HIGH END 2022 München kiállítás beszámoló

2022. május 24., kedd, 00:05

High End High End 2022 High End München High End kiállítás hifi kiállítás kiállítás hifi beszámoló

Két év kihagyás után ismét megnyitotta kapuit Európa és a világ egyik legfontosabb hifi kiállítása. A COVID-19 utóhatásaként nem volt olyan sok látogató, mint a járványhelyzet előtti években. Ettől még nem változott meg a kiállítás hangulata, sőt, az emberek mintha még jobban örültek volna egymásnak. De nem mindenkinek maradt ideje csevegni, főleg akkor, ha A-tól Z-ig bejárta mind a 450 kiállító standját.

HIGH END 2022 MünchenAlan Parsons HIGH END 2022 MünchenOnce HIGH END 2022 MünchenCampfire HIGH END 2022 MünchenFejhallgatók HIGH END 2022 MünchenFejhallgatók HIGH END 2022 MünchenSPL HIGH END 2022 MünchenMeze Audio HIGH END 2022 MünchenEarMen HIGH END 2022 MünchenAirBlade HIGH END 2022 MünchenEAT HIGH END 2022 MünchenThorens HIGH END 2022 MünchenPro-Ject HIGH END 2022 MünchenGrand Master HIGH END 2022 MünchenDegritter HIGH END 2022 MünchenTape Recorder HIGH END 2022 MünchenHi-End Japan HIGH END 2022 MünchenJBL HIGH END 2022 MünchenJBL Synthesis HIGH END 2022 MünchenMark Levinson HIGH END 2022 MünchenCHORD HIGH END 2022 MünchenRotel Michi HIGH END 2022 MünchenGryphon Audio HIGH END 2022 MünchenMusical Fidelity HIGH END 2022 MünchenMusical Fidelity Nu-Vista HIGH END 2022 MünchenMusical Fidelity Nu-Vista Vynil HIGH END 2022 MünchenT plus A HIGH END 2022 MünchenSoulution HIGH END 2022 MünchenStromtank HIGH END 2022 MünchenMarantz HIGH END 2022 MünchenFyne Audio HIGH END 2022 MünchenOhmma HIGH END 2022 MünchenOhmma HIGH END 2022 MünchenDeVore HIGH END 2022 MünchenDALI KORE HIGH END 2022 MünchenTrinnov HIGH END 2022 MünchenTriangle keresztváltó HIGH END 2022 MünchenTriangle keresztváltó HIGH END 2022 MünchenAudio Reference HIGH END 2022 MünchenIsoAcoustics HIGH END 2022 MünchenMBL HIGH END 2022 MünchenIluminia HIGH END 2022 MünchenSVS HIGH END 2022 MünchenVifa HIGH END 2022 MünchenAudio Pro HIGH END 2022 MünchenZansati HIGH END 2022 MünchenAudioQuest HIGH END 2022 MünchenBoaacoustics HIGH END 2022 MünchenFono Acoustica HIGH END 2022 MünchenDynaudio HIGH END 2022 MünchenSonitus Acoustics HIGH END 2022 MünchenAudio Hungary HIGH END 2022 MünchenAudio Hungary Qualiton HIGH END 2022 MünchenCore Audio HIGH END 2022 MünchenBAYZ Audio HIGH END 2022 MünchenKáCsa Audió HIGH END 2022 München

Személyes találkozás

A HIGH END 2022 nem lett kisebb az utolsó, 2019-eshez képest, ami igazolja, hogy a kiállítók is várták. "Az emberek szemtől szemben akarnak találkozni és alig várják, hogy termékeket próbálhassanak ki, miután olyan sokáig voltak elkülönítve" - állította Stefan Dreischärf, a HIGH END SOCIETY Service GmbH szervezőcég ügyvezető igazgatója. "Nemcsak a dolgok üzleti oldala maradt el, hanem a személyes kapcsolat is." A kiállítás célja több a termékek bemutatásánál. Gyártók és kereskedők találkozhatnak egymással, hogy megvitassák aktuális ügyeiket, ötleteket gyártsanak és alakítsák közös jövőjüket.

Alan Parsons HIGH END 2022 München

Alan Parsons, a HIGH END 2022 München reklámarca

Hagyomány, hogy a HIGH END kiállítás kinevez egy nagykövetet, akinek arcképét felhasználják a marketing kampányokhoz. Mindig olyan személyt választanak, aki különleges színfoltja a zeneiparnak. Idén Alan Parsons-ra esett a választás. A rocklegenda nemcsak szólóalbumaival és a The Alan Parsons együttes frontembereként tett hozzá a zenetörténelemhez. Hangmérnöke volt olyan klasszikusoknak, mint a Beatles - Abbey Road, vagy Let it Be albumai. De említhetjük a Pink Floyd koncepció albumaként debütáló The Dark Side of the Moon lemezt is, vagy az 1982-ben élvonalbelinek számító Eye in the Sky munkáját, amelynek 2019-ben újra masterelt változatát Grammy-díjjal jutalmazták. Alan Parsons tiszteletét tette a HIGH END 2022 sajtótájékoztatón, ahol kellemes nosztalgiával mesélt régi munkáiról, a digitális technológiával kapcsolatos tapasztalatairól és dalszerzési rutinjáról. 73 éves kora ellenére továbbra is meglehetősen aktív. Stúdióját napokon belül fogják átépíteni, hogy Dolby Atmos tartalmak gyártására is alkalmas legyen.

Once HIGH END 2022 München

Újdonságok, kezdeményezések

A kiállítás 29 000 négyzetméteren fekszik, négy csarnokból és három átriumból áll. A földszinten lévő csarnokokon tartózkodik rengeteg közismert kisebb-nagyobb, régóta piacon lévő, vagy éppen szárnyait bontogató cég standja. Érdekesség, hogy idén a HIGH END-en belül egy második "mini show-t" is megrendeztek: The International OEM Show For The Audio Industry, rövidítve IPS. Utóbbival a szervezők új kapcsolatteremtési lehetőségeket kívántak nyújtani a gyártók és beszállítók között.

Tape Recorder HIGH END 2022 München

Az IPS területén lévő standokon többek között OEM alkatrészgyártókkal, áramkör beszállítókkal, valamint DSP és hangsugárzó doboz készítőkkel lehetett konzultálni. Idén először, nem egy, hanem kétnapos intervallum állt rendelkezésre a B2B partnereknek. Ez azt jelenti, hogy csütörtökön és pénteken csak újságírók és kereskedelmi partnerek látogathatták a kiállítást. A szervezők így próbálták lehetővé tenni, hogy két év szünet után a nemzetközi üzletfelek kevésbé sürgető időkerettel, nyugodtabb körülmények között tudjanak egymással tárgyalni.

Campfire HIGH END 2022 München

A korábbi kiállítások alkalmával már törekedtek arra, hogy különböző fejhallgatókat lehessen egyetlen helyen kipróbálni. Mivel az említett termékkör évről évre növekszik, mostanra már nemcsak néhány pult, hanem komplett sziget (World of Headphones névvel) várta a high end fejhallgatók iránt érdeklődőket.

Fejhallgatók HIGH END 2022 München

Másik hasznos kezdeményezés, hogy létrehoztak egy Start-Up-Area nevű területet, amelyen az audio iparágba érkező, fiatal cégek mutathatták be magukat. Itt friss ötletekkel, példaértékű technológiai sikerekkel találkozhattak a látogatók. Végül, de nem utolsósorban a HIGH END Society arra is lehetőséget nyújtott a cégeknek, hogy 5000 eurónál olcsóbb, komplett hangrendszer ajánlataikat láthatóbbá tegyék.

Iluminia HIGH END 2022 München

Ha szerepelt ilyen konfiguráció standjukon, akkor bekerült a Soundclever gyűjteménybe. Az ilyen szetteket jól látható címkével jelölték a standon és a HIGH END katalógusban is.

EarMen HIGH END 2022 München

Benyomások a HIGH END 2022 kiállításról

Az alsó hallokban három slágertéma tért vissza rendszeresen: fejhallgatók, streaming-képes eszközök és vinyl lemezjátszók. Ezeken kívül további termékkörök és szolgáltatók tömkelege várta a látogatókat.

Thorens HIGH END 2022 München

Például akusztikai panelek, hifi állványok, hanglemez tisztítók vagy kábelek is színesítették a felhozatalt. De említhetnénk még a japánból importáló hanglemez árusokat, vagy a Hi-End Japan GmbH céget, akik több évtizede gyártott komponensek igényes restaurációjára szakosodtak.

Hi-End Japan HIGH END 2022 München

Mindig a fenti átriumok és emeleti folyosók adnak otthont azoknak a cégeknek, akik a legtöbbet hajlandók kiállításra költeni. Olyan high end és ultra high end egzotikumok fészkelnek e terekben, mint az Avantgarde Acoustic, Burmester, Kharma, Mark Levinson, Nagra, Steinway Lyngdorf, TAD, T+A, YG Acoustics, ZenSati és még hosszasan sorolhatnánk.

JBL Synthesis HIGH END 2022 München

A sajtótájékoztatón külön tapsot kapott a HIGH END Society szervezőcsapata, hiszen évről évre felelnek a rendezvény technikai és logisztikai lebonyolításáról. Aki járt akár a mostani, akár a 2020 előtti HIGH END kiállításokon, megtapasztalhatta a német szervezőkészség legjavát.

Fyne Audio HIGH END 2022 München

A kereskedelmi látogatókat mentrend szerint, külön buszjáratok hozzák szállodáiktól a MOC-hoz. Telefonos alkalmazás segítségével könnyedén lehet böngészni a kiállítók és események között. Bent különféle bisztrók, kint sörkert biztosít étkezési és pihenési lehetőséget. Minden HIGH END kiállításon sort kerítenek legalább egy élőzenei eseményre is, idén Lori Liebermann koncertezett a nagyközönségnek.

Grand Master HIGH END 2022 München

Magyar hifi gyártók

Büszkén jelenthetjük ki, hogy 2022-ben is voltak magyar cégek a HIGH END 2022 München kiállítói között. Például a felsőkategóriás csöves erősítőiről ismert Audio Hungary elhozta legújabb Qualiton Classic szériás termékeit.

Audio Hungary HIGH END 2022 München

A korszerűen kivitelezett C200 előerősítő, P200 végerősítő és X200 integrált sztereó erősítő belsejébe is bele pillanthattunk. Fábián András, a cég vezérigazgatója készséggel válaszolt minden kérdésünkre az eszközök funkcióit illetően. Mindhárom készülék Magyarországon is kipróbálható és reményeink szerint hamarosan mi is tesztelni fogjuk őket!

Audio Hungary Qualiton HIGH END 2022 München

A Core Audio új Reference szériájának zeneszerverét, vagy, ahogy ők nevezik, audio PC-jét hozta magával. Az eszköz érdekessége, hogy kétdobozos. Az első doboz tartalmazza többek között a CPU-t és egy master clock rendszert. A két egység között SFP+ optikai kapcsolatot használnak, az elkülönített készülékházak fő oka nem a tápegység szeparáció, hanem a hozzáadott árnyékolás.

Core Audio HIGH END 2022 München

A Core Audio PC-ből minden elemet eltávolítottak, ami nem szükséges zene lejátszáshoz, szoftver és hardver tekintetében egyaránt. Az SSD tárolók és egyéb kártyák nyolckörös lineáris tápegységről és diszkrét órajelekkel üzemelnek. A szerver 7 col átlójú érintős kijelzőt is tartalmaz, amelyről teljes egészében vezérelhető, ezáltal a streamer eszközök felhasználói élményét próbálja megközelíteni. A második doboz feladata, hogy a ki- és bemeneti egységeket a PC-től elkülönítse. A számítógép processzora így nem szennyezi például az Ethernet áramkört elektromágneses vagy rádiófrekvenciás zavarokkal. A bemenetről gondoskodó hálózati kártya és az adatkimenetért felelős kártya is órajel-vezérelt. A készülékek teljes mértékben magyar tervezésűek. Egyes alkatrészek értelemszerűen előre gyártottak (pl. SSD, RAM, processzor). A NYÁK-ok Kínában készülnek a Core Audio elvárásainak megfelelően, de a tápegység, a szoftveres háttér és órajel technológia a Core Audio sajátja épp úgy, mint a masszív, vibrációcsökkentett házak.

BAYZ Audio HIGH END 2022 München

A Core Audio forráseszközökről biztosított jelet a szintén magyar tervezésű BAYZ Audio hangsugárzók szólaltatták meg. A különleges megjelenésű hangfalak teljesen egyedi, 360-fokban sugárzó magasfrekvenciás moduljukkal és 100 %-ban szénszálas házukkal kuriózumnak számítanak ultra high end körökben.

Dynaudio HIGH END 2022 München

Nem kevésbé jelentős résztvevő az évek óta folyamatosan jelenlévő KáCsa Audió sem, akik rendszerind temérdek méterre, illetve darabra kapható kábelt és csatlakozót hoznak magukkal a HIGH END kiállításra. Nemcsak azért jelentős résztvevők, mert a legkülönfélébb kábelfajtákat és kábeleket biztosítják a belépőszinttől a high end-ig, hanem azért is, mert technikus munkatársaik is el szoktak jönni.

KáCsa Audió HIGH END 2022 München

Nekik köszönhetően azok, akik teljesen egyedi kivitelű vagy hosszúságú kábelt szeretnének audiofil sztereó vagy házimozi rendszerükhöz, kérhetnek helyszíni szerelést is. A technikus kollégák megépítik a kábelt ott, a stand közepén, ami szavak nélkül is megérteti a cég lényegét, nem mellesleg instant látványosságot jelent az arra sétálóknak. Reméljük, hogy jövőre is találkozunk velük és még több magyarral a vájtfülűek Mekkájában!

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.