PSB SubSeries 125 aktív mélyláda teszt

2014. április 8., kedd, 08:15

PSB SubSeries audio házimozi hangfal sub subwoofer szubwoofer mélyláda aktív mélyláda házimozi mélyláda PSB mélyláda PSB hangfal mélyláda teszt aktív mélyláda teszt házimozi mélyláda teszt

Az idén 40 éves, kanadai PSB kínálatából, álló és állványos hangdobozok után, egy aktív szubbasszus sugárzó került hozzánk, amit alaposan leteszteltünk. A SubSeries 125 az öttagú válaszék második legkisebb darabja, ám képességei a nagyobb versenytársai közé emelik.

Tesztalanyunk elnevezése szokatlanul szerény és tisztességes, mert nem erősítőjének csúcsteljesítményét jelöli a 125-ös szám, hanem a folyamatosat wattban. Nem róhatnánk meg a PSB illetékeseit, ha 320 szerepelne a típusszámban, ami a műszaki leírásban szereplő dinamikus csúcsérték. Ennek fényében már érthető a kis szubláda nagy hangja, ami már a tesztelés első pillanataiban meglepett minket.

Igazából nem is annyira apró a SubSeries 125, csak a nálunk megforduló társaihoz - mint például az SVS SB13-Ultra - hasonlítva tűnik annak. 20 centis, polipropilén membránja közepén akkora porsapka foglal helyet, hogy egy 30-as is megirigyelhetné. Ennek pontos okát nem sikerült kiderítenünk, mert a mögötte elhelyezkedő lengőtekercs csak 38 mm átmérőjű, tehát az nem indokolja. Feltételezhetően a kónusz merevségét igyekeztek növelni ezzel a megoldással. Mágnesének tömege durván 80 dekagramm, szóval nem különösebben nehéz. A mélyláda keskeny basszreflex nyílása a hangszóró alatt, faltól falig ér, olyan, mint karikatúrákon egy vigyorgó száj, a levegő áramlását semmiféle mechanikai védelem nem gátolja. Előlapján, a perforált fémráccsal védett hangszóró felett elhelyezett két potméter egyikével a hangerő, másikkal a keresztváltó szabályozható 50 és 150 Hz között. A fáziskapcsolót hátul, az RCA páros és a hangszóróbemenetek társaságában találjuk. Mint említettük, a beépített erősítő folyamatos teljesítménye 125 watt, működési elve a leírás szerint H osztályú. A mélyláda négy darab stabil gumilábon áll, használat közben nem mozdult a helyéről. Borítása famintázatú fólia, melynek színe fekete és sötét cseresznye lehet. A működéséhez szükséges elektromos áramot borotva, más néven piskóta csatlakozós kábelen kapja, mi az IEC-t jobban kedveljük.

PSB SubSeries 125 aktív mélyláda hátfal

A meghallgatás, kipróbálás során a SubSeries 125 mélyládát bedobtuk a mélyvízbe, ami itt az AudioQuest szubkábelek összehasonlító tesztjét jelenti. Arra voltunk kíváncsiak, mennyire érzékeny ez a kicsinyke jószág az összekötő kábelek minőségére, illetve mi az a szint, amit érdemes hozzá választani, amelyik még az árával arányos javulást eredményez a hangminőségében. Megállapításunk szerint a Boxer nevezetű vezeték használata erősen ajánlott, a Husky ára már közelít a mélynyomóéhoz, ezért meglehetős elvetemültség szükséges ahhoz, hogy valaki azzal használja. Ahogy a méréseink is mutatják, a megadott frekvenciamenet 35 hertzes, mínusz 3 decibeles értéke csaknem stimmel, ez is elismerést érdemel. A teljes frekvenciatartomány egyenletessége a másik, amit díjaztunk és a maximális hangnyomásra sem lehet panasz. Ezzel azért nem árt óvatosan bánni, mert a potmétert a maximum közelébe felcsavarva már oda nem illő hangok törhetnek elő a reflexnyílásból. Bizony könnyű beleesni ebbe a csapdába, mert a szokásos kétharmados állásban, nagyobbacska, 20 négyzetméternél nagyobb szobában kevésnek bizonyul a SubSeries 125 ereje a kanapérezgetéshez. A Valkyrie elejének abban a jelenetében, amikor a sivatagban repülőgép-támadás éri a hitlerista alakulatot, a légvédelmi gépágyú dörgésétől nem akarunk kiesni a nadrágunkból. Valamilyen kisebb kaliberű lőfegyvert képzelnénk el, ha nem látnánk a képet. Mindezek cseppet sem vonnak le a mélyláda érdemeiből, tudomásul kell venni, hogy a fizikát nem lehet megerőszakolni. A gyomorrengető, házat ránk omlasztó mélyhangok előállításához nagyobb membránfelületre és legalább kétszer ekkora erősítő teljesítményre van szükség. Sokcsatornás zenékhez, koncertekhez kellemes társ ez a szubláda, nagyrészt a sokat emlegetett egyenletes frekvenciamenet miatt, de a gyorsasága és a kontrolláltsága is rendben találtatott.

PSB SubSeries 125 aktív mélyláda

Méretéhez és különösen jelenlegi akciós árához képest a PSB SubSeries 125 remekül szerepelt. Erősítőjének teljesítménye nem késztet senkit ámulatra, a hangja viszont annál inkább. Az átlagosnál kisebb szobában berendezett házimozi rendszerek markáns szereplője lehet, mindenképpen érdemes felvenni a meghallgatandók listájára! Valamint ajánljuk Kedves Olvasóink figyelmébe a többi PSB aktív mélyládát is, különösen a nagyobbakat. Reményeink szerint, a legerősebbet szintén módunk lesz kipróbálni és cikk is fog születni róla!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.