LessLoss kábelek és hifi kiegészítők

Tudományos kapcsolatok

2021. április 15., csütörtök, 00:05

LessLoss audio hifi kábel tápszűrő zavarszűrő LessLoss tápszűrő LessLoss zavarszűrő tápszűrő teszt LessLoss teszt LessLoss kábel LessLoss tápszűrő

Mai cikkünk a LessLoss legnépszerűbb termékeinek ízelítője. Megemlítjük a legújabb generációs, high end rendszerek finomhangolására kiválóan alkalmas Firewall zavarszűrőket és elmeséljük a cseppet sem hétköznapi C-MARC kábelekkel szerzett tapasztalatainkat. Az eredmény egy benyomásainkat összegző beszámoló, mellyel megpróbáljuk érzékeltetni, hogy miként segítettek a LessLoss kiegészítői korábban ismeretlen magasságokat elérni a minőségi zenehallgatásban.

LessLoss C-MARC kábelekLessLoss C-MARC kábelekLessLoss C-MARC kábel tesztLessLoss C-MARC hangfalkábelLessLoss C-MARC hangfalkábelLessLoss C-MARC hangfalkábelLessLoss C-MARC hangfalkábelLessLoss C-MARC hangfalkábelLessLoss C-MARC hangfalkábelLessLoss C-MARC hangfalkábelLessLoss C-MARC RCA kábelLessLoss C-MARC RCA kábelLessLoss C-MARC RCA kábelLessLoss C-MARC RCA kábelLessLoss C-MARC RCA kábelLessLoss C-MARC RCA kábelLessLoss C-MARC RCA kábelLessLoss C-MARC XLR kábelLessLoss Firewall 640x tápszűrőLessLoss Firewall 640x tápszűrőLessLoss Firewall 640x tápszűrőLessLoss Firewall 640x tápszűrőLessLoss Firewall 640x tápszűrőLessLoss Firewall 640x tápszűrőLessLoss Firewall 640x tápszűrőLessLoss Firewall for loudspeakers szűrőLessLoss Firewall for loudspeakers szűrőLessLoss Firewall for loudspeakers szűrőLessLoss Firewall for loudspeakers szűrőLessLoss Firewall for loudspeakers szűrőLessLoss Firewall for loudspeakers szűrőLessLoss Firewall for loudspeakers szűrőLessLoss Firewall for loudspeakers szűrőLessLoss Firewall for loudspeakers szűrőLessLoss Firewall for loudspeakers szűrőLessLoss Firewall for loudspeakers szűrőLessLoss Firewall for loudspeakers szűrőLessLoss Firewall for loudspeakers szűrő

Csodabogarak a név mögött

Először 2013-ban találkoztunk a LessLoss nevével, amikor DFPC tápkábeleiket teszteltük. A gyártó különc és egzotikus jellege azóta sem csökkent, sőt. A kábeleken kívül egészen elvetemültnek tűnő eszközöket, pl. fadobozba szerelt D/A konvertert is készítenek. A LessLoss a high end hifi világra összpontosít, nem titok az sem, hogy valamennyi termékük relatíve magas összegbe kerül. De valamit az árért cserébe fel kell mutatni. Hogyan válik effektív kiegészítővé például egy tápkábel?

Kevesen tudják, hogy a litván cég sikere két embernek köszönhető. Vilmantas Duda, aki a hangtechnikusként dolgozott számos stúdióban, mielőtt elektromérnökként csatlakozott a LessLoss műhelyéhez, hogy jelátalakítókat tervezzen. A nagyfőnök pedig a három nyelven folyékonyan beszélő Louis Motek, aki kellően különc figura ahhoz, hogy élénk színfoltként gazdagítsa az audiofil világot. Eleve zenész családban nőtt fel, később dolgozott New York-ban ékszerészként, kb. egy évtizedig pedig Pro-Tools alapú hangstúdióban munkálkodott. Utóbbi indította el Louis érdeklődését a high end felé, az eredmény pedig a cég weboldalára lépve azonnal megtekinthető.

Cikkünk megírása előtt felvettük a kapcsolatot Louis-szal, hogy megtudjunk egy-két részletet a C-MARC kábelekkel (pl. azok bejáratásával) kapcsolatban. Minden kérdésünkre impozáns angolsággal, részletesen kifejtett választ kaptunk. Szerinte a bejáratás (vagyis azon fázisnak elérése, ami egy bizonyos időtartam után már nem okoz hangminőség változásokat, de erre konkrétabb, tudományos válasz mai napig nincsen) több ezer vásárló visszajelzése alapján, nagyjából 2-3 hetet vesz igénybe, de sok felhasználó szerint a 2. nap szokott a legrosszabb lenni, utána a rendszer egyre szebben muzsikálhat.

LessLoss C-MARC RCA kábel

Mit jelent a C-MARC?

A C-MARC a Common-mode Auto-rejecting Wire and Cable szavakból összerakott mozaikszó. Az 1930-as években kifejlesztett ún. Humbucker tekercs (ilyet építenek elektromos gitárokba is, a zúgás megszűntetésére) elvét alkalmazza modern kialakításban. Különleges, tovább gondolt Litze huzalos szerkezete azt a célt szolgálja, hogy tipikusan túlszennyezett elektromágneses környezetben (aminek a legtöbb modern otthon számít) is zajkioltóként viselkedve továbbítsa a jelet. Főbb jellemzői közé sorolhatók az egymáson rétegződő, spirál alakban, ellentétes irányban szőtt (kriogázos eljárással kezelt réz) vezetők, az alacsony ellenállás, rendkívül csekély tömeg és magas rugalmasság. Nincsen hozzáadott fémfóliaréteg, sem pedig külső, vastag PVC. Szerkezetének köszönhetően vibrációcsökkentő szerepet is betölt.

LessLoss C-MARC RCA kábel

Hangfalkábel és összekötő kábel... egyszerre?

A sztenderd C-MARC vezeték szerkezete koaxiális felépítésű. Ezáltal készíthető belőle analóg sztereó RCA összekötő, digitális koaxiális, valamint hangfal kábel is. Ezek megvásárolhatók LessLoss által készre szerelt kiadásban. Ugyanakkor a C-MARC kábelek folyóméterre is kaphatók. Tehát a vásárlók igény szerint kérhetik a nyerset, hogy saját maguk felszereljék rá a dugókat. További opcióként az is lehetséges, hogy a kompatibilis csatlakozó kiválasztása után a KáCsa Audió technikusai végezzék az összeszerelést. A koaxiális C-MARC kábel kb. 55 000 Ft/m áron vásárolható meg tetszőleges hosszúságban, amihez opcionálisan hozzáadódik a csatlakozók ára, plusz a szerelési díj.

LessLoss C-MARC RCA kábel

A LessLoss C-MARC kábelek megjelenése diszkrét és elegáns, ugyanakkor más high end gyártmányokhoz képest puritánnak tűnő. Rendhagyó pamut köpenyük egyfajta elegáns kézműves hatást kölcsönöz. Mókás megtapasztalni a rugalmasságukat, épp olyan lazák, mint egy darab kötél, elsőre nehéz elképzelni, hogy hogyan került beléjük összesen 384 rézszál. A tápkábel (amelyre külön cikkben térünk majd vissza) némileg merevebb, mivel három, szorosan összefont szálból épül fel, amelyek külsejét a pamuthoz képest erősebb, műszálas szövet köpeny fedi.

LessLoss C-MARC XLR kábel

Megjegyzés: szimmetrikus jeltovábbításra alkalmas XLR kábelt is gyárt a LessLoss, de az egy hozzáadott, 3. réteget tartalmazó, ún. triaxiális C-MARC vezetékből készül, ezáltal kicsit vastagabb, de nem kevésbé rugalmas.

Saját tapasztalat a LessLoss C-MARC kábelekkel

A LessLoss által szerelt C-MARC RCA analóg sztereó összekötő Xhadow dugókkal készül. Utóbbi kétségtelenül high end minőségű, viszont a csatlakozók szélessége miatt nem alkalmazható olyan készülékeken, amelyeken az aljzatok közel vannak egymáshoz (a hifi eszközök nagy része sajnos ilyen). A KáCsa Audió jóvoltából kipróbálhattuk a C-MARC kábelt úgy, hogy egy keskenyebb, AECO gyártmányú csatlakozó készletet szereltek rá.

LessLoss C-MARC RCA kábel

Az összekötő kábellel elért eredmény dióhéjban: szellős hangkarakter, áramló energia, zen-mesteri módon kiegyensúlyozott színpadkép, fejlett mikro-dinamikai ábrázolás. A C-MARC hangfalkábel pedig ugyanezeket a karakterisztikai sajátosságokat nyújtotta, még tovább optimalizálva rendszerünket a teljesebb és intimebb hangélmény felé. Különböző hangrendszereken is kipróbáltuk (Atlantic Technology, ELAC, majd Bowers & Wilkins hangsugárzókkal) és minden esetben csak előnyös változásokkal találkoztunk. A korábbi, nagyságrendileg olcsóbb kábelhez képest a magas frekvenciákból eltűnt a harsányság, felesleges fűszerezés, a basszus szebben szétterjedt a térben, ugyanakkor a mélyhangokhoz tartozó dobbanó, búgó, pendülő effektek súlytalanabb, precízebb ábrázolással jelentek meg.

LessLoss C-MARC kábel teszt

De a C-MARC hatását nem lehet pusztán a frekvenciák és a virtuális tér szintjén megfogalmazni. Minket főleg áramló, magától értetődő, kontrollált hatásával győzött meg. Egyfajta nyugalommal és bőségérzettel szembesített minket tompítás, lassítás, tömörítés nélkül. Csökkentette a mesterségesség érzetét, a digitálist analóg-szerűbbé tette koszolás, torzítás, színezés nélkül. Könnyítette a fókuszt, használatával hamarabb észrevettük az elásott, félreeső, háttérben úszó hangokat. Eközben a zene kitárulkozott minden irányba. Az imént leírt hatásokkal találkoztunk az analóg sztereó összekötő kábel beillesztésekor és pontosan ezek fokozódtak tovább a hangfalkábel beillesztésével.

LessLoss C-MARC hangfalkábel

Firewall for loudspeakers

A LessLoss skin-szűrő technológiáját alkalmazza e különös kiegészítő, amely irányított szűrést végez. A komplett egység lényegében egy hangfalkábel végére illeszthető idom, amelyet a hangsugárzó mögé kell illeszteni. Egy pár hagyományos sztereó hangfalhoz egy szett szűrő szükséges, amely 2 pár, azaz 4 db elemet tartalmaz.

LessLoss Firewall for loudspeakers szűrő

A Firewall for loudspeakers egy banándugó-kompatibilis aljzatból, egy kb. 14 cm hosszú tokból és kb. 8,5 cm-es LessLoss C-MARC hangsugárzó kábelből áll, amely BFA stílusú banándugóval csatlakoztatható a hangfalba. A tok belsejében egyedi, házon belül megmunkált rézrudak láthatók. Utóbbiakat hosszúkás szürke ketrecek veszik körül, amelyeket speciális, úgynevezett Direct Metal Laser Sintering (DMLS) eljárással hoztak létre egy erre kialakított laborban. Mindezt átlátszó műgyantával öntötték ki, amely házként szolgál, védve a belső elemeket. A védelem azért fontos, mert a gondosan irányított rézrudacskák rendkívül lágyak és sérülékenyek. Az összkép egy olyan egyedi és szokatlan termék, amihez foghatót más cégtől még nem láttunk.

LessLoss Firewall for loudspeakers szűrő

A Firewall for loudspeakers komplett leírása, a gyártással kapcsolatos érdekességekkel, magyarra fordítva megtalálható a KáCsa Audió honlapján.

LessLoss Firewall for loudspeakers szűrő

Saját tapasztalat a Firewall for loudspeakers szűrővel

E kiegészítő hatását a legnehezebb szavakkal leírni. Míg a C-MARC kábel(ek) alkalmazása kiegyensúlyozottságot, áramlást és józanabb karaktert segített elérni, addig ez a kiegészítő koffeinként, vagy inkább személyi edzőként hatott hangdobozainkra. A 640x tápszűrő az általános tisztaságérzetet és a színpad mélységét támogatta leginkább. Ahhoz képest a Firewall for loudspeakers a hangfalak komplett közlésmódját, nyitottságát, hangmező kiterjesztését fokozta fel. Hatása olyan jellegű volt, mintha a hangszórókat és a keresztváltót jobbra cserélték volna.

LessLoss Firewall for loudspeakers szűrő

A sztereó színpad közepe markánsabb jelleget kapott, a zenészek szilárdabb kontúrral rajzolódtak ki, illetve a hangsugárzók "köddé válása", a transzparencia, a holografikus jelenlét érzet meglepő mértékben megnőtt. Érthetetlenül hatékony kristályosító hatást gyakorolt a magassugárzóra még akkor is, ha szalagos (ELAC) vagy dóm (Atlantic Technology) egységgel ellátott hangfalat füleltünk. Saját AT-1 hangsugárzóink jellemzően kissé lágyabb, óvatosabb magashangokat nyújtottak korábban. A Firewall for loudspeakers szűrővel artikuláltabbak lettek a mikrodinamikus részletek és az atmoszféra is egyértelműen kiterjedt minden irányba.

LessLoss Firewall for loudspeakers szűrő

Firewall 640x kondícionáló

E szűrő továbbfejlesztett kiadása a korábban általunk is bemutatott Firewall 64x-nek. Tölgyfából megmunkált házában most már ugyanazok a speciális rézrudacskák és lézeres szinterezéssel előállított elemek találhatók, amelyek az előző bekezdésekben taglalt Firewall for loudspeakers alkotórészei. Az eszköz passzív módon működik, tehát nem tartalmaz ellenállásokat, diódákat vagy biztosítékot. Az aranyozott IEC aljzat és a C13 típusú IEC készülékdugó is a legjobb minőségű anyagokból készültek, utóbbi japánból származó, kriogázos eljárással kezelt, tiszta réz vezetőt tartalmaz.

LessLoss Firewall 640x tápszűrő

Saját tapasztalat a Firewall 640x szűrővel

A LessLoss kondicionálót Atlantic Technology hangsugárzóróból és Rotel erősítőből álló kétcsatornás hangrendszerrel, valamint később egy RME ADI-2 D/A konverter/Sennheiser HD 800 S párossal is kipróbáltuk. Ahhoz hasonló érzés lett úrrá rajtunk, mintha valamelyik készüléket (vagy az összeset?) sokkal drágábbra cseréltük volna. Olyan alapvető térbeli összetevők rendeződtek át, amelyekről azt hittük, hogy visszavonhatatlanul a hangfelvétel részét képezték. Például a jól ismert Herbie Hancock - Watermelon Man c. számnál a Firewall nélkül kicsit ködösebb, mosottabb volt a színpad háttere. A szűrő beillesztése után ez a köd elillant. A hangrendszer közlésmódja egyértelműen merészebb, közvetlenebb, letisztultabb lett, egy féltéglányi nagyságú passzív eszköztől. Másodpercek sem kellettek a változások felismeréséhez.

LessLoss Firewall 640x tápszűrő

Ugyanakkor a basszus is egyértelműen jobban kibontakozott. A szűrő nélküli árammal kicsit tompábbak, lomhábbak és tolakodóbbak voltak az ütős hangszerek. Majd bekerült a Firewall és ugyanazzal a zeneszámmal (UNKLE - Ar.Mour) szebben összekapcsolódott a színpad a két hangsugárzó között. Eközben beépültek a súlyos lábdobok és önállóbbá, szellősebbé változtak. Nem tudtuk összehasonlítani elődjével, a 64x verzióval, ezért csak emlékezetünkre támaszkodhattunk. Amennyire memóriánk engedte ezt feltételezni, a 640x szűrő sokkal direktebbé, kimértebbé tette a rendszer dinamikáját. A basszus jóval szikárabb, fegyelmezettebb lett az új technológiával.

LessLoss Firewall 640x tápszűrő

Záró gondolatok

A LessLoss Firewall zavarszűrők segítségével sokadszorra is bebizonyosodott, hogy a jelfolyam, az elektromos áram "stimulációja" képes komponens szintű különbségeket eredményezni. Ugyanakkor annak ténye is elgondolkodtató, hogy aktív elektronika nélkül is csillapíthatók a hangmezőben lévő hibák, pontatlanságok. A LessLoss termékei nem nevezhetők olcsónak, de nem is olcsó hangrendszerekhez ajánlottak.

A Firewall for loudspeakers szűrőt azoknak érdemes kipróbálni, akik szeretnék tisztább, nyíltabb, kitárulkozóbb irányba terelni rendszerüket. A Firewall 640x a mi tesztkészülékeinkkel drámaibb változásokat hozott. Nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy melyik éri meg jobban az árát, de a mi rendszerünkben a 640x több javulást hozott kevesebb összegért.

De ha már egymással vetjük össze a szóban forgó termékeket, akkor leszögezhetjük azt is, hogy főleg a C-MARC kábelek vitték el a műsort. A zene fogyaszthatóságát, a hosszú távú élvezhetőséget, a pihentetőbb élményt mesteri szinten elősegítették úgy, hogy közben a részleteket engedték felszabadultan mozogni. Végül a kölcsönkapott C-MARC hangsugárzókábel és analóg összekötő RCA kábel párt nem is adtuk vissza. Úgy döntöttünk, hogy megtartjuk azokat referenciának, mert saját rendszerünk minőségét egyértelműen és kizárólag pozitív irányba változtatták meg Louis "ruhaszárítókötelei".

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor):

LessLoss C-MARC RCA kábel: 252 360 Ft (1 m)

LessLoss C-MARC XLR kábel: 303 400 Ft (1 m)

LessLoss Firewall 360x tápszűrő: 208 680 Ft

LessLoss Firewall for loudspeakers szűrő: 528 730 Ft

Forgalmazó:

KáCsa Audió Kft.

+36-1-220-9100

+36-30-884-1234

1149 Budapest, Fogarasi út 19/E

kacsa-audio.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.