ISE 2013 - Sharp

2013. február 15., péntek, 15:50

ISE ISE 2013 Sharp IGZO LCD UV2A LL-S201A PN-R903 kiállítás beszámoló

A Sharp standja jövőbe mutat, egész pontosan a jövőt tárja elénk. Az LCD-képernyők gyártásában jeleskedő japán vállalat új fába vágta fejszéjét az IGZO technológia alkalmazásával. Igaz, konzumer termékeket nem hoztak az idei ISE kiállításra, viszont az üzleti, oktatási és reklámcélokra szánt megoldásaiktól azonban a laikusok szája is tátva maradt. Mi több, úgy tűnik, van annyi a gyártó tarsolyában, ami kimentheti a nehéz helyzetből ? legalábbis reméljük, mert látható, hogy az öreg japán óriás képes értékes innovációkat letenni az asztalra, ez pedig mindannyiunknak jó.

Vegyük például a Sharp-sziget egyik legkisebb szereplőjét, mely mérete ellenére jól tükrözi a gyártó korszerűségre való törekvését: a Sharp LL-S201A voltaképpen egy 20 col képátlójú, Windows 8-ra optimalizált LCD monitor, 1920x1080 képfelbontással. Mi ebben a pláne? Ha megérintjük a csöppség képernyőjét, választ kapunk a kérdésre: az LL-S201A kijelzője reagál rá, mind a tíz ujjunkat képes érzékelni egy időben, egymástól függetlenül. Csomagolnak mellé egy 2 mm-es tollat is, amennyiben kézírással szeretnénk betáplálni a szöveget. Utóbbi esetén a kijelző intelligens módon nem érzékeli a bőrünket, így körmölés közben tenyerünk és csuklónk a képernyőn pihenhet, ahogy a papíron szokott. Gombnyomásra elfordíthatjuk a képet, ha a velünk szemben ülővel is megosztanánk a munkát, vagy ha álló formátumban szeretnénk dolgozni.

Sharp LL-S201A

Szó szerint nagyobb újdonságként hatott a Sharp PN-K321H típus, melyben alkalmazásra került a gyártó legfrissebb IGZO technológiája. Az eljárás (nagyon leegyszerűsítve) annyit tesz, hogy az régebbi amorf szilikon félvezetőhöz képest az IGZO-típusúak 20-50-szer több elektront képesek hordozni. Ez a korábbiakhoz viszonyítva lényegesen kisebb pixelbe épített tranzisztort igényel, így a képfelbontás is nagyobb lehet ? szintúgy a fényerő. Az így eredményül kapott, Sharp PN-K321H képernyővel 3840x2160 pixeles natív képfelbontást sikerült elérni. Hab a tortán, hogy az új IGZO panel a korábbiakhoz képest jóval kedvezőbb energiafogyasztással bír, és a meggyőző képi teljesítmény mondhatni csekély hőkibocsájtással jár. A Sharp PN-K321H legvastagabb pontján is mindössze 3,5 centiméteres, hűtése még mozgó alkatrészt sem igényel, így gyakorlatilag néma csendben végzi a dolgát. A készülék 140 pixel/négyzethüvelyk részletességének köszönhetően jó munkaeszköz lehet grafikusoknak, 3D-tervezőknek, vagy műsorszerkesztőknek. A Sharp  PN-K321H forgalomba kerülése 2013 második negyedévében várható.

Sharp PN-K321

Az extra-nagy átlójú képmegjelenítők is fejlődtek, noha ezek felbontása nem észbontó mértékű, viszont megnövelt betekintési szögük és fényerejük lehetővé teszi, hogy üzleti, vagy oktatási célra alkalmazzák őket, akár napsütötte környezetben. A Sharp UV2A LCD technológiával felturbózott PN-R903-as típus például 100 000:1 kontrasztaránnyal büszkélkedik, ugyanakkor fényereje is egészen tisztességes, 700 cd/m2. A standon volt is lehetőség e termékek szemügyre vételére, nem volt hiány az érintésérzékeny felületű, extra-nagy méretű megjelenítőkben sem. Utóbbi kategóriában a Big Pod élvezte a legnagyobb látogatottságot, ami voltaképpen egy óriási érintésérzékeny LCD kijelző, mobileszközökre optimalizált szoftverrel. Utóbbit egy Apple iPad segítségével szemléltették, szimulálva egy hétköznapi oktatási jelenetet, ahol a tanár és a diák közös tartalmakat oszt meg vezeték nélkül úgy, hogy a tanítvány munkája egyből rákerül a képernyőre. Érdekes, hogy nem is olyan régen, fekete, vagy zöld táblát és krétát használva mindezt elképzelhetetlennek tartottuk...

www.sharp.hu

ISE 2013 Sharp

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.