Kaleidescape - mindent másképp

2013. november 8., péntek, 14:25

Kaleidescape szerver film szerver lejátszó DREAMCINEMA Blu-ray lejátszó film lejátszó movie server

KaleidescapeKaleidescapeKaleidescapeKaleidescapeKaleidescapeKaleidescapeKaleidescape

A technikai oldal természetesen roppant összetett

A hagyományos hálózatos szórakoztató rendszerekhez hasonlóan, a Kaleidescape-ben is van szerver és lejátszó szerepkör, ám ezek itt kiegészülnek egy, a filmek és zenék importálását és a lemezek esetleges tárolását is elvégző lemeztárral. Ennek egyik oka, hogy egy igazán magas kényelmet kínáló rendszer maga kell gondoskodjon a tartalom beolvasásáról, ilyesmivel a felhasználót nem terhelheti. A másik ok az, hogy ha Blu-ray lemezről származó filmet szeretnénk lejátszani, akkor a korongnak a készülékben kell lennie.

Miért kell a már importált lemeznek a gépben lennie ahhoz, hogy a róla lemásolt filmet megnézhessük? Ez az ára annak, hogy a rendszer teljesen legális keretek között tud működni. Szerencsére ez a korlátozás a CD-re és DVD-re nem terjed ki, azokat importálás után kivehetjük, ezért az M700 vagy a lejátszóval is kombinált DV700 lemeztár nem fog hamar megtelni. Ha mégis több hely kellene, a rendszer könnyen bővíthető további tárakkal.

Fontos megjegyezni, hogy a Kaleidescape nem a kalóz tartalmak otthona, itt nem a torrent oldalak filmjeit és zenéit várja a tárhely. A behelyezett lemezek tartalmáról a rendszer pontos másolatot készít a tárhelyen és a későbbi lejátszás már ezt fogja felhasználni!

Az a kérdés is jogosan merülhet fel, hogy ha a Blu-ray lemeznek a gépben kell lennie, akkor miért kell azt importálni, miért jó a szerver merevlemezein erre használni a helyet?

Ha közvetlenül a gyári lemezről szeretnénk egy filmet megnézni, akkor arról egyszerre csak egy lejátszás történhet, ráadásul több film egyidejű lejátszásához, több optikai meghajtó és több lemez kellene. Merevlemez esetén egy Blu-ray film egyszerre kilenc helyen lejátszható, teljesen önállóan, ami olyan mintha kilenc darab lemezt használnánk kilenc különálló Blu-ray lejátszóban. Szintén a merevlemezes működésnek köszönhetjük, hogy a filmlejátszás azonnal elkezdődhet, nincs időtlen időkig tartó várakozás. Ha DVD-ről van szó, akkor egyszerre ötven zónát lehet akár egy, akár több filmmel kiszolgálni. A Kaleidescape rendszerében ebben a pillanatban 12 db szerverrel, maximum 200 lejátszó működhet egyszerre. Jelenleg a legnagyobb, már felépített, működő rendszer 98 lejátszót szolgál ki, egyetlen hálózaton belül és természetesen hibátlanul működik.

Amint az a fentiekből is látszik, a Kaleidescape nem csak sokoldalú, de komolyan meg is terhelhető. Ehhez pedig szükség van a stabil műszaki háttérre és bölcsen kialakított szerkezetre, minőségi alkatrészekre és kapcsolódó szolgáltatásokra.

Az, hogy a különböző komponensek minőségi alkatrészekből épülnek fel, itt magától értetődő. Az eddig eladott több mint 24 000 készülékből még egyet sem vittek vissza, ami a megbízhatóság bizonyítéka. Az izgalmas részletek bemutatását mégis inkább a távdiagnosztikával kezdenénk. Ez az, amiben a Kaleidescape hasonlít a NASA marsjáróihoz. Fontos különbség, hogy míg a marsjárókról érkező adatoknak átlagosan 13 perc kell, hogy elérjenek földi irányításhoz, addig a Kaleidescape központjában pillanatokon belül látják, ha valamelyik gépnek egy kis figyelemre van szüksége, például azért, mert az túlmelegedett vagy meghibásodott egy merevlemez. Igen, megeshet, hogy egy alkatrész meghibásodik, a rendszer egésze mégis zavartalanul működik tovább. Ilyen esetben a központ egy emailt küld a rendszer tulajdonosának. Bár a túlmelegedésre a készülék maga is figyelmeztet, például azzal, hogy az előlap kék világítása narancssárgára vált. A megbízhatóság feletti őrködés azonban nem csak ilyen apróságokból áll. A szerverek RAID-K (a Kaleidescape speciális RAID rendszere) kiosztásban használják a merevlemezeket. Ha egy merevlemez meghibásodik, annak tartalma a párjáról helyreállítható. Ez az 1U szerver esetében azt jelenti, hogy miután a hibás lemezt egy új darabra cseréltük, a rendszer a tartalmat automatikusan helyreállítja. A 3U típus esetében azonban van egy tartalék hely, így ha valamelyik meghajtó meghibásodik, a tartalom helyreállítása azonnal megkezdődik, már a hibás darab kicserélése előtt. Vagyis a meghibásodott darab kicseréléséig is a megszokott biztonsággal működhet tovább a rendszer.

Ha már szolgáltatásokról, megbízhatóságról esik szó, érdemes megjegyezni, hogy az esetleges meghibásodások részleteiről nem csak a cég központjában, de a területileg illetékes márkaképviseletnél is pontos lista áll rendelkezésre, így ha például egy merevlemez kicserélésére hívjuk ki a hazai kollégákat, akkor azok már felkészülve, minden fontos részletről tájékozódva érkezhetnek ki. Aki pedig maga szeretne többet megtudni a rendszere állapotáról, az akár az otthoni hálózatra csatlakoztatott számítógéppel, akár iPad alkalmazáson keresztül is tájékozódhat.

Néhány további érdekesség a Kaleidescape rendszerről:

- A rendszer egésze jelszóval védhető.

- Mivel a használatához nélkülözhetetlen a Kaleidescape központjával létesített internetes kapcsolat, a készülékeket gyakorlatilag nem érdemes ellopni.

- A szervereken tárolt másolatok bit pontosságúak és a RAID-nek köszönhetően adatvesztés ellen is védettek.

- A már kiépített rendszer gyorsan és egyszerűen bővíthető és fejleszthető.

- A korhatáros tartalmak összesen négy csoportba sorolhatóak és a hozzáférés is ez alapján korlátozható, ezzel a Kaleidescape talán a leginkább családbarát rendszer a piacon.

- Szinte minden házautomatizálási rendszerrel kompatibilis, így olyan szolgáltatások, mint a motoros függöny, vagy világítás is összekapcsolhatóak vele.

- Új termék vásárlása esetén lehetőség van a régebbi beszámítására.

- A Kaleidescape Store közvetlen Blu-ray tartalomvásárlást is biztosít (a szolgáltatás ebben a pillanatban Magyarországon még nem aktív). Sőt, egy korábban megvásárolt DVD film 2 USD-ért upgrade-elhető Blu-ray változatra, nem kell 40 dollárért megvenni a BD-t belőle.

- Az adatbázisban jelenleg 250 000 film és zene kiegészítő információi szerepelnek, a lista pedig folyamatosan bővül.

- A rendszer kompatibilis a D-box egyedülálló, aktív fotel rendszerével. (ez nem pusztán egy fotel alá helyezett mélyláda, vagy rezegtető, hanem emelkedni, dőlni, billenni és rázkódni képes ülőhely, ami nem a hangokra, hanem a filmhez külön megírt mozgás-sávra reagál)

- Legális, egyedülálló szolgáltatásokkal. Ennek köszönhetően van lehetőség a filmek előtti reklámok és figyelmeztetések kihagyására.

- Az alap jótállás 3 év, de ez további 1+1 évvel hosszabbítható.

Milyen komponensekből épülhet fel egy Kaleidescape rendszer?

A lejátszó lehet M300 típusú, ami a szerverről képes tartalmat lejátszani, vagy M500 ami már képes lemezek lejátszására és szerverre való importálásra is. A csúcs gép a lemeztárral kombinált M700. Egy rendszerben akár 200 lejátszó is dolgozhat!

Kaleidescape

A szerver funkciót elláthatja a négylemezes 1U, vagy a tizennégy-lemezes 3U. Ez utóbbi rendelkezik egy tartalék lemezzel is, ami szükség esetén átveheti egy meghibásodott merevlemez feladatát. Az 1U 320 Blu-ray, vagy 1800 DVD film, az 3U akár 1320 Blu-ray vagy 7200 DVD film tárolására is képes. A Kaleidescape ebben a pillanatban 9000 cím katalogizálására képes, ám a hírek szerint ez egy szoftverfrissítés által hamarosan bővülni fog. Szintén a Kaleidescape sajátossága, hogy a programverziók automatikusan frissülnek a háttérben, azzal a felhasználónak semmi dolga nincs.

A lemeztárak szerepét a DV700, vagy a már fentebb említett, lejátszóval kombinált M700 vállalhatja magára. Ezek közös jellemzője az importálás képessége. Ez Blu-ray esetében óránként 1 db, DVD esetében 3 db, CD esetében pedig 15 db lemezt jelent. Maga a digitalizálás és a lemezekhez tartozó információk letöltése teljesen automatikus. A felhasználónak csupán annyi dolga van, hogy a digitalizálni kívánt lemezeket egymás után behelyezi a lemeztár nyílásába. A többi már a gép feladata.

Nem szükséges azonnal egy ilyen nagy rendszert megvásárolni

A Kaleidescape világába akár egy egyszerűbb, mindent magába foglaló géppel is be lehet lépni. A Cinema One egy univerzális lejátszó, 4 TB háttértárral és egy optikai meghajtóval. Mindez egy hagyományos Blu-ray lejátszó méretű gépbe zárva.

Kaleidescape

A kisebb készülék szolgáltatásai a nagyokéval szinte mindenben megegyeznek, ám a méretkorlát miatt itt csupán egyetlen lemez lehet a készülékben, így ha Blu-ray lemez tartalmát szeretnénk nézni, akkor azt a korongot be kell helyezzük. A DVD-k és CD-k a nagyobb rendszerekhez hasonlóan, csupán az importáláshoz kellenek. Azokat lejátszáshoz sem kell a készülékbe tenni, minden indítható a borítóra kattintva. A Cinema One háttértára egyetlen 4 TB-os merevlemezből áll, vagyis itt a RAID-K által kínált adatbiztonságot nem kapjuk meg. Egyéb szolgáltatások terén azonban a Cinema One is tudja azt, amit a Kaleidescape rendszer többi eleme. 2 Cinema One készülék is csatlakozhat egymáshoz, de akár egy DV700 lemeztárhoz is. Ezek mellett pedig hamarosan megjelenik egy belépő méretű szerver, a Cinema One Store is, ami egy moduláris tárhely lesz. Így még könnyebb lesz kisebb, olcsóbb elemekből elindulva, egy nagy tudású rendszert felépíteni.

Összefoglalva

A Kaleidescape rendszer ismertetését nehéz pár szóval vagy mondattal summázni. Nem csak a belső komplexitása és rengeteg érdekes műszaki megoldása miatt, hanem azért is, mert egyedülállóan magas szolgáltatási szintet ötvöz egy minden porcikájában legális üzleti modellel. Mindezt ma, amikor a filmek és zenék illegális forgalma hatalmas, amikor az online film és zeneboltok még súlyos minőségi kompromisszumokkal terhelt felvételeket kínálnak. A Kaleidescape megragadta a lehetőséget és egyedülállót alkotott. Ötvözte a hálózatos rendszerek funkcióit, a korongok minőségét és köréjük építette felülmúlhatatlan szolgáltatásait. Aki kedvet kapott a Kaleidescape által nyújtott magasabb színvonal élvezetéhez, vagy csak szeretné jobban megismerni azt, bátran forduljon a márka hazai képviseletéhez, a DREAMCINEMA-hoz, melynek bemutató szalonjában ki is próbálható a rendszer.

Iránytű

Forgalmazó:

DREAMCINEMA

+36-1-798-4963

+36-30-590-6564

1222 Budapest, Huszár utca 26.

www.dreamcinema.hu

 

Kaleidescape

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.