OPPO PM-1 high-end fejhallgató teszt

2014. július 9., szerda, 09:00

OPPO audio hifi high end fejhallgató PM-1 hifi fejhallgató OPPO fejhallgató high end fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt

Az OPPO már bizonyított kiváló Blu-ray lejátszóival, fejhallgatót azonban még sose készítettek, egészen mostanáig. Nem is akármilyen füles látott napvilágot, ugyanis a PM-1 nem dinamikus hangszórót, hanem egy elterjedőben lévő, ún. planar magnetic rendszert tartalmaz. Nagyon különleges termékkel volt dolgunk, több okból is.

Sokszor kifejtettük, és nyilván olvasóink is szembesülnek vele, nap mint nap, hogy a fejhallgatós világ valósággal dübörög. Szinte hetente jelennek meg új modellek, új márkák, a dizájn, a minőség (és persze az árak) minden alkalommal feljebb és feljebb emelkednek. Alig tíz évvel ezelőtt százezer forint körüli összegért már nagyon komoly tudású fejhallgató birtokosai lehettünk. Ez ma is elmondható, viszont az akkori színvonal meghagyása mellett megjelent egy felsőbb high end termékkategória is, amelyet első ízben olyan neves márkák töltöttek be, mint az Audio-Technica, a Beyerdynamic, vagy a Sennheiser. Aztán valahogy megtört a jég, és újkeletű cégek törtek be ebbe a mezőnybe. De milyen fejhallgatót kapunk majdnem félmilliós összegért? Néhány éve nekünk azonnal a Stax elektrosztatikus termékei jutottak volna eszünkbe, de az a technológia szinte létjogosultságát vesztette a "planar magnetic" rendszerek eljöttével. Utóbbit tartalmazza mai tesztalanyunk, az OPPO PM-1 is.

OPPO PM-1 high-end fejhallgatóOPPO PM-1 high-end fejhallgatóOPPO PM-1 high-end fejhallgatóOPPO PM-1 high-end fejhallgatóOPPO PM-1 high-end fejhallgatóOPPO PM-1 high-end fejhallgatóOPPO PM-1 high-end fejhallgató

Technológia dióhéjban

A dinamikus rendszerű fejhallgatók hangszórója többnyire egy dóm alakú membrán, amelyet egy félbevágott úszógumihoz hasonló hártya vesz körül. A dóm pereme illeszkedik az elektromágneses tekercshez, az azt körbeölelő elem pedig pilleként szolgál, központosítja a hangszórót és csillapítja a kilengéseket. Vannak cégek, akik úgymond tökélyre fejlesztették ezt a technológiát, azonban valódi tökéletességről nem beszélhetünk. Mivel a membrán, terhelés alatt kissé hullámzó mozgást produkál, a jelcsúcsok bekövetkeztekor enyhe fáziskésés alakul ki. Itt jön a képbe a "planar magnetic" (magyarosan fordítva síkmágneses) technológia, amelynek köszönhetően a membránfelület síkban áll, mozgása nagyon hasonlít az akusztikus dob hártyájának rezgésére. Az eredmény: kisebb fáziskésés, ergo még jobb hang. Mivel a PM-1 hangszórómágnese szó szerint síkban, lapítva helyezkedik el, és nem tartalmaz induktív komponenseket, intermodulációs torzítása sincsen. A hétrétegű membránt mindkét oldalról közrefogja a korábban említett, lapított tekercs, így még pontosabb és gyorsabb mozgásra képes.

Kicsomagolás

A PM-1 nagy és nehéz kartonban érkezett. Ahogy becsomagolták a terméket, az önmagában döbbenet. Legfelül, elkülönítve találunk egy farmerszövetből varrt védőtokot. Amikor ezt kiemeltük a szivacsok közül, egy pillanatig azt hittük, hogy ebben lesz a PM-1... de nem, az említett tok üres, csak fülpárnákat találtunk benne.

OPPO PM-1 high-end fejhallgató

A fejhallgatót lejjebb találtuk, egy keményfedelű, szürke tárolóban, amelyet felhajtva egy újabb ládika került elénk, nem is akármilyen. Kissé zavarban éreztük magunkat, amiért puszta kézzel nyúltunk a meglepően súlyos, vörös rózsafa hatású, tükörsimára lakkozott ládikához. A tetejét külön, pattintós gombocskával nyithatjuk ki. Ilyen luxusszintű csomagolást többnyire ékszereknek, ritka műtárgyaknak, nem műszaki cikkeknek szoktak kreálni. A doboz belsejében krémszínű, formára igazított párnák között csillognak a PM-1 alumínium szegélyei, a hozzá való kábeleket elkülönített kartondobozban, feltekerve találtuk. Miután szájtátva kibámultuk magunkat, végre a fejhallgatót is kézbe vettük.

Szerény bemutatkozás

Ahhoz képest, hogy első fülesük, OPPO-ék nem bízták a véletlenre: egyedül a szártövek oldalába gravírozott apró márkafelirat árulja el, hogy kinek a gyártmányával van dolgunk, de a kivitel nagyon gyakorlatias és átgondolt. A bőrből készült fülpárnák oldalába kis lyukacskákat vágtak a jobb szellőzés érdekében, az előbb említett védőtokban pedig további két, bársonykárpittal bevont "fánkot" találunk. A párnák cseréje egyszerű, két mozdulattal elvégezhető. A fülkamrákat körbeölelő keret éleit ugyanolyan csillogósra csiszolták, mint az új iPhone keretét. A külső, hangszórókat takaró rács is fém, és a szártövek sem műanyagból, hanem rozsdamentes acélból készültek. A masszív vastagságú kábelekben oxigénmentes réz vezetőszálak húzódnak, a fejhallgató felőli oldalon 2,5 mm-es mini Jack csatlakozók, a forráseszköz felőli oldalon pedig ujjnyi vastag fémházba épített, 6,3 mm-es Jack dugót találunk.

OPPO PM-1 high-end fejhallgató

A komfortérzet nagyon jó, bár már légiesebb fülessel is találkoztunk. 395 grammos tömegével viszonylag nehéznek számít a PM-1, végig érezni fogjuk a fejünkön, de a széles párnák jól elosztják a súlyát. A bőrkárpit hosszú távon melegítheti a fejbőrt, ízlés szerint kicserélhető a bársony verzióra. A két párna csak elenyésző mértékben okoz akusztikai különbséget, a bőrrel talán leheletnyit fényesebb középmagas frekvenciákat kapunk.

OPPO PM-1 high-end fejhallgató

Hangminőség

Ahogy jönnek a tesztalanyok, egyik a másik után, a sokadik fejhallgató tesztelése után megerősödött bennünk egyfajta hiányérzet. Kipróbáltunk már jónéhányat, volt közöttük jobb, rosszabb, de a megszámlálhatatlan hangzás-stílus között már csak arra vágytunk, hogy valami mást kapjunk, valami gyökeresen mást. És végre, most megkaptuk.

Nehéz megfogalmazni, hogy milyen érzés először zenét hallgatni a PM-1-en. Vicces módon, az első érzés elégedetlen gondolattal társul: tessék, egy drága fejhallgató, ilyen lágyított magas frekvenciákkal? A teréhez sem kell távcső, aztán a szkeptikus kritikák zuhataga szép lassan elzáródik, és az ember hirtelen azt veszi észre, hogy a fejhallgató elfojtja a gondolatainkat. Pedig az erősítőn, és a mintavételezésen nem állítottunk semmit. A hangerő is ugyanaz. Sajnos közhelyessé vált a "lélegzet-elállító" kifejezés, pedig mi első meghallgatáskor tényleg még levegőt is elfelejtettünk venni, nem a csodálat, hanem a váratlan hatás, a meglepetés miatt. A PM-1 ugyanis aligha emlékeztetett bármire, amit eddig hallottunk.

OPPO PM-1 high-end fejhallgató

Az OPPO PM-1 hangja nem high end jellegű, igazán nem azoknak érdemes kipróbálni, akik mindent akarnak a zenétől, a legapróbb részletekkel, effektekkel, hibákkal. Ez a termék sokkal inkább luxushatással vegyíti, kellemesebbé alakítja a zenét, de figyelem, nem csak próbálja, hanem meg is teszi. Igen, a magas frekvenciák felbontása közel sem olyan élénk és tiszta, mint a legtöbb csúcskategóriás vetélytársé. Cserébe viszont a hangok befogadása közel sem olyan fárasztó hosszú távon, egy rézfúvós koncertet, egy Olivier Latry (orgonaművész) lemezt is végigkísérhetünk fejfájás nélkül, mert a PM-1 annyira emészthetővé teszi a harsány elemeket. Egy másik fantasztikus adottsága; a sajátos térérzet. Nyitottságban visszafogott, viszont az irányítottsága zseniális. Szinte hibátlanul, 360 fokban körbeölel minket a hangmező, a fejünkben átúszó effektek zökkenőmentesen bandukolnak egyik oldalról a másikra, és ez bőven kárpótolt a kicsit szűkös térérzetért. Basszusokban nincsen hiány, egész bátor, tekintélyes mennyiségű mélyeket kapunk még akkor is, hogy ha keményebb zenére váltunk. Nyitott rendszereknél ritka, hogy meleg, testes basszust nyújtsanak. Izgalmasabb lett a karaktere azáltal, hogy a PM-1 tényleg tud ütős mélyeket produkálni. Nekünk úgy tűnt, hogy tesztalanyunk főleg középső frekvenciatartományban tud kiteljesedni, például énekhangok terén szenzációsan teljesít, különösen, ha az énekhez kevert hangszerek csak alárendelt szerepűek. Eliane Elias hangja egyszerűen fantasztikus a PM-1 tolmácsolásában. Gyönyörűen zengő vokáljai a legtöbb hangrendszeren mézédesen szólnak, de a PM-1 mindeközben bársonnyal tekeri be az elménket és lila füstöt pöfékel lelki szemeink elé. És bármilyen mókásnak tűnik ez leírva, a termék hallgatása tényleg ilyen élményt jelent... ideális esetben.

Tipp: Mi számít ideális esetnek? Egy minőségi forráseszköz, és egy csendes szoba. Tesztalanyunk kiválóan szólt az ADL GT-40 vagy Beyerdynamic A20 készülékekre kötve, de 32 ohmos impedanciájának köszönhetően nem kell feltétlenül erőmű a hajtásához. Nyugodt szívvel ajánljuk mellé a FiiO X5 vagy Astell & Kern AK240 mobil lejátszókat. Az OPPO PM-1 félig nyitott rendszerű, ezért kültéri, utcai használatra alkalmatlan, egy nyugodt irodai környezetben, a medence partján vagy a hálószobában, szunyálás előtt viszont jó kis partner.

Végszó

Ha nincs idő elrohanni a masszázsszalonba, törzshelyünkön meginni a kedvenc koktélunkat, vagy késik a francia krémes, akkor tegyük fel az OPPO PM-1-et, és átmenetileg elfeledteti velünk ezeknek a hiányát. Ez a fejhallgató szabályszerűen kényezteti a hallgatóját, de meg kell bocsájtani a hibáit ahhoz, hogy maradéktalanul élvezzük, amire képes. Aki profin kidolgozott térvisszaadásra és sebészeti pontosságú részletekre vágyik, megtalálja a neki való darabot korábbi tesztalanyaink között. Aki pedig úrias, meleg, kellemes, simogató hangra vágyik minden egyes pillanatban, nos... először vegyen egy nagy levegőt, mert a PM-1 árcédulája a magas frekvenciáival ellentétben az ég felé mered. Utána szerezzen egy jó minőségű lejátszót, majd futás meghallgatni a PM-1-et! Nem a legtökéletesebb hangú fejhallgató, ami eddig járt nálunk, de kétségkívül az eddigi legkülönlegesebb élményben volt részünk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.