Klipsch SPL-120 aktív mélyláda teszt

2021. január 13., szerda, 11:05

Klipsch audio hifi házimozi hangfal hangszóró mélyláda mélysugárzó aktív mélyláda házimozi mélyláda mélyláda teszt Klipsch hangfal Klipsch mélyláda aktív mélyláda teszt házimozi mélyláda teszt Klipsch mélyláda teszt

A Klipsch rajongóinak - rengetegen vannak - jó hír az új SPL nevezetű mélyláda sorozat megjelenése, amely három tagot számlál, számozásuk 100; 120; 150, ezek nem meglepő módon a hangszórók méretét jelzik. Jelen tesztünkben a középső modellel eltöltött két hónap tapasztalatairól számolunk be.

Klipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyláda hangszóróKlipsch SPL-120 aktív mélyláda hátlapKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch WA-2

A Klipsch védjegynek is tekinthető, jól ismert, rézbevonatú, Cerametallic nevű membrán néz velünk szembe, névleges mérete 30 centi. D osztályú erősítő mozgatja 300/600 wattal a kétrétegű rézhuzal tekercselésű lengőcsévét, ami teljesítmény egy basszreflex szubládához bőven elegendő, ezt a beüzemelés utáni percekben megtapasztaltuk.

Klipsch SPL-120 aktív mélyláda

A membrán védelmére szolgáló szövetet MDF keretre feszítették, a maga nemében tisztességes darab, ám kár vele elrontani az összképet és a hangzást. Ha ennek rögzítésére az előlapon lyukak lennének a kiálló fémpöckök helyett, az több szempontból előnyösebbnek tartanánk.

Klipsch SPL-120 aktív mélyláda

Az MDF anyagú doboz előlapjának alját teljes szélességben elfoglalja a Flare Port nevezetű reflexnyílás, ezt is ismerjük és kedveljük. Hatásos fegyver a portzaj ellen, pedig vadul áramlik rajta a levegő, amit a közeli szőnyeg rojtjainak lebegése tett jól láthatóvá.

Klipsch SPL-120 aktív mélyláda hátlap

A hátlap cseppet sem bonyolult, a szokásos jelszint és aluláteresztő szűrő tekerőgombok mellett két pöcökkel a bekapcsolás módját és a fázis állíthatjuk be. Bemenetből két RCA áll rendelkezésre, amik a kezelési leírás ábráival ellentétes elrendezésűek. A rajzon a L(eft) feliratú RCA egyben LFE bemenet is. Ez teljesen rendben van, ám tesztalanyunk hátlapján pont fordított felállással találkoztunk, mint az ábrán. A bal oldali hüvely a piros színű, az alatt olvasható a R(ight) betű, tőle jobbra a fehér helyezkedik el, alatta L/LFE felirattal. Melyiknek higgyünk? Némi fejtörés után az erősítő fémlapjára írtat vettük alapul, úgy használtuk az SPL-120-at.

Klipsch WA-2

Az említetteknél ritkábban felbukkanó csatlakozó a WA-2 típusú, vezeték nélküli jelátvitelt biztosító szett számára került oda. Érdekesség a kettős, szimultán használat lehetősége, amikor például a házimozi erősítő az imént említett módon kapcsolódik, plusz egy sztereó készülék RCA kábellel.

Teljesen rendben van a karcolásnak ellenálló, famintázatú fólia bevonat, ebben az árkategóriában kívánni sem lehet szebbet és jobbat. Alacsony és viszonylag kis átmérőjű gumilábain stabilan áll a mélyláda, a legvadabb hajtás során sem mozdult el.

Klipsch SPL-120 aktív mélyláda

A kezelési leírás szerint 15-20 perc jel nélküli idő után kapcsol készenléti állásba, tehát nem kell megijedni, ha a filmnézés befejezése után negyedórával még világít a zöld LED.

Tesztünk idején 250000 forint helyett 180000-ért árulják, ami több, mint baráti, ezért a maximális pontot adtuk az ár/érték arányára.

A teszteléshez, valamint a két hónapos nyüstöléshez Marantz AV8801 processzort, VLS tápegységes Dune Prime 3.0 lejátszót használtunk, a Klipsch SPL-120 Nordost Bass Line kábelen kapta a jeleket.

Klipsch SPL-120 aktív mélyláda hangszóró

A meghallgatást műszeres frekvencia-átvitel méréssel kezdtük, mely során a gyártó által megadott értékeket láttuk a kijelzőn. Ez konkrétan 25 és 70 Hz között 77-80 dB, 20 hertzen 6-tal volt kevesebb. Nem szabvány szerint 1 méterre a membrántól, hanem ahogy minden esetben szoktuk, a filmnézős kanapé közepén ülve, a mikrofon mellmagasságban volt, mivel nézni és látni kell a számokat. Jól mutatja az SPL-120 erejét, hogy a jelszintet a tekerentyű 10-11 óra közötti helyzetében véltük megfelelőnek, aminek remegnie kellett, az remegett, tehát bőven volt benne tartalék.

A szokásos filmrészletek mellé olyanokat is beválogattunk, amik véletlenszerűen elénk kerültek a lejátszóhoz csatlakozó merevlemezek tartalmából. Hulk földet érése megremegtette a padlót, üvöltése szinte a hajunkat lebegtette. A karabélyok nagyobb kaliberűnek hangzottak a megszokotthoz képest, mintha már a .50-es géppuska dörögne, majd amikor az is előkerült shotgunként, vagy inkább gránátvetőként adta elő magát. Mindegyik fegyver egy-két űrmérettel nagyobbakat idézett. Ugyanezt tapasztaltuk a Drive zálogház kirablásos jelenetének revolverlövései során. Az autós üldözés végén az ugrás után landoló járgány brutálisat puffant, ez kiváltotta elismerésünket, ilyennek szeretjük hallani. A San Andreas földrengéstől összeomló, eldőlő felhőkarcolói rémisztő effektusokkal bombázták füleinket, a készítők szándéka szerint. Szerencsénkre a valóságban semelyikünk nem tapasztalt még hasonlót sem, így aztán a hitelesség itt nem lehetett kérdéses. A Valkyrie sivatagi légitámadása élvezetet nyújtott, a gépágyú bum-bum-bumja és a robbanások elnyerték tesztcsapatunk tetszését. Zenéből nem csak Marcus Miller és társai kerültek terítékre, hanem Adele Skyfall című száma is. A részletező képesség és a gyorsaság lehetett volna jobb, ezért nem lehetett megállapítani melyik hangszer, a basszusgitár vagy a zongora legvastagabb húrjai, netán a lábdob adja a folyamatosan jelenlévő szubbasszus ütemeket. A James Bond főcímdalban a mélybasszus uralkodni próbált, folyamatosan versenyre kelt a többi frekvencia-tartománnyal ezért a processzort Direct állásba kapcsoltuk, kiiktatva a Klipschet és frontsugárzóink 31,5 hertztől erőteljesen dolgozó 21 centis mélyhangszóróira bíztuk a munkáját. Nagyon messze volt attól az SPL-120, hogy élvezhetetlen legyen, csupán az előzőleg tesztelt, jelenlegi akciós ár duplájába kerülő mélyládához viszonyítottunk, annak hangja volt az aktuális etalon.

Klipsch SPL-120 aktív mélyláda

Alternatívák

Ha hirtelen kellene mondanunk másik basszreflex típust, ami ennyi pénzért, 179999 forintért erősebb, hangosabb, mélyebbre megy és 30 centis a hangszórója akkor nagy bajban lennénk, egy sem jut eszünkbe. Némi fejtörés után sem, ám a mindössze 10000 forinttal többért megvásárolható Polk Audio DSW PRO 660 veszélyes kihívó, jár hozzá távirányító, 100/200 wattal erősebb. Az eredeti, 250000 forintos listaárat figyelembe véve komoly vetélytárs a DALI SUB E-12F, ami wattokban kevesebbet kínál, de minden egyéb tekintetben ésszerű alternatíva lehet, ráadásul olcsóbb 20000 forinttal. Kifutó modell, ezért extra kedvező áron adják az SVS PB-2000 szubládát, de a készletek erősen fogynak, már csak szerencsével lehet hozzájutni 229990 forintért. Megfontolandó ugyanennyiért a Canton SUB 12.3, ami reflexnyílás helyett passzívmembránnal segíti a mélyhang-átvitelt.

Végszó

A Klipsch SPL-120 nevéhez hű produkcióval, konkrétan hatalmas maximális hangnyomásával szerezhet híveket. Szinte lehetetlen zavarba hozni, jóval 100 dB fölötti értéket elérve sem torzít, a miénknél jóval nagyobb, 30-35 négyzetméteres szobában is elegendő lehet. Kivéve persze az olyan elvetemült szubbasszus fetisiszták számára, akik akkora helyiségben kettő, vagy még több, 38-46 centis hangszóró között érzik jól magukat. Nekik az eggyel nagyobb testvért, az SPL-150-et ajánljuk kipróbálásra.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.