Bowers & Wilkins DB4S aktív mélyláda teszt

2019. január 2., szerda, 13:50

Bowers Wilkins BW audio hifi házimozi hangfal hangszóró mélyláda mélysugárzó szubláda aktív mélyláda házimozi mélyláda mélyláda teszt hangfal teszt Bowers Wilkins mélyláda

Ismét sikerült egy fehér foltot beszínezni azon a térképünkön, amely a hifis és házimozis világ figyelemreméltó termékeit mutatja. Az Audio & Vision Online fennállása óta első ízben nyílt alkalmunk Bowers & Wilkins mélyládát kipróbálni, tesztelni. Ideje volt, mert hírüket már hallottuk, a gyártó több hangdobozáról és fejhallgatójáról írtunk, ám ez a szegmens valamiért kimaradt. Az alábbiakban a DB4S típusú mélynyomót ismertetjük meg Önökkel.

Jelenleg hatféle aktív mélyláda szerepel a Bowers & Wilkins kínálatban. A DB4S középtájon helyezkedik el a három dupla hangszórós testvér árnyékában. Ám amikor megszólalt, hatalmassá nőtt, alig fért bele a képletesen ráirányított fejgép (színpadi reflektor) fénykévéjébe, de erről majd a maga idejében mesélünk részletesebben.

A DB4S kicsomagolása nehezebb feladatnak bizonyult, mint amire a doboza láttán számítottunk. 30x38x37 centis méretéhez 26 kilós tömeg társul, amit jobb felkészülten emelgetni, nehogy hexenschuss legyen a vége. Alaphelyzetben nincsenek lábak a mélyládán, azokat külön csomagolták, mindjárt háromfélét, hogy mindenki a szoba padlózatához és egyéni ízléséhez illőt tudjon belecsavarni. Szőnyegpadlóhoz acéltüskék, parkettához rövid, félgömb, vagy hosszúkás kúp választható. Mi ezt az utóbbit tekertük a helyükre, majd a szokásos helyre állítottuk a DB4S-t. Mielőtt csatlakoztattuk volna a 230 voltos hálózathoz és Marantz processzorunkhoz, az elmaradhatatlan kopogtatásos vizsgálatnak vetettük alá a doboz konstrukcióját. Az első érintéssel egy időben leesett az állunk a csodálkozástól, egy pillanatig átfutott a fejünkön, hogy kandi kamerás átverés áldozataivá váltunk, és egy fekete zongoralakkal bevont gránittömböt kaptunk. A DB4S az egyik legtömörebb, legszilárdabb szerkezet, amivel valaha találkoztunk, újabb plusz pontot róttunk fel a képzeletbeli vizsgalapra.

Bowers Wilkins DB4S aktív mélyláda hangszóró

A DB4S többrétegű szendvics membránját Aerofoil névre keresztelték, ez a 800 Series Diamond hangdobozokban debütált és szivárgott lejjebb, a megfizethetőbb modellekbe. Külső, bárki által látható felülete szövött anyag, tapintásnak, nyomkodásnak olyan szinten áll ellen, mintha valami páncél lenne. Belülről nem tudtuk megtekinteni, mert féltünk, hogy szétszedése során sérülést okozunk a gyönyörűséges felületeken. Azt sikerült megtudnunk róla, hogy a vastagsága nem egyforma, azokon a részeken hizlaltak rajta, amelyek nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Arra tippelünk, hogy a névválasztáskor a repülőgépek szárnyprofilja lebeghetett a B&W illetékesei előtt.

Bowers Wilkins DB4S aktív mélyláda hangszóró

A beépített D osztályú, Hypex nevezetű erősítő teljesítménye kereken 1000 watt, ez már akkora szám, ami láttán elismerően szoktunk bólogatni. Pláne később, amikor ennek jelentős részét rászabadítottuk a lengőtekercsre.

Bowers Wilkins DB4S aktív mélyláda erősítő

Egy-egy pár XLR és RCA bemenet fogadja a jeleket, mindkettőből az egyik LFE jelölésű. Ezeken kívül egy ki-bekapcsoló nyomógombot, két trigger és egy RS-232 aljzatot helyeztek el rajta, semmi egyebet, mert ingyenesen letölthető mobileszközös applikációval lehet beállítani, kezelni, kalibrálni.

Bowers Wilkins DB4S App

A Bluetooth-on kapcsolódó telefonnal vagy tablettel rengeteg funkciót állítgathatunk, ezekből néhányat sorolunk fel. Kezdésként ki kell választani a bemenet fajtáját, RCA vagy XLR, sztereó vagy LFE, engedélyezhető vagy letiltható az automatikus bekapcsolás, megadható a fázis (0; 90; 180; 270), a mélyáteresztő szűrő frekvenciája, a vágás meredeksége és a bemeneti érzékenység, ami egyben hangerő szabályzóként szolgál. Rendelkezésre áll egy ötsávos, grafikus EQ: 20; 28; 40; 56 és 80 hertzen tudunk beavatkozni a frekvencia-menetbe.

Bowers Wilkins DB4S App

Hab a tortán a mobileszközös kalibrálhatóság, ám ennek kapcsán némi savanykás ízt éreztünk a nyelvünkön, amikor megkóstoltuk. Ugyanis meglehetősen szűk körű azon okostelefonok társasága, amelyekkel hajlandó szóba elegyedni a mélyláda. Konkrétan csak néhány Samsung szerepel a listán, amikből egy sem volt kéznél, ám egy iPhone-t elfogadott társnak és végigmehettünk az automatikus kalibrálás lépésein. Erről azt mondja a B&W, hogy csak olyan telefonokkal engedélyezi a kommunikációt, amelyek mikrofonjának minőségét arra alkalmasnak találták. No de mindössze 4-5 ilyen létezik a sok ezerből?

A DB4S színválasztéka középutasnak nevezhető, sztenderd fekete és fehér zongoralakk borítás mellett rosenut (ami egy vöröses árnyalatú diófa) is szerepel a palettán.

Bowers Wilkins DB4S aktív mélyláda

A B&W mérnökei elhatározták, hogy átírják a fizika tankönyvek néhány fejezetét, ami a jelek szerint sikerült nekik. DB sorozatú mélyládáik olyan elképesztően alacsony frekvenciákat képesek megszólaltatni, amit sem ránézésre, sem a műszaki adatok láttán nem hinne róluk senki. A DB4S 25 centis hangszórójával úgy megy le 20 Hz alá, mintha az a világ legegyszerűbb feladata, gyerekjáték lenne. 20 hertzes mérőjelünket jelentős hangnyomással szórta felénk, miközben a membránja mintha eltévesztette volna a tánclépéseket, nem a többi tartományban megfigyelt színtiszta, egyenes vonalú pályán mozgott. Ennek oka lehetett akár a kapott jelben is, nem jártunk utána, mert furcsa módon és szerencsére, a hangzást nem zavarta. A műszaki adatok között szereplő 10 hertzet nem mértük, de hajlandóak vagyunk elfogadni, hogy még azt is abszolválná a DB4S. 20 hertzen alig volt pár decibellel halkabb, mint a 31,5 és 40 hertzes jellel mért csúcson, ez rekordszámba menő érték.

Az applikációban kapcsolgattuk a négyféle hangmódot; flat, movie, music, custom, mindegyik picit másképp vezérelte a szubláda DSP-jét. A movie nekünk nem tetszett, mert túlzóvá, döngőssé tette a basszust, a music ennek szöges ellentéteként annyit levett belőle, hogy hiányérzetünk támadt. A custom, ahogy a neve mutatja, az általunk beállított EQ értékeit aktiválja. Egyéni ízlés dolga, hogy kinek, melyik szimpatikus.

Bowers Wilkins DB4S aktív mélyláda

Méretéből adódóan nem kifejezetten romboló hatású a hangja, amit nem bántunk, mert pontossága, gyorsasága, kivételesen alacsony alsó határfrekvenciája kárpótolt és az icipici dinamikai korlátot sem vettük volna észre, ha nem akarunk mindenáron valamibe belekötni. Aggódnia nem kell a mélyhang mániásoknak, a San Andreas (Törésvonal) című film mélyláda tesztelő jeleneteinek megtekintése során szinte rettegtünk a földrengéstől, annyira valóságosnak éreztük az effektusokat. Hallottunk és éreztünk termetesebb és wattokban erősebb mélyládáktól durvább szubbasszus áradatot, ám ez csak olyankor jutott eszünkbe, amikor emlékeink mélyén kotorászva próbáltuk a DB4S-t elhelyezni a rangsorban. Filmnézés és zenehallgatás közben kizárólag elismerő szavak, jelzők hagyták el a szánkat.

Folyamatosan az járt a fejünkben, hogy minden percet ki kell használni, ameddig itt van nálunk ez a kis méregzsák, a lehető legtöbb időt kell filmnézéssel eltölteni, nem csak az újdonságokat, hanem a régi kedvenceket is elő kell kotorni. Hogy tovább növeljük az élvezeti faktort, kértünk és kaptunk high end szubkábeleket a teszteléshez. Ráadásul nem csak RCA, hanem XLR csatlakozósakat is, mert kíváncsiak voltunk a különbségre, arra, hogy ad-e hallható pluszt a szimmetrikus jeltovábbítás? Adott! Néhány oda-vissza cserélgetés után maradtunk az AudioQuest Wolf XLR-nél, a teszt további részétben (és utána saját örömünkre) az volt használatban. Megnövekedett a dinamika, a lövések, dobütések még egy picivel karakteresebbek, kontúrosabbak lettek.

Bowers Wilkins DB4S aktív mélyláda

Marcus Miller gitárjátéka kottázható pontosságával nyűgözött le minket, a Drive revolverlövései lőtéri emlékeinket hozták elő, Hulk földet érése és ordítása megrázta a szoba minden eresztékét. A DB4S példásan érzékeltette a különféle tűzfegyverek űrmérete és fajtája közti különbségeket, a félcolos géppuska hangja a mellkasunkat püfölte. A Valkyrie légvédelmi gépágyúja erre is rátett két lapáttal, dörgött rendesen, majd a bombák robbanásától szinte hullámzott a parkettát borító vastag gyapjúszőnyeg. Ha már dörgés, a Dolby Atmos tesztlemez őserdei zivatarának égzengését egymás után háromszor hallgattuk meg, olyan mélység és valósághű részletek áramlottak felénk az Aerofoil membrán irányából.

Ajánljuk a Bowers & Wilkins DB4S szubládát minden igényes házimozi rajongónak, sőt, sztereó hangdobozok kiegészítőjének is, mert gyors, pontos, feszes, nagyon mély és kiemelkedően részletező hangjával bármilyen rendszerben megállja a helyét. Akinek 30 négyzetméteresnél nagyobb a szobája és/vagy a decibelek megszállottja, az választhatja a B&W valamelyik dupla hangszórós mélyládáját, netán két darabot a DB4S-ből.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.