KEF Q400b aktív mélyláda teszt

2017. április 7., péntek, 14:30

KEF audio hifi házimozi hangfal hangszóró mélyláda mélysugárzó KEF hangfal KEF mélyláda aktív mélyláda házimozi mélyláda hangfal teszt mélyláda teszt KEF mélyláda teszt KEF hangfal teszt aktív mélyláda teszt házimozi mélyláda teszt

Régi, kedves ismerőseink a különféle KEF hangfalak, honlapunkon olvashatnak róluk cikkeket, ám mélyláda mostanáig nem érkezett hozzánk. Kíváncsiak voltunk, mit alkotott a patinás angol gyártó ebben a műfajban, íme, a Q400b tesztelése során szerzett tapasztalataink összefoglalása.

KEF Q400b aktív mélyládaKEF Q400b aktív mélyládaKEF Q400b aktív mélyládaKEF Q400b aktív mélyládaKEF Q400b aktív mélyládaKEF Q400b aktív mélyládaKEF Q400b aktív mélyládaKEF Q400b aktív mélyláda hátlapKEF Q400b aktív mélyláda hátlapKEF Q400b aktív mélyláda hátlapKEF Q400b aktív mélyládaKEF Q400b aktív mélyláda belsőKEF Q400b aktív mélyláda belsőKEF Q400b aktív mélyláda belsőKEF Q400b aktív mélyláda belsőKEF Q400b mélysugárzóKEF Q400b mélysugárzóKEF Q400b mélysugárzó

A KEF Q400b zárt rendszerű, meglehetősen kicsi, pár milliméter eltéréssel szabályos kocka alakú doboz, ládának titulálni már-már túlzásnak tűnik. Típusjelöléséből kiderül, hogy a Q sorozat álló- és állványos hangfalaihoz szánták tervezői, viszont ezen a betűn kívül más hasonlóságot nem sikerült felfedeznünk.

Esztétikus kinézetű ez a mélynyomó, ami köszönhető a hangszórókosár peremét és az azt rögzítő csavarokat elrejtő gumikeretnek. Utóbbi idom harmonikus egységet képez az előlappal.

KEF Q400b mélysugárzó

A 25 centis hangszóró membránja polipropilén, nem alumínium, mint a többi Q sorozatú hangfalakban lévőké, nem öntvény a kosár, csupán sajtolt fémlemez. A porsapka méretéből következtetve a lengőcséve alighanem szintén 50 mm-es, mint például a Q900 mélysugárzóié. Szubbasszus hangszóróhoz képest szokatlanul keskeny gumiperem övezi a membránt, melynek így rendkívül feszessé vált a felfüggesztése, ujjainkkal alig tudtuk megmozgatni.

KEF Q400b mélysugárzó

A tripla mágnes nem gyakori, itt bőkezűek voltak a tervezők és a hűtésről/szellőzésről is gondoskodtak a pólusvas jókora átmérőjű furatával. A dobozon belüli dobozba rejtett erősítő 200 W teljesítményű, D osztályú. A hátlapon két darab RCA (egyikük LFE) és egy speciális aljzat (mellékelték a beleillő csatlakozót) fogadja az erősítő jelét, utóbbi a hangszórókimenetekét. A keresztváltás és a hangerő lágyan racsnizott potméterekkel állítható, a fázis szabályzó kétállású: 0 vagy 180 fok.

KEF Q400b aktív mélyláda hátlap

A két tekerőgomb közé helyezett LED piros vagy zöld fénnyel jelzi az üzemállapotot. Ennek fénye a legközelebbi falra vetülve a nézői/hallgatói pozícióból tisztán látható és cseppet sem zavaró.

KEF Q400b aktív mélyláda hátlap

A mélysugárzó védőkeretét vékony MDF lapból faragták ki, kiváló minőségű textilborítást feszítettek rá, ami a lehető legkevesebbet tart vissza a megmozgatott levegőből. Ennek ellenére nem hagytuk rajta pár percnél tovább. Rögzítése négy pöcökkel történik, az előlap erre szolgáló lyukai alig észrevehetőek.

KEF Q400b aktív mélyláda

A mélyláda a padlóhoz 4 db csonka gúla gumilábbal kapcsolódik, azokat tüskékre cserélni csak jelentős barkácsolás után lehetséges.

A Q400b négyféle borítással készül - fekete, fehér, dió és rózsafa - de mindegyik csak fólia, nem valódi fa és nem is lakkozás.

Árakról csak a cikkek végén szoktunk említést tenni, de most itt is leírjuk, hogy az importőr jelentős árengedménnyel kínálja a KEF Q400b mélyládát: a 229990 forintos listaár helyett 129990 Ft-ért, ami több mint kedvező.

KEF Q400b aktív mélyláda belső

Meghallgatás

Két erősítővel párosítottuk a Q400b mélyládát, egyikük a szokásos Cambridge Audio CXR120, másik az éppen tesztelés alatt álló Marantz SR7011. Csatlakoztatásához Nordost Bass-Line valamint QED szub- és IsoTek tápkábelt használtunk.

Dinamikában - ami nem keverendő össze a hangossággal - egyértelműen jeleskedett, pontosságban és feszességben úgyszintén. A műszaki adatokban szereplő 28 Hz-es alsó frekvenciahatár korrekt, fedi a valóságot, sőt, nyugodt szívvel írhattak volna 1-2 hertzcel kevesebbet. A 110 decibeles legnagyobb hangnyomás nem elérhetetlen, de ahhoz már akkora kivezérlés szükségeltetik, ami az egyébként meglévő pozitívumokat halványítja, ezt többször megtapasztaltuk. A keskeny gumiperem nem enged extra membránkitérést, inkább a gyorsaságot, precízséget segíti és ez egyáltalán nem baj.

KEF Q400b aktív mélyláda

Ez a mélyláda nem azoknak való, akik fal- és kanapérengető lökéshullámokra vágynak. A Deepwater Horizon című film robbanásait és egyéb basszus effektjeit tisztességesen megszólaltatta, nem volt hiányérzetünk. Sorra vettük a szubláda tesztelő akciófilm csokrot ABC sorrendben, kezdve a Drive zálogház kirablós és autós üldözéses jelenetével, folytatva a Hulk-kal, befejezve a Valkyrie sivatagi repülőgépraj támadásának sokkoló képsoraival. Kivétel nélkül mindenhol ugyanazt az arcát mutatta a Q400b: enyhe visszafogottságon kívül mindent jól oldott meg, még részletező is volt a hangja. Eme tulajdonság és a remek dinamika Marcus Miller basszusgitár játékát sokkal élvezetesebbé tette, mint egy böhöm basszreflex láda a maga mellkast döngető brutalitásával.

KEF Q400b aktív mélyláda belső

Kipróbáltuk a 40 hertzen 6 vagy 12 dB mértékű basszus kiemelést, de sok éve kialakult ellenérzésünk nem enyhült az ilyesfajta beavatkozásokkal szemben. Nem lett ettől hirtelen 30 centis a membrán, nem mozgatott meg kétszer annyi levegőt, mint korábban, ezért inkább kikapcsoltuk, legyen kevesebb decibel, de ami szól, abba ne lehessen belekötni.

Összegzés

A KEF Q400b a mélyládák nagy családfájának olyan oldalágán található, melyről a méretüknek, teljesítményüknek és kialakításuknak megfelelő, hivalkodástól mentes, feladatukat precízen ellátó gyümölcsök szüretelhetők. Aki kevesli a hangnyomását, vegyen belőle kettőt, akkor decibelekből is minden igényt kielégítő bőségben részesül és a végösszeg még mindig nem lépte túl a 260000 forintot.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.