Megérkeztek hazánkba is a Samsung 2014-es tévéi és hangrendszerei

2014. április 18., péntek, 07:35

Samsung UHD TV LED TV Smart TV okostévé ívelt TV hangrendszer vezetéknélküli hangrendszer Samsung 2014 Samsung Smart Forum

Minden év elején, a CES-en bemutatja minden gyártó az adott évi kínálatát, illetve annak amerikai változatát. Ebből a furcsa helyzetből adódik, hogy akár hónapokon át, az európai és persze a hazai kínálat véglegesítéséig csak tippelhetünk arra, hogy milyen nagyszerű új szolgáltatásokból, kép- és hangminőséget befolyásoló újításokból válogathatunk a boltokban. Persze csak azok után, hogy a készülékek, valamikor a tavaszi és kora nyári időszakban ténylegesen el is jutnak oda.

A Samsung Smart Forum az idén is az első találkozás lehetőségét adta. A koreai gyártó itt sorakoztatta fel, kínálatának legérdekesebb darabjait és azokat az újdonságokat, amik nagy érdeklődésre számítanak.

Már a bejáratnál ott állt a már jól ismert S9, ami továbbra is sokkolóan nagy.

De, de, de...

Nehéz dolga van a nagy gyártóknak. Hiába ontják magukból a hasznos, életünket valóban jobbá tevő apró fejlesztések ezreit, mi vásárlók jobban szeretünk kézzelfogható és nagy dolgok miatt megvenni valamit, mintsem kifinomult apróságok sokaságáért. Ebben a pillanatban a tévé ipar három nagy, könnyen eladható dologgal próbálkozik. Ezek a 4K/UHD, az OLED és az íves/hajlított tévé. Persze részben a technikai nehézségek (OLED gyártási költségei), részben a könnyen fogyasztható, negatív írások sikerén kapaszkodó sajtó és blogger tömeg, ezeket már mind megtámadta, így a gyártók kénytelenek egy kicsit óvatosabban közelíteni ezekhez is.

Létezik OLED tévé a Samsung kínálatában, de nem muszáj mindenkinek azzal foglalkozni.

Az első új technológia, az OLED lényegében nem volt jelen. Kétségtelen, hogy ma még roppant drága, ami miatt az amúgy is nehezen előállítható panelekből tényleg nem készül rengeteg. Így az is érthető, hogy ezt hazánkban nem igazán erőltetik.

Egyre több UHD tévé szerepel a kínálatban és bár UHD film ma még alig beszerezhető, de hála a Samsungnak, a négyszeres felbontást így is kihasználhatjuk. Nem csak ma, de holnap is!

A második fontos technológia a 4K, amit a szaksajtó egy része - ha kissé szkeptikusan is, de - imád, a nagy sajtó pedig hol reklámszerűen magasztal, hol okoskodó hangon leír, épp úgy mint korábban a 3D-t. Pedig ehhez nem kell szemüveg sem. Nos, ezen a téren a Samsung több módszert is alkalmaz, hogy értelmet adjon a 4K-nak.

Samsung Forum 2014

Az első természetesen a felskálázás, aminek az eszközeit a Samsung folyamatosan fejleszti. A bemutatón dolgozó munkatársak egybehangzóan állították, hogy ebben a Samsung utolérhetetlen, miközben a hátuk mögött megjelenő képen, a cég logója elmosódottan lépcsős szélű volt, vagyis a felskálázás nem igazán brillírozott. Persze ezen a téren mi sem várunk csodát. Már az is jó dolog, ha a pixelek teljesen észrevehetetlenné válnak, mint az okostelefonokon is. (Pl.: Galaxy S4/S5)

Samsung Forum 2014 megújítható TV

A második módja a 4K értékesítésének a fejleszthetőség. Itt azonban álljunk meg egy szóra! Ez a szó pedig legyen maga az értékesítés! Bontsuk le a szót és értelmezzük így: értékesebbé tétel. Erről van szó!

Az új UHD modellek ugyanis, már most fel vannak vértezve mindennel, ami csak kellhet, beleértve a mai HD tartalmakhoz leggyakrabban használt H.264 tömörítést leváltó HEVC kodeket, az alig fél éve bemutatott HDMI 2.0 csatlakozást, az MHL 3.0-át és a HDCP 2.2 tartalomvédelmi rendszert is. Ám ezzel nem ért véget a lista. Ugyanis a Samsung itt is beveti az Evolution Kit nevű csodafegyverét, amivel a készülék tudáskészlete a jövőben tovább fejleszthető, az aktuális modellévnek megfelelő szintre. Illetve a One Connect Box is hasonló célt szolgál azzal, hogy a képernyőn kívül helyezi el a készülék agyát. Ha a festészethez hasonlítanánk a dolgot, akkor azt mondhatnánk, hogy a képernyő a vászon, az ecset és a festékes paletta, míg a One Connect Box maga a festőművész. Szintén az UHD (vagy ahogyan a legtöbben ismerik, 4K) előnyeit igyekszik kiaknázni az új Multi-Link szolgáltatás, ami osztott képernyőn jelenít meg több, eltérő vagy akár egymáshoz kapcsolódó tartalmat. Ez nem olyan, mint régen a kép-a-képben rendszer volt, hanem olyan, mint amikor egy filmet nézve a kezünkbe vesszük a tabletet és rákeresünk arra az IMDB-n, információkat keresünk a színészekről, vagy épp megnézünk egy a filmmel kapcsolatos YouTube videót. Mindezt most a tévé képernyőjén tehetjük meg. Ez elsőre talán apróságnak tűnik, de hosszú távon minden bizonnyal nagy hatással lesz az okostévékre.

Samsung Forum 2014 ívelt UHD TV

Itt vannak és fontosak az ívelt tévék, de nem görbülnek túlzottan.

A hajlított tévé az a dolog, ami látványosan újszerű, ezért könnyen eladható. Ugyanakkor már megjelenésének pillanatában a szaksajtó kereszttüzébe került. Az ív, ami a vetítővásznak világából indult és a valóban könnyen hajlítható OLED panelek megjelenésével bukkant fel elsőként a tévézés világában, mostanra megvalósíthatóvá vált az LCD technológiával is. Eredeti célja az volt, hogy a képfelület és a néző távolsága nagyjából egyforma legyen a kép minden pontján. Persze csak nagyjából, hiszen ez tökéletesen csak akkor lenne megvalósítható, ha a képfelület függőlegesen is ívelt lenne, illetve ha egy félszemű lény, küklopsz nézné. A gondok ott kezdődnek, hogy ezáltal szűkül az a terület, amit tévézésre ideálisnak tartunk, erre pedig a Samsung is reagált, azzal, hogy bevezette az Optimális Görbület fogalmát, ami szerintük 3-4 m távolságból ad ideális képet. Mindezt pedig tetézték az Automata Mélységfokozás nevű képjavító rendszerrel "amely kielemzi a kép egyes területeit, és automatikusan hozzáigazítja a kontrasztot a még lenyűgözőbb mélységérzet érdekében, s így 3D hatást kelt speciális szemüveg használata nélkül is."

Ez pedig olyasmi, ami mellett nehéz szó nélkül elmenni! Igaz, hogy a kép világosságából az emberi látás megpróbálja értelmezni a látottak mélységét is, amit fotósok, filmesek grafikusok és még ki tudja hány művészeti ág képviselői meg kell tanuljanak. Ám erre a hatásra alapozva azt állítani, hogy az 3D hatást kelt, külön megemlítve a sztereoszkópikus képalkotással (igazi 3D) kapcsolatos szemüveget, ez már a megtévesztés határát súroló csacskaság.

Igen, egy ilyen szoftver segíthet a néző számára a mélység értelmezésében, bár elvileg erre nincs is szükség, hiszen ezzel az eszközzel maguk a filmesek is élnek.

Samsung Forum 2014 ívelt UHD TV

Az íves tévék témáját volt hivatott elemezni a Smart Forumon egy lakberendező is, aki előadásában inkább az egybe nyitott terekre fektette a hangsúlyt. Illetve bemutatott egy neki tetsző példát a tévék elrejtéséről és szólt arról is, hogy az íves tévék dizájnos belső terekbe illesztésének problémáját majd megoldják a lakberendezők, elvégre leleményes emberek azok. Mi pedig ott ültünk és nem igazán értettük, hogy miről is akart minket ezzel a Samsung meggyőzni?

No de térjünk csak vissza a görbületre! Ugyanis az meglepően szerény! Ezzel pedig eljutottunk a harmadik "de"-hez.

Szó nincs arról, hogy az új modellek ne lennének érdekesek, sőt! A látott képminőség gyönyörű volt, a készülékek pedig még az eddigieknél is ízlésesebbek, finoman kidolgozottabbak! Komolyan letaglózott az a szépség és kidolgozottság, amit láttunk. Épp csak az fáj, hogy a vásárlók figyelmét nem efelé fordítják a reklámok, hírek, szakmailag korrekt, vagy éppen bulvárosan üres (ostoba és ártalmas) cikkek és blogbejegyzések.

Samsung Forum 2014

A Smart Forum nem csak a tévék nagy újításairól szólt

Volt itt számos apróság is. Ilyen például a futball üzemmód, amit élőben kell megtapasztalni, mert leírva komplikáltnak tűnhet. Lényegében az azonnali, kisképen való visszajátszás és néhány eköré szerveződő szolgáltatás, no meg sportra idealizált kép és hangbeállítások. Tovább csiszolta a gyártó a hang- és mozgásvezérlést is, ami egyre érettebbé válik, így talán egyszer rá is szoknak az emberek. Addig is élvezhetjük az új távvezérlőket, amik valóban gyönyörűek és nagyon könnyen használhatóak a képernyőn navigálásra is. Tényleg, le a kalappal!

Samsung Forum 2014

A Samsung kiállította néhány lejátszóját és hangrendszerét is. Így élőben láthattuk a hatalmas hangfalakra épülő parti zenegépet, az új, a korábbiaknál kevésbé merész, de így is szokatlan és szép vezeték nélküli hangrendszereket, néhány csöves erősítést használó elektronikát és persze a gyártó háztartási gépeinek sokaságát. Bár ez nem szakmánkba vágó, de őszinte csodálattal néztük az új mosógépek kezelőszerveit, amelyek között idén már olyan is lesz, ami telefonról, akár interneten keresztül is vezérelhető illetve a két rétegben nyitható hűtőajtót, amivel még takarékosabbak lehetünk.

Samsung Forum 2014 vezetéknélküli hangrendszerek

Mindent egybe vetve, a Samsung Smart Forum érdekes, látványos és hasznos. Sok termék tetszik, de őszintén örülnénk, ha a szórakoztató-elektronikai ipar (minden gyártó) egy kicsit magához térne, és nem görcsölne olyan dolgok hirdetésén, ami az embereknek nincsen hasznára, egy olyan korban, amikor tucatszám készülnek az izgalmas és hasznos újítások.

www.samsung.hu

Samsung Forum 2014 Multi-Link képernyő

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.