JBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóró teszt

Hanguralom

2020. december 3., csütörtök, 18:15

JBL audio hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth hangszóró Bluetooth hangfal vízálló hangfal vízálló hangszóró JBL hangszóró JBL hangfal hangfal teszt hangszóró teszt Bluetooth hangszóró teszt JBL Bluetooth hangszóró JBL vízálló hangszóró

Az eredeti koncepcióhoz nem nyúltak, csupán kisebb finomításokat eszközöltek a JBL mérnökei. Az eredmény egy vezeték nélküli hangrendszer, amely gombnyomásra szinte bárhol képes instant házibuli hangulatot teremteni.

Változások

A JBL Xtreme 3 (kb. 95 000 Ft) kivitele, formája nem változott számottevően a 2. generáció óta. Apró esztétikai módosításokat végeztek rajta, amelyek azonnal láthatók: nagyobb lett az előlapi embléma, a két, oldalra helyezett talp helyett már csak vastag gumi csíkok vannak középen és a szélső idomokra is került egy vaskos, félig áttetsző bevonat. Elképzelhető, hogy utóbbi a strapabíróságot hivatott növelni.

JBL Xtreme 3 Xtreme 2 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 Xtreme 2 Bluetooth hangszórókJBL Xtreme 3 Xtreme 2 Bluetooth hangszórókJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóró logoJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóró talpJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 3 App

A kor igényeivel is próbáltak lépést tartani, amelynek eredménye, hogy az Xtreme 3 már USB-C aljzattal is rendelkezik, ráadásul ilyen végződésű töltőt mellékelnek hozzá. Fontos tudni azonban, hogy az akkumulátor csak ezzel a speciális adapterrel tölthető, a hagyományos töltőkkel nem (tehát célszerű nem otthon hagyni, amikor nyaralni megyünk). De akkor mi értelme az USB-C aljzatnak? Az, hogy mindkét irányban működik, vagyis az Xtreme 3 egy USB-A és az USB-C portokon keresztül is képes tölteni a hozzá csatlakoztatott okostelefont vagy tabletet.

JBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóró

Az előző generáció 4.2 verziójú Bluetooth-t tartalmazott, amely az Xtreme 3 esetében 5.1-re frissült. A teljesítményt ugyancsak megnövelték: a korábbi 2x20 W után most már 2x25 W RMS teljesítményt ígér az újonc, ami elektromos hálózatról használva további 2x25 W RMS meghajtást tesz lehetővé a magassugárzók számára, tehát AC ellátás esetén különálló erősítő hajt minden hangszórót. Érdekesség, hogy az Xtreme 3 majdnem 40 dekával könnyebb lett elődjénél, miközben papíron közölt teljesítményadatai nem romlottak. Így mindössze 1,83 kiló, ami hosszabb utazások során számottevő lehet.

JBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóró

Küllem

Radikális esztétikai változások nem történtek, ami nem is akkora baj, elvégre bevált megoldásokat kár lenne módosítani. A hangrendszer tehát továbbra is fektetett henger formájú, itt-ott kisebb-nagyobb ívekkel. Hangsúlyos elem a tetőlapba ágyazott, két fém akasztó fül, amelyekhez (sörnyitóval egybeépített) vállpántot is tartalmaz a csomag.

JBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóró

Ugyancsak fent sorakoznak a vezérléshez (PartyBoost párosítás, hangerő, Bluetooth párosítás, be/kikapcsolás, zenei navigáció) szükséges gombok. A nano-szálas, víztaszító huzattal ellátott test két oldalát felkiáltójellel dekorált passzív basszus radiátorok zárják.

JBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóró

Az előlap láthatatlanná teszi a mögötte dolgozó hangszórókat (2 db 2 cm-es magassugárzó, 2 db 7 cm-es mélyközépsugárzó). A hangrendszer alján világító fehér csík a beépített akkumulátor töltöttségét mutatja. Az elődhöz hasonlóan ezúttal is masszív, ujjal felnyitható gumifedél takarja a csatlakozókat a hátoldalon. Hangsúlyosabbá tették a JBL emblémát, ami egyfelől ravasz marketingfogás, másfelől a narancssárga peremmel színezett, fémes hatású felirat igényes és dekoratív. A JBL Xtreme 3 fekete, kék és terepszínű külsővel rendelhető.

JBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóró

Használat közben

Az Xtreme 3 nevetségesen kicsi helyigényű egy hagyományos hangfalhoz vagy akár mikroméretű hifi rendszerhez viszonyítva. Bluetooth hangszóró viszonylatban viszont közel sem nevezhető kompaktnak, ezért vásárlás előtt nem árt személyesen meggyőződni a méreteiről. Alkalmazása magától értetődő: ott érdemes bevetni, ahol viszonylag kis testből kell könnyen és gyorsan jó nagy hangerőt teremteni. Ilyen szituáció lehet egy táncóra, házibuli, személyi edzés stb.

JBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóró

A JBL Bluetooth hangszóróira jellemző a pofonegyszerű beüzemelés és ezúttal sem történt máshogy. Telefonunk szó szerint pillanatok alatt megtalálta az Xtreme 3-at, ezt követően máris szólt a zene. A jelszint vezérlés és zeneszám léptetés flottul működött, stabilitás problémát, jelfolyam akadozást csak ritkán, elhanyagolható szinten tapasztaltunk. A vezeték nélküli hatókör körülményektől függően könnyen elérheti a 15 métert, persze hasonlóan jól szerepelt már a népszerű előd is.

JBL Xtreme 3 App

Hangminőség

Az Xtreme 3 tovább hordozza azt a laza, magával ragadó, lendületes és határozott hangkaraktert, amelyet a JBL Bluetooth hangszórói évek óta rendületlenül biztosítanak. Minden terhelési szinten, halkan és hangosan is igyekezett a lehető legtöbb dinamikát, élénkséget nyújtani. Ha csak háttérzenei célra, egészen enyhe terheléssel járattuk, akkor is folyamatosan felhívta magára figyelmünket. Azt akarta, hogy azt füleljük, ami és ahogyan rajta éppen szólt. Ez a domináns, agilisan ábrázolt karakter járta át minden porcikáját és minél keményebb, ütemesebb muzsikával tápláltuk, annál lelkesebbé vált.

JBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóró logo

Adott tehát a sokak által ismert és kedvelt, populáris JBL hangkarakter. Mögötte persze nem kevés kutatás és jelfeldolgozási trükk rejtőzik. Az Xtreme 3-ban lévő elektronika szándékosan úgy formálja meg a hangot, hogy az gazdag, színes és élénk legyen. Így nem nehéz érzékletessé tenni szinte bármilyen zeneszám hangulati elemeit. A legkülönfélébb dinamikus műfajoktól (rap, hip-hop, electro swing, lowtemp, rock) és közismertebb előadóktól (Post Malone, Massive Attack, Prodigy, Duke Dumont stb.) a legelvontabb világzenéig rengeteg albumba és lejátszási listába belefüleltünk. Az Xtreme 3 mindegyiket energikusan, határozottan jelenítette meg. Ráadásul nagyobb mezőt hozott létre maga körül, mint amekkorát fizikai mérete alapján a laikus elvárt volna. Vonzereje éppen ebben rejlik, hasonlóan bármely elődjéhez.

JBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóró talp

Bizonyos korlátokat természetesen meg kellett bocsátani neki. Például önmagában nem volt képes sztereó térhatás létrehozására. Hozzátesszük, hogy az "egydobozos" vezeték nélküli hangrendszerek - nagyon kevés, jóval drágább vetélytársat leszámítva - ma még nem képesek hiánytalan térérzet létrehozására, de legyünk realisták, nem is erre készültek. A színpad térbeli váza lényegében az Xtreme 30 cm széles testére korlátozódott. Ha tehát érzékelni akartuk a hangszerek elhelyezkedését, akkor közel kellett sétálnunk, tökéletesen szembe állva a hangszórókkal. Ilyenkor egészen jó mélységgel érzékeltük a dobot és egyéb hangszereket. E szűk sávból kilépve már "csak" azt érzékeltük, hogy egy pontból jött a zene.

JBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóró

Másfelől a Bluetooth alapú hangátvitel (ugyan a technológia évről évre picit fejlődik, itt-ott csiszolódik) még közel sem olyan torzítatlan, mint a kábeles kapcsolat. Vezeték nélkül, Spotify műsort hallgatva és magasabb terhelésen össze adódott az internet miatti tömörítés, a Bluetooth degradációja és az Xtreme digitális gazdagítása. Az eredmény hangszeres, akusztikus műfajoknál kissé műanyagos és valótlan volt. Ezt persze nem fogja mindenki észrevenni és/vagy hiányosságként elkönyvelni. Háttérzenei jellegű járatás mellett például e hiányosságok sokkal kevésbé zavarók. És valószínűleg legtöbben háttérzenei/szórakozásra/partira szánt Bluetooth hangrendszerként közelítenék meg - ilyen téren tisztességesen megállta helyét a JBL kompakt hangbombája. Több ismerősnek (szándékosan zenerajongóknak) is megmutattuk és senki sem tett negatív megjegyzést a hangra. Az árat hallva néhányan picit húzták a szájukat, de az már más kérdés.

JBL Xtreme 3 Bluetooth hangszóró

Az Xtreme 3 meghökkentő szintig terhelhető és erőteljes basszusát magasabb hangnyomásszint mellett is igyekszik megőrizni. Magashangjai komolyabb hangnyomásszinten kissé fárasztók, de kisebb, közepes vagy kissé hangos járatás mellett órákon keresztül hallgatható. Ahogy fentebb említettük sztereó színpadképe nem kellően kidolgozott, ugyanakkor könnyedén betölt viszonylag nagy tereket is, ezért táncórákon, edzőtermekben, üzlethelyiségekben épp úgy előszeretettel alkalmazzák majd, mint a termék természetes élőhelyének szánt fiatalos házibulikon.

JBL Xtreme 3 Xtreme 2 Bluetooth hangszórók

Végszó

100 000 Ft alatt a JBL Xtreme 3 továbbra is erős opció azoknak, akik szinte bárhova vihető, relatíve kompakt, mégis nagy teljesítményű Bluetooth hangszórót keresnek. Nem olcsó, cserébe kellemes hangélményt nyújt és extrái által hosszú távon kicsit kényelmesebb, biztonságosabb használni. Részünkről Ajánlott Vétel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.