DALI SUB E-9 F aktív mélyláda teszt

2018. március 6., kedd, 13:25

DALI audio hifi házimozi hangfal hangszóró mélyláda aktív mélyláda házimozi mélyláda DALI hangfal DALI mélyláda mélyláda teszt aktív mélyláda teszt

Mi ez, valami vicc, kérdeztük, amikor megpillantottuk az apró DALI E-9 F mélyládát. Aztán jött a meglepetés, de erről majd a megfelelő helyen mesélünk, nem lőjük le a poént mindjárt az elején. Vagy már meg is tettük?

DALI SUB E-9 F aktív mélyládaDALI SUB E-9 F aktív mélyládaDALI SUB E-9 F aktív mélyládaDALI SUB E-9 F aktív mélyládaDALI SUB E-9 F aktív mélyládaDALI SUB E-9 F aktív mélyláda bassreflexDALI SUB E-9 F aktív mélyláda hátlapDALI SUB E-9 F aktív mélyládaDALI SUB E-9 F aktív mélyláda hangszóróDALI SUB E-9 F aktív mélyláda hangszóróDALI SUB E-9 F aktív mélyláda hátlap

A DALI honlapon mindegyik mélyládához adnak javaslatot, hogy melyik családhoz illik leginkább. A SUB E-9 F-et KUBIK FREE, ZENSOR, FAZON hangdobozok társaságba ajánlják. Utóbbi esetében a még ennél is kisebb FAZON SUB 1 helyettesítésére szánják.

DALI SUB E-9 F aktív mélyláda bassreflex

Kivitele a megszokott DALI minőségű, fényesre lakkozott előlapja vonzza a tekinteteket és picit a port is, de az elhanyagolható mellékkörülmény. A többi oldal valódi furnérnak vélhető, faerezetű vinillel borított, annak eldolgozása makulátlan, a doboz anyaga természetesen MDF. Az aljára kivezetett reflexcső belül csaknem a tetőlapig ér, pár centi távolságot hagyva az arra ragasztott csillapító anyagtól.

DALI SUB E-9 F aktív mélyláda hangszóró

Színtiszta alumínium a kosár és a membrán, utóbbi porsapka nélküli, és nem a szokásos méretű, illetve DALI-méret, miután a korábban tesztelt két mélyládában is spéci, szabványtól eltérő hangszórókkal találkoztunk, meg sem lepődtünk. Ez konkrétan 9 colos, ami természetesen a kosár külső átmérőjére vonatkozik, a membránból 15 centi átmérő maradt szabadon.

DALI SUB E-9 F aktív mélyláda

További jellemzők: négyrétegű, hosszú úton mozgó lengőtekercs, nehéz és nagy mágnes, 170 watt RMS (220 W csúcs) teljesítményű, D osztályú erősítő. Keresztváltója 40 és 120 Hz közötti tartományban szabályozható, a fáziskapcsoló kétállású, sztereó és LFE bemeneteken fogadja a jeleket. Cserélhető a tápkábele, IEC csatlakozósakat használhatunk hozzá. Csonka kúp formájú gumilábai nem túlzottan magasak, ezért igencsak stabilan áll rajtuk a szubláda, a reflexcsövön kiáramló levegő széles körben portalanítja a parkettát.

DALI SUB E-9 F aktív mélyláda hátlap

Meghallgatás

A hangja basszreflex viszonylatban meglehetősen pontosnak mutatkozott, erőben sem volt hiány, magától értetődően - és ez a legnagyobb szigorúság mellett sem róható fel hibaként - részletező képessége elmaradt a hasonló árkategóriájú zártakétól, nem lépte át saját árnyékát. Ez akciófilmek nézése közben, mint például a John Wick 2, egyáltalán nem volt észrevehető, a nyitó jelenetben a Mustang motorjának bőgése, a nagysebességű ütközések és a két pisztolylövés olyan hatást keltettek, amilyet vártunk. Némi rettegést, majd elégedettséget éreztünk. A Hit Man Returns zenéje sem szenvedett csorbát, a SUB E-9 F éppen annyit tett hozzá a produkcióhoz, amennyit kellett, hangja egybeolvadt a szett többi tagjáéval. Viszont Marcus Miller basszusgitárja kicsit egysíkúan szólt, igaz, annak precíz megszólaltatása a kétszer drágább zárt mélyládáknak sem mindig sikerül.

DALI SUB E-9 F aktív mélyláda hangszóró

Állandó szubtesztelő filmrészleteink közül a Drive zálogházas és a Valkyrie sivatagi támadásos jelenete nem volt sokkoló, nem kaptunk ijedtünkben a szívünkhöz, ekkor volt némi hiányérzetünk. Ezek után Hulk üvöltése és az őt megsorozó nehézgéppuska dörgése rendben volt, a SUB E-9 F jól vette az akadályt, nem verte le a lécet. A Tron durva szubbasszusai azt jelezték, hogy visszább kell venni a DALI teljesítményéből, mert a membrán kimozdulása elérte azt a kritikus szintet, ami már nemkívánatos hanghatásokkal társult. 2 óráról 11-12 közé tekerve a potmétert, a kónusz mozgása kontrollálttá szelídült, a basszusokból bőven maradt annyi, hogy finoman megremegtesse a kanapét.

DALI SUB E-9 F aktív mélyláda

Dicséretet érdemel az elektronika érzékenysége, készenléti állapotból villámgyorsan feléledt, nem maradtunk le egyetlen lövésről sem.

Korrekt úriemberekhez méltóan adták meg e mélyláda frekvencia-átvitelét, 25 hertzes mérőjellel enyhe susogást adott ki magából, 31,5 hertzen már kezdett életre kelni, 40-en 100 dB fölé ment műszerünk mutatója. Méretéhez képest ez kiváló produkció, erre utaltunk a bevezetőben.

DALI SUB E-9 F aktív mélyláda

Összegzés

Már többször bebizonyosodott, hogy a DALI műhelyében kiváló mélyládák is készülnek, nem csak álló és állványos hangfalaikért lehet lelkesedni. A SUB E-9 F a második legkisebb a sorban, ára 10 híján 160000 forint, amivel meglehetősen nagy létszámú és erős mezőnyben kell helytállnia. Versenytársaival szemben elsősorban csinos külsejével és remekmívű kivitelével szerezhet híveket. Ez nem jelenti azt, hogy a hangja kevéssé versenyképes, kisméretű hangdobozokhoz társítva, legfeljebb 20 négyzetméteres szobában meg tudja adni azt, amit a házimozi és zenerajongókat boldoggá teszi.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.