M2TECH hiFace USB DAC teszt

2015. március 19., csütörtök, 09:25

M2TECH audio hiFace DAC DA konverter USB DAC hiFace DAC M2TECH DAC DAC teszt DA konverter teszt USB DAC teszt

Manapság közkedvelt téma az öngyújtó nagyságú digitális-analóg konverter, mellyel kis túlzással, minden második hifi gyártó kínálatában találkozhatunk. A végeláthatatlan választékban előfordulnak feltűnő termékek is, mint amilyen például a mai tesztünkben bemutatott hiFace DAC. Nem csak színével próbált figyelmünkbe férkőzni, hanem szokatlanul magas, 384 kHz/32 bites mintavételezésével is.

M2TECH hiFace DACM2TECH hiFace DACM2TECH hiFace TWOO

Kilohertzből sosem elég?

A hiFace DAC egyik fő érdekessége, hogy az általunk látott és kipróbált ?zsebkonverterek? közül egyedül ő képes akár 384 kHz/32 bit mintavételezéssel is üzemelni. Az ilyen magas adatmennyiséggel rögzített hanganyag azonban egyelőre nagyon ritka, gyakorlatilag most még a DSD fájlokon kívül nem találunk olyan hivatalosan elérhető zenét, ami maximálisan kimerítené a hiFace erőforrásait. Végső soron ez nem olyan nagy baj, hiszen legalább elmondhatjuk, hogy jövőbiztos eszköz birtokosai lettünk. A tesztidőszak elején akarva-akaratlanul is az a benyomásunk támadt, hogy az olasz M2Tech inkább a számokkal dobálózott, csak hogy úgymond vonzó gyöngyszemet gördítsen a hifista felhasználók elé. Aztán későbbiekben mégis felszínre került néhány olyan apróság, amelyek korrigálták szemléletünket.

Első benyomások és tudnivalók

A hiFace DAC visszafogott csomagolásba került. Az aprócska papírdoboz mindössze a szivacsba ültetett terméket tartalmazta, egyebet nem mellékelt a gyártó. A nyomtatott dokumentáció hiánya bizonyos értelemben gondot jelent, mert az elhamarkodott felhasználó fontos információkról maradhat le. A hiFace alján, kis matricán olvasható egy link, amelyről letölthető a felhasználói kézikönyv.

A fontos tudnivalókat az interneten fellelhető információk és saját tapasztalataink összegyűjtésével igyekeztünk összegyűjteni mai cikkünkhöz. Jogosan tehetnénk fel a kérdést: Mit fontos tudni egy USB DAC-ról? Hiszen csak bedugjuk, és működik nem?

Dehogynem, viszont pl. Windows felhasználók számára driver letöltése szükséges, ami a gyártó honlapján ingyenesen elérhető. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hiFace nem tartalmaz dedikált hangerőszabályzót, sőt, elméletileg fejhallgató erősítőt sem. Utóbbi mellett azért döntött a gyártó, mert így kevesebb komponens ?férkőzik? a jelfolyam útjába. A termék 2 V-os kimeneti feszültsége arra valóban tökéletes, hogy aktív hangfalakra vagy meglévő sztereó erősítőre kössük rá.

A gyártó honlapján közölt információ alapján úgy tűnhet, hogy termékük akár 100-200 ohmos fejhallgatókat is megtáncoltat, a gyakorlatban viszont bizonyos számítógépeken egy 32 ohmos modellnél is 85 % fölé kell emelnünk a rendszer hangerejét. A mi esetünkben például egy asztali PC-n, JRiver lejátszóval már 30 %-os jelszinten is bőven meghajthattuk HD 600-as referencia fülesünket, míg egy Acer Netbookról, Foobar2000 szoftverrel teljesen fel kellett tolnunk a Windows csúszkáját, és még úgy is kevés volt az eredmény. Ebből az a tanulság, hogy a felhasználónak vásárlás előtt mindenképp érdemes saját rendszerével kipróbálnia a hiFace DAC-ot, tudomásunk szerint erre lehetőséget ad az itthoni forgalmazó.

A készülék külseje élénk narancssárga műanyag, ami a vetélytársak megmunkálásától némileg elmarad. Szerencsére a ?motorháztető? alatt nagyon jó minőségű DAC (Texas Instruments PCM 5102A) rejtőzik, és mint kiderült, a kompatibilitás tartozik tesztalanyunk fő előnyei közé. A hiFace kompatibilis Windows és Mac OS operációs rendszerekkel, sőt, még bizonyos Android és iOS (!) alapú mobileszközökkel is együttműködik, mind külső hangkártya, utóbbihoz kiegészítő applikáció letöltése szükséges.

M2TECH hiFace DAC

Beüzemelés

A hiFace használatához érdemes foobar2000 vagy JRiver Media Center szoftvert használni. Előbbi ingyenes, utóbbi viszont nem csak audiofilek, hanem HTPC tulajdonosok táborában is elismert. E két szoftvert azért javasoljuk, mert ezek támogatják az utólag letöltött ASIO (Audio Stream Input/Output) driver használatát. Leegyszerűsítve a lényeget, e szoftverekkel lehetünk teljes mértékben biztosak abban, hogy a számítógép nem avatkozik bele a DAC munkájába. A foobar2000 és a JRiver oldalain egyaránt találunk segítőkész leírást az ASIO plugin installálásához, maga a folyamat nem bonyolultabb bármilyen számítógépes program telepítésénél.

Tesztidőszakunk alatt AKG K 601 és Sennheiser HD 600 valamint MrSpeakers Alpha Dog fejhallgatókat kötöttünk a hiFace kimenetére, valamint 1-2 napig az ADL EH008 fülhallgatóval is használtuk. Hosszú távon, az esetleges baleseteket elkerülendően érdemes elgondolkozni egy USB hosszabbító beszerzésén, ugyanis a hiFace kissé hosszú, és laptop vagy asztali PC kimenetéből jócskán kilóg, pláne ha hifi fejhallgatónk csatlakozóját is rábiggyesztjük.

Hangminőség

Az ASIO telepítése után határozottan pozitív irányba billent a mérleg, és zenehallgatással teli órák következtek. Az első néhány szám után már nem vizsgálódás céljából, hanem a puszta élvezet kedvéért hallgattuk a felvételeket, és valamennyit ez is felfed a termék eredményességéről.

Az M2TECH hiFace meglepetésszerű módon képes a részleteknek drámaiságot, súlyt és realitásérzetet biztosítani. Eleven és tiszta karakterrel szólaltatta meg a zenéket. Vetélytársaihoz (AudioQuest Dragonfly, Meridian Explorer, stb.) képest hajszálnyit testesebb és melegebb ízzel közölte a hangokat, de leginkább a dinamikai fokozatok nőttek meg, amitől sokkal izgalmasabbá, tartalmasabbá vált a zene. Mint mindig, a végeredmény döntő részét most is a fejhallgató, és a zenefájl minősége határozták meg, viszont a DAC segített ?felszabadítani? azokat a mozzanatokat, árnyalatokat, amiktől hihetőbbé és élettelibbé vált a muzsika. Nekünk nagyon tetszett az a közeli, már-már kínosan intim szféra, ami kialakult közöttünk és a lejátszott számok között. Tény, hogy a hiFace nem tárta fel a hangszínpad legtávolabbi zugait, de a mérsékelt térnagyságtól még ugyanúgy élethű maradt a zene.

M2TECH hiFace TWOO

Apró érdekesség, hogy az M2TECH számos egyéb ?kütyüt? is készít, melyek közé a hiFace TWO is tartozik. Az említett termék a hiFace DAC-hoz hasonló méretű, ellenben nem a jelet alakítja át, hanem a csatlakozófelületet: egyik végén USB, míg másik végén digitális koaxiális csatlakozó található. Ezzel az eszközzel jól járnak azok, akik a számítógéptől a hifi rendszerig, tisztán digitális jelet szeretnének továbbítani.

Végszó

Árkategóriáján belül nagyon jól teljesített az M2TECH hiFace DAC, kicsit felpezsdítette és kiélezte zenei könyvtárunkat anélkül, hogy tönkretette volna a fejhallgató korábbról jól ismert jellemvonásait. Egy ilyen eszköz a minimum azok számára, akik költséghatékony módon szeretnének audiofil hangot előcsikarni a számítógépből.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.