ION Audio Plunge és Aquaboom Bluetooth hangrendszer teszt

Hangos hadjárat

2016. december 30., péntek, 14:10

ION audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer ION Audio ION hangfal ION hangrendszer vízálló hangfal vízálló hangszóró Bluetooth hangrendszer Bluetooth hangfal Bluetooth hangszóró hangfal teszt hangrendszer teszt Bluetooth hangrendszer tes

Korábban teszteltük a merész és praktikus adottságokat egyaránt felmutató ION mókás termékeit. Azóta a cég töretlenül fejlesztette bővítette, szó szerint színesítette kínálatát. Most két olyan Bluetooth hangrendszerüket mutatjuk be, melyek egyúttal a megfizethető ultrakompakt kategória strapabíró igáslovai is.

A fele (sem) tréfa

Akinek rossz napja van, annak ajánljuk, hogy vessen egy pillantást az ION Audio termékkínálatára. Garantált mosoly lesz az eredmény, mivel tesztalanyaink gyártója aligha a hétköznapi funkcionalitást tartja fontosnak, illetve inkább a víg kedélyű, buli-centrikus, fiatalos ízlésű felhasználókat célozza meg. Meglepően széles palettában testesül meg mindez, mely elsőre komolytalan hatást kelt, de ha jobban belegondolunk, éppen ezekkel a termékekkel lehet széles közönséget megcélozni, és noha túl vagyunk a karácsonyon, ezek bármilyen hangtechnika-őrült számára kedves ajándékok lehetnek. Végül, de nem utolsósorban meg kell jegyeznünk azt is, hogy az ION hangrendszerei nem a megfizethetetlen kategóriát képviselik, másképp fogalmazva, nem is olyan drágák.

ION Audio Aquaboom és Plunge Bluetooth hangrendszerekION Audio Aquaboom Bluetooth hangrendszerION Audio Aquaboom Bluetooth hangrendszerION Audio Aquaboom Bluetooth hangrendszerION Audio Aquaboom Bluetooth hangrendszerION Audio Aquaboom Bluetooth hangrendszerION Audio Aquaboom Bluetooth hangrendszerION Audio Aquaboom Bluetooth hangrendszerION Audio Aquaboom Bluetooth hangrendszerION Audio Aquaboom Bluetooth hangrendszerION Audio Aquaboom Bluetooth hangrendszerION Audio Aquaboom Bluetooth hangrendszerION Audio Aquaboom Bluetooth hangrendszerION Audio Aquaboom kábelekION Audio Plunge Bluetooth hangrendszerION Audio Plunge Bluetooth hangrendszerION Audio Plunge Bluetooth hangrendszerION Audio Plunge Bluetooth hangrendszerION Audio Plunge Bluetooth hangrendszerION Audio Plunge Bluetooth hangrendszerION Audio Plunge Bluetooth hangrendszerION Audio Plunge Bluetooth hangrendszerION Audio Plunge Bluetooth hangrendszerION Audio Plunge vízálló Bluetooth hangrendszerION Audio Plunge vízálló Bluetooth hangrendszer

Számszerűsítve kb. 20 ezer forint a kisebb (Aquaboom) és 30 ezer forint környékén már beszerezhető a nagyobbnak számító Plunge. Mindketten azonos funkciókat nyújtanak, mindössze méretben (és ezáltal teljesítményben) térnek el egymástól. Mindkét készülék árához olyan méret és hangszórókészlet társul, ami a konkurenciát figyelembe véve vonzónak tűnik. De hogyan képesek muzsikálni a fekete dobozkák? Mielőtt utóbbi kérdésre választ adunk, vessünk rájuk még egy pillantást, kicsit tüzetesebben... jobban mondva vizesebben!

ION Audio Plunge vízálló Bluetooth hangrendszer

A víz az úr

Mióta megjelentek a csöpögő/fröccsenő víznek némileg ellenálló, majd teljes egészében vízhatlan hangrendszerek, ez a kezdetben még valóságos csodának számító extra, szép lassan alapvető igénnyé fajult. Néhány YouTube-on közzétett, ultrakompakt hangrendszert bemutató videónkhoz is szoktak érkezni olyan azonnali kérdések, melyek egyből az adott termék vízállóságára irányulnak. Az úszó hangfal, mint termék, tehát slágertéma. Szerencsére cikkünk két szereplője hivatalosan is birtokolja ezen szolgálatást, ugyanis megfelelnek az IPX7 szabvány elvárásainak. Masszív, gumírozott kialakításuknak köszönhetően nem áznak be, rövid ideig vízbe mártva is gondtalanul üzemelnek, máskülönben vígan úsznak a hullámokon, mivel testük üreges.

Hogyan oldották meg, hogy a csatlakozók víztől mentesek maradjanak? Az Aquaboom oldalán vaskos, gumival határolt műanyag fedél található. Erős köröm, vagy határozott ujjmozdulat kell ennek lefejtéséhez. A biztonsági idomot kis gumicsík rögzíti a készülékházhoz, nehogy elkallódjon. Ennek rejtekében lapul egy 3,5 mm-es analóg sztereó Jack bemenet (amennyiben Bluetooth nélküli forráseszköz hangját szeretnénk megszólaltatni) és egy a beépített lítium-ion akkumulátor töltésére szolgáló micro USB csatlakozó.

ION Audio Aquaboom Bluetooth hangrendszer

Ezek találhatók a Plunge testén is, viszont nála a nagyobb méretnek köszönhetően ügyesebb a védőfedél kialakítása. Köralakú lemezt találunk rajta, mely bajonett-jellegű (hasonlít a turmixgépek tömítéséhez) kialakításának köszönhetően kemény bevetéseken is védelmet nyújt.

ION Audio Plunge Bluetooth hangrendszer

ION Audio Plunge Bluetooth hangrendszer

Kivitel, használat

Tesztalanyaink hasonlóan markáns motívumokat tartalmaznak, mint amilyenekkel még évekkel ezelőtt, az ún. koffer-hangrendszerekkel való ismerkedéskor találkoztunk. Ennél fogva akár katonai berendezésnek is tűnhetnek, nekünk elsőre a Panasonic egykori Toughbook laptopjait juttatták eszünkbe. Mindkét készüléket ahol csak lehetett, masszív gumiréteggel vonták be, a hangszórókat pedig merev szerkezetű, fekete rács takarja. A téglánál valamivel kisebb méretű, kevesebb, mint fél kilós Aquaboom (mely akár a Batman filmek díszletéből is származhatna) egyetlen kevésbé jól sikerült részeként a krómhatású műanyag szegélyt említjük. Felesleges szépítésnek tűnt, helyette nyugodtan alkalmazhattak volna gumírozott műanyagot is. Más kérdés, hogy így legalább könnyebben megtaláljuk a tengerben felejtett hangfalacskát, amint megcsillan a napfényben.

ION Audio Aquaboom Bluetooth hangrendszer

Komolyra fordítva a szót, az Aquaboom meglepően masszív konstrukció, durvasága és a hozzá társított praktikum a logika határait feszegetik. Utóbbi alatt gondolunk a tetőlapon lévő kezelőszervekre (melyekhez bizony edzett ujjakra lesz szükség, hogy egy pillanatig is benyomódjanak) és a padlólemezbe épített fotóállvány menetre. Igen, mindkét hangrendszer rögzíthető ilyen módon. Ennek gyakorlati hasznát elsőre nem tudtuk levonni, de bizonyára lesznek, akik értékelni fogják.

ION Audio Aquaboom Bluetooth hangrendszer

Aki látta az Interstellar c. filmet, abban hamar intenzív vizuális asszociációkat fog ébreszteni a Plunge, melynek láttán nekünk elsőre az egyik űrhajó formaterve jutott eszünkbe.

Sci-fi rajongóknak ezáltal már akkor is örömforrást okoz, ha még be sem kapcsoltuk. Pedig utóbbi során meg is szólal női hangon, mi több, a kedves hölgy még akkor is tudósít, mikor Bluetooth keresés vagy párosítás történik. Mindössze a kikapcsolás marad kommentár nélkül (mindkét készülék esetében), pedig egy jóleső goodbye-t még szívesen megfüleltünk volna.

ION Audio Plunge Bluetooth hangrendszer

A Plunge kezelőszerveinek érzékenysége szerencsére jóval magasabb, mint a kisebbik testvéré. Mindkét készüléken állapotjelző LED-eket is elrejtettek, melyek visszajelzést adnak a Bluetooth állapotáról és az akkumulátor töltöttségéről. Utóbbiról (beleértve a hangszórók specifikációját) sajnos nem sokat közölt az ION. 50 %-os terhelés mellett az Aquaboom kb. 8, a Plunge pedig hozzávetőleg 12 óráig üzemelt. Természetesen hangerőtől is függ, hogy egy szuszra meddig képesek muzsikálni.

ION Audio Plunge Bluetooth hangrendszer

Hangminőség

Az elmúlt években gyufásdoboz nagyságútól a bőrönd méretig, számtalan Bluetooth hangrendszert kipróbáltunk már, és közülük nem egy, váratlanul nagy teljesítményre volt képes. Ezért mára akaratlanul is egyre ritkábban csodáljuk ezen kompakt eszközök megdöbbentő erejét. Utóbbit csak azért hoztuk szóba, mert az Aquaboom elsatnyult ingereinket képes volt újjáéleszteni, elképesztően nagyot szólt! 50 % fölé érve őszinte meglepetéssel hatott ránk határozottsága, és kompakt kialakítása ellenére némi basszust is igyekezett létrehozni. Agilis, törekvő karaktere nem csak az ütemekre, hanem a magas frekvenciás részletekre is irányult. A hozzá hasonlóan árazott vezeték nélküli hangrendszerekhez képest lényegesen gazdagabb közlésmóddal szólaltatta meg az énekhangokat, cintányérokat stb. 70 % fölött talán kissé túlságosan is lelkessé vált, intenzív terhelésen hallható erőcsökkenés, torzulás keletkezett a mélyközép frekvenciákban. Utóbbitól el tudtunk tekinteni, mert ésszerű hajtás mellett is gazdag szórással, és acélos határozottsággal tudott szerepelni a kis ION. Becsülettel kipréselt magából minden egyes hertzet, és noha a kifinomult rendszerek sztereó terét nem tudta visszaadni, illetve középső frekvenciái néha kissé szárazan jelentek meg, dinamikai árnyalataival és közvetlenségével mégis messze felülmúlta várakozásunkat. Egy szó, mint száz, ütős kis vas!

ION Audio Aquaboom Bluetooth hangrendszer

A Plunge-ot illetően nem szabad hasonlóan pozitív reményeket táplálni, noha a nagyobb méret alapján feltételeztük, hogy számottevően jobb hangot kelt majd. Paradox módon viszont egyértelműen szebb, egységesebb karakterre volt képes az Aquaboom. A nagyobb testvér esetében inkább a megnövelt akkumulátor kapacitásnak és szélesebb szórástartománynak tudható be a 30 %-os felár. 5-10 méterről is kristálytisztán hallottuk a Plunge által szétrepített középmagas frekvenciákat, ám a combos basszusok némileg elmaradtak. Így aki bármilyen értelemben ütős hangot keres kellően kompakt kialakítás mellett, annak szerintünk érdemesebb a kisebb modellt választania.

ION Audio Plunge Bluetooth hangrendszer

Végszó

Egyik hangrendszertől sem vártunk sokat, ennek ellenére az Aquaboom közvetlen, erőteljes karaktere meglepett minket. A Plunge sem bizonyult rossznak (az áráért cserébe), viszont csak a méretét figyelembe véve, eleve izmosabb basszusokra számítottunk, és magas terhelésen kissé fárasztóvá váltak túlszínezett magas frekvenciái. A kisebbik testvért olyan fiataloknak érdemes választani, akik az extrém bevetéseket keresik, függetlenül attól, hogy közben zenét is hallgatnának. Az Aquaboom tesztoszteronnal felfűtött hangrendszer, minden tekintetben mellőzi a finomkodást. Már-már viccesen keményre faragott küllemet adtak ehhez, de pont ezért lett egyedi az eredmény. A Plunge elsődleges előnye, hogy képes egyszerre zenélni és a vízen úszni, de nagyobb terhelésen csak tisztes távolból maradt élvezhető a hangja.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.