már a kedves olvasók rossz minőségű úton, vezetés közben beszélni? Elcsukló, torz hang jött ki a torkukon, majd mikor felhajtottak az autópályára és megszólalt a kedvenc számuk, végre a hangjuk teljes pompájával tudták azt visítani. Nos, ugyanez történt itt is, megnyugodott és közvetlen lett a hang. Különösen nagy javulást tapasztaltunk a magas és a mély szekcióban, de a középtartomány tisztasága is elvarázsolta a háromfős csapatot, akik kakasos nyalókát kapott kisgyerekek módjára vigyorogtak egymás arcába. Az ütős hangszerek lecsengése nagyjából megkétszereződött, gyönyörűen halkul el a cintányér is a verő érintése után, eltűnt az 1 bites (szól, nem szól? nincsen átmenet, ha valaki nem értené) hangszer. Az alsó tartomány definiáltabb, a térben jobban elhelyezhető és a fókuszált ütések gyönyörűen körülhatárolhatók. A másik, olykor elég fontos hozadéka a Soundcare-nek a mobilissá tett hangfal. Könnyedén igazgathatjuk, ez különösen jól jön, ha már csak centiket tologatunk, forgatunk napokon keresztül, a tökéletes hely megtalálása érdekében és minden egyes lépésnél újra be kell állítani a tüskéket és az alátétet megfelelően elhelyezni. A parkettás nappaliban zenélőknek gondolom, nem kell ecsetelnünk, hogy a lelkes hangfalhely-keresőknek hogyan néz ki a padlójuk. Ez egy remek termék, ajánlott vétel!

Soundcare SuperSikes 00201 hifi készülék és hangfal alátét

Soundcare SuperSpikes 00201

Ez a szett öntapadós, centersugárzó, vagy elektronika alá ajánljuk. Mi a Norma IPA-140 alá játszottuk be. Kicsit Primare-s utánérzést keltett bennünk, többek között ők alkalmazzák a hárompontos alátámasztást. Ha nem sík a felület, amire tesszük, akkor jól is jöhet, bár nem vagyunk benne biztosak, hogy létezik hullámos, göcsörtös állvány. Előkerültek az M6-os ?tüskével? meghallgatott zenék, most biztosra vettük, hogy hegyezni kell a fülünket a változások megtalálására. Ugyan nehéz dolgunk most sem volt, de kétségtelen tény, hogy sokkal kisebb változás következett be, mint az első esetben. Ehhez hozzá tartozik az is, hogy az állványunk alatt is vannak tüskék. Ha két dobozzal kaptunk volna ezekből, akkor oda is jutott volna belőlük. Nem csinálnak nagy mágiát a Soundcare alátétek, egyszerűen levakarják a rászáradt bogarakat a szélvédőről, hogy mi megláthassuk az úton a legapróbb szöget is. Nyugodtabb, megfontoltabb lett a zene, az idegesség legapróbb jelét már csak a friss tápkábelből halljuk. A Norma szintjén ez már tényleg nem nagy kiadás, ezért a kicsi, ám határozottan hallható javulásért az erősítő árának mindössze 1,2 %-át kell leszurkolni. Nyilván alacsonyabb szinten már megfontolandó, hogy másra költve ugyanennyit, esetleg nem lépünk-e előre nagyobbat.

Soundcare SuperSikes 00201 hifi készülék és hangfal alátét

A SuperSpikes alátétek centersugárzós próbája több szempontból érdekes. A legtöbb erre a célra készített hangdoboz alján nincs semmiféle talp vagy láb, ami elcsatolná a felülettől, amire állítják, illetve fektetik. És itt elérkeztünk egy másik jelentős problémához. A centersugárzó optimális elhelyezése kevés házimozi rendszerben megoldott. Ennek oka, hogy nincs számára elegendő hely a TV alatt (a vetítősök ebből a szempontból körültekintőbbek), emiatt beszorítják a hifiszekrény fakkjába, szinte agyonverve, megcsonkítva a hangzását. Másik gyakori felállás a centersugárzó TV feletti polcra történő telepítése. Sajnos egyik sem ideális, messze áll attól a stabil alátámasztástól, amit például egy frontsugárzó számára a padló biztosít. A sok rossz közül a legkevésbé hangzásromboló hely a hifiállvány tetőlapja, ahol legalább oldalról és felülről szabad levegő veszi körül a hangdobozt. De egy jó alátét mindenképpen szükséges, amennyiben hangdobozunkból - mely talán a legfontosabb alkotóeleme egy házimozis szettnek - ki akarjuk csikarni a maximumot. Ezt természetesen a hangminőségére értjük.

Miután a Spikes szettet elhelyeztük centersugárzónk alatt, hátradőltünk kényelmes kanapénkon és elindítottuk szokásos tesztfilmjeink egyikét. A döbbenet már néhány másodperc után kiült az arcunkra, ami lassan átváltozott széles mosollyá, majd vigyorgássá. Az Aurum Base még sosem szólt ennyire tisztán, pontosan, megfogottan. A jól ismert színészek hangja karakteresebb, közvetlenebb, és ami nagyon fontos, minden körülmények között érthetőbb lett. És ekkor még csak dialógusokról, beszédhangról volt szó, a koncertlemezek csak ez után következtek. A női ének (Adele, Celine Dion, Diana Krall, Jackie Evancho, Rihanna, Sade) megszólaltatása kritikus pontja mindegyik hangsugárzónak. Ez a feladat, koncertek esetén, (persze függ a keveréstől, a hangmérnöki munkától) elsősorban a centersugárzó képzeletbeli vállát nyomja. Szinte új dimenziót tárt elénk a három kis ABS gyűrűbe csomagolt korong, melynek belsejében cink lapkákba ágyazott, edzett acél tüske és annak ellendarabja rejtőznek. El nem hanyagolható előnyük a magasságuk, vagy inkább alacsonyságuk, ami csupán 18 mm. Így nem emelik meg számottevően a hangdobozt, annak stabilitása nem csökken, ellentétben más, hagyományos tüskékkel, amik gólyaláb-szerű kinézetet adnak. Visszatérve az említett hölgyek hangjára: olyan levegősen, nyíltan daloltak, az arcukról leolvasható érzelmekből annyival több vált hallhatóvá, hogy kedvünk lett volna falba verni a fejünket, amiért csak most és nem évekkel ezelőtt tuningoltuk meg centersugárzónkat SuperSpikes alátétekkel.

Konklúziónk egyértelmű és egyhangú volt, A Spike 2 szett bizony itt marad, vissza nem adjuk őket!

Soundcare SuperSikes 00105 hifi készülék és hangfal alátét

Soundcare SuperSpikes 00105

Ez a drágábbik M6-os, 4 darabos hangfalalátét, melyet kipróbáltunk az állvány alatt, majd úgy is, hogy a 00101-es volt alul, ez pedig a hangfal és az állvány között. A két szett 80000 Ft feletti áron vihető haza, ami arra enged következtetni, hogy ez már valószínűleg csak a felsőbb ligákban opció.

A 00101-es kicserélése után bizony erősen hegyezni kellett a fülünket, hogy meghalljuk a különbségeket, melyek elenyészőek voltak, de izolálni lehetett, ha egy-egy zeneszám bizonyos részleteire koncentráltunk. A lehetőség adott: letét ellenében hazavihetőek ezek a szerkezetek, így mindenki el tudja dönteni, hogy eléggé nagy-e a felbontása a láncának, megéri-e neki a plusz kiadást, vagy sem.

Lássuk a második felállást: 101 alul, 105 felül. Ez oldalanként 53000 Ft-ot kóstál, ami még mindig eltörpül a legdrágább alátétek ára mellett. A rendszer már 5 órája szól, kellemes meleg árad a készülékállványból, ami jelzi nekünk, hogy ideje betekerni a 105-ösöket. Miután beállítottuk a dőlésszögeket, következhetett a lényegi rész. Az eredmény most sem maradt el, még egy koszos réteg fólia került le bukósisakunk plexijéről, ám ennek hatása már korántsem volt olyan mértékű, mint mikor az állvány alá tettük a Soundcare-eket. Sajnos ez is éppen elég volt ahhoz, hogy ne legyen nagy kedvünk kivenni. Azt javasoljuk a monitor hangfalakkal rendelkezőknek, hogy mindenképp 4 garnitúrával próbálkozzanak, így könnyen eldönthető, hogy szükség van-e a második szettre is. Nálunk kellett és kell is, erről nem is alakult ki vita a háromfős társaságban.

Soundcare SuperSikes 00205 hifi készülék és hangfal alátét

Soundcare SuperSpikes 00205

Ahogyan a menetes, 4 darabos szettből, úgy az öntapadós, 3 tagú tüskéből is elérhető egy drágábbik, magasabb kategóriákba szánt verzió. Ez a modell szintén fadobozban érkezett, giccses, aranyszínű bevonattal, ezzel is jelezve: ez már magasabb kategória. Az ára is ezt mutatja, a háromdarabos szett kicsivel 30000 Ft feletti végfelhasználói áron kapható, itt is több mint háromszoros az árkülönbség. Ez nekünk még mindig nem tetszik, kevés olyan rendszer van, ahol jól tud mutatni, de legalább itt nincs menet, nem igazán látszódik a készülékünk alatt. Őszintén szólva, nekünk kimondottan bejött az igényes csomagolás, van egy ilyen fétisünk, ám jól tudjuk, hogy ez korántsem enged messzemenően következtetni a hangminőségre. Miután beraktuk az olcsóbbik változat helyett, talán egy félbevágott hajszálnyival pontosabb lett a tér, talán csak a fülünk csalt, vagy az agyunk. Lehetséges, hogy csupán fáradtak voltunk, de az is, hogy nem volt elég felbontása a tesztláncnak, vagy az állvány miatt, már nem tudott teljes fényében ragyogni az aranytallérunk.

Végszó

A norvég Soundcare weboldalát böngészve, az ember azt gondolná, hogy sufnicégről van szó. Az tisztán látszik a termékeiken, hogy precízen megmunkált, jól megtervezett konstrukciókat kínálnak Örültünk a tesztlehetőségnek és reméljük, hogy a legnagyobb példányok is eljutnak majd hozzánk. Arra buzdítunk mindenkit, hogy próbálja ki, letét ellenében hazavihetőek, maximum az utazási költséget bukjuk. Részünkről vissza sem került az összes tesztpéldány, van, amit gyári állvány, gyári tüskéje helyett tettünk be. Egyszerűen minden paraméterében jobb volt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.