Pat Metheny: Side-Eye NYC (V1.IV) album

2021. október 17., vasárnap, 13:30

lemez lemezajánló zeneajánló

Október 22-én jelenik meg Metheny új triójának albuma, amin James Francies zongorán és Marcus Gilmore dobokon játszik, ráadásul mindezt élőben!

Pat Metheny Side-Eye NYC V1 IV LPPat Metheny Side-Eye NYC V1 IVPat Metheny Side-Eye NYC V1 IVPat Metheny

Az olyan különböző művészekkel való együttműködés, mint Ornette Coleman, John Zorn, Joni Mitchell és David Bowie, gördülékeny zenei elmét és hozzá illő technikát igényel. Pat Metheny, a 67 éves Missouri-i születésű gitáros és zeneszerző ezt először 1976-ban mutatta be.

Metheny régóta szórakoztatja a mainstream közönséget, kortárs klasszikus és filmzenét írt, lírai dalokat, amelyek unzziálisan hangzottak, mint a kislemezek, és örömmel fogadta a nála jóval fiatalabb tehetséges játékosok provokációit. Ez utóbbi impulzusból származik a Side-Eye, az 1960-as évek népszerű Hammond orgona-/gitár-/dob hármas-felállásának felemás újrafelfedezése, aminek repertoárjában Metheny új szerzeményei és régi slágerek vannak.

Pat Metheny Side-Eye NYC V1 IV

Az album 100 napos világkörüli turnét indít (az egyesült királyságbeli szakasz 2022. június 12-én a Hammersmith Apollóban lesz). A Side-Eye NYC maga egy 2019-es New York-i élő felvétel, amelyen Metheny jellegzetes, országot megmozgató lírájával, megdöbbentő swinggel és néhány izgalmas rocktémával zsonglőrködik. A zongorista az elképesztő, 26 éves houstoni születésű jazz/R&B/hip-hop virtuóz James Francies (aki Chris Potter-től egészen a Questlove-ig játszott már együtt), és a roppant erőteljes Marcus Gilmore dobos.

Metheny azt mondja a jegyzetekben: "Mindig hagyom, hogy a dallam döntse el, hogyan akarja lejátszani".

Pat Metheny

Metheny gitártémái és igényesen felépített előadása hatalmas hangkapacitást nyújtanak, és egyes zeneszámok így sokkal többet adnak, mint egy hagyományos trió esetében. Az album két hosszú, és új szerzeménnyel kezdődik és ér véget, amelyek olyan vastag textúrájú hangzásvilágot mutatnak be, amelyet azóta épített, hogy az első elektronikus hangszereket a korai Pat Metheny csoportokba belevonták. Ez egy erősen rétegzene, amely magával ragadó hangfürdőt kíván létrehozni, és az eredmény tagadhatatlanul lenyűgöző, olyan 21. századi prog-rock módon. Mindezen hangok rendkívül részletes, ragyogóan kivitelezett hangulata közepette feltűnő improvizációk vannak Metheny és Francies részéről, amelyek felkeltik a figyelmet.

Pat Metheny zenei látásmódjának szélessége, ritka dallamos adottságai és stílusválasztéka, valamint halmozott teljesítménye által mindenki számára található élvezetes rész az albumon. Egy olyan zenei kavalkád és repertoár ez mindezek mellett, amit ugyan nem minden nap vesz elő szívesen a hallgató, de akkor a beszippantás garantált.

Az új élő felvétel szinte mindenki számára nyújt élvezetet egyetlen csomagba foglalva, ami nagyszerű zenekarok létrehozásának hosszú tapasztalataira épül.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.