David Bowie - Toy, a művész eddig kiadatlan albuma

2021. november 28., vasárnap, 15:35

lemez lemezajánló zeneajánló vinyl CD-lemez vinyl lemez

A David Bowie művek között a Toy továbbra is egy mitikus album, a 2001-es tervezett kiadáshoz rögzített, hivatalosan még kiadatlan zenegyűjtemény. Korábban csak nem hivatalos, kiszivárgott úton létezett (2011-ben jelent meg az interneten), de most végre megkapta a megérdemelt hivatalos, bővített kiadást.

David Bowie ToyDavid Bowie Toy Box coverDavid Bowie Toy Box 3CDDavid Bowie Brilliant Adventure 1992-2001 boxDavid Bowie Brilliant Adventure 1992-2001 box cover

A Toy-t David Bowie diadalmas 2000-es Glastonbury-i fellépése után rögzítették. Bowie zenekarával, Mark Platival, Sterling Campbellel, Gail Ann Dorsey-vel, Earl Slickkel, Mike Garsonnal, Holly Palmerrel és Emm Grynerrel lépett stúdióba, hogy új interpretációkat rögzítsen az 1964 és 1971 között felvett dalaiból. David azt tervezte, hogy felveszi az "old school" című albumot élőben, kiválasztja a legjobb felvételeket, majd a lehető leghamarabb kiadja, figyelemreméltóan előrelátó módon. Sajnos 2001-ben a meglepetésalbum megjelenésének koncepciója és az azt támogató technológia még jó néhány évet vett igénybe, ami lehetetlenné tette, hogy a Toy - ahogy az albumot most elnevezték - olyan gyorsan jelenjen meg, ahogy azt David akarta.

Időközben Bowie azt tette, amihez a legjobban értett, tehát újított, aminek eredménye végül a Heathen album lett, amelyet 2002-ben adtak ki, és most az egyik legszebb pillanataként tartják számon.

David Bowie Toy Box cover

Immár húsz évvel az eredetileg tervezett megjelenés után David társproducere, Mark Plati azt mondta: "A Toy olyan, mint egy pillanat az időben, amelyet az öröm, a tűz és az energia borostyánja ragad meg. Olyan emberek hangja ez, akik örülnek a zenélésnek, David pedig a tapasztalatok prizmáin és friss perspektíván keresztül újra megvizsgálta évtizedes munkáit. Időnként azt mondta, hogy "Mark, ez a mi albumunk" - szerintem azért, mert tudta, hogy olyan régen vagyok vele azon az úton. Örülök, hogy végre elmondhatom, hogy ez most mindannyiunké."

A TOY:BOX-ban található egy második CD alternatív mixekből és verziókból, beleértve a javasolt B-oldalas felvételeket (David debütáló kislemezének, a Liza Jane-nek és az 1967-es In The Heat Of The Morning-nak a verziói), valamint Tony Visconti és a Silly Boy Blue Tibet Version-jét, amelyet a  2001-es New York-i Tibet House show-n rögzítettek, Philip Glass zongorakíséretével és Moby gitárjátékával.

David Bowie Toy Box 3CD

A harmadik CD tizenhárom Toy szám "Unplugged & Somewhat Slightly Electric" mixét tartalmazza. Mark Plati producer mondta erről: "Amíg az alapszámokat rögzítettük, Earl Slick azt javasolta, hogy ő és én az összes dalban akusztikus gitárokon játsszunk. Azt mondta, ez Keith Richards trükkje volt, néha ezek a gitárok a szám kiemelt részét képezik, máskor pedig inkább tudat alattiak. Később keverés közben David hallotta az egyik dalt énekre és akusztikus gitárokra lebontva, ez adta az ötletet, hogy csináljunk néhány ilyen lecsupaszított keveréket, melyek talán egyszer hasznosak lesznek. Miután betettünk pár másik elemet ebbe a "fazékba", úgy érezte, ez egy teljesen más lemez lehet. Túlságosan boldog voltam, hogy befejezhettem ezt a gondolatmenetét mintegy két évtizeddel a megszületése után."

David Bowie Brilliant Adventure 1992-2001 box

David Bowie Toy című, eddig kiadatlan albuma elsősorban az ősszel megjelenő Brilliant Adventures box részeként vásárolható meg, róla pedig a You’ve Got A Habit Of Leaving című dal az interneten már meghallgatható.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.