Pat Mastelotto A Romantic’s Guideto King Crimson album

2021. január 24., vasárnap, 14:05

vinyl lemez vinyllemez lemezajánló zeneajánló

Robert Fripp szerint a King Crimson "a dolgok alakításának egyik módja". Ezt a definiálást Deborah és Pat Mastelotto újraértelmezte egy Valentin napra szánt dalcsokorral, ami a zenekar romantikus énjét hivatott bemutatni.

Pat Mastelotto A Romantics Guideto King Crimson LPPat Mastelotto A Romantics Guideto King Crimson albumKing Crimson

Pat Mastelotto a kilencvenes évek közepén vált a legendás King Crimson tagjává, ahol a szigetország egyik legjobb dobosa, Bill Bruford társaságában ütötte a bőröket a Thrak albumon, ami a zenekar állítása szerint minden felnőtt ember számára valóságos zenei orgazmust képes okozni. Ezzel nem is állnak messze a valóságtól, bár azt meg kell jegyezni, hogy a teljes befogadásához idő, türelem és elmélyülés szükséges. Nem volt ez másként korábban sem a King Crimson esetében, hiszen a progresszív rock létrejöttéért "felelős" In the Court of the Crimson King a hatvanas évek végén valósággal megrengette a világot, a mai napig szájtátva hallgatjuk, hogyan voltak képesek, szinte tejfölösszájú, alig húszéves fiatalok ilyen szintű zenei teljesítményre. A műfajhoz hozzátartoztak a művészi szövegek is. A Genesis tagjait egyszer egy interjúban erről megkérdezték és azt válaszolták, ők a mai napig nem tudják, hogy sok esetben miről is szólnak a dalok, inkább a zenén volt a hangsúly. A King Crimson esetében más a helyzet. Bár a zenéjük elsősorban a férfiaknak kedvez, a dalszövegek pedig művésziek, elvontak, de mindenekelőtt versek, amelyeket többnyire Peter Sinfield alkotott, aki a zenekar fénytechnikájáért is felelős volt a koncertek alatt. Pat Mastelotto dobos, és felesége Deborah 2008-ban kezdett el kísérletezni, aminek célja az volt, hogy a zenekar dalait szélesebb közönségnek, így a gyengébbik nem számára is befogadhatóvá tegyék. 12 dalt tartalmaz az album, ami a King Crimson minden korszakából merít, így megtaláljuk rajta a Sleepless, a Matte Kudasai vagy az Elephant Talk átiratát is.

King Crimson

"A King Crimson koncerteken mindig vicces volt, hogy a szünetekben soha nem volt sor a női mellékhelyiségek előtt" - mondta Deborah. "A King Crimson hangosan játszik, és ez gyakran intenzív és harsány is, de kísérteties és dallamos is lehet, a legszebb dalszövegekkel. Szerettünk volna segíteni ennek az édességnek a feltárásában, és egy másik romantikus közönség számára megismertetni a dalokat A Romantic’s Guide to King Crimson című által.”- nyilatkozta Deborah.

A Mastelotto páros 2019-ben kezdte a felvételeket azzal, hogy meghívták a texasi TOAPP öregdiákjait, köztük a houstoni szimfónia tagjait, hogy a felvételeket rögzítsék Pat házi stúdiójában, Texas Hill Country-ban. A dobos csupán egyetlen koncertet adott 2020-ban, majd visszatért, és hónapokat töltött Deborah-val a karantén alatt, befejezve a projektet. Az eredmény egy buja árnyalattal és díszítéssel teli album lett, amelynek célja a hallgatók meditatív és lendületes hangulatba hozása.

"A COVID-19 lemondott koncerteket eredményezett, ami időt adott számunkra az album megvalósításához" - mondta Pat. "Az emberiség ezen nagyszerű újraindítása még fontosabbá tette a párkapcsolatot, a kapcsolatok ápolását a szeretett emberekkel, a kertészkedéssel és az otthoni projektek kivitelezésével, miközben ez az album elkészült, és mindkettőnknek gyönyörű élmény volt."

A King Crimson albumai, dalai mindig is igazi élményt nyújtottak azoknak a zenehallgatóknak, akik nyitottak és képesek elmélyülni a nem mindennapi hangszeres zenében, és értékes dalszövegekben. A két kiadványt megélt, jazz átiratokat tartalmazó Crimson Jazz Trio formáció már új oldaláról mutatta be a páratlan szerzeményeket, így nagyon várjuk, hogy a Valentin napra időzített, romantikus irányból megközelített átiratok milyen színbe öltöztetik majd ezeket az örökérvényű klasszikusokat.

Pat Mastelotto A Romantics Guideto King Crimson album

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.