FiiO FH1S fülhallgató teszt

2020. július 7., kedd, 16:10

FiiO audio hifi fülhallgató FiiO fülhallgató hifi fülhallgató fülhallgató teszt FiiO teszt FiiO hifi fülhallgató FiiO fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt

A FiiO a felső kategóriás zenelejátszói mellett sorra jelenteti meg az egyre kifinomultabb, egyre komplikáltabb megoldásokat használó fülhallgatóit is. Megnéztük mi a helyzet belépő szinten, történetesen a legújabb, FH1S fülhallgató táján.

Küllem

A FiiO mostanában sorra újítja meg régebbi modelljeit. A tesztelésen most nálunk járt fülhallgató, az FH1S, a 2017-ben megjelent, FH1 frissített változata. Sok mindenben megegyezik az eredeti modellel, viszont sok dologban lényeges eltérések jellemzik.

FiiO FH1S fülhallgató

A FiiO FH1S formavilágát tekintve illeszkedik az FH5-tel elindított ergonomikus kialakítású fülmonitoraihoz. A Hi-Res Audio tanúsítvánnyal rendelkező FH1S jelenleg fekete, lila, borostyánsárga és fűzöld színekben kapható. A minőségi kialakítású, Litze technológiájú kábel két-tűs, oldható csatlakozóval illeszkedik a fülhallgatóhoz. A csomagolás a FiiO-ra jellemző, elegáns, informatív grafikával ellátott papírdoboz, melyet kinyitva találhatjuk a fülhallgatót, a tartozék fülillesztékeket, egy átlátszó, HB1 vízhatlan kemény tokot és a leírásokat. Sajnos az előd második kábelét hiába keressük a csomagban. Igaz, a mikrofonnal ellátott vezeték helyett már létezik külön megvásárolható 2,5 mm-es, szimmetrikus változat is kétféle hosszban, 6000 forint körüli áron.

FiiO FH1S fülhallgató

Technológia

A fülhallgató háza réteges celluloid anyagból, 3D nyomtatással készült. A rétegek egyedi struktúrájának köszönhetően, rajzolata mindig más és más, így minden fülhallgató a maga módján egyedi megjelenést kap. A megjelenésekor méltán népszerű FH1 felépítéséhez képest az FH1S-en jelentősen változtattak. Az eredeti modell 10 mm-es titán bevonatú dinamikus hangszóróját lecserélték egy nagyobb, 13,6 mm-es, biopolimer membránosra.

FiiO FH1S fülhallgató hangszóró

Változott a csatlakozó is, az előd MMCX csatlakozóját lecserélték a kevésbé elterjedt kéttűsre. A nagyobb membránfelületnek köszönhetően szükségessé vált reflexnyílások kialakítása is, amit a gyártó szabadalmaztatott, kiegyensúlyozott nyomáskiegyenlítő technológiának nevezett el. Ez a gyakorlatban két furatot jelent a kapszula hátulja és a csatlakozó mellett. A technológia kiegyenlíti a külső és a belső nyomást, és nagyban javítja a hangteljesítményt. Ami az elődből megmaradt, az a Knowles 33518 számú, rezgőnyelves hangszóró.

FiiO FH1S fülhallgató Knowles 33518

Új a kábel, ami Litze felépítésű, 120 darab, egyenként zománccal szigetelt, monokristályos elemi rézszálból áll. 0,78 mm-es kéttűs csatlakozóval a fülhallgató, 3,5 mm-es Jack csatlakozóval a lejátszó felől. Ennek a technológiának az előnye, hogy sokkal nagyobb a vezető felület, mint a hagyományos kábeleknél, így részletezőbb, gazdagabb hangzást kapunk.

FiiO FH1S fülhallgató kábel

Ami számunkra most érdekesebb, azok az új szimmetrikus kábelek, amelyek hamarosan megvásárolhatóak lesznek. Az egyik az LS-2.5A 120 cm-es hosszúságban és 2,5 mm-es Jack és természetesen 0,78 mm-es 2 pin-es csatlakozóval. A másik, LS-2.5AS kábel ugyanezt a felépítést kapta, csak 45 cm-es hosszúságban. A két kábelhossznak is megvan a magyarázata. A 120 cm-es alkalmas a 2,5 mm-es szimmetrikus kimenettel rendelkező lejátszókhoz és erősítőkhöz. A rövid, 45 cm-es kábel pedig ideális a FiiO saját, szimmetrikus kimenettel ellátott Bluetooth erősítőjéhez, a BTR5 és a BTR3K-hoz.

A sodrott kialakításnak és a szilikon szigetelésnek köszönhetően minimális a kábelzaj. A jól méretezett és precízen gyártott kéttűs csatlakozó stabilan tartja a kábelen a kapszulákat, valamint az MMCX-szel ellentétben lényegesen kisebb a kontakthiba esélye.

FiiO FH1S fülhallgató

Használat közben

A fülhallgató ergonomikus kialakításának köszönhetően a megfelelő fülillesztékekkel remekül izolálja a külső zajt. A könnyű kapszuláknak köszönhetően a viselete kényelmes, hosszútávon sem válik kellemetlenné vagy fárasztóvá a zenehallgatás. A rugalmas fülkampóval ellátott sodrott kábel kellően puha, a viselete kényelmes. Igény szerint akár vezeték nélkülivé is alakíthatjuk a külön megvásárolható UTWS1-es Bluetooth adapter segítségével.

FiiO FH1S fülhallgató

Hangminőség

Az alapos bejáratást követően a FiiO FH1S-t FiiO X7 Mark II lejátszóval és Samsung Galaxy mobiltelefonnal hallgattuk meg. Számos zenei stílus meghallgatása után körvonalazódott a fülhallgató egyéni karaktere, és megtapasztaltuk, hogy mely stílusok, amik igazán fekszenek neki.

Nem árulunk el nagy titkot, az elektronikus, bőséges basszussal ellátott zenék, amelyekkel igazán elemében érzi magát az FH1S.

FiiO FH1S fülhallgató

Kygo idén májusban megjelent Golden Hour lemezét hallgatva élvezetes módon prezentálta a norvég elektronikus zenei producer és DJ által elképzelt hangzást. Kellően mélyre ment, nem tapasztaltunk torzítást vagy zavaros hangképet. A magashangok csilingeltek, jól kiegészítették a bőséges mélyhangok által diktált ritmust. A középtartomány kissé visszafogott volt, de nem zavaróan az összhangzást tekintve. A fülhallgató könnyed természetességgel tolmácsolta az albumot, a friss, modern stílusra hangolt megszólalásnak köszönhetően nem volt fárasztó vagy tolakodó az előadás.

A szintén májusban kiadott Tiesto és Becky Hill közös kislemeze, a Nothing Really Matters (Remixes) hallgatása közben magával ragadott a zene lüktetése. Az énekesnő szépen artikulált hangjánál néha tapasztaltunk némi sziszegést, főleg az "s" hangoknál. Ennek ellenére az összkép meggyőző volt, a karibi ritmusokat idéző Nic Fanciulli Remix verzióban szépen jelentek meg az ütősök, a dobok, kongák egységes képet rajzoltak az énekesnő előadásával.

FiiO FH1S fülhallgató

Kíváncsiságból meghallgattuk Boz Scaggs 2018-as, Out The Blues lemezét. A Steve Miller Band tagjaként elismerést nyert dalszerző és énekes lemezén, amit hallanunk kellene, az a füstös blues kocsmai hangulat és a hangsúlyos ének. Az eredmény kissé más volt. A mélyhangok ugyan elégségesek voltak, de néha a túlzó magastartomány miatt nem sikerült a füstös kocsmai hangulat ábrázolása. Az énekes mintha a zenekar mögött, kissé fáradtan próbálná túlénekelni a kelleténél egy fokkal hangosabb hangszereket. A "V" hangolásból adódó karakter nem igazán barátkozik a stílus által várt hangzással.

Talán, ha kellő figyelmet szenteltek volna a hangszórók hangolásának, úgy a - amúgy remek - Knowles 33518-as rezgőnyelves meghajtó és a nagyobb membránfelületű dinamikus hangszóró nem élne egymástól külön életet. A FiiO a fülhallgató hangolásánál követi az egyszerűbb modellekre jellemző hangzást, hatásvadász mélyek, csilingelő magasak. Ez a karakter még előnyt is jelenthet a külön megvásárolható UTWS1 0,78 mm-es két pin-es, vagy az LC-BT2 szintén 0,78 mm-es két pin-es Bluetooth adapter használatakor, mivel a Bluetooth technológia tömörítéséből adódó kissé tompa hangkép megzabolázza a túlzó magastartományt.

FiiO FH1S fülhallgató

Végszó

Megjelenésekor a FiiO FH1 sok rajongót szerzett magának kiegyensúlyozott, neutrális hangjával. Nos, az utód, FiiO FH1S-nél ez kicsit másképpen van. A nagyobb dinamikus hangszóró alkalmazása már nem jelenti a neutrális megszólalást. A fülhallgató hangolása még inkább "V" elrendezésű, sok basszus, sok magashang és háttérbe szoruló középtartomány. Ez előnyt jelent a mélycentrikus zenei stílusok kedvelőinek, de akik a semleges megszólalást és a tiszta, életszerű énekhangokat kedvelik, azoknak ez a fajta stílus zavaró lehet. Okos döntés a FiiO részéről a belépő kategória megújítása és egységessé tétele. Szintén ebbe a csoportba tartozik, az egy dinamikus hangszórós FD1, ugyancsak 0,78 mm-es, 2 pin-es csatlakozóval. Ha figyelembe vesszük a fülhallgató árát, a technológiai megoldásokat, ár/érték tekintetében még így is egy remek választás. Aki nem csupán modern, elektronikus zene hallgatására szeretné használni, annak a magastartomány zavaró sziszegése fokozott figyelmet kíván a lejátszó és a minőségi zenei anyag kiválasztásánál.

Alternatívák

Jelenleg a FiiO FH1S ára 24 990 Ft. Ezért az árért most a gyártónál maradva megkapjuk az F9 fülhallgatót három hangszórós kialakítással, de nem cserélhető kábellel. Kár lenne kihagyni a lehetőséget, mivel aki nem az FH1S-re jellemző karaktert keresi, az ugyanezen az áron jut egy kiegyenlítettebb karakterű fülhallgatóhoz. Jelenleg még megvásárolható az előd, FH1, igaz kicsit drágábban, de kevésbé hivalkodó karakterrel és két MMCX csatlakozós kábellel a csomagban.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.