Pro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó teszt

2021. május 6., csütörtök, 21:10

Pro-Ject audio hifi bakelit vinyl lejátszó lemezjátszó vinyl lemezjátszó bakelit lemezjátszó lemezjátszó teszt Pro-Ject teszt Pro-Ject lemezjátszó vinyl lemezjátszó teszt bakelit lemezjátszó teszt Pro-Ject vinyl lemezjátszó

A Pro-Ject termékei árkategóriák széles vertikumát fedik le, így lehetőséget biztosítva a kevéssé költséges belépésre, aztán a márkán belül való feljebb lepésre, egészen a high end szintig, amit például a kb. 3,4 millió forint értékű Signature 12 széria testesít meg. Egyvalami azonban minden termékükre jellemző: kategóriájában kompromisszumoktól mentes hangminőség, általában szolgáltatások nélkül. Éppen ezért a Debut Carbon EVO-ban sem találunk semmilyen plusz szolgáltatást, a belépő kategóriában viszont kiemelkedő hangminőséget, megépítést és kialakítást kínál.

Pro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszóPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszóPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszóPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszóPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszóPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszóPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó hangkarPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó hangkarPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó Ortofon hangszedőPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó Ortofon hangszedőPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszóPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó motorPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó lemeztányérPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszóPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó talpPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó talpPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó hátlapPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó hátlapPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó tartozékokPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszóPro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó

A Pro-Ject Debut Carbon EVO viszonylag könnyű darab, ezt nagyra értékeltük a szállítás és kicsomagolás során. A dobozból kivéve esztétikus, furnér borítású MDF testet láthatunk, egy darabból álló karbon hangkarral, melynek végén egy Ortofon 2M Red hangszedő várja, hogy bejárassuk.

Pro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó Ortofon hangszedő

Tovább bontogatva megtaláljuk a lemeztányért, ami egyrészt 1,7 kg tömegű, fémből készült, súlyos darab, másrészt a pereme alatt a Pro-Ject saját fejlesztésű, TPE anyagával csillapított, így rezgésekre kevésbé érzékeny.

Pro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó lemeztányér

A szíj felhelyezése egyszerű, és külön jó pont, hogy egy billenőkapcsoló segítségével állíthatjuk a lejátszási sebességet, nem a szíjat kell áthelyeznünk. A motor sebesség-szabályozása elektronikus, maga a motor a sasszin belül helyezkedik el, de a váztól rugalmasan el van csatolva.

Pro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó talp

Az anti-skating a nagyobb kategóriákból ismert piciny lengősúllyal állítható, ami egyszerű és látványos megoldást kínál, cserébe csak 3 beállítás lehetséges (ezek közül a középső lesz jó, mivel, mint kiderült, ez illik leginkább a hangszedő által megkövetelt 2 g körüli tűnyomáshoz). A gyártó figyelmességét dicséri, hogy phono kábelt is mellékelt, ami ránézésre is minőségi darab, valamint próbánk során is kifejezetten barátságosnak bizonyult megszólalása. A porvédő plexi felhelyezése opcionális, itt érdemes lehet figyelmet fordítani a karcosodás elkerülésére, hogy ne mattuljon a komponens.

Pro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó tartozékok

A beállítás nem is lehetne egyszerűbb: a dobozból kivéve és összeszerelve csupán a tűnyomást és az anti-skatinget kell beállítanunk, minden más gyári állapotban is megfelelőnek mondható. Mindamellett, hogy pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy profi LP barátaink most felszisszennek, de úgy gondoljuk, hogy több órás beállítás után sem kaphatnánk jelentősen magasabb szintű megszólalást - így viszont gyorsan, kényelmesen üzembe helyezhetjük a Carbon EVO-t.

Pro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó hangkar

Beépített phono egység nincs (szerencsére) így külső eszközre szükséges csatlakoztatnunk.

Tesztkörnyezet, tesztzenék

A Pro-Ject Debut Carbon EVO-t hozzáillő további komponensekkel teszteltük, phono erősítőként a KECES Audio Ephono-t alkalmaztuk. Ügyeltünk rá, hogy a hangszedőt kellően bejárassuk, így csak az első 20-25 lemez végig futása után kezdtük tesztünket.

Pro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó

Mivel kíváncsiak voltunk, hogy a Debut Carbon EVO mennyire válogatós stílusok tekintetében, arra törekedtünk, hogy minél többféle zenével meghallgassuk. Ennek megfelelően klasszikus, rock, jazz, elektronikus, progresszív és akusztikus lemezek is felkerültek rá a teszt során.

Pro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó motor

Meghallgatás

Bejáratást követően Mike Oldfield - Return to Ommadawn lemezével kezdtük. Ez jórészt akusztikus hangszereket szólaltat meg, amelyek kellő természetességgel jelentek meg a hangképben. Dinamika tekintetében nem volt panaszunk, ugyanígy a mélytartomány is meggyőző mennyiségben érkezett meg. A magas- és középmagas tartományok talán kissé fedetten szóltak, ezt talán a hangszedő finombeállításával is kezelhetjük, ezesetben természetesen a mélytartomány rovására tehetjük meg VTA állítással. Mindenesetre ez az apró hiba a megszólalásban nem okozott különösebb fennakadást, mivel a hangzás további tulajdonságai a kategóriához képest meggyőzőnek bizonyultak. A csatornaelválasztás a gyári beállítás mellett is kiváló volt, akárcsak a hangszínpad szélessége. Térmélység tekintetében nagyjából várakozásaink szerint teljesített a Debut Carbon EVO - nem számolhatunk be őrületes térérzetről, de jelzésértékkel megmutatta ennek jelenlétét is.

Pro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó

A Jean-Michel Jarre lemez meghallgatása is hasonló eredményeket hozott, külön öröm, hogy a lemezjátszó nem volt finomkodó vagy mesterkélt, az elektronikus zenék lendületét és dinamikáját kellő "döggel" mutatta be. A panorámák is megfelelőnek bizonyultak, ami szintén a csatornaelválasztást és a gyári beállítás pontosságát dicséri. Itt derült ki, hogy a hangszedő-hangkar kettős nem veszi túlzottan zokon az esetleges apróbb lemezhibákat, illetve a minimális port, ami esetleg lemezünkön maradt: nem pattogott túlzottan, szépen kompenzált, ami például Shibata tűs hangszedők esetében nem történik meg: a quadrohedron viszont szigorú, egyszersmind minőségi megszólalást is kínál. Az Ortofon 2M Red elliptikus tűje ezzel szemben nem érzékeny annyira sem beállításokra, sem hibákra, cserébe valamivel kevesebbet mutat meg a hangképből, mint a Shibata. Jelen esetben inkább pozitívan hatott a megengedő hangszedő, tovább is léptünk a következő hallgatnivalóra.

Pro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó talp

Rick Wakeman lemezét hallva érzékeltük igazán, milyen remek kompromisszumot kötött a Pro-Ject a hangminőség és az ár viszonylatában. E lemezt semmivel sem éreztük fátyolosabbnak vagy kevésbé részletesnek, mint például a NAD C 588 lemezjátszóval meghallgatva, ami szintén 2M Red hangszedővel készül - viszont körülbelül duplájába kerül, mint a Debut Carbon EVO. A komplex hangképek itt is szépen megjelentek egy olyan rendszeren, ami kategóriájában illik a Carbon EVO-hoz, ha viszont magasabb kategóriás komponensekkel párosítjuk, úgy bizonyos hiányosságok kiütközhetnek. Jelen esetben viszont igen elégedettek voltunk: az általunk összeállított tesztrendszerben nem hagyott kívánnivalót maga után a részletesség vagy a természetesség követelménye sem. A meghallgatás összességében kifejezetten pozitív benyomást keltett, így örömmel zártuk tesztünket.

Pro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó

Összegzés

A Pro-Ject Carbon EVO azon LP barátoknak lehet jó társa, akik szeretnék kiélvezni a vinyl-nosztalgiát és kifejezetten analóg hangra vágynak, belépő, vagy annál kicsivel magasabb szintű rendszerben. Nagy szerencse, hogy a Pro-Ject - szemben néhány más neves gyártóval - nem pakolta tele mindenféle szolgáltatással, egyéb felesleges kiegészítővel (pl. belső phono) a Carbon EVO-t, így a vételárat valójában a minőségi megszólalásért fizetjük ki. Természetesen egy magas minőségű phono egység - esetünkben egy KECES Audio Ephono modell volt partnere - nagyot lendíthet a megszólaláson. Véleményünk szerint itt van az a határ, ahol az integrált erősítőkbe épített phono egység nem elég: mindenképpen szerencsés egy minőségi darab beszerzése is. Ha pedig még csöves is a phono, amit sikerül szereznünk mellé, akkor mindenképpen kiváló, meleg, analóg élményben lehet részünk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.